< HomePage | