< HomePage | Снимки
<- Август, 2004 | Начална страница | Октомври, 2004 ->

Архив за месец Септември, 2004

Сряда, 1 Септември 2004

От Информационно обслужване ми дадоха четец за смарт карти и карта с тестов електроннен подпис. Целта е да ги тествам под Linux. Демонстрираха ми използване на сертификата от картата, за достъп до техният сайт и подписване на пощи в Mozilla. Работеше. Мислех като се върна в офиса да пусна и при мен тестовете, обаче не ми стигна времето.

Интересно, че на самата карта никъде не пише името на притежателя. Това отваря много голям прозорец за измами. Представете си, че някой ви види PIN-а. Ако по някакъв начин ви подмени картата, изобщо няма да разберете, докато не отидете да я пъхнете в някой четец. Според мен е хубаво да се поучат от банковите карти и да сложат името на притежателя, гравирано отгоре. Като ще плащам големи пари на година, поне да не са на вятъра. Освен това тоя шестцифрен PIN, като идея е супер слаб начин за защита на частният ключ. Значи ако имам ел.подпис в България, аз съм САМО шест числа и някаква пиклива карта (която ако ми я сменят няма да разбера) - not good...

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Четири цифри са, не 6... :)

Написа Васил Колев (www) на 06-Sep-2004 16:32


Бе май можеше и шест или се бъркам с дебитните карти...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Sep-2004 20:06


До 6. Някой могат и до 8, както и възможност за цялостна passphrase със characters.

Написа Ники (www) на 07-Sep-2004 11:01


ДА. Може и да си прав за имената върху картите, но тази глупост с пин кода е абсурдна. Първо имаш две възможности за грешка и на третета картата се болкира, второ ПИН кодът може да е с променлива дължина от 4 или 6 или 8 цифри. Можеш да сметнеш колко са комбинациите межу 0000 и 9999, сега си представи колко са между 00000000 и 99999999.

Написа sonata на 12-Jul-2007 11:24


Четвъртък, 2 Септември 2004

Вчера ме примързя да отида на ИББ и висях в офиса до десет вечерта. Гадният подстрекател Антон ме отведе в Прага, където се направих мармалад. Не бях пил от морето и се нокаутирах от 5 уискита. Red Bull-а е пълна измама, нито пречи да се напиеш, както твърдяха, нито ми попречи да заспя (както твърдяха) - не вярвайте на подобни глупости. Обикновен шербет. Единственият ефект е на пласибото, спах си като пич.

Днес VISA-та ми свърши работа. Работело това чудо да му се не види. Платих си с нея едногодишен акаунт в LWN, без никакви проблеми.

Обаждах се в PAN Service и ми казаха да звънна другата седмица, защото чакали обектив за апарата ми. Кофти тръпка, дано да го оправят с новият обектив, че иначе ще се наложи да ида да им го очукам в главите.

Петък, 3 Септември 2004

Купих си Audigy2 ZS, което в комбинация с тонколоните Creative Inspire 7+1, което ми подариха е голяма благина! Тръгна без нищо да правя под Linux, hotplug-а се справи. Повече време ми отне да наглася тонколоните. С тяхната една торба кабели, наложи се да направя разместване из хола, иначе нямаше как да ги разположа правилно. Сега е доста по-просторно и удобно за гледане на филми, а и за работа. Остава само да си взема голям монитор. Харесал съм си 24" Sony.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Аз с моя мобилен офис ми излиза много скъпо такива външни джинджифлюшки. USB многоканален звук, телевизор(или монитор), TV тунер това са все пари дето мога да ги дам на някоя женска.

Написа Александър Панов (www) на 09-Sep-2004 06:40


Честито за картата! Отличен избор :)

Написа ицо (www) на 10-Sep-2004 21:16


Мерси, много съм доволен от нея.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Sep-2004 09:26


Събота, 4 Септември 2004

Ходихме да гледаме Крал Артур в Арена. За щастие филмът няма нищо общо с легендите, който очаквах да видя. Е, подмятат се разни Ланселотовци и Гуиневирки, но историята не е тази, която си мислите че ще видите. Артур беше с бандитска физиономия, кръглата маса я показаха за 3 мин и филма беше предимно битки. Мерлин се беше намазал с кал неизвестно защо, никакви магии не тряскаше, а Гуинервир беше доста бойна, макар че като хвана лъка и обелече екипчето, беше забравила да си сложи циците. Ескалибратор - меча на крал Артур също не му отдадоха голямо значение. Ланселот се опита да точи лиги по Гуиневир ама нямаше време да направи каквото и да е защото го убиха. Битките бяха сносни, макар че ме подразниха с тия калъчки дето се биеха. Друго си е самурайски меч и красива битка с мечове ала Последният Самурай. Битката върху леда беше добро режисьорско решение. Филма става.

Неделя, 5 Септември 2004

Бонжура на Алабин, изпуснаха 20 кинта и клиент, заради това че не работеха. Не ги знам дали по принцип работят в събота и неделя, но скрабъла беше купен от другаде. Заради трите почивни дни в София е паднала бомба и по улиците има много малко народ. Сигурно софиянци са по родните си места.

Заредихме се с плодове и направихме кино вечер. Гледахме The Butterfly Effect, който се оказа неочаквано добър филм. Дори краят не са успели да осерат господата от Холивуд. Ако си падате по психарийки, задължително трябва гледате филма. Има го по phree-тата със супер качество, както и всички филми, който вчера ми ги рекламираха в Арена. Как да ходя да им давам по 5 лв., като ми ги бавят с месец-два?

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Това да не е онази игра с буквичките? Кажи отде я взе, ако е така.

Написа ицо (www) на 10-Sep-2004 21:13


Същата. Взех я от един магазин на Графа. Голяма книжарница, на 30 метра от Гардибалди, посока Са;вейков. На вторият етаж.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Sep-2004 09:25


Понеделник, 6 Септември 2004
18:15

ManiaX-а ме обвини, че дневникът хванaл пaяжини - нищо не съм бил пишел в него. Не е вярно - пишех тайно :) просто исках да напиша всичко за Турция и тогава да го пусна. Като гледам, че има още шест дни за който имам само бегли записки, реших че е по-добре да си пиша нормално и да допълня тези дни по-късно. За тях си имам "план" само трябва да го пренеса тук...

