< HomePage | Снимки
<- Понеделник, 4 Февруари 2008 | Начална страница | Сряда, 6 Февруари 2008 ->
Вторник, 5 Февруари 2008

Цялата вчерашна порнография изпълнена от Сирма, разбира се беше излишна. Няма значение дали сте си записали детето и на кое място.

Ако човек е успял все пак да запише детето си в желаната детска градина дори и на седмо място от 25 места, това изобщо не означава, че всичко е уредено. Днес научих този факт от майки отишли да питат директорка на желаната от тях детска градина. Защо ли? Ами защото имало деца с братчета или сестричета в други групи на същата градина и те естествено били с предимство. Има и други деца с предимство, а и предполагам с някой финикийски знак, също може да се осигури "предимство".

Самият факт, че хората се записват в реално време в някаква система, а след това резултатите са известни след ДВА МЕСЕЦА ме кара да се запитам, а какво става през тези два месеца?

Пререждане и преподреждане става, ей това става.

В крайна сметка цялата пънкария вчера, беше една голяма подигравка с хората. Оставете техническата неграмотност на Сирма, Мирма и подобните олигофрени. Дори и без нея цялото упражнение, при което хиляди хора вместо да работят се дзвереха в някакъв си сайт, разчитайки да бъдат улеснени беше безсмислена. Когато не е решен основният проблем, а именно липсата на достатъчно места в детските градини каквато и система за записване да се направи, тя не решава нищо.

Всичко си е постарому. Отиваш в детската градина, във всяка група места ще има след като кихнеш на когото трябва и животът ще си тече както винаги.

Корупция ли? Каква ти корупция това е начин на живот. Щом никой не се изненадва, че можеш да си сложиш 400 бона общински пари в джобчето да не свършиш работа и после никой да не те пипа, за каква корупция говорим.

Бойко Борисов не ни е виновен, виновни са тези, които за 15 години затвориха стотици детски градини, продадоха или замениха терените им и сега на тяхно място има "бизнес центрове".

А българските деца - кучета ги яли.

[ Коментари: 19 ]
Коментари

Ти си ужасно прав. Хайде сега да превключим в абстрактен режим.
Имаш ли идея как трябва да работи една такава система..софтуера.
Медийните мелези ще лаят още една седмица, две
и ако през това време не се излезе с решение - пак са отишли няколко гори на вятъра.

Написа gotin на 05-Feb-2008 13:22


Аз съм техническо лице и мога да коментирам техническата част на нещата.

Начина по който беше организирано записването според мен е ок предвид на ограниченията в момента. Просто техническото изпълнение беше под всякаква критика. Иначе, съм 100% за класиране по реда на записване, без разни с привилегии. Тези с привилегиите, да им направят отделна система, която се контролира строго като се толкова специални. Аз искам да знам, че като се запиша под номер 17 в група с 25 деца, детето ми е в тази група. Ако някой се откаже, може да мръдна напред, но да включат някой ПРЕДИ мен - това няма как да съм съгласен.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Feb-2008 13:32


Мисля че в "Часът на Милен Цветков" стана ясно че директорите сами си вкарват колко деца да приемат през системата. И някои са вкарали силно занижени бройки. Примерно, от група с 40 деца, вместо 20 нови бройки те дават че ще се приемат 3-4. Останалите вероятно ще се приемат по друг начин (с тайно наддаване).

Написа Иван на 05-Feb-2008 14:19


Поне да беше явно наддаването. Нямам против, все пак всичко струва пари на тоя свят. Но мразя когато нещата се правят под масата.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Feb-2008 14:39


Сайта с детските градини
хакнахме го ний саминки
Гошко, Мимето и Пепи
геймъри заклети.

Няма да закусвам вече
с недопечено геврече
и да спя след обяд няма
в залата голяма.

Мама плачи, тати псува,
а пък баба се преструва,
че не иска да се връща
в селската си къща.

Регистрацията тръгна,
ама базата се сбъгна
и пораснах на години
колкот стрина Кина.

Написа Beco на 05-Feb-2008 15:16


Пресцентърът на МВР съобщи, че са заловени хакерите, причинили срива на информационната система за обслужване на детските градини. Това са лицата И.П. на 2,5 години и Б.Б. на 3 години от град С., които не са искали да ходят на детска градина.

