< HomePage | Снимки
<- Сряда, 17 Октомври 2007 | Начална страница | Петък, 19 Октомври 2007 ->
Четвъртък, 18 Октомври 2007

Клавиатурата ми беше станала невъзможна за почистване и затова реших покрай новият компютър, който взех вчера, да сменя и клавиатурата. Ето един добър избор за 17 лв. (на дилърска цена), от който няма как да не бъда доволен - Logitech Classic. Има си всичко и което е по-важно за мен, няма нищо излишно. Остава само да изчегъртам Win клавишите и всичко е 100*100.

Logitech Classic

[ Коментари: 13 ]
Коментари

щом не е с нисък профил отпада от wish list-а ми
:)

Написа момчил (www) на 19-Oct-2007 11:29


М, точно като моята. Без излишни изгъзици като мултимедйни клавиши, тиха с голям ентер. Перфектната клавиатура, като изключим уин бутоните. Ама не ми се чакаше за Cherry cymotion master linux - само с доставка е.

Написа Николай (www) на 19-Oct-2007 14:27


After the darn docking stations stoped supporting ps2 for my beloved black Model M - http://en.wikipedia.org/wiki/Model_M_Keyboard. My new one (almost a year old now) is: http://www.pckeyboard.com/ep104.html ... and it did survive my daughter and my coffee ... and the beer

Написа xeno на 19-Oct-2007 15:45


И сега кажи на всички как сменяш малки и големи букви (без малко да я върна за дефектна) ..

Написа Самуил (www) на 19-Oct-2007 18:19


вНе казвайте, че контрол е вляво от А, а пък капслок съвсем уляво по интервала... :)

Написа Бобсън на 19-Oct-2007 20:42


Ех, тук сигурно ще се заформи дискусия за най-добра клавиатура.

Аз искам да кажа, че съм надживял периода когато боготворях клик'н'клак клавиатурите. В днешно време, имайки и лека форма на RSI, не си и помислям за такава. Едно време бях изнамерил и разменях с приятели разни находки на такива, по разни заводи и друго необичайни места, бях изваждал и пререждал бутони и дълго време ги ползвах и им се кефех мега. После осъзнах, че тази мания и стимул да го правя е произлизала като протест срещу евтините лайна, които се намираха тогава и обезличаваха класическия вид на IBM PC-to, например небезивестните ТурбоПлюс (които освен всичко гадно забиваха на игри, при повече натиснати бутони).

Е, се пак ТурбоПлюс имаха и една яка функция (за ебавка на ламери), която по мои наблюдения малко хора знаеха, а именно с Турбо бутона и някой F мисля се локваше хардуерно кбд-то и като се изебаваш с някой който за момент си остави клавиатурата, е кофти :-).

Та, така, после дълго време ползвах Fujitsu-Siemens KBPC SX (старата им модификация и дизайн), невероятна клавиатура, супер бейск е но има ергономични бутони (т.е. вдлъбнати, по-рекламата на FSC това е clear pressure point), уникално мека силиконва подложка отдолу, като тези две неща спомагат за невероятна усещане за лекота при писане, карайки те да искаш да пишеше дори само, за да си доставяш това усещане, или да пееш песни на нея (в чата.. естествено, както в едноименния виц :-). За тази клавиатура е важно да е "разработена", защото когато е чисто нова, мекотата не е на перфектното ниво. Трябва и около половин година :-).

Просто тази клавиатура беше мислена, имаше стилен кабел, излизащ от десния ъгъл, който се закача с помощта на щипка/накрайник подобен на RJ-45/RJ-11 (по големина по-скоро втория :), съответно може да бъде с различна дължина или накрайник (USB или PS/2),а друг неин плюс беше, че не се замърсява толкова отвътре, просто защото формата на бутоните предсталява пластмасова основа, плътно долепена до тази на съседния бутон, и върху тази основа стои дефакто бутончето издиганто нагоре, т.е. почти няма място където да падат боклуци. С едно изречение simplicity , style and comfort ;-).

Ето така изглежда: http://www.abaka.cz/fotocache/bigorig/00012453.jpg

не фаща окото :)

В момента ползвам KBPC PX, която уж че е професионалния вариант на горната, за съжаление ми се струва по-зле направена. А може и да е друго поколение, Fujitsu-Siemens нали бяха фалирали, някой ги беше купил, може да е паднало качеството.