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Абе и паяци имаше ама пръскахме с РАИД, цял масив отиде. :)

Написа Фо на 06-Sep-2004 19:18


РАИД 1 или РАИД 5?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Sep-2004 08:05


Вторник, 7 Септември 2004
16:32

Преди време си мислех, че да имаш камера на телефона е тотална глупост. За чии ми е? Обаче бях в грешка. Осъзнах го откакто си купих Nokia 6230. Перфектен телефон с всички функционалности, който можете да очаквате от една Nokia плюс VGA камера (640x480), MP3 player, Радио и най-уникалното, което още го няма в другите телефони - MMC карта.

Стандартно телефонът идва със 6 Mb памет и 32 Mb MMC карта, което ви позволява да направите около 900 снимки. Техническите подробности са впечатляващи, но най-хубавото в тази ми придобивка беше, че мога да снимам по всяко време. Неща, който никога няма да мога да снимам, защото да нося постоянно в мен цифровият ми апарат е доста непрактично и неудобно. С нетърпение очаквам да започнат да вкарват мегапикселови камери в телефоните.

Имам само една забележка към Nokia - подобрете си поддръжката за Linux или поне използвайте отворените стандарти, хората ще се погрижат за останалото.

[ Коментари: 11 ]
Коментари

Ами, какво да ти кажа...
Прав си бил преди време. :)

Написа Бобсън на 08-Sep-2004 04:51


Щото не знаеш ква благина е :-) На една камара приятели на който нямах снимки вече имам. Иначе никога нямаше да ги снимам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Sep-2004 06:54


| най-уникалното, което още го няма
| в другите телефони - MMC карта

Грешка :). Моят SX1 си има слот (но няма карта) :). Е, аз още не съм си купил карта, защото не ми е необходима, но телефонеца си я поддържа :).

Много хора ме съветваха да си купя точно тази Нокиа, но Сименс си е Сименс :). Просто в тези два модела изглежда единия е крал от другия - само не знам кой от кого. Имаше някаква бегла разлика във функционалността, но вече не помня каква. Е, при мен решението беше в полза на Сименсът, защото съм дългогодишен фен на тази марка (знам, знам, всеобщото мнение е против мен).

Да си я ползваш със здраве!

Написа Дончо (www) на 08-Sep-2004 07:47


Нищо против Сименса, само не ми харесва усложнената навигация в менютата. Вярно ли е че SX1 може да проектира виртуална клавиатура и да пишеш на нея? а това, че са оставили само слот е черна точка :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Sep-2004 08:19


E, MMC карта има още в 6600 - аз лично съм с 32MB и засега ми е напълно достатъчна. Nokia продават максимум 128MB, но из разни форуми твърдят, че са пробвали с 512MB от читав производител без проблем.

Написа yovko (www) на 08-Sep-2004 08:56


Nokia 6600 - http://www.nokia.com/nokia/0,,33210,00.html

Хубав телефон, виждал съм го на живо. Не е точно по мой вкус, прекалено е голям. Затова си избрах 6230, защото е точно като стандартен GSM.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Sep-2004 09:20


"...С нетърпение очаквам да започнат да вкарват мегапикселови камери в телефоните..."


Има вече.
1.3 Mpix има даже вече (Siemens S65).
Но качеството пак не е като на цифров фотоапарат, въпреки че прави снимките на 1280х1024 (мисля).

Написа Мартин Босев (www) на 08-Sep-2004 13:32


Нормално е качеството да не е особено добро, въпреки голямата матрица. Все пак обектива е микроскопичен дори и в сравнение с моят Powershot A75 (който още е на ремонт, мамка им!)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Sep-2004 13:40


Кой какво си има с това си играе. Ако говорим за пишки от време на време я давам и други да си играят с нея, ако говорим за тилифони и компютъри никой не може да ми ги пипа мойте. Е освен ако не ми се помолят. Ама мисля че аз съм направил най-добрия избор с Nokia и IBM.

Написа Александър Панов (www) на 09-Sep-2004 06:45


Awe mahni q taq nokia 6230 nosih q 1 mesec i sega q smenih za SX1 prosto nqma baza za sravnenie kamerata i MP3 player na SIEMENS sa mnogo po dobri edinstveno suvetvam horata da si ka4at po nov SOFTWARE 4e sus standartniq zabiva kato startira6 mnogo prilojeniq.Osven tova ne moje da se sravnqva Symbian s funkcionalnosta na nokiata :)

Написа Ivo на 22-Feb-2005 12:34


Мразя сименс, а още повече мразя хора който не могат да пишат на кирилица.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Feb-2005 12:39


Сряда, 8 Септември 2004

С драйвери, без драйвери не успях да пусна проклетият smart card reader. Борих го една камара време. За сметка на това завърших един софтуер за наблюдение, който пишех. Полезно е да имаш много написан код, който да използваш отново и отново.

Свалих снимките от нокиата и съм много приятно изненадан от качеството им. За разлика от тези, който бяха снимани на лента и след това сканирани, тези са с хубави цветове, ясни и изобщо нищо не им липсва (е може би малко повече разделтелна способност няма да е зле). Има ли светлина телефона се справя добре.

На ИББ в Кривото беше добре. За разлика от При Кмета, тук сервитьорите(ките) са стрели и кухнята работи светкавично. Докато си поръчаш и вече ти го носят. Ей на това му викам обслужване. При Кмета са оооооооооооооууууууууулллллююююювииииии.

Четвъртък, 9 Септември 2004
13:40

Мисля днес да мигрирам разни наши софтуерчета от PostgreSQL 7.3 на 8.0. Дано да е скучно, dump + restore, без да се налага да пипам тук и там.

17:27

Преминаването на Postres 8.0 се отлага. Открих бъг във възстановяването на базите данни. Sequence-ите, който се появяват, когато се ползва serial тип не са с правилният собственик при restore на базата и съответно са неизползваеми. Открих че грешката вече е съобщена спрямо beta 1, но в beta 2 още не е оправена. Измрънках в пощенският списък да видим дали някой ще се смили над мен.

Освен това НАЙ-НАКРАЯ успях да пусна смарт картата на Информационно обслужване и тествият "ел. подпис", който ми дадоха. Благодаря на Ники за помощта. Подробно описание как се прави очаквайте скоро. Никак не е трудно, но се оказа, че линукса ме е разглезил. Трябваше просто да се направи твърде виндовското извади устройството-сложи устройството и всичко тръгна.

Така и не мога да си седна на четирибуквието и да довърша историята за Мармарис :-( Ще трябва да се самонакажа с кило луканка и литър скутиш шнапс...

17:35

Ей сега ми светна, че е ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ! Честито на печелившите. За съжаление на времето пък и в наши времена не успяхме да намажем нещо от червените далаверки. Иначе вместо да драскам в дневничето щях да си печа гъза на Малдивите. Ееех мечтииии.

23:59

Гледах Гарфилд. Голяма грешка, която ще ви посъветвам да не правите. филмът е малоумен. Филм с главен герой някакви си смотана котка, какво друго да ви кажа. Единственото хубаво нещо във филма, фактът че Бил Мъри е гласът на Гарфилд, няма да го има, когато филма го пуснат тук, защото ще е дублиран. Така че си спестете петте лева за кино (не че аз съм ги платил, да не съм луд).

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Нас червеното знаме роди ни,
нас не ще ни уплаши смъртта.
Ние сме на всеки километър,
ние сме на всеки километър -
и така до края на света.

:-)

Написа GaBOSS (www) на 09-Sep-2004 17:01


И за да е пълна веселбата, ето я и песничката на Коста Карагеоргиев - http://tinyurl.com/6hyq2 :)

Написа Иво на 09-Sep-2004 17:10


Хайде и аз да изкоментирам празника, само че по-сериозно. Ето URL, че не ми се пише всичкото още веднъж: http://silvina2004.blogspot.com/2004/09/blog-post_09.html.

Написа Силвина Георгиева (www) на 09-Sep-2004 17:34


Четох мнението ти и съм напълно съгласен с него. И аз съм имал подобни случки в който разни хора ми обясняват колко хубаво било едно време. Това са пълни глупости и който ги разправя трябва хубаво да бъде набит за да му дойде акъла в кратуната проста.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Sep-2004 07:02


Да, да.. и един шоколад завива един мармалад в станиол. ;-)

Тъй, де, за краставите магарета - и аз да се разпиша :-) От известно време ми се върти из ума да събера различни историийки от онова време, поучителни. Да чете поколението, което не знае кой е Г.Димитров, къде е (бил) мавзолея, що за малоумие е да изтипосаш второкласници пред тленните му останки и да им обясняваш как хубаво е балсамиран и пр. И да бягат като дявол от тамян, щом чуят думата революция и власт на народа в "оня" смисъл - да избиеш всичката си интелигенция, щото била враг на народа..

Написа Pocu (www) на 10-Sep-2004 07:22


Роси, предполагам, че това ще ти бъде интересно: http://www.spomeniteni.org/.

Написа Силвина Георгиева (www) на 11-Sep-2004 12:08


О, да. Идеята си я бива. Не съм си и помисляла, че това може да хрумне само на мен :-) Само че реализацията нещо не ме кефи. Губя от удоволствието да почета, за да се дразня за грешките на сървъра, да хвана скоростта на скролиране на уводния текст и много други неща..

Написа Pocu (www) на 13-Sep-2004 12:01


Петък, 10 Септември 2004

Описах още един ден от екскурзията до Турция, тъкмо се канех да продължавам да пиша и ме отвлякоха в Халбите под миловидният предлог да пийнем по биричка. Биричка не пихме - наблегнамхе на водката (поне аз де). След това Петър дойде и почерпи, че си взел държавният изпит (един изпит и цял живот инжинер, пфуууу), след което пък се пренесохме в бар Прага, където всички се сещате какво се случи.

От нередовно пиене съм започнал да се настивам и смятам в следващите няколко дни да поправя този пропуск. Viva la resitance!

Събота, 11 Септември 2004

Найн елевен. Денят посветен на насирането...от страх евентуално. Преди няколко години, някакви надрусани малоумници с два самолета бутнаха две сгради в Ню Йорк и изтрепаха близо три хиляди човека. От тогава се почна едно осиране. Почнаха постоянно да ни плашат с лошите, брадати Ал Кайда (Ал Кайда! Ал Кайда! Ал Кайда!), никой ни ги казва кои са, те са нещо като торбалан за децата. След това нашите всеобщи приятели американците (мир на праха им) решиха, че всички са им виновни за нещо (сигурно за това, че са се посрали) и почнаха да трепят в името на демокрацията из Афганистан и Ирак. Защо ли това ми напомня за South Park, когато майката на Кайл, преди екзекуцията на на Терънс и Филип обясняваше как се трепят канадци, след което заключи че е това е "Велик ден за демокрацията!". На куцо кьораво и сакато за да се качат на самолет за Щатите почнаха да вземат отпечатъци. Благодаря много, няма да ви стъпя. Авикомпаниите тотално се насраха, като почнаха да конфискуват ножички за нокти с острие 2 см, но пък за сметка на това да те пускат на борда с по две-три стъклени бутилки уиски. Много умно, задници няма що! Все едно ще ме спрете да ви отвлеча тъпият самолет и да го блъсна някъде. Та тази година пак е денят на осирането (или на срането, както ви е по приятно за устата). Без на никой нищо да съм направил случайно си пускам телевизора и почват да ме заливат с лайна. УЖАС! В България имало 50 потенциални цели на терористите. Много било опасно, едва ли не дай да си стоим вкъщи. Ами стойте си бре. Никъде не ходете. Тъкмо заведенията ще са празни и по улицата няма да ми се пречкат. Повярвайте на лайната с който ни заливат и си стойте посрани по домовете. И догодина да знаете. Като се събудите на найн-елевен, първата ви работа е да се посерете от страх. Хайде евентуално ако имате някой "журналист" под ръка можете да му забиете един в муцуната, та белким поне той не се изсере публично. Щото едно е хората да серат и да дърпат водата, друго е "четвъртата власт" да се изкака в публичното пространство. Надарени хора, постоянно кензат и все имат. Сигурно добре похапват покрай поръчковите статии. Ай сиктир, че ми писна от прославени [Ж-Т].*?исти.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

