< HomePage | Снимки
<- Септември, 2004 | Начална страница | Ноември, 2004 ->

Архив за месец Октомври, 2004

Петък, 1 Октомври 2004

Гледах "В името на розата". Романът така и не успях да го прочета, та реших поне филма да гледам. Изобщо не съм впечатлен от историята. Очаквах като се води класика, поне да е интересно. Ще ме извинява Умберто Еко, ама историята е скучна. Някакъв си манастир, в който разни обратни се трепят и накравя всичко се оказва, че е заради една книга в която Аристотел написал, че смеха бил хубаво нещо, пък тия монаси дето бяха там (бенедиктинци?) не бяха съгласни и се опитваха да я покрият. Блях. Между другото наш'те хора от инквизицията изгориха двама, а пичката която отвори малкото кюре се отърва, щото той се помоли на св. Богородица. "Името на розата" накрая ще излезе да е името на малката мръсница. Европейски глупости, сигурен съм че в холивудски вариант историята ще е по-готина. Ако вкарат малко битки с мечове, евентуално космически кораби и увеличат сцените с голота направо си го взимам на DVD. А да, забравих да спомена, за който си пада по такива работи - ще можете да видите белият детски гъз на Крисчън Слейтър.

Вечерта установих че мента с пуканки не е лоша комбинация.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

За съжаление филмът не пренася и една десета от стойността на книгата :( и въпреки чудесната игра на Шон Конъри е боза, да не говорим, че представлява съвсем, съвсем орязан сюжет в сравнение с текста на Еко, направо не си заслужава сравнението, а историята със селската уличница (ако може да има такъв израз) изглежда съвсем различно в романа, тук режисьорът вече яко се е олял - съвсем като по холивудски - знаеш, ако си стигнал дотам в четенето :Р. Що се отнася до книгата, аз съм я чел два пъти и пак ми се струва малко, но това си е и въпрос на вкус. За себе си аз я интерпретирам като един експеримент, и то много успешен, в който философският и криминалният моменти са направо виртуозно балансирании и изобщо не е скучно четиво :) Поздрави!

Написа ицо (www) на 02-Oct-2004 15:56


Вземи да гледаш пурпурни реки 1 и 2 Много добър филм . Участва Жан Рено, филма е френски и е далеч от стандартните холивудски простотии.
Според мен рано или късно европейското кино ще измести американското много се повтарят вече глупавите американци.

Написа Георги Иванов (www) на 03-Oct-2004 15:22


За някои хора европейското кино отдавна е изместило Холивудските бози ;-)
Пурпурни реки 1 повече ми хареса от 2. 2 започва много маниакално, но края свърши за мен в стил "Досиетата Х"

Написа Пламен Тонев (www) на 04-Oct-2004 06:49


Пурпурни Реки съм го гледал и съм съгласен, че е маниашки. За 2 чух не особено добри отзиви.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Oct-2004 08:02


Чорбаджийски, вземи прочети книгата, вместо да говориш подобни неща :) Ясно е, че Умберто Еко не става да се направи на филм, то това ти става ясно, след като прочетеш коя да е негова книга.

Написа Васил Колев (www) на 06-Oct-2004 10:14


Почнах да я чета ама много трудно ми върви.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Oct-2004 10:15


М... 'тва, че ти върви трудно е, 'щот не си стигнал до по интересното.
В началото като я почнах, и на мен ми беше трудна за четене :).
Btw, сега докато си бях у нази, се зачетох в Баудолино :) много готина, и майтапчииска, примесена с доста сериозни неща :)
дано успееш да я прочетеш :)
после кажи мнение.

Написа valqk (www) на 21-Oct-2004 16:04


abe filma trudno se gleda(samo kadeto obrazite sa gi dokarali hubavo),a knigata se chete mnooooogo trudno a i plus tova trqbva da pisha kriticheski analiz na knigata(po filosofiq)koeto e oshte po-ujasno i nqmam nikakva ideq kakvo da pisha

Написа сия на 01-Mar-2006 15:42


Събота, 2 Октомври 2004

Гледах "Джони Инглиш" - забавно, леко филмче с Роуън Аткинсън. Да се гледа, когато си нямате друга работа :-) Вечерта бяхме на гости и се изпи много мента и други работи. Слушахме диск със стари парчета на Тодор Колев и беше много забавно. "Камион ме гааазиииии" :-)

Неделя, 3 Октомври 2004

Интересно, че след вчерашното слушане на Тодор Колев, днес като се събудих по телевизора беше той с Драго Чая и си приказваха простотии. Сетих се че в магазина за дискове на ъгъла на Славейков продават български филми "на DivX". Много напредничаво, дали имат Тодор Колев Кълекшън? Не че ще си я купя, просто ми е интересно.

Понеделник, 4 Октомври 2004
12:27

Индустрия изложена на риск - написан през далечната 1994 описващ много ясно проблема с т.н. "софтуерни патенти". Моля прочетете го и направете мислена връзка със сегашното положение. С две думи положението е трагично. Представете си какво ще стане в Европа ако и тук могат да се патентоват идеи. Ето затова най-отдолу на страницата ми стои банера "Без софтуерни патенти". Надявам се този документ да отвори очите на заблудените личности, които смятат, че софтуерните патенти са добра идея.

Още по темата в Groklaw. И няколко връзки, който преди време събрах за писане на евентуална дипломна работа.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Опасността наистина е реална и е добре хората да бъдат осведомени за последствията от въвеждането на софтуерни патенти в Европа.
Преди може би седмица Ричард Столман говори във Франкфурт точно на тази тема. Преди това не бях обръщал голямо внимание, само гледах разни банери и страници тук-там. След като слушах Св. ГНУциус обаче ми стана ясно, че за малкия и среден бизнес тея патенти значат гибел. На разработчиците в такива фирми остават много малко алтернативи, ако в софтуера който пишат се наложи да използват "патентована идея".
Първата възможност е да се закупи лиценз. Изключително неизгодно поради ред причини, като най-главната е, че който държи патента определя и правилата за използването му. Примери за лоши ситуации - отказване да се даде лиценз / задължаване да се взема лиценз за всяко работно място / CPU / whatever.
Втората възможност е да се обори лицензът, да се докаже, че е невалиден. Това е свързано с огромни разноски за адвокатски услуги, както и сериозно проучване, за да се подплътят твърденията. Не всяка фирма може да си го позволи.
Третят вариант, който Столман спомена е да се избегне използването на патента. Това понякога е възможно, понякога не. Понеже софтуерните системи обикновено са сложни и съчетават много компоненти, шансът да се удари на патент е много голям. Ако става дума за алгоритми примерно, не винаги може да се избегне. (btw, topological sort aka top sort е патентован. funny, eh?)
За гигантски фирми като IBM, Sun, Microsoft, etc. играта с патентите не носи видим отрицателен ефект. Фирми от тоя мащаб държат патенти в много области (ако си представим патентите като едно множество) и умеят да търгуват добре тези, които те имат срещу тези, които са им нужни. Тая игра се нарича patent cross-licensing и малките фирми, които или нямат, или държат дузина патенти, са извън нея.
Та като обобщение - софтуерните патенти предизвикват повече проблеми, отколкото решават. По-добре е да се предотврати въвеждането им сега, отколкото след години да се мъчим да оправим бъркотията. Жалкото е, че решението се взема от _политици_ в европейския парламент :(
И все пак надежда има!