Написа MacTeP (www) на 05-Feb-2008 15:25


Аз ако имах дете, никога не бих го оставил на грижите на някакви комунистически лелки, бабки или там каквито са. Част от тези лелки са от старата генерация и имаха задачата да правят от малките деца бъдещи радетели на строят, партията майка и петолъчката. Учиха ги и на “Ще те обадя на другарката...” и всякакви други такива “ценности”. Част от тези които работят там са същите, сепрани, мършави и дебели бабки, как да си оставя малкото детенце, което трябва да бъде възпитавано и учено в правилна посока?
Не знам как стои въпроса с частните детски градини, но ако се предлагат по-добри условия, както и ако ги няма онези бабки и лелки с мантите и разбира се ако човек има възможност, да довери детето си там. Или пък частен възпитател...

Написа Стефан на 05-Feb-2008 20:30


Стефане аз съм на същото мнение, но за съжаление то не се споделя от половинката ми. Логиката е, че в частните градини всички деца малки и големи били в една група и това било лошо за развитието. Аз тези неща не ги разбирам и не съм съгласен с тях, ама като каже жена ми записвай детето на сайта и записвам :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Feb-2008 22:26


Всъщност истината е много проста. Благодаря и на Георги за публикациите, които успяха да ме насочат как да търся същността на "хакерските атаки".

С думи прости, падналата в 9:00 система няма нищо общо с тази която тръгва по-късно. Всеки технически грамотен човек може да го разбере.
Обяснил съм го в голяма степен тук:
http://forum.joomla-bg.com/index.php/topic,11694.0.html

Дано да ми остане време за да разпиша стъпка по стъпка какво точно се е случило. Евалата Сирма, браво на Вас.

Написа Ivo Apostolov (www) на 06-Feb-2008 00:04


Оф, искам да я видя тази твоя LAMP инсталация с джумла отгоре, която държала 8000 паралелни заявки. По някаква случайност имам усещането, че (особено с mpm_prefork), тези 8000 процеса, които вероятно ще вдигнат и също толкова mysql нишки, ще ти отнесат машината. А и каква е тази машина!?! Един апач процес средно при мене заема общо около 25 мегабайта памет (около 10 от тях pageable). Та значи по груби сметки, 8000 процеса ще отнемат около 200000 мегабайта или 200 гигабайта (с prefork, щото форкнатите процеси не си "споделят" паметта)!!! И това е само апача, за mysql дори нямам идея.

Дори всяка заявка да не е особено I/O интензивна, тези 8000 running процеса ще ти тръшнат машината до неизползваемост. Да речем, че имаш 4 процесора, ще се нагледаш на доста висок load average, теоретично до 2000 (макар,че процесите спят, чакайки трафик по сокета, така че ще е по-малко). Разбира се, много преди това, ще влезнеш жестоко в swap-a, ядрото ще почне да раздава oom kills, вероятно ще ти утрепе покрай другото init процеса и машината ще загине :)

Е, ама добре, че хората са се постарали да оставят някакви нормални лимити :) Досега не съм виждал апач с maxclients/serverlimit = 10000, звучи плашещо :)

После, Lotus Domino не било добра платформа за уеб-приложения: не всичко е php-базирано на този свят. Какво против j2ee?

За всичко останало съм съгласен, обаче ме дразнят прекалено смели изказвания. В смисъл че заради тях се дискредитира справедливата гневна реакция на хората :)

Написа gat3way на 06-Feb-2008 08:54


@gat3way: А къде си видял production server с разрешен overcommit, че да се раздават oom kills?

Написа Peter Rabbitson на 06-Feb-2008 11:07


@gat3way:

Аз от Apache не разбирам, ама съм понаписал малко сървърен софтуер, и леко смехотворно звучи тва да си мислиш, че една мрежова/дб конекция се обслужва от отделен тред - rule of thumb е 2x треда на CPU и това стига за *бая* конекции.

Написа Любо на 06-Feb-2008 12:26


Най-бързите сървъри не ползват отделни нишки или процеси за обслужването на всеки потребител.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Feb-2008 12:47


gat3way, то по твоите сметки LAMP никога не може да обработи повече от 400 заявки паралелно на 2GB машина. Признавам си че никога не съм се занимавал с apache, но поне съм чувал че под Linux при fork се прави едно нещо дето му викат Copy-On-Write, тоест (опростено обяснение!) процеса има всички страници мапнати върху стария но само за четене. При опит за запис се генерира нова страница със същото съдържание, като вече писането и четенето става от нея. Съвсем вероятно е тези 10 pageable да са всичката памет дето ти хаби апачето.