E па кой та бие по главата да пущаш Новини по Тв-то бре, не знаеш ли че точно такива невинни момченца като теб дебнат да им промият малките мозъци ;)

Написа GaBOSS (www) на 13-Sep-2004 17:09


Неделя, 12 Септември 2004

Гледах Thursday. Много приятно филмче, стил Тарантино. Разказва се за нещата, който се случват на един човек през един цял ден. Тотално потвърждение на израза "Има дни в който по-добре да не ставаш от леглото".

Формулата също беше интересна. Който я е пропуснал и е фен, задължително трябва да гледа това състезание (Монца, 2004).

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Четвъртък определено си струва за тези, които са го пропуснали :)

Написа yovko (www) на 16-Sep-2004 20:11


Май по кината изобщо не го пуснаха :(

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Sep-2004 08:14


Понеделник, 13 Септември 2004
19:20

Бях започнал да описвам как се пуска четец на смарт карти под Линукс и как се използват издадените от ИО електронни подписи, обаче ме налегна мързела и го отложих. Следването на принципа - "не отлагай днешната работа за утре ако можеш да я свършиш вдругиден" понякога много ми помага да намирам свободно време в което да не правя нищо.

Фотоапарата явно още не са ми го оправили, щом не ми вдигаха от сервиза. Сигурно са си сложили caller-id и са ме вкарали в черният списък на досадниците. Утре пак ще ги търся, няма да се отърват толкова лесно от моя милост.

Ще се моля на бога на ремотчийте (тези който правят ремонти) и на бога на частите, та белким до края на седмицата имам кола и фотоапарат.

Вторник, 14 Септември 2004

Никога не правете грешката да гледате филма Cold Creek Manor. Не се лъжете по имената на актьорите, който участват - Шарън Стоун, Денис Куейд и Стивън Дорф. Филмът е точно толкова тъп, колкото ще ви се струва през цялото време. Не, нищо няма да се случи, не чакайте изненади. Да, Стивън Дорф е лошият (убиеца), правилно предположихте още на 15-тата минута. И за да ви откажа съвсем да го гледате, направо ще ви разкажа филма, който е два часа и половина, в две изречения. Семейство купува стара къща, появява се бившият собственик, който е лежал в затвора. Оказва се, че е убил жена си и децата си и иска да изгони новите собственици, който накрая героичн го убиват спасявайки се (тук вече публиката, горещо се моли за огнестрелно оръжие и за адреса на режисьора).

Филма е трябвало да го кръстят Cold Creek Manure, та още от заглавието да се знае какво ще се гледа!

Сряда, 15 Септември 2004
15:18

Най-накрая май ще има радост! Фотоапрата благополучно ще ми е готов около петък, а колата ми е 99.94% готова и днес ще си я взема. Дори успях да си организирам един рожден ден.

23:59

Парад на глупостта, какви ли не работи стават под митичният DOS.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

"Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!"
Както нееднократно сме споделяли Жоре, ша ги стигнем хАмериканците, та и ша ги задминем, ама по олигофрения.
/Това по повод "Парад на глупостта"/ да си не помисли некой че е за колата ;))

Написа GaBOSS (www) на 16-Sep-2004 06:49


Това отказвам да го повярвам - за форума на data.bg - наистина отказвам... лягам си... много ми се събра за днес...

Написа yovko (www) на 16-Sep-2004 20:15


Йовко, ти пък...явно не четеш достатъчно форуми, има и по-големи глупости, това просто беше малка извадка.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Sep-2004 08:15


Георги, и ти не четеш достатъчно :-)
Наскоро се опитаха да светнат Йовко в корпоративните тънкости около софтуера в големите ИТ-компании ;-)
Мога да пратя линк, ей-тъй, за секция "бисери". Ама ти пък нямаш такава!

Написа Pocu (www) на 17-Sep-2004 12:44


Ебаа мамаму и прости кратуни. DOS, BIOS, путки майни и краставици на колелета. То е ясно че глупоста ходи по хората, сега на пракника го показваш. Предишната ми фирма тръгва към фалиране, сложиха някакъв олигофрен абе техен си проблем. Ще има още за "Срамъ" на Марла...

Проф. Док. Александър Панов

Написа Александър Панов (www) на 18-Sep-2004 17:56


Роси, дай да видим линка да се посмеем. Липсата на секция "Бисери" не е повод да пропуснем този. :)

Написа Силвина Георгиева (www) на 20-Sep-2004 05:41


Силве, специално издание за теб
<a href="http://forum.skycode.com/topic.asp?topic_id=66928&S=-1">тук</a>! Мненията са доста, трябва ровене, авторът е никому неизвестният Sahugani. Той обаче не го знае ;-)
Георги, препоръчвам секция "Бисери" ;-)

Честит рожден ден! Жив и здрав, с все повече приятели, все по-добро настроение и все по-високо заплащане!

Написа Pocu (www) на 21-Sep-2004 09:29


Четвъртък, 16 Септември 2004

Радост, благини и кеф на бучки!

Взех си колата - супер е! Купих си две нови предни гуми - скъпо ама си струваше. Тестовите 450км, показаха, че колицата си върви чудесно и че не съм забравил да карам (както предполагах :)

Свършихме една камара работа.

Вечерта въпреки, че закъснях за срещата на NetSec екипа успяхме да направим плановете за този семестър.

"Флупости" == "На Флопа глупостите", ще ме извинява :)

Още нямам фотоапарат, мамка му!