Написа Виктор Василев на 05-Oct-2004 12:08


За щастие и в Европейския парламент има хора, които имат малко повече ум в главата; погледни http://extelligence.ringlet.net/roam/archives/000268.html или направо http://www.theregister.co.uk/2004/09/24/software_patents_delayed/ :)

Написа Петър Пенчев (www) на 06-Oct-2004 10:28


Вторник, 5 Октомври 2004
Вчера

Преди около година имахме нещо като понеделнишен ритуал. Без да сме го планирали се събирахме, тръгвахме по кръчмите (въртейки обикновенно Халбите-Дивака-О'Шипка) в резултат на което по малките часове на деня бяхме "дърфо пияни". Не знам кога се прекрати традицията, но вчера май я възобновихме. Заседнахме в два следобед в Халбите за по супа (както преди) и докато си говорехме за живота, вселената и всичко останало направихме по 4-5 ракии, а аз докато хапвах пих и бира. Естествено това ни доведе до изключително тъпо състояние в което можехме само да се хилим или да заспиваме, но пък беше весело. Със сигурност не бях минавал през Витошка в шест следобед едва вървейки :)

Вече днес

Първата лекция в курса по Мрежова сигурност. Всеки от лекторите беше представен поотделно, след един дълги приказки за това колко е велик курса (е па такъв е!) По реда на представянето: чудесено момче, прекрасно и скромно момче (аз :), великолепно момче, страхотно, невероятно, единствено по рода си, ммммммомченцееее, Ники. Той се направи на скромен и не се представи но другият час ще отделим само за него, хехехе.

Лекциите започват в четвъртък и предполагам, че ще се забавляваме колко и всеки друг семестър.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Аз съм студент първи курс във физическиия факултет на СУ .. мога ли да посещавам курсовете по мрежва сигурност? мерси предварително :)

Написа Alexander (www) на 08-Oct-2004 20:50


Няма никакъв проблем да се посещава курса отвсеки. Просто няма да му пишем официална оценка :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Oct-2004 14:40


Какво ще рече неофициална ...никаква или ? или ще има някаква която няма да има значение?

Написа alexander (www) на 12-Oct-2004 08:59


Ще рече че можеш да направиш тестовете и да си видиш резултата, но няма да имаш оценка. Запиши се на сайта с някакъв фалшив факултетен номер, просто за да те предвидим за тестовете.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Oct-2004 11:11


[Quote:]
Тази форма е предназначена за студенти от ФМИ на СУ. Ако не сте такъв, моля не я попълвайте. Записването за курса от тази форма няма нищо общо с ФМИ. За да запишете курса като изборен във ФМИ, трябва да отидете в стая 209 и да попълните формуляра за изборните курсове. ->> Студентите от първи курс нямат право на изборни курсове. <--
[End of Quote]

Май няма да ми се отвори парашута ... все пак щеше да ми бъде интересно да посещавам курса ви . Хмм а и да се записвам с фалшиф факултетен номер .. :| незнам ...

Написа Alexander (www) на 12-Oct-2004 20:33


За посещаването на курса няма никакъв проблем - залата е голяма, места има, идваш и слушаш. Няма да си първият, който идва да слуша и не е студент от ФМИ, няма и да си последният - а нито за нас, нито за студентите от ФМИ ще е неприятно да идват и други хора, да се носи славата на университета и факултета :)

Записването във формата е с няколко цели - да знаем колко тестове да подготвяме, да знаем колко души ще трябва да изпитваме, да знаем общо-взето колко души да очакваме по лекциите (макар че това последното обикновено няма нищо общо с броя на записалите се :) Нито ФМИ, нито каквато и да била друга "официална" институция получава някакви резултати оттам; те са си само за удобство на водещите курса и на хората, които искат да получат някаква полза от него. Записвай се смело!

Написа Петър Пенчев (www) на 13-Oct-2004 13:28


Добре тогава ... обнадеждихте ме и ще се запиша за курса ... сигурно е много интересен ... но ще се запиша с моя си факултетен номер от СУ :)

Написа alex на 13-Oct-2004 20:14


Сряда, 6 Октомври 2004
13:12

Сънувах че съм си купил самурайски меч и унищожавам гадовете от Pan Service. Преди това проникнах сутринта по тъмно в сградата и се скрих докато дойдат на работа. Повредих компютъра, стори ми странно докато го правех, но по-късно разбрах каква ми е била целта - да се съберат чакащи клиенти, който да са свидетели на виртуозното използване на катаната. Даже някои от тях ръкопляскаха, явно не само аз съм страдащ и жадуващ за разплата.

След това избягах с някаква кола и отидох в Интер Експо Центъра, където имаше някакво изложение. Там не използвах меча, защото се събудих.

Забелязали ли сте, че в анимационните филми никога не казват I'll kill you!, винаги използват I'll destroy you!. Вече във филмите за по-големи kill се завръща, обикновено с fuckin' пред него.

14:18

Играейки си с google калкулатора установих че смята "само" до 2^1023, над това не желае. Естествено за хората работещи на прекрасна Linux машина, google calculator не им трябва:

gf@gf:~$ echo 2^1024 | bc
17976931348623159077293051907890247336179769789423065727343008115773\
26758055009631327084773224075360211201138798713933576587897688144166\
22492847430639474124377767893424865485276302219601246094119453082952\
08500576883815068234246288147391311054082723716335051068458629823994\
7245938479716304835356329624224137216

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Днес ходих до ПАН Сервиз, две от четирите им стъкла бяха потрошени. Сигурен ли си че това е било сън? :)

Написа Peter на 08-Oct-2004 14:17


И аз бях там и много ме зарадва това което видях :-) БТВ, взех си апарата, ихааааааааааа!

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Oct-2004 14:25


Четвъртък, 7 Октомври 2004

Канех се да свърша много работа и си останах само с каненето. Не че не написах една торба код (красив, бърз, хитър :) но другите неща, като звъненето насам-натам по телефона не ги свърших.

Вечерта слушах на ManiaX-а intro лекцията в курса по мрежова след което се прибрах у дома за да гледам Star Wars IV: A New Hope DVD Edition.

Петък, 8 Октомври 2004
19:17

Взех си Canon-а от Pan Service. Някой е чул проклятията ми и е счупил двете им стъкла на офиса. Или по-скоро се опитал да ги счупи, защото са издържали. Можело значи, да им е гадно. Интересното беше, че докато си чаках апарата седнал на удобното кресло, чух да се провежда същият разговор, който проведоха с мен. Явно някой беше избеснял, че чака сумати време, а те се оправдаваха, че чакали части. Ми оправете си доставките, да го еба!

Снимките от Турция са станали супер. Много ме е яд, че се развали апарата и не снимах с него през цялото време :-(

[ Коментари: 2 ]
Коментари

http://www.standartnews.com/stnews/faces/index.htm

Написа doublefaced на 11-Oct-2004 05:48


doublefaced, малко не видях връзка на коментара с постинга, ама все пак - идея кога това ще го издадат на български ?:) Благодаря за информацията :)

Написа Васил Колев (www) на 11-Oct-2004 09:17


Събота, 9 Октомври 2004

Събудих се с адска болка в кръста и цял ден се търкалях из леглото от което хич не ми стана по-добре. Уплашиха ме, че така започвали да болят бъбреци. Мазах се с някакви гейски (БенГей) кремове и малко ме поотпусна, колкото да можем да излезем от вкъщи и да идем на гости на Весето и Дафо. Поводът беше да се гледа мача България-Хърватска. Самият мач беше интересен, а след него си пийнахме добре и послушахме хубава музика до четири сутринта.

