< HomePage | Снимки
<- Вторник, 1 Август 2006 | Начална страница | Четвъртък, 3 Август 2006 ->
Сряда, 2 Август 2006

В последно време все повече се зачитам в етикетите на нещата за ядене, които купувам и не съм особено доволен от информацията, която получавам от тях.

Липсат данни за калории, мазнини, сол, кой е производителя, а понякога описанието на съдържаното изобщо го няма или е толкова нечетливо отпечатано, че се налага да гадаеш.

Това са важни неща, защото искам да зная какво си купувам, особено когато ще се тъпча с него. Човек трябва да внимава какво си слага в устата и да помни, че устата му не е боклуджийска кофа, за да я използва като такава.

Иначе всички ставаме част от статистиката, която твърди, че българите са най-болните и затлъстели хора в Европа. Лошо, Седларов, лошо.

[ Коментари: 15 ]
Коментари

Това с липсата на данните е наказуемо до степен затваряне на търговския обект и/или производителя

Написа Йордан на 03-Aug-2006 08:32


Явно разчитат, че хората няма да се занимават. Другият път когато попадна на подобен продукт ще си го запазя за доказателство.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Aug-2006 09:02


Веднъж си бях купил някакви бонбони и пишеше, че "може да съдържат следи от лешници" ?
Попадал съм и на камъче в кебапче, а на една познавата и се падна гайка.

Написа cable на 03-Aug-2006 09:12


Сетих се за:

" - Келнер, в супата топчета няма топчета!!!
- Господине, вие, като си купите бисквити "Катеричка", намирате ли катерици вътре?"

Истината не е само в безхаберието. Според мен, повечето производители много съзнателно не желаят да пишат какво съдържа продуктът. Да не говорим, че има такива, дето и хабер си нямат какво изливат вътре под формата на разни химии в името на икономията на производствени разходи.

Това, че са задължени със закон пък съвсем нищо не означава :)

Написа Б. Величков на 03-Aug-2006 09:26


Има и друго - каква е гаранцията, че дори да е написано както трябва - това, което е отвътре съответства на написаното...

Написа yovko (www) на 03-Aug-2006 10:38


@yovko: има лаборатории, които могат да тестват, издават ти протокол от анализа и после можеш да съдиш и/или да подадеш жалба, та да ги глобят/заворят.

@Б.Величков: Това, че са задължени със закон означава, че трябва да го спазват. А понеже няма и не може да има достатъчно контролни органи (пък и мамка му не искам още някой да папа от моите данъци), просто означава, че трябва ние да упражняваме контрол.

Една от характеристиките на гражданското общество е точно контрола, упражняван от гражданите - ако ние не се оплачем, ще ни се качат на главата.

Написа Йордан на 03-Aug-2006 10:51


Аз пък се дразня да съдържание от сорта на: ..., подправки
А какви подправки? Отговор: 6-7 Еxxx
Не ми е толкова за E-тата, колкото до описанието...

Написа Даниел Панев (www) на 03-Aug-2006 11:18


@Йордан: Всъщност контролните органи са в изобилие, но досегашната практика показва, че трябва някой да се натрови /или не дай, Боже, по-лошо/, за да отреагират подобаващо и да се сетят за обязаностите си. Иначе, когато някоя от "националните" телевизии тръгне да прави репортаж за храните, се намират и проверяващи, и лаборатории, че даже чат-пат успяват и да накажат някоя дребна риба.

А за гражданското общество не искам да влизам в полемика, защото се оказва, че в нашата мила Родина същото това гражданско общество не трябва просто да съдейства на споменатите контролни органи, за да има реален резултат, а е необходимо да ги притиска ежедневно и по всички възможни канали, за да успее да ги накара поне да започнат да си вършат нормално работата.

Написа Б. Величков на 03-Aug-2006 11:45


Не е по темата по-горе,но само бих искал да попитам Георги от къде е събрал телефонния указател на Варна по този на4ин? и да добавя 4е никак не е пълен! едно 4е липсва номерации като номер на къща или номер на вход и тнт! отделно 4е примерно имам една позната с тел 6924** която с търса4ката не и се намира номера :)

Написа ЦЕЦО на 03-Aug-2006 15:16


Тук може да се намерят доста нормативни документи, касаещи правата на потрбителите и задълженията на търговците.

http://www.ktzp.bg/modules.php?name=Content&pa=list_pages_categories&cid=23

Полезни четива за повишаване на потребителска култура и за хора, ако можете да възприемате юридически текстове :)

Написа Ива на 03-Aug-2006 15:38


@Цецо: Събран е от сайта на бтк, докато още нямаше защити. Защити се появиха точно заради това събиране. Още през 2001-ва когато е "събиран" не беше пълен, а сега пет години по-късно сигурно пък изобщо няма връзка с действителността.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Aug-2006 15:41


Солта е основната съставка на всички храни, а на останалите е захарта, в България. Какъвто и салам да купиш, или шунка, луканка и т.н. всичко е СОЛЕНО. Навсякъде се ръси сол с шепи!!! Да не говорим пък за сиренето и кашкавала. Другата страшна съставка в останалата част от храните пък е бялата захар. Това е положението в момента.
Яжте плодове и зеленчуци!!

Написа ВладиЧ на 04-Aug-2006 05:54


Стойте на село и яжте качествена храна :)

Написа Drago на 04-Aug-2006 07:13


С въвеждането на HACCP системата за всички производители на храни нещата малко по малко ще се наредят.HACCP - анализ на опасностите и контрол на критичните точки в едно производство което ще рече , че контрола ще е наистина по засилен и ще останат доста малко предприятия които ще произвеждат храни като цяло.След време HACCP ще въвеждат и магазините и ресторантите и този момент съвсем не е далеч.Те в момента въвеждат едновременно HACCP и ДХП т.е. добрите хигиенни практики и т.н. Нещата в тази посока определено вървят към по добро и по стриктен контрол на производство, етикетиране и т.н. Тогава всеки един потребител ще може да изисква част от документацията която се води за даден артикул - чек листове, HACCP сертификат и т.н. и за целия път на дадена стоката дори и документацията на изходните суровини което е също част от самия HACCP в едно производство. Темата е много дълга и обширна, но в крайна сметка нещата ще се подобряват и потребителя ще знае какво си купува.Колкото до солта и захарта забравихте да споменете брашното :) Още известни като бялта смърт , но те са присъствали и винаги ще присъстват в храните неизбежно е :)

Написа someone на 05-Aug-2006 19:00


Абе не е много по темата, ама ме подсетихте за маймуната, дето първо проверявала дали това, дето ще го яде, може да излезе от другата страна.
Ние уж по-умни, дори това елементарно правило не спазваме.
А сега какво да кажем... коя е голямата маймуна? Ние, дето купуваме, без да гледаме или тези, дето ги продават?

Написа Eneya (www) на 07-Aug-2006 20:33