[ Коментари: 1 ]
Коментари

А всъщност май трябваше да го спомена и в коментарите в блога на Васил, но поне когато аз го употребявам, "флупости" не значи точно "на Флопа глупостите"... Флупост е нещо, което хем е глупост, хем не е, ами попада малко извън границите на дефиницията на "глупост" - може да бъде и в двете посоки :)

За друга дефиниция на сродната дума "флупав" виж Пътеводителя, мисля, че беше във втората книга, разказ за Марвин, останал на една планета, обитавана от дюшеци.

Написа Петър Пенчев (www) на 21-Sep-2004 14:39


Петък, 17 Септември 2004
15:55

Преместих сайта на Мрежовата сигурност от http://nedyalkov.com/security/ на http://netsec.iseca.org/ използвайки малко mod_rewrite magic. Не знам дали IIS и другите смотани сървъри поддържат нещо подобно, но ако го нямат то мога само да съм доволен, че не админствам някоя такава боза. Горките администратори!

Ще трябва да си седна на четирибуквието и да си подготвя лекцията за тазгодишният OpenFest. Ще говоря за новостите в KDE и какво още да очакваме.

Тоя разказ за Турция направо ми се опря, такъв мързел никога не е било. Имам още един ден написан до половината и не ми се довършва. Така е, като ме чакат по 1000 емайла на ден за преглеждане...пфууу.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

май почваш да се уморяваш от писателстването в дневника

Написа doublefaced на 20-Sep-2004 07:46


Имам си работа, няма да пропусна да попълня липсващите дни.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Sep-2004 08:07


Събота, 18 Септември 2004

Направихме си малка разходка за да видя нашите. Отдавна не се бяхме виждали, аз с тая счупена кола хич не бях мобилен (влака не се брои :)

Снимах си къщата, че нямах нейни снимки и кученцата.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Кога успя да счупиш колата? Аз междудругото от скоро следя дневника ти, ама не забелязах да си написал някъде каква е колата, която си си взел...

Написа Bodom на 20-Sep-2004 20:04


Ааа вече я оправих! Иначе в един от коментарите към старите писания има инфо :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Sep-2004 03:09


Неделя, 19 Септември 2004

Мързелив ден #2. Все пак успяхме да караме картинг да се разходим до Копитото за да позяпаме София, а на връщане да си вдигна адренали с петнайсет минутно спускане от горе до долу.

Понеделник, 20 Септември 2004
16:30

Написах HOW-TO за работа с картите издавани от Информационно обслужване. Засега липсва само адресът на patch-а за opensc библиотеката, който ИО написаха, но се надявам до няколко дни да го има и него на сайта. Засега могат да се ползват binary-тата от страницата им (stampit.org).

Ходих до Арена да хапна и съм приятно изненадан от салатите в пицарията там (Верона?). Мешаната салата беше два домата нарязани НА ЕДРО и краставици нарязани НА ЕДРО с голяма триъгълна плочка сирене. Много обичам такава салата, а не някои дребно нарязани, чак ти трябва лъжица за да ги ядеш.

Освен това явно съм забравил да пиша, защото в две изречения, бях изял десетина букви....а даже не съм пил нищо (бира и половина не се брои).

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Трябва да опиташ и пиците, също са много добри, не съм ял по-вкусна пица (4 сирена) от тази в Арена (Верона).

Написа Николай Кирчев на 21-Sep-2004 06:23


Е да ама не обичам сирене, според мен най-добрите пици в София ги правят в Дон Домат.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Sep-2004 11:44


Вторник, 21 Септември 2004
15:20

Днес по някое време преди 26 години съм се пръкнал на бял свят и съм почнал да рева. Е, вече съм голям и не рева, обаче като ме изнервят викам и то предимно по най-близките ми. Ще ме извиняват съдружниците ми, защото обикновенно те го отнасят. Днес ще ги почерпя за да ме търпят поне още 100 години.

Подаръци не искам - всичко си имам, благодаря. Да сте чували някой напоследък да ви е казвал нещо подобно?

Бележка до мен: питай най-накрая мама Юлка, в колко часа си родил.

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Е, честит ти ден рожден! Много, ама много да си щастлив! И да не забравяш старите си приятелосъученици ;-)!

Написа Надя на 21-Sep-2004 13:13


ЧРД.
Браво на мама и на татко дето са те направили.

Написа ал_шопов на 21-Sep-2004 14:52


Честито и от другата ти приятелосъученичка, която се случва да забравиш понякога, но тя не ти се сърди,а се опитва да те разбира, макар да е доста трудно:)!

Написа Tania на 21-Sep-2004 15:12


Поздравляю с днем рождения! "Только раз в году..."


П.П. Утре май ще те боли глава и ще те ти се пие вода - следствие от дехидратизацията ;-)

Написа Явор Доганов на 21-Sep-2004 15:29


Глава мен не ме боли, щото пиивам водичка или някакъв разредител винаги.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Sep-2004 15:43


ами Гого,
честит ден-ден и от мен.
жив и здрав цял живот, за радост на мама и на тати.
друго няма какво да ти пожелавам, то само ще си дойде.

Написа Nick Angelow на 21-Sep-2004 17:07


Е Честит ти Ден Рожден ! Какво да ти пожелавам....бъди здрав (Прав и корав кат Братския Съветски Съюз ) - другото ще си го купиш!

Написа Майа на 21-Sep-2004 18:15


ЧРД и от мен, макар и с малко закъснение. С пожелание за всичко най в големи количества. :)

Написа Силвина Георгиева (www) на 22-Sep-2004 04:56


Следрожденен коментар - страхотно беше, само да не беше тоя махмурлук на другия ден... Надявам се да си ползваш подаръка :) Може и да успяваш да спориш с червото, ако го разучиш :)))

Написа Васил Колев (www) на 22-Sep-2004 19:44


Сряда, 22 Септември 2004

Каквото човек сам си направи, никой друг не може да му го направи. Днес пак си оставям бележка до себе, дори ще си я окача на монитора, като залепваща бележка. На нея простичко ще напиша "НЕ СЕ ДРЪЖ ТАКА И НЕ НАРАНЯВАЙ ХОРАТА, КОИТО ОБИЧАШ!". Ще си я чета и препрочитам. Ще си я закача, като обеца на ухото, та да ми е за урок и ме накара да не говоря неща, които не мисля. Дано никога повече не ми се случва да казвам глупости, за които да съжалявам в момента в който съм ги изрекъл.