Неделя, 10 Октомври 2004

Ден втори в който се събуждам и не мога да се вдигна от леглото. Ебаси и гадостта. Чак следобед когато ми попремина използвах намалението и мръднахме за малко до Пазарджик, за да видя майка ми и баща ми. Новата придобивка - джип Toyota 4Runner (1995г, 3.0 дизел) е екстра. Баща ми винаги си е мечтал да има джип и много се радвам, че най-накрая си намери нещо подходящо.

Пих малко обезболяващи, защото гадният кръст пак почна да се обажда и когато се прибрах в София се замъкнах до Торакс 2 за да ме прегледат. Сериозно се бях уплашил че ме болят бъбреци, защото знам каква е мъка. За щастие се оказа нещо много по-просто, някакви нерви там ала-бала, дето ще ми минат до ден два с лекарствата, който ми предписаха (дано). В болницата бяха любезни и много бързо ми свършиха работа. Всъщност щях да се учудя ако не беше така, при тези цени дето ги имат. ;)

Като се прибрах вкъщи гледах Jersey Girl и Shade. И двата си заслужава да ги гледате.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Филма е готин , Гледай The Terminal , ако не си го гледал да чуеш Том Ханкс как говори на български нали се ожени за некаква от Пловдивско , ако не се лъжа беше и помакиня. Филма си струва определено

Написа Георги Иванов (www) на 11-Oct-2004 20:29


Понеделник, 11 Октомври 2004

Преди няколко дни стар приятел ми разказа за някаква складова програма, на която авторите толкова не обичат клиентите си и ги приемат apriori за крадци, че при всяко пускане на програмата, тя праща емайл някъде с разни данни за компютъра, където е стартирана. Няма да обсъждам законовата страна на един такъв случай, но ми е интересно колко от българските "бизнес" програми правят нещо подобно? Естествено в документацията на програмата никъде не се споменава за тази "възможност". Навсякъде по света това се нарича троянски кон и ако бъде открито авторът на софтуера отива на съд или поне публично му разширяват задното отверстие. Тук е България и не очаквам нищо такова да се случи. Единственото което мога да направя е да публикувам лога от изпращането на информацията. Освен данни за компютъра ви, програмата изпраща и лични данни. Наслаждавайте се и си купувайте чудесните продукти на GenSoft авторите на софтуерът /и не само той/, който знае всичко .... за вашият компютър:

220 failure.e-card.bg ESMTP
EHLO USER
250-failure.e-card.bg
250-PIPELINING
250 8BITMIME
RSET
250 flushed
MAIL FROM:<>
250 ok
RCPT TO:
250 ok
DATA
354 go ahead
Subject: ACTIVE
To: d_m_w@e-card.bg
Date: Mon, 3 Oct 2004 11:22:00 +0300
X-Priority: 3
X-Library: Indy 9.00.10

DemoMode=ACTIVE
Login=
Kasa=A
DiskSerNo=120931981
DaysUsed=1/1
Program=C:\Program Files\Decart\Sklad.exe
MW_Ver=14-03-2004
DB_Ver=104
EXE_Date=12-03-2004
GDB_Date=02-10-2004
LastKasa=A
Send=10-10-2004 01:22:00
WinVer=Windows XP or .NET server (Build 2600: Service Pack 1)

[WIN_OWNERS]
WebFldrs XP - Owner: demo , Company: demo ltd.
Powertoys For Windows XP - Owner: demo , Company: demo ltd.
Windows Support Tools - Owner: demo , Company: demo ltd.
Debugging Tools for Windows - Owner: demo , Company: demo
Calculator Powertoy for Windows XP - Owner: demo , Company: demo

[E_MAILS]
Hotmail: spamspamspam@hotmail.com



.
250 ok 1092345345 qp 31122
QUIT
221 failure.e-card.bg

Оказва се че програмата праща поща винаги. Дори и когато е в режим DEMO версия. Още един log, този е взет от форума на setcom, слагам го тук случайно да не изчезне от там:

From: ?@?
To: d_m_w@e-card.bg
Cc: d_m_w@e-card.bg
Date: 09-10-2004 21:51
Subject: DEMO


DemoMode=DEMO
Login=Служител Админ
Kasa=A
DiskSerNo=1620126511
DaysUsed=6/9
Program=C:\Program Files\GenSoft\Sklad.exe
MW_Ver=08-10-2004
DB_Ver=125
EXE_Date=08-10-2004
GDB_Date=09-10-2004
LastKasa=A
Send=09-10-2004 21:51:35
WinVer=Windows XP or .NET server (Build 2600: Service Pack 1)

[WIN_OWNERS] - тука са всички потребители на Windows
WebFldrs XP - Owner: ььььььь , Company: ьььььььь

[E_MAILS] - тука всички акоунти на Outlook
Mail akaunta mi e towa: mail@mail.mail
Mail akaunt 1: mail@mail.com

Firma_1=|Наша фирма в Бургас|EGN:4324235345|CITY: Бургас|ADDR:Ул.Бургаско пиво 5|TEL:444444444444|EMAIL:бургас@дддддддд|DAN_NO: 5645664|BULSTAT:645645645645|MOL:Бурго Бургаски|MOL_EGN:65346456|

Sklad_1=|Склад 1 Варна|ADDR:Гр.Варна|MOL: Петканов|NOTE:Проба Склад 1 Варна|
Sklad_2=|Склад 2 София|ADDR:Гр.София|MOL: Иванов|NOTE:Проба Склад 2 София|
User_1=|Подчинен 1 служител|EGN:3535345345|CITY: София|ADDR:53454345|TEL:45645646|EMAIL:подчинен@служител1,ком|
User_2=|Служител Админ|EGN:5634645645|CITY: София|ADDR:Ул.Софиянска 55|TEL:тел143456456|EMAIL:служител@служител|

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Много им е интересен сайта на тия симпатяги. Днес (11.10.2004 15:17) сайтъ им след зареждането изкарва "404 Object not found" в главния фрейм, а като дадеш Back и се вжда че хората гордо обявяват че са заловили софтуерни пирати! Браво!

Написа Стоян Иванов на 11-Oct-2004 12:20


Грубо много грубо , чудно ми е ако се филтрират съответните мейл съвъри до който праща мейл какво ще стане ?? :)

Написа Георги Иванов (www) на 11-Oct-2004 14:56


хммм Приемат ги за крадци ... С този манталитет до никаде нема да се стигне . Интересно не се ли запитват уважаемите господа , че иммено тези "Крадци " ги изхранват. "Храни куче да те лае"

Написа Георги Иванов (www) на 11-Oct-2004 15:00


http://rack4.free.evro.net/SLIMARA/FUN/Gospodari.Na.Efira.-.Hackers%28part1%29.TVRip-slimi.avi

h ttp://rack4.free.evro.net/SLIMARA/FUN/Gospodari.Na.Efira.-.Hackers%28part2%29.TVRip-slimi.avi

� �исля, че това ще ви е интересно ако не сте го гледали до сега. В клипчетата става дума за същите нинджи от ГенСофт и как някакъв си хакер им продавал гнусния софтуер на по ниска цена.