Иначе тази клавиатура Cherry Linux изглежда много приятна. Пробвал съм подобен техен модел доста скъп, не беше Линукс ориентирана, но изглеждаше по същия начин. Тогава ми направи впечатление и една Майкорсофтска с кожена подложка за китките, на пръв опит изглежда много приятно за ползване. Не знам дали в жегите и по принцип е така :-). Може би някой има впечатления?

Това, което ми е любопитно, с какъв лейаут е този Logitech на горната снимка, че хем има голям Ентер, хем левия Шифт бутон е дълъг.. ?

Въобще много може да се говори за клавиатурите...

Написа qcrz_ на 19-Oct-2007 22:42


Истинската клавиатура за мен си остава на IBM Model M. След това ги произвеждат за малко Lexmark и сега Unicomp. В момента търся и не мога да намеря откъде да си купя такава (за под 60$). А едно време ми предлагаха много бройки по 4 лв и не взех :(

Написа Красимир Казаков на 22-Oct-2007 10:24


Ние на работа ползваме IBM SK8820 http://www.it.com.cn/f/market/0611/23/061123ibmkb_bo01.jpg

Доста съм доволен от бутоните и усещането. Стабилна клавиатура е, няма спор.

Написа Стоилов (www) на 25-Oct-2007 09:07


Този IBM изглежда добър.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Oct-2007 09:12


Адски удобна е, препоръчвам я. Няма излишни бутони, изчистена е, перфектна за работа.

Написа Стоилов (www) на 25-Oct-2007 10:30


Хе-хе, пичове, виждам че не сте оценили по достойнство моите наблюдения по въпроса, НО само ще добавя, че на такъв IBM keyboard работя от 4-5 години, първо в нас и после в работата (работя в IBM :-). Това е най-куцата и евтино направена клавиатура, която съм ползвал някога. Само на външен вид са я докарали. Точно от нея (или поне по времето когато я ползвах), получих RSI. Дерзайте :-).

Същия дизайн имат на thinkpad-ите си (t seria), които вече стават за нещо (ползвам такъв). Клваиатурата е точно почти точно копие на тази като разположение на бутоните (напр. ins,pgup,pdown) блока, което на повечето съвременни лаптопи не е така. Дори и на Мак-овете е криво разположението на бутоните...

Поздрави,
аз

Написа qcrz_ на 25-Oct-2007 16:12


глас за "класиката" Model M - най-добрата !

в офиса имаме едни IBMи много стари. Те надживяха всички по-нови калвиатури, които сме взимали и още работят безупречно
отгоре имат ред "шарени" функционални бутони над F-овете, не знам моделът кои е точно, full sized e

иначе в момента съм с M$ OEM Comfort Curve Keyboard 2000 1.0 USB http://ecx.images-amazon.com/images/I/412XH98KRNL._SL500_AA280_.jpg
За 30 лева е и се води Anti-RSI - леко заобленка, само ентърчето е от малките, и контрол бутоните са прекалено малки, на фона на дебилно големия Win клавиш, който присъств аи от ляво и от дясно, заедно с псевдо десния клик, НО като цяло съм доволен от нея.

(дано Жоро да не ми изтрие постинга, като види, че съм с МикроМека клавиатурка )

Написа mitko на 06-Aug-2008 07:33


Hmm по-добре късно отколкото никога - да кажа за по-горната Comfort Curve 2000 1.0 USB - купих я и 2 месеца по-късно (както беше spill resistant), след един спилл на мляко върху нея, не можа да окаже почти никакъв резистанс. Загинаха няколко клавиша и най-странното е, че нищо повече не помогна - нито разглобяване нито сушене, нищо.
Сега (2010та година) има едни пиратски копия под бренда турбо-х за по 18лв (вместо 36 за M$$) - глася се да взема 3 за да има и да подменя електрониката на майкрософтската, защото не обичам надпис турбо-х особено.
A za win клавишите - идеята да ги има не е чак много лоша - може да се прекръстят на Fn-X или на Lin клавиши и също така да им се сложи някаква функция под линъкс.

Написа Angel (www) на 25-Jan-2010 00:23