Ivo Apostolov, не ми се регистрира във форума ти, затова ще ти дам още една подсказка. В един от коментарите прочетох, че са ползвали Intrusion Detection System (IDS) устройство на Cisco. Коментара продължава да обяснява че това е система която се обучава какво е нормалното поведение на потребителя и какво е нормалното натоварване на сайта. След това системата се пуска и всичко необичайно се счита за хакерска атака. Сега си представи че не са обучили системата или са я обучили когато сайтът не се е ползвал и на него е имало само една страница. Хората от Сирма наистина имат едни логове как системата е засякла и отблъснала някакви хакери, само дето са забравили че компютърът винаги е по-тъп от човека който го командва.
Хакерите не са били 90% ами 100%. Просто 10% са преминали през защитата им и са си записали децата.

Написа Иван на 06-Feb-2008 12:48


@Peter Rabbitson: Това, че няма overcommit не означава, че процеси няма да мрат. Повечето големи глави дето пишат софтуер грам не се хабят да проверяват какво им връща malloc(). В резултат се стига до там (при такива условия), че се пробват да четат или пишат там където не може и творението им segfault-ва.

@Любо: може да звучи смехотворно че не се poll-ват бройка сокети в рамките на една нишка, обаче това е факт. Не знам защо разработчиците на апач не го правят, предполагам са решили че ще си имат големи проблеми с разните модули, сервиращи динамично съдържание (например пхп). Както казва Георги, други леки и бързи сървъри го правят. Но апач - не.

@Иван, прав си :)

Написа gat3way на 06-Feb-2008 16:43


Имали случай, в който машината обслужва над 1000 едновременни заявки (не говоря за онлайн юзъра, а за живи connectioni, в които php нещо цикли) с 1024 apache 1.3 процеса при 1.5GB RAM, 1.55GHz.

Това, което не знам е, дали ако заявките не идваха от 1000 юзъра едновременно, а от 10 000 юзъра последователно с малко време за разлика, при keep alive off, какво би било поведението с 1024 префоркнати процеса. Дали ще са достатъчни? Мисля, че да, но трябва да се тества. И сайтът трябва да е яко кеширан и много добре направен, да пише в MySQL само в момента, в който се прави записването.

Т.е. мнението ми е, че 1 съвременен сървър за 3-4 бона би се справил със задачата.

Написа веселин (www) на 06-Feb-2008 21:10


Добре, да кажем еди коя си машина и софтуер не издържа на натоварването. Но защо всички заявки трябва да пристигат и да бъдат изпълнявани от един и съща машина (както web сървър, така и php интерпретатор). И със СУБД-тата могат да се направят много магии и да се създаде система която издържа на големи натоварвания дори с подръчни средства.

Написа Стефан на 06-Feb-2008 21:42


Може и така да е, но джумла определено не е правилният софтуер за такъв експеримент. Не казвам, че не може да се scale-ва, сигурно може - заявките може да се балансират върху няколко апач-а сервиращи динамично съдържание, въвежда се един sql кеширащ слой между базата и приложението (memcached), сигурно ще стане. Всъщност така правят при един доста натоварен vbulletin форум в който влизам често. После, много зависи какво правят процесите/нишките предполагам. Ако всеки include-ва по няколко файла и прави по няколко заявки до базата, не съм много убеден дали ще се понесе на една машина всичко това.

Написа gat3way на 07-Feb-2008 07:07


@Ivo Apostolov: с тази твоята Joomla, незнам къде си тръгнал :)
Сори, ама кат видя Joomla вече и лошо ми става, системата е ду долу, незнам какво общо има с писаното до тук :)))

Относно цялостната дискусия, за толкова пари ще вдигнем сървъри да регистрираме цял китайски народ бе хора, толкова се развиха технологиите че да пуснеш няколко grid сървъра става с няколко клика, а струва няколко $.

И нека помислим:
- Nginx (+loadbalancers)
- MySQL/Postgre
- PHP5 ? :)
- 3-4 web developers
- Евентуално gridify-ване на по сложните таскове (не че тук има такива :D) (Java)
- Cluster-и ако се наложи ($0.72/cpu hour)

и колко стурва това ? :)
Не съм се регвал в системата, не ми се налага за щастие, но едва дали ако се седне сериозно няма да успее нормален уебдев да я напише за броени часове, така че мисля че системата е писана след като лотуса е гръмнал :)

Написа Любомир Петров (www) на 23-Feb-2008 01:34