Написа freax0r на 11-Oct-2004 19:54


Не искам изобщо да им гледам порнографиите. Който може си прави безплатна реклама по телевизията. Не е това проблема.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Oct-2004 21:27


Здравейте , съвсем случайно попаднах тука и като видях за какво става на въпрос се смаях ,понеже в момента ползвам демо на тази програма и взе да ми допада като цяло и сега незнам какво да правя.Ще може ли да ми дадете някакъв съвет ?

Написа Георги на 01-Aug-2005 08:00


Съвета ми е да я избягваш старателно и да не я ползваш ако не искаш да те шпионират.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Aug-2005 17:04


Вторник, 12 Октомври 2004

Гадното време през деня не помагаше много за ведра обстановка. Точно беше и причината вечерта да не отида на лекция по мрежова. Първо имах намерение, обаче като излязох от офиса, видях какво е и си представих да карам в тази нервна обстановка, бързо-бързо се отказах. Прибрах се вкъщи, гледах малко Приятели и като стар човек заспах преди 22 и 30.

Сряда, 13 Октомври 2004

Техниката която си купувам ме мрази и това си му е! Взимам си апарата днес и отивам в офиса. Там снимах десетина снимки, изключих апарата и този момент се сещам, че трябва да снимам още нещо. Натискам On/Off и нищо не става. Брях, пак го натискам - кур бате! Същият дефект като миналият път в Турция. Този път наистина ми причерня пред очите и ако имаше наблизо някой от тези които ми го продадоха или от сервиза щеше да стане лошо. Ей така стават убийствата!

Отидох до вкъщи да взема всичките чаркове на апарата, след което се метнах на едно такси и отидох в магазина от където го купих. Там явно ме усетиха, че чакам само да ми кажат нещо "на въпреки" за да почна да ги бия наред и бързо без дори да се наложи да повишавам тон ми казаха, че ще го сменят. Ебаси и Canon A75 как мога да попадна на дефектен. Дейба и късмета, дейба!

Ако не са ме излъгали в петък ще си взема нов. Пак същият модел (на мен пък си ми харесва), но без дефекти, да се надяваме!

Четвъртък, 14 Октомври 2004
13:18

Всички ли дистрибутори на Apple в България са нещастници? Обърнах интернета наопаки за да си намеря цена за лаптоп и не успях. Ако някой знае контакти за купуване на Apple да помага. Още малко ще потърпя и накрая ще им тегля една майна и ще си купя Dell или IBM пък после нека ми се оплакват, че Apple имали слаби продажби в България. Ми ще имат, като дистрибуторите са им в каменната ера.

23:59

Все пак успях да си намеря свестен laptop на добра цена. "Добра" в смисъл съвсем малко по-скъп отколкото го продават в США.

Ей тази скромна машина си взех - PowerBook G4 17" с всички екстри, който му се полагат - 1.5Mgz G4 PowerPC, 17" Display, 512Mb RAM, 80Gb HDD, 10/100/1000 Network, DVD-R/CD-RW, Bluetooth, Firewire 400/800, Wireless, Max OS X 10.3 и т.н. :-)

До две седмици ще е тук. Този път си взех хора за кадем, че с този мой късмет с техниката...

[ Коментари: 9 ]
Коментари

http://www.applecenter.net/ ? Ние от там си поръчахме.

Написа Атанас Корчев на 14-Oct-2004 10:56


Тези епълцентър пак нямат цени на сайта.

Обаче открих това чудо, тези май ще ми свършат работа:
http://www.infobox.bg/shopgeorge2001/_home.htm

PowerBook 15" - http://tinyurl.com/5tycj
PowerBook 17" - http://tinyurl.com/6huhs

Един от двата ще да е.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Oct-2004 11:32


Много странно, едно време имаха пълна ценова листа на сайта си (apple.bg), идея си нямам сега защо я няма.

Написа Васил Колев (www) на 14-Oct-2004 15:29


Не е много добра идея (според мен, разбира се) да се купува Apple лаптоп. Аз съм голям техен почитател, но изглежда имат някаква зловеща политика за преносимите компютри. Минат-не минат няколко години и все нещо се скапва - я батерийка, я видео платка или пък памет. Естествено, икономически неизгодно е да се ремонтира морално остарелия и "дефектирал" лаптоп и компанията горещо препоръчва на потребителя да си купи някой от последните модели...

Написа Явор Доганов на 14-Oct-2004 15:35


Много скъпо, струват повече от два пъти повече от конвенционален марков лаптоп със същите функции.
Защо си се насочил точно към Apple?

Написа Кирил Лазаров на 14-Oct-2004 17:17


Ихаааааа... ще си имаме още един early adopter за FreeBSD/ppc :)

Написа Петър Пенчев (www) на 15-Oct-2004 06:45


Български Бизнес Системи
Официален дистрибутор на Apple

http://www.bbs.bg/
http://www.apple.bg/bul/apple/wheretobuy/

http: //www.digsys.bg/appleshop/

4014 EUR без ДДС :))))

Написа Живко Вликов на 15-Oct-2004 07:43


Re: Явор Доганов
Повече от година-две няма да се занимавам с този лаптоп, просто ще си купя нов, така че такива евентуални проблеми не ме плашат.

Ре: Кирил Лазаров
Не са "два пъти по-скъпи", малко по-скъпи са, но качеството, красотата и удоволствието от това да имаш такова бижу е несравнимо. Освен това, опитай в България да си купиш MS free лаптоп. Най-малко $40 искат да те изцакат за WinXP Home Edition - да го духат.

Ре: Петър Пенчев
Няма да стане :) по-скоро ще си кача една Fedora до OS X-а.

Ре: Живко Великов
Тия са полудели, аз го купих за 5100 лв. без ДДС! Виждаш ли малката разлика между 5100 лв. и 4014 EUR :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 15-Oct-2004 10:12


Първо, сърдечни поздравления за машинката! Не мога да скрия, че изпитвам завист (благородна).
Второ, относно "опитай в България да си купиш MS free лаптоп", пробвал ли си http://www.hermesnotebook.com ? Правят лаптопи по поръчка и по "default" са без MS. Шефа ми има тяхна машина и е много доволен. Е, напоследък имаме малко проблеми с тях (подобни на твоите с Пан сервиз), но какво да се прави...
Абсолютно съм съгласен, че "малко по-скъпи са, но качеството, красотата и удоволствието от това да имаш такова бижу е несравнимо", като бих добавил, че към цената влизат и лицензите за софтуера.

Написа Явор Доганов на 15-Oct-2004 12:13


Петък, 15 Октомври 2004
13:20

Чета аз днес някаква статия, в която авторът си задаваше въпроса - "Могат ли Windows и Linux да съществуват заедно?". Е па могат, що да не могат. Linux-а на никой не пречи за разлика от боклукчавият Windows. Я си припомнете, колко пъти са ви се е обаждали, че са преинсталирали Windows и сега не можели да си boot-нат Linux, за да свършат нещо? Често сигурно, то преинсталацията на Windows е ежемесечен ритуал. Така де, идва му. Лунни цикли ала-бала, сещате се. Между другото търчете да сваляте ъпдейти, вечера има 7 критични (отдалечено ви шибат компютъра) и 3 не чак толкова критични (пак могат да ви шибат компютъра) и не забравяйте да си купите антивирусна, personal firewall и spyware cleaner пък като сте тръгнали да харчите пари, купете си и две опаковки реланиум (и ги изпиите с бира) за да имате по-приятен user experience, когато "работите" с прозорците.