Четвъртък, 23 Септември 2004
16:30

За пореден път ме отписват от bugtraq, vuln-dev и pen-test списъците на securityfocus. Или нещо не им харесва моят пощенски сървър или нещо мен не харесват. Нищо, аз съм упорит и се записвам отново.

Започва да ми писва от шума във full-desclosure.

Петък, 24 Септември 2004
13:55

Пуснах под Linux, bluetooth пишката, която колегите ми подариха за рожденият ми ден. Стана елементарно, естествено от вторият опит. Вече мога да си трансферирам файловете от и към Nokia-та (Nokia 6230). Като ми остане време (и не ме мързи) ще напиша едно кратко ръководство.

Фотоапарата ми още не е готов, ебаси и Pan Service, ебаси и Canon, да знаете че сте пълни нещастници. Във всяка бяла страна, вместо да ме пращат в сервиз щяха първо да ми дадат работещ апарат, а не един месец да вися с пръст в гъз. За чии им дадох 800 кинта. Бесен съм!

Роден съм в 10:15 сутринта на 21 септември 1978, като това последното си го знаех, естествено :-) Ако някой иска да ми прави хороскоп да знае (не че вярвам в такива дивотии).

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Недей така Жоро. :)

И аз сега си купих подобен на твоя апарат. Дано да нямам проблеми.

Написа Ники (www) на 24-Sep-2004 13:37


Споко, Ники, ти си си купил същия като моя апарат, той не се чупи :) (пу, пу, да не му е уроки ;)

Е, ако се счупи, не знам - досега не ми се е налагало да видя какво се прави в такива случаи, може и Жоро да е прав, че не е толкова лесно да се оправяш с майстори, пък били те и фотоапаратчици...

Написа Петър Пенчев (www) на 24-Sep-2004 15:11


Каръшки късмет, нали знаете да тръгнеш по майстори, като да тръгнеш по доктори, се ти е*ават мамата...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Sep-2004 15:25


Ако това ще те успокои, аз от 5 месеца насам периодично се обаждам в Pan Service, за да разбера кога ще ми доставят 2 малки пластмасички за една прахосмукачка. Доставката е от Полша, не от Долно Тамбукту и въпреки това никой няма идея кога ще я изпълнят. Стискай палци за Коледа поне да имаш фотоапарат :)

Написа Peter на 27-Sep-2004 11:49


Вай, вай, вай :( Аз имам познат там и той поне ми каза, че обектива ми е пристигнал, кога всъщност ще го оправят това вече е божа работа....

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Sep-2004 12:35


Събота, 25 Септември 2004

Гледане на филми и мързелуване. Когато решихме да излезем ни се изсипа дъжд на главата, което само затвърди желанието ни да не си показваме носовете навън през почивните дни.

Неделя, 26 Септември 2004

Гледахме Bourne Supremacy. Отдавна трябваше да бъде гледан, но нещо се отлагаше. Филмът става, не е толкова добър колкото първата част (това се очакваше), но все пак си заслужава двата часа гледане. Има хитри технически хакове, битки, стрелби, гонки с коли и изобщо всичко от което се нуждае един филм за да е забавен. Всъщност само голи сцени нямаше :-)

На третото гледане на Троя, заспах като пич и пропуснах почти всичко.

Понеделник, 27 Септември 2004
15:55

Написах обещаното в петък ръководство за пускане на Bluetooth под Линукс. Озаглавих го Използване на Bluetooth под Linux за достъп до Nokia 6230. Ако имате добавки и предложения, знаете ми пощата или направо пишете коментари.

Имам една камара снимки, които някой ден може би ще сложа на страницата си. Онзи ден се бях замислил какво ме спира да го направя. Първото естествено е мързела. Втората причина е че нямам наум никакъв подходящ софтуер за това. Изискванията ми са следните:

Горе-долу това ще ми свърши работа. Ако някой знае подобен софтуер нека да каже, ако не при първа възможност ще си напиша сам.

[ Коментари: 15 ]
Коментари

http://gallery.sourceforge.net

Написа Mellie на 27-Sep-2004 13:41


Иска БД, поне версия 2, която свалих.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Sep-2004 14:22


Всъщност като разгледах версия 1, доста ми допадна. Ще трябва да направя малко тестове с нея. Кодът изглежда прилично написан. Забравих да спомена, че още имам едно условие. Кодът да е написан добре. Грозно написани работи не обичам да ползвам.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Sep-2004 15:25


:) свали си 1.4.4 (stable е) - тя не изисква БД (2-ката е още алфа и вече изисква БД)

Написа Mellie на 27-Sep-2004 15:27


too late - постнал си преди мене :)

Написа Mellie на 27-Sep-2004 15:28


Това дету не искаш БД не го разбирам..
Нали ти е ясно, че БД функционалност така или иначе е необходима. Както например система за разпределение на дисковото прстранство (aka FileSystem). Което само по себе си е БД от ниско ниво..

Това, че RDBMS като такава е токувиж малко
вповече може и да е вярно, ама знам ли дали.

Искаш иначе казано елементарно БДране написано от безнищо на пхп...

знам ли...
така или иначе си имаш ДБ за блога не би ли било по-лесно да осъвместиш нещо...

Написа Бобсън на 27-Sep-2004 17:44


Ми нища RDBMS! Стига ми една проста файлова система, която я рабират разни хубави програми като rsync, cat, cp, mv и vi.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Sep-2004 18:01


Да направиш връзките, които ти искаш, със снимка в няколко категории и т.н., така или иначе требе да си реализираш DBMS, само че върху файловата система :) Според мене няма смисъл да се дърпаш толкова :)

п.с. Кво против libgd?

