< HomePage | Снимки
<- Понеделник, 12 Март 2007 | Начална страница | Сряда, 14 Март 2007 ->
Вторник, 13 Март 2007

Лично присъствах на второто гласуване за Music Idol и се кефех да наблюдавам как влизат суровите данни в Postgres-а докато си драсках бързи скриптове за статистика.

Да знаете, че се гласува най-много когато номерата са на екрана, скрият ли ги и гласуването замира. Има фенове се обаждат по десет-двайсет пъти. В началото такава стратегия може и да има ефект но на фона на броя общо гласували трудно сам човек може да направи нещо.

Системата, дето я направихме за два дни (екстремно! бързо!) се държи добре и може да поеме много повече от 600-те паралени разговора, за които беше поръчана :-)

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Здрасти, любопитно ми е , как от SMS данните стигат до вариант удобен за обработване от вашият софтуер - бил той скрипт или друго ...

Предполагам се използва gsm модул или терминал , през серийна връзка - била тя RS232 Или USB , а може и директно на ethernet получавате в текстов вариант SMS-ите и ги обработвате.

Любопитно ми екак се прави вдействителност, иначе аз се сещам за няколко вариант :-)

благодаря предварително за отговора, е ... ако има такъв де :-)

Написа trm на 23-Mar-2007 17:56


За различните оператори е по различен начин. Някои предоставят достъп до mysql база данни от която синхронизираш, други имат статус през web, а трети ти дават директен достъп до протокола за получаване на sms съобщения. В случая ние правихме системата за телефонното гласуване, а не самата смс система. Кота звъннеш на някой от телефоните ти казва благодаря, че гласувахте, и отчита обаждането. По принцип не е сложна работа, но при броят параралелни разговори, които трябва да се поддържат и за времето за което трябваше да направим системата, задачата изобщо не беше тривиална.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Mar-2007 18:50