Събота, 16 Октомври 2004
11:30

От нищото се пръкна Slackware S/390. Интересно, даже много интересно. Няма ли някой да прекомпилира Слака и за PPC, та да не се налага да катеря Fedora на лаптопа?

17:40

Подготвих си презентацията за тазгодишният OpenFest. Първоначалните впечатления са, че е лека и забавна. Да видим след като я представя какви ще са.

23:59

Силно ви препоръчвам да гледате филма "Младият Адам". Няма само аз да се мина я! Ебахти и "арт" идиотщината, върнете ми парите!

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Ама, Жоре, душко,
как да не ти припомня:
http://www.linux-bulgaria.org/archive/2004/May/28873.html
Всичко се връща-а-а-а.....

Написа ал_шопов на 16-Oct-2004 13:30


Смей се, смей се! Аз и без Fedora ще издържа, само ми трябва да си кача iTerm, OpenOffice и MPlayer на OS X-а и пей сърце :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 16-Oct-2004 14:38


...Jorka moje i tva da probvash;)

http://www.yellowdoglinux.com/ydl_home.shtml

Написа JesusFreakSurfer на 17-Oct-2004 19:13


ми не може само американско кино да има... филма за мен е екстра.

Написа chilko на 23-Oct-2004 15:44


Неделя, 17 Октомври 2004

Поиграх си със сайта на OpenFest. Разместих статии, информации и изобщо според мен стана малко по-полезен. Утре още ще пипам по сайта, така че е хубаво по някое време да проверите дали връзките, които сте наслагали към http://openfest.org/modules.php ...... работят. Ако виждате съобщение "you're not authorized" да знаете, че просто статията е изчезнала, никой не ви е "орязал" правата.

Първоначално имах идея просто да направя нова страница, но впоследствие ме примързя. Още не съм се отказал 100%, така и така ще вкарам в ред съсдържанието, колко му е да направя една кратка точна и полезна страница, вместо отвратителният PostNUKE (тъп, гаден, смотан, ужасяващ, предизвикващ напъни за повръщане).

[ Коментари: 12 ]
Коментари

С две ръце против PostNuke

Написа MiCRoPhoBIC на 18-Oct-2004 11:19


Въпреки че, в сравнение с предшественика си PHP Nuke e блестящ продукт ми дойде съвсем отвътре, че може да се нарече и Puke Nuke.

Написа пейо (www) на 18-Oct-2004 13:17


Кода е същата порнография, поне последният път когато гледах. Всеки PHP код, който разчита на включен magic_quotes_gpc е пълна боза и трябва да бъде забранен със закон!

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Oct-2004 13:33


Дайте по-добра идея, с удоволствие ще я приема. Така и не можах да си харесам друг CMS...

Написа Васил Колев (www) на 18-Oct-2004 19:27


Mambo е доста добър CMS, с доста възможности за добавяне на допълнителни модули:
http://www.mamboserver.com/

Написа Динко Белчевски на 19-Oct-2004 08:51


ZMS на Zope ?

Написа Георги Иванов (www) на 19-Oct-2004 10:13


Python? Не благодаря. Едва perl ще издържа камо ли Python.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Oct-2004 10:20


И mambo съм пробвал, изобщо не бях очарован ... Това на zope може и да се окаже интересно, ама не съм подкарвал такова до момента.

Написа Васил Колев (www) на 19-Oct-2004 10:27


http://opensourcecms.com
там човек може да си хареса като тества

аз съм си харесал от мноого време xaraya

Написа Mellie на 19-Oct-2004 13:38


Само че името на 'opensourcecms.com' е малко подвеждащо - още в първия параграф си пишат, че това е сайт, ориентиран основно към PHP CMS-и. Никъде не видях примерно споменаване на Bricolage, Slash или нещо друго, базирано на TT или Mason :)

Написа Петър Пенчев (www) на 20-Oct-2004 11:13


perl-ски бози........мерсииииииииииииии. Точно PHP неща ме интересуват.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Oct-2004 11:37


Чакай, чакай... не се разбрахме май :) Изобщо не се опитвам да пробутам Slash, MovableType или Bricolage на *теб*. Всичко, което казвам, е, че името 'opensourcecms' е много подвеждащо, защото това НЕ СА всички FLOSS CMS's (е, не могат и да бъдат), не са най-използваните CMS's, дори не са и най-популярните (кажи ми, че има човек, който се интересува от open source, и не е чувал за Slashdot и NewsForge...). Всичко, което казвам,е, че има интересни CMS's, които не са описани там, просто защото не са писани на PHP :)

Написа Петър Пенчев (www) на 20-Oct-2004 15:35


Понеделник, 18 Октомври 2004

Програмата за OpenFest 2004 в София вече е уточнена и публикувана на сайта. Вечерта имахме последна среща за доуточняване на организацията и в събота и неделя сме go-go-go. Този път няма да правим пресконфенреция, за да не предизвикаме пак, пожари или убийства. Всеки път когато ССС организира пресконференция, предишният ден ту убийство станало, ту се запалил министерски съвет заради което журналистите ни пропускат. Така че този път просто ще си проведем събитието (което е най-голямото събитие свързано със свободен софтуер, досега в България).

Вторник, 19 Октомври 2004
16:19

Сложих банери на OpenFest по сайта и временно промених цветовата тема на дневникът да е синичка. Не се шашкайта само временно е, зеленото не бих го изоставил!

Да се ненадява човек, тия във фотото наистина ми смениха апарата - чудо на чудесата!

19:59

Linus от както пусна 2.6.9 вчера, merge-ва пачове като дзвер. Явно дългото чакане за 2.6.9 е натрупало доста код. Нови екстри засега: DVD+RW support, In kernel keyrings & key management, CFQv2 (Complete Fair Queue IO scheduler), Generic IRQ System, оправяне на fbcon, един тон cleanups и много bugfixes. За повече инфо http://linux.bkbits.net:8080/linux-2.6. Тази седмица LWN сигурно ще е интересно.

23:59

Забравих да спомена, че си купих две много хубави книги. Едната е със снимки на сгради на Гауди, другата със сгради на Франк Лойд Раит (арихитекта :). Хубаво е че са почнали да издават на български книги на издателство Taschen. Преди бях подарил тяхна книга с избрани неща на M.C.Escher само че беше на руски. Сега и нея я има на български. Дали има подобна и със неща на Вазарели?

[ Коментари: 12 ]
Коментари

Този звят ме кефи доста повече от зеленото. Нищо лично, но то малко уморява окото ми.

Написа Силвина Георгиева (www) на 19-Oct-2004 18:35


Целта на зеленото е да дразни :-) мен пък ме успокоява

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Oct-2004 18:54


На мене пък зеленото по ми харесваше ... тва синьо е ужасно .. —особено след мача в неделя ..лол :)

Написа alex (www) на 19-Oct-2004 20:03


Както съм написал синьото е само временно. Вярно че ми е любимият цвят, ама дневникът е бил и пак ще бъде ЗЕЛЕН!