Написа Васил Колев (www) на 27-Sep-2004 21:40


По въпроса за libgd: http://tinyurl.com/1y3p
А БД не искам защото сайта ми го има едновременно на 4 места, на някои от който няма начин да инсталирам БД, освен това синхронизацията ще бъде огромна PITA, която за един личен сайт препочитам да избегна.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Sep-2004 06:41


Виждам че си пуснал BT-то под 2.6.6 та се чудех нещо :) Случайно да имаш проблеми с rmmod hci_usb? При мен на FC2 с default кернела (2.6.5 мисля) гърмеше с oops, най-накрая намерих време за update и с 2.6.8 вече е ok.

Написа Н.Пепелишев на 28-Sep-2004 10:16


Под 2.4 нямах, под 2.6 не съм пробвал.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Sep-2004 10:17


(за libgd) GD-то отдавна е оправено и е bundled в PHP, но в сравнение с imagick ...

Написа Mellie на 28-Sep-2004 10:39


Без да се заяждам, но подкарването на блутут устройство под една друга операционна система става с пускане на инсталационната програма и кликане на бутон "next".

Написа Атанас Корчев на 28-Sep-2004 11:30


И аз без да се заяждам, но bluetooth-a, който е на моя компютър преди това го пробваха към 5 колеги на оная другата операционна система с бутона "Next", включително със собственото му CD и какви ли не галимации .. и след като се отказаха всичките ми го дадоха на мен .. знаеш ли кое е интересното? :) Тръгна и БЕЗ бутон Next .. просто го закачих към USB-то.

Написа Н.Пепелишев на 28-Sep-2004 13:12


Пробвай http://phpautogallery.sourceforge.net/
Ползва GD, но не е задължително, а и кода е GPL и може да го промениш. За защитата с пароли, не е нужно да го прави галерията - колекциите са структурирани в поддиректории, които може да се защитат и от сървъра. Това с една снимка на няколко места не го подържа.

ПП: Инсталирах си дневник с твоя софтуер. Харесва ми, че е прост и не ползва бази данни. 10х.

Написа Никола Славчев (www) на 28-Sep-2004 18:31


Вторник, 28 Септември 2004

Разходка до Пловдив, където посвършихме малко работа. На връщане минахме за малко през Пз, където научих от майка ми, защо в Турция има толкова сгради, който изглеждат недостроени. Оказва се, че там за къща се плащат данъци, когато къщата има покрив. Съответно хитрите турци, строят и не си правят покрива за да не плащат данъци. Друго което научих е, че кварталите от еднакви сгради, всъщност са еднакви само отвън. Набиват колони и слагат плочи, отвън оформят фасадите по еднакъв начин, а вътре ти правят какво разположение пожелаеш.

Сряда, 29 Септември 2004
13:38

Минах на KDE 3.3. Засега единствените ми впечатления са, че е малко по-бързо и че панела за превключване на виртуалните десктопи изглежда по-добре (по-синичък и прозрачен).

Ако преминавате от X.org 6.7 на X.org 6.8 да не забравите да прекръстите клавиатурният драйвер от Keyboard на kbd. Бърз начин за поправяне:

perl -pi -e 's,(.*Driver.*")Keyboard(".*),\1kbd\2,i' /etc/X11/xorg.conf

17:30

Проклето, гадно, отвратително време! Поне успях да се среща с хората от IEC да си говорим за зали-мали, Openfest-и, Mopenfest-и, доста неща още са неизвестни около организацията, ебаси. Мързи ме да пиша емайл какво се разбрахме, малко по-късно, като ми мине тегавото настроение (проклето време!). Мъдрост за деня: "С пари е лесно".

Четвъртък, 30 Септември 2004

Педалите от Пан Сервиз прекалиха. Още не било пристигнала частта, която трябва за да ми оправят апарата (Canon A75). И това ми го казват след като ме държаха 10 минути на телефона и си говорих с няколко малоумника. Не стига че от един месец ме карат през ден да се обаждам да проверявам дали не било готово. Ми кажете, че ще отнеме поне един месец бе, смотаняци! Вдигнах им скандал по телефона, а когато ми оправят апарата и отида да го взема ги чака още едно приятно скандалче. Не обичам такива работи, но тези нещастници прекалиха. Две седмици съм си ползвал апарата, а при тях стои вече цял месец. Ебахти и Canon оторизираният сервиз, ебахти и чудото. Чак наглеца по телефона, не стига че говореше все едно е пил четири водки ами и има наглостта да ми се кара. Ще ви оправя аз вас. При мен се хоства сайта на Асоциацията за защита на потребителите. Смятам да се свържа с тях и да им направят чудесен проблем на Пан Сервиз. Още се чудя дали да не се обадя из разни данъчни и други, та още повече гадове да им се изсипят на главата. Викането, което ще отнесат от мен ще е бонус и най-малкото, което ще им се случи. В понеделник отивам, купувам си един самурайски меч и ще присъстват на сцената голямото колене от Kill Bill на живо. Мамичката ви ще разкатая!

Следващите, който са ми в списъка са София Франс Ауто. Там е същата гейска организация. Заради тях два месеца чаках части за колата ми. И това е БЪРЗО! Хората ми я бяха направили за три дни и два месеца чакаха частите да пристигнат. Браво бе, да ви еба в мръсните гадни монополисти. И това, защото хората в сервиза в който бях преди са работили за СФА, но са се отделили самостоятелно. Сега гадовете от София Франс Ауто всячески се опитват да им правят сечено. Да живее монополизма.

Ако си купите някога френски автомобил и си имате даване със София ФрансАуто или си купите техника за която Пан Сервиз да е гаранционния сервиз, молете се никога да не се налага да стигате до сервиз.

Sofia France Auto (София Франс Ауто) и Pan Service (Пан Сервиз) са ми в черният списък и ако някога имам възможност да им направя някоя гадост със сигурност ще им я направя.

