< HomePage | Снимки
<- Петък, 21 Юли 2006 | Начална страница | Неделя, 23 Юли 2006 ->
Събота, 22 Юли 2006

Липсата на bayesian проверка за спам на пощенският ми сървър започна да се усеща и затова най-накрая реших на настроя Junk mail controls на Thunderbird, който ползвам като MUA.

Оказа се елементарно за настройка и работа, а при досегашните ми тестове работи перфектно. Тренирах го със трийсетина съобщения пристигнали в последните няколко дни и като гледам новопристигналият спам, засега го познава, а грешните отсъждания са съвсем малко. Още малко тренировка и филтъра ще е перфектен.

Junk mail детектора в Thunderbird 1.5 се активира много лесно. Отивате в менюто Tools / Junk mail controls и в табчето Adaptive filter активирате "Enable adaptive junk mail detection". От таба Settings включвате местенето на писма, които Thunderbird смята за spam в папката Junk, а също е хубаво да активирате и при ръчно маркиране писмата да се местят в Junk.

Така настроен Thunderbird е готов за обучение. При получаване на spam писмо, използвайте бутона на Junk, за да го маркирате като такова. От време на време преглеждайте Junk папката и ако случайно там се е озовало писмо, което не е spam просто го отмаркирайте и го върнете в Inbox. Така след първите 30-40 получени и маркирани на ръка спама, Thunderbird сам ще започне да ги познава и да ги мести в Junk папката без изобщо да ви се пречкат и да ги виждате.

Работи екстра, единственият проблем лично за мен е, че ползвам Thunderbird на три-четири различни компютъра и на всеки от тях трябва поотделно да настройвам детектора. Не е голям проблем, защото е достатъчно при ненастроена програма да отида в папката Junk и да маркирам всичко като спам, след което да внимавам за фалшиви тревоги.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

@Георги:
... а защо несе порбваш директно/генерално с това:

smf-zombie
milter-gris
http://www.snertsoft.com/solutions.php

Написа Светозар Кьосев (www) на 24-Jul-2006 13:59


Не ползвам нито sendmail, нито postfix пък и от филтрите на сървъра съм доволен. Клиентското решение в момента за мен е по-лесно за настройване и по-удобно пред перспективата да се бъзикам със сървъра :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Jul-2006 14:41


При мен greylisting намали спама от 30-40 на ден до 1-2 на седмица.

Написа Тодор Тодоров на 25-Jul-2006 16:15


Да graylist-инга в момента работи, но не ми харесва да карам валидните потребители да плащат и те цената заедно със спамерите. Иначе сивият списък ще работи до едно време, докато не стане широко използвана техника и тогава спамерите просто ще започнат да ползват пълни smtp сървъри вместо само прости изпращачи.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Jul-2006 17:11