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Oct-2004 20:06


Абе има нещо сбъркано в цялата работа, всички около мене почват по някое време да харесват зеленото - сега и Чорбаджийски е станал жертва... Аз че съм зелен, зелен съм, ама какво, да не е заразно ...:)

Написа Васил Колев (www) на 20-Oct-2004 09:20


Ми то мойто зилено, убавом не като твойто по на кафяво да бие.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Oct-2004 11:36


Още един глас за синьото! :-)

Написа Bodom на 20-Oct-2004 19:43


Аз не един, а десет гласа бих дал. Но като "лош" човек Георги Чорбаджийски има цел да дразни (Цитат: "Целта на зеленото е да дразни :-) мен пък ме успокоява").

Чорбаджийски с какво можем да те подкупим, за да оставиш синичкото ?

Написа GigaVolt (www) на 20-Oct-2004 20:34


аз гласувам за сивичко... уин 2003 стил :)))))
или в краен случай за синичкото. зеленото ми идва прекалено електрик (не че пак не наминавам да метна по един поглед като е зелено).

Написа Георги (www) на 20-Oct-2004 21:26


Има ли начин да се запази избора (на стила) на посетителя (в куки или нещо подобно) ?

Написа Robert Ivanov (www) на 21-Oct-2004 08:42


Не, няма, целта е всички да гледат зеленото по подразбиране. Ако някой иска да чете повече, може да избере някой от алтернативите стилове. В mozilla това става от View / Use Style / ....

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Oct-2004 12:08


да.на Ешер си я купих и аз наскоро:)иначе имах едни изстрадали репродукции от един стар календар:)))а на Гауди и Райт съм им хвърлила око от няколко месеца но да водом кога ще се сдобия и с тях:)))))

Написа H2O на 09-Aug-2007 12:21


Сряда, 20 Октомври 2004

Организацията на OpenFest продължава с пълна сила. Поръчах рекламните CD-та (имам против че са с УЙнолски софтуер ама майната му), тениските пък са готови.

Вечерта оставих maniax-а на моят компютър в офиса да си играе с DV и видео излъчване. Явно се е справил щото по някое време през ноща се беше похвалил, че работело. Преди това му демонстрирах как за 2 мин как се прави презентация, главно за да не ме накара да правя и неговата, а той да си я нагласи (как щях да му чета кривунделите по листовете, които донесе, един бог знае). Това е резултата от двеминутната демонстрационна как се прави презентация /в рима и в pdf/. Как ми ги ражда такива главата и аз се чудя! ;)

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Като стана въпрос за правене на презентации ...
И аз ще имам нужда от малко хелп .. ;)

Мерси предварително, Жоре. :))))

Написа Niki (www) на 21-Oct-2004 16:37


Дай си плана на лекцията и ти я правя. И по-бързо че няма за кога.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Oct-2004 17:52


Четвъртък, 21 Октомври 2004
15:30

Зелено пак е оборотно! Преправих банера на OpenFest-а за да пасва на чудесният зелен цвят.

21:30

Случайно се озовах на лекцията по "мрежова". Случайно, защото просто бях забравил, но като минавах по Джеймс Баучер, се сетих, спрях и влязох вътре. Дори помогнах малко. Desync говореше за datalink слоя на OSI. Според мен малко прекаляваше с подробностите, но пък на хората май им беше интересно, щом задаваха въпроси. Не успях да издържа до края на трите часа, защото днес ми беше уморителен ден и предпочетох да се прибера вкъщи да полегна.

Петък, 22 Октомври 2004

След като цял ден търчах насам-натам довършихме презентацията на maniax-а, избистрихме политиката с моите съдружници и се прибрах да почивам преди събитието утре.

Всичко живо е пощуряло и приказва за малоумието наречено big brother. Тоя повърнал па оная казала еди кво си, па другия си бил чекия. Голям праз ша си го преместа в другия крачол. Reality tv, това е олигофрения, замислете се като го гледате какво ви липсва, че да ви интересуват подобни дивотии.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Не са виждали хората подобно нещо досега, прости им. :) Ще им писне след някоя и друга седмица.

Написа Силвина Георгиева (www) на 23-Oct-2004 20:57


Събота, 23 Октомври 2004

Провеждане на OpenFest 2004 ден първи. Лекциите тръгват в определеният час, има хора, всичко е спокойно, лекторите не се дънят (много), направо като истинска конференция. Май се справихме. Единствената забележка, която чух, беше че нямало почивка за обяд. Понеже е от Наков я игнорирам ;)

Моята лекция май мина добре, имам малко забележки към себе си (два пъти не успях да намеря подходящата дума, беше ми празен мозъка) и освен това батериите на апарата свършиха преди края, но като цяло си пиша мн. добър (5). Лекцията на maniax-а беше много добра. Отдавам го на презентацията, която му помогнах на направи ;B

Като говорим за презентации, моята можете да си свалите от обичайният адрес http://georgi.unixsol.org/texts/presentations/, файлът се казва kde-openfest.sxi има и pdf версия.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Благодаря за чудесната организация и интересните лекции....много добра работа.

Написа Динко Белчевски (www) на 23-Oct-2004 20:02


Благодаря, не беше лесно, радвам се че се получи.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Oct-2004 16:33


Неделя, 24 Октомври 2004

Провеждане на OpenFest 2004 ден втори. Днес се успивам, отгоре на това си забравям и телефона та се налага да се върна до вкъщи. След като все пак стигнах до ИнтерЕкспо център се оказа, че бързането е било напразно, бяхме си само ние ;) За щастие хората се появиха и феста започна. Днес пак минахме без големи издънки, лекциите почваха на време, лекторите не се оливаха и не приказваха глупости.

Към обяд се домъкна дежурен екип на БНТ, пред който приказвах малко. Първоначално се притеснявах, но първата част от интервюто (знаех си, че трябва днес да се обръсна!) мина добре /изплисках ги/. Във втората част ме питаха за софтуерните патенти и там блокирах. Обясних горе-долу за какво става въпрос, ама накрая тотатално се омотах. Повиках Ал. Шопов на помощ и той май им разказа играта. Обадиха ми се, че са ни давали по обедните новини на Канал 1 за около 40 секунди и сме изглеждали добре, говорели сме умно, изобщи готини сме, пичове сме, дрън, дрън!

Лекциите си продължаваха, а аз все повече се уморявах. Такова хубаво слънчице грееше вън, щеше ми се да се кача на колата, да сваля покрива и да запраша на някъде. Обаче оставаха още три лекции, от който поне две не исках да изпусна.

Ники се справи блестящо (поздравления!), лекцията за АБАС не я слушах, но лекцията за linux-bg.org ми хареса. След нея имаше малка издънка с лаптопа на sciant (така и не разбрахме какво му се случи), но все пак изтеглиха томболата, закрихме феста, благодарихме, след което си поприказвахме, направихме разбор ала-бала и си тръгнахме.

Аз имах задача да взема записа от БНТ, което се оказа мисия невъзможна, въпреки любезната охрана на БНТ. Чак се учудих колко са любезни. Явно така са ги инструктирали, знаят ли ме кой съм, все пак.

"За BSDCon нямам думи, имам флеймове" - (c) ManiaX, по-добре не бих могъл да го кажа, ще ме извиняват BSD хората, ама се осраха. Другият път кажете, че сте несериозни, няма да ви уреждам зала, проектор микрофони и всякакви подобни дивотии. Ще кажете "никой не те е карал". Да не е, ама сега и да ме кара, любезно ще му обясня, че имам нЕкои съображения, довиждане и благодаря за рибата.