[ Коментари: 16 ]
Коментари

Бих прибавил и БТК, най-дървената компания в България, просто нямат равни,а ADSL support-a им е "върхът"

Написа Филип Русинов на 13-Mar-2005 12:56


това ако е сервиз аз сам Господ

Написа патока на 17-Jun-2005 16:18


http://bushona.com/ моя го оправиха там за около 1 седмица... Nikon Coolpix 3200 бях го изпуснал по едни стълби... и обектива се беше изкривил... много са точни там момчетата

Написа kiril на 27-Aug-2005 13:05


Радвам се за тях, само че моят апарат беше гаранционен и нямаше как да си избера сервиз. Така или иначе това вече е минало, защото след третото разваляне на Canon-а го шибнал в земята и си купих Sony.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Aug-2005 07:29


kakvo govorish
ot 2 sedmici sam si ostavil cd/mp3 player-a v Pan Service, za6toto se skapaha slushalkite, i zashtoto vidi6 li trqbvalo da si ostavq cqlata tehnika za edni 6ibani slu6alki koito 6tqh da si kupq za 25 lv.
kakto kazva6 ti - se obadih 2-3 dni sled kato go bqh ostavil tam i mi kazaha 4e sa pora4ani 4asti ot Philips - t.e. slu6alkite. minaha dve sedmici i o6te ne sa gi polu4ili i po4vam da se pritesnqvam da ne mi zamenqt originalnite 4asti s menteta. Samo da gi usetq. Estestveno sam si registriral produkta v saita na Philips i dori im pisah vazmuteno pismo. 4akam da mi otgovorqt do 3-4 rabotni dni. kazva6 4e hostva6 saita na sauza na potrebitelite-dai nqkakav adres, na koito moga da im pi6a pls.

Написа Zlati Pehlivanov на 27-Sep-2005 07:37


prochetoh komentarite po-gore i sam s dve ratze za, che tezi ot PAN SERVIZ sa za zatvora. Iavno produktite na CANON sa goliam bokluk, tai kato i az imam pabota s PAN otnosno sashtata marka fotoaparat. Pisah na CANON BULGARIA i ochakvam otgovor.

Написа tzetzka на 25-Feb-2006 17:45


да на пан-сервиз направо им се кефя, много си се радвах на новия телефон пансаоник, нали около 3 ,4 седмици при тях стоя 6 месеца, върнаха ми слушалката със савсем друга платка и силно ме убеждаваха , 4е проблема е в базата дейба. аа и през тея 6 месеца все ставаше след 4 дена.

Написа димитър на 22-Jun-2006 02:08


Това е най дървения сервиз,който съм жийдал,а MP3 PHILIPS е най големия боклук. Четири пъти се разваля за четири месеца.Единия път уж му смениха hard disca.Как става така ,че сменят hard disca,а компилацията не се изтрива.Излиза ,че новият hard disc,за който чаках 3 седмици е пристигнал от PHILIPS с моята компилация от песни.Страшни са................

Написа martin на 10-Jul-2006 12:50


Ами аз са имам един проблем с фотоапарата ми (PowerShot SD500) не е сервизен и незнам към кои е по добре да се обърна в смисел незнам кой си върши работата и кой само го псуват!!Ако някой има идеи да пише!!!

Написа Георги Гинев на 05-Jan-2007 12:23


1. az ot pan serviz sum mn dovole. qvno rabotata e 4e 1-vo opravqt izvungarancionnite aqvki i posle garancionnite. 2-ro bu5ona e vaznojno nai-ubitiq i smotan serviz. moje da ima i profesionalisti, no organizaciqta im e mn zle. vednuj ostavih tam avto-radio za remont, sled 2 sedmici se obadih da proverq kakvo stava i se okaza 4e 4oveka koito go opravq bil izleznal v lqtna otpuska! super e ne moja li nqkoi da zvunne i dakaje pone tova. ?!? sled 3 dni v pan go bqha opravili ve4e.

Написа ttt на 12-Apr-2007 13:26


Специално Пан сервиз са ПЪЛНИ ЛЕВАЦИ.Просто не знам как при пълната им некомпетентност все още се опитват да развалят коли.Не ходете там!

Написа ММ на 28-Jun-2007 10:04


бате защо намесваш гейс тука
те ако беха такива поне една свирка щеха да ти дръпнат за успокоение :)

Написа сашо на 08-Aug-2007 12:55


Хубаво е човек да знае, че някой го е грижа за кофти обслужването в "прекрасната ни държава" - гласувам с две ръце ЗА, ако имаш възможност да им покажеш от къде изгрява слънцето - Goog Luck & Have Fun :)

Написа BonevG на 24-Aug-2007 19:17


Vijdam che mnogo se e izpisalo za tezi tuPANari ot Pan serviz. Cialata si istoria niama da razkazvam stoto e dulga i adski iznerviasta. No iskam s moia komentar da dobavia kolko negramotni i absoluitni levaci sa tezi ot PAN service(pisha go pan service za da ima poveche kluichovi dumi za search engine botovete). Hora apeliram kum vas: Ne hodete v Pan serviz,Пан сервиз,Pan service.

Написа Plachkov на 18-Oct-2007 15:50


АБСОЛЮТНО СЪМ СЪГЛАСНА С ВАС! ИМАХ И АЗ ПРОБЛЕМИ С ТЕЗИ ТЪПАНАРИ, С ЕДНА КАФЕ МАШИНА - ПРОСТО СИ СКЪСАХ НЕРВИТЕ... ПЪЛНИ МАЛОУМНИЦИ!!!

Написа Ива на 23-Oct-2007 16:12


нека и аз си кажа неволите от прехваления сервиз-оставих си апарата канон за чистене на лещата(имаше песъчинка) като очаквах едва ли не да го оправят същия ден.след около месец разкарване беше готов и какво бвшв учудването ми-цената беше 150 лв.викам аз шефа,а той ми вади някакъв лист,на който пише,че са сменили почти всичко по него.а аз като му викнах,че съм искал само да махнат песъчинката(която даже и не пречеше на снимките),той почна да ме убеждава,че апарата не е работел.накрая намалиха цената на 50лв,която също не заслужаваха,но какво да се прави...така че на който му се налага,да си търси другаде сервиз.съжалявам само,че не викнах я телевизия,я някой друг

Написа петар на 13-Dec-2008 10:17