Повече за феста утре, като си събера мислите. Сега ме чакат 1200+ писма в linux-kernel, който няма да чета плюс още неколкостотин в другите папки. Айде, лека, мека, безаварийна и доходна :P

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Трябва да ти кажа, че и аз, и няколко независими посетители бяхме много, много силно вчепатлени от прекрасната организация на OpenFest-а! Не знам дали да кажа 'Браво' или 'Поздравления' или просто 'Wow!', нищо не ми се струва достатъчно силно и достатъчно похвално :)

В слаб опит за защита на BSDCon-а ще отбележа, че той беше на практика първият опит за някаква публична проява от нашата все пак не чак толкова голяма групичка. Може на теб или на Васил да ви прозвучи странно, но според мен - а мисля, че и според още няколко души - това мина много добре и постигна голяма част от целите си: "събрахме се", видяхме се, видяха ни и други хора, някои от които май за първи път чуха за опити да бъде преведена документацията на български, а мисля, че успяхме и да пробутаме/популяризираме и пощенските списъци на bg-freebsd.org, както и съществуването на самия сайт.

Да, имаше неща, които можеше и да минат по-добре (например глупостта с подранилата лекция на Милен), имаше неща, които можехме и да изорганизираме по-добре (например това, че между 1:30 и 2:30 в залата наистина нямаше никой, който да обясни на хората, че следващата лекция ще бъде чак в 3), но пък част от нещата бяха повече или по-малко извън контрол - не можехме да предположим, че на Румен Телбизов ще му изникне много работа точно тази седмица и няма да може да говори, и просто май не бяхме достатъчно хора, за да намерим някой да изнесе набързо подготвена лекция на негово място.

Пак казвам, имаше още какво да се желае, но според мен това беше успех - и имаме някакви идеи да направим нещо подобно скоро, като този път май наистина ще си го организираме сами, че да видим какво е :)

Написа Петър Пенчев (www) на 25-Oct-2004 08:54


Мерси Жоро! Твоята лекция беше също доста интригуваща и в момента даже си download-вам новото KDE .:)

Написа Ники на 26-Oct-2004 07:41


Понеделник, 25 Октомври 2004
12:43

Как хората видяха и почустваха OpenFest 2004. Йовко 1, Йовко 2, ManiaX 1, ManiaX 2 Ясен, Дафчо Табаков, Богомил 1, Богомил 2. Христо 1, Христо 2, Роси, Силвина, Калоян, моя милост, и пак аз. Ако съм пропуснал някой или нещо - свиркайте.

12:58

Хубаво е да четеш чужди блогове, откриваш неща, като няколко причини да не гледаш и да не се интересуваш от шоуто Big Brother.

Благодаря на автора, не бих могъл да дефинирам по-добре това което ми се въртеше из главата, по повод това т.н. "шоу".

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Т'ва предаване или шоу или квото там е не съм го гледал въобще, що за гадост е че не ща да се жертвам да проверя? А и шо по дяволите му викат голям брат?

Написа Slacky на 25-Oct-2004 12:45


Седят някакви селяни три месеца в една къща, като постоянно ги снимат с камери, даже като серат и се къпят и цялата тая просотия я дават по телевизията. Елиминират ги всяка седмица, а последния който остава зима двеста бона. Чудесно, прекрасно, повръща ми се.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Oct-2004 12:56


Поразгледах малко нета от любопитство и няма съмнение - ти (и аз също)си от малкото които не го харесват. Както гледам много рядка дришня ще се окаже това шоу- тези са некви грозници, показват тъпото им ежедневие, но глупавата сган не само им се кефи но дори са готови да си плащат за да го гледат денонощно!!! Нема кво.

btw тва за nicknames са го забелязах...

Написа Румен Стоянов (Slacky) на 25-Oct-2004 14:27


В графата "Видели и почувствали феста" си пропуснал дамите - Роси (http://pocu.net/50) и мен (http://silvina2004.blogspot.com/2004/10/openfest-2004.html).

Написа Силвина Георгиева (www) на 25-Oct-2004 20:48


Относно bb .... Вие какво очаквате ...тъпнята, интригите, глупостите,селянията се харесва на масите .... друг пример:чалгата. Каквото се търси, това се и предлага ...

Написа Alexander (www) на 25-Oct-2004 21:27


Името навярно идва от Оруел и прословутата му книга "1984", но това е само предположение, иначе се присъединявам към отбора анти-воайори. Скоро щракайки TV-канали попаднах на някакво MTV, където вървеше шоу по надповръщане на аквариумни рибки. Някакви кретени изпиваха аквариум с вода и една рибка в него, след което си бъркаха с пръст в гърлото и се надпреварваха, кой най-бързо ще я изповръща обратно... Беше отврат!! :(((((

Написа yovko (www) на 25-Oct-2004 21:56


Името наистина идва от "1984". На запад доста често се ползва като нарицателно.
Странно, но в социалистическо време това определение го ползвахме по повод на СССР.

Самото име на шоуто намеква че е възможена намеса. Иначе идеята идва идва от един разказ (май беше на Кинг), който е филмиран за "Зоната на здрача". Там героят случайно счупва огледалото на банята и открива че целият му живот се предава по телевизията. Последния филм на тази тема е "Шоуто на Труман" с Джим Кери.

Иначе специално за предаването използвайте новата функция на MPlayer за динамично управление скоростта на възпроизвеждане. Ако някога решите да проверите за какво става дума.

Написа Ivan на 26-Oct-2004 00:51


Не съм ги забравил дамите, просто когато съм писал те не бяха блогнали, сега ще ги добавя и тях.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Oct-2004 07:17


Ето и още една дама, която е разказала за феста от гледната точка на посетител - Izida (http://blog.marudina.net/index.php?p=28).

Написа Силвина Георгиева (www) на 28-Oct-2004 14:16


Още една дама:

http://gorichka.blogspot.com/2004/10/2004.html

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Nov-2004 11:46


Вторник, 26 Октомври 2004
12:37

Вчера гледах "Жената котка". Точно каквото очаквах - нищо. Ако нямате излишни пет лева и два часа време, не се занимавайте. За феновете на Холи Бери, препоръчвам "Джеймс Бонд" там поне е по цици. За хората който не обичат котки (аз), филмът ще е дори по-досаден. Следваща цел за гледане Alien vs. Predator. Пак ще е тъпотийка но поне ще има стрелби и извънземни. За "Терминалът" още се колебая, Том Хенкс не ми е от любимците, пък описание на филма от сорта на "едно микрообщество, което отразява американското", никак не ми звучи интересно.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Ето едно блог-ревю на Lemon за "Терминал" :
http://lemon.blogg.de/eintrag.php?id=13

И аз още се чудя дали да го гледам.

Написа Христо Илиев (www) на 27-Oct-2004 09:16


Филма е забавен , според мен си засужава

Написа Георги Иванов на 27-Oct-2004 12:19


И аз не обичам котки, още повече ако ги играе Холи Бери (кой изобщо я набеди за актриса?!) Виж, за "Alien vs. Predator" веднага наострих уши (по-точно "очи"). Голям съм фен на филмите, игрите съм ги изиграл и като марина, и като alien, и като predator. Знам, че ще правят филм, ама чак пък да съм изтървал, кога са го направили? :)
Я, драсни 2-3 реда, кога и как ще го дават. На теб по-вярвам, отколкото на програмата на кината :о

Написа Vladimir Gerdjikov (www) на 27-Oct-2004 18:50


Alien vs. Predator съвсем скоро ще е по кината. Тук в "Арена" вече няколко пъти му гледам рекламата. Филмът вече го има по phree-тата със сравнително добро качество. Не очаквай нещо дълбоко, само як екшън!

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-Oct-2004 18:43


Сряда, 27 Октомври 2004

Къде се покрих последните два дни? Много просто, не съм. Разни offline задължения в комбинация с това, че вчера ми пристигна лаптопа. Вярно пристигна - Apple PowerBook G4 17"! Та от два дни (в момента е четвъртък) се ровя и си го глася. Първата ми работа беше да му кача малко свобден софтуер - Firefox, Thunderbird, MPlayer и iTerm. Остана само OpenOffice да пусна. Качих X от Apple но нещо не го откривам из програмите.

Иначе впечатленията ми от работата с машинката са чудесни. Apple наистина знаят как се правят компютри, а за OS-а нямам думи. На няколко пъти обяснявах на хората, че Mac OS X е Мерцедеса на операционните системи. Следвана плътно от Linux с KDE и много назад е Windows. Който не е работил на Mac OS X, той не знае за какво говоря.

Двата проблема, които още не съм решил са, първо че субтитрите в MPlayer просто не излизат и второ, че не успях да намеря свестен ICQ клиент (мирабилиският яко смуче /sucks/). За сметка на това, нищо не може да се сравни с удоволствието да си лежиш в леглото и да гледаш DVD.

Ето малко снимки, направени в офиса ми с моят телефон, докато още разучавам машината - първа, втора, трета, четвърта, пета.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Да прав си за "Мерцедеса на операционните системи" - и това се дължи на факта, че е базирана на Mach 3.0 (който от своя страна - до известна степен на 4.3BSD, с изключение на message passing framework-a и концепциата за microkerlnel - която не касае MacOS чието ядро е монолитно) и FreeBSD 5.x. Closed source часта пък взаимства идеи от NeXT.
Предвид всичко това малко съм учуден на топлия прием на който се радва MacOS X в твое лице - човек който обича да нарича FreeBSD - "бъгавото Фризби".

Написа Svetoslav Viktorov (www) на 28-Oct-2004 15:15


X11 е в /Applications/Utilities

Дай шанс на VLC (http://videolan.org).

Добре дошъл. :-)

Написа Николай Колев на 29-Oct-2004 07:11


Пардон забравих: ICQ -> Adium

Написа Николай Колев на 29-Oct-2004 07:13


Без да искам да омаловажавам присъствието на Mach/FreeBSD код в MacOS X и Darwin (е предста'аш ли си - точно аз да правя нещо такова ;), все пак не мога да не споделя, че според мен поне Жоро е очарован повече от потребителския интерфейс на MacOS X, който няма нищо общо с никое от гореизброените :) Този интерфейс, който си тръгна навремето още с първите Mac-ове и мина през куп подобрения, в MacOS X вече наистина е нещо различно от всичко останало и в доста отношения доста по-използваемо от повечето алтернативи.

А някой ден и аз ще си взема едно PowerBook-че, и не само заради FreeBSD/PPC... но този ден май още е далеч :)

Написа Петър Пенчев (www) на 29-Oct-2004 12:39


Re: Svetoslav
Mach, BSD? Ако на това се дължи факта, че Mac OS X е най-добрата потребителски ориентирана OS, ще си сменя името с турско, закелвам се. Това са пълни глупости, просто Apple винаги са можели да правят операционни системи. Какво има отдолу няма никакво значение.

Re: Kolev
Там е след като го инсталираш и рестартираш ;) /което и направих/ Качил съм си VLC, но Mplayer ме кефи повече. Освен това субтитрите ги подкарах. Adium ще го тествам.

Re: Penchev
Прав си Пенчев, очарован съм от това, което виждам и което работи перфектно. Ако отдолу беше Linux щях да съм още по-щастлив, но на Apple не им харесва GPL, заради който не могат да затварят чужд код.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-Oct-2004 18:55


Да, точно на това се дължи.
Просто не мога да си представя как сядаш пред MacOS 8.6 и си съшо толкова очарован... как си казваш - "Е, не мога да си инсталирам любимите UNIX приложения, но на кой ли са му притрябвали всъщност? Имам си ClarisWorks и.. и.. и още някакви интересни неща. За какво ми е OS с истински multitasking? Когато имам такава с перфектен GUI! Всяки елемент на графичния интерфейс е на мястото си, идеално подравнен - за това са се погрижили цели отдели психолози-бихейвиористи, неспирно работещи оше от времето на легендарната реклама на SuperBowl и появата на първя Macintosh. Какво като няма свестен TCP/IP stack? Какво като в някои случеи курсора замръзва цяла минута? ".
Quartz, Cocoa - това е основното, а "какво има отдолу няма никакво значение.". Аpple търсят подходяща OS вече 15 години - Raptor, NuKernel, TalOS, Copland, Gershwin, BeOS, NeXTStep, Mach, MkLinux, Rhapsody, BlueBox, YellowBox, ...
Rhapsody/Darwin/MacOS X e BSD. The Ultimate UNIX desktop, The Holy Grail of OS. BSD.

Написа Svetoslav Viktorov (www) на 01-Nov-2004 10:00


Четвъртък, 28 Октомври 2004

Уредих се с раница за лаптоп, натъпках я с DVD-та и техника и отивам на почивка. Досега не бях получавал гаранция за раница, но Samsonite си е Samsonite. Не съм толкова богат, че да си купувам евтини неща. Сутринта след като се събудих си отворих лаптопа, четох си поща и си броусвах без да ставам от леглото. Трябва да си купя wireless карта за не ми се подмятат разни мрежови кабели.

Живота е хубав!

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Вярно животът е хубав! Честито за лаптопа!
Гошката, прати ми снимки от Турция и последните на чихуа-хуа зверовете (били много хубави). Мерсаж предварително.

Написа Sylpeto на 28-Oct-2004 14:58


Петък, 29 Октомври 2004

Почивам си в Пазарджик и се подготвяме да ходим на Св. Константин за два дни. Наспах се екстра, след което хванах апарата и снимах повечето цветя в градината на майка ми. Снимките станаха страхотни, единственият проблем е че още не съм намерил свястна галерия за да ги сложа на сайта. Май ще си пиша сам, натам върви работата.

Вчера си реших проблема със субтитрите в MPlayer-а (10x GaBOSS). Тоест проблем нямаше - работят си, просто не по начина по който аз очаквах.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Хихи... май Кася пак излиза права :)

http://www.unix-girl.com/blog/archives/001507.html

:P

Написа Петър Пенчев (www) на 02-Nov-2004 14:55


Събота, 30 Октомври 2004

"Почиваме" на Св. Константин в нашата вила. Пада здраво ядене и пиене, лаптопа пее и свири, даже го играе кино машина след като Спас домъкна прожекционният апарат и го включихме. Първоначално се позачудих къде са настройките на екрана, но впоследствие ги намерих (бяха на другият екран, този който излизаше през S кабела). Обаче не успях да намеря как се пуска clone. Местните сигурно псуват "гадните софиянци", дето им вдигат шум, чак компутъри домъкнали, наглеци! ;-)

Неделя, 31 Октомври 2004

Ден втори ядене и пиене.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

ц ц ц

Написа Тодор на 02-Nov-2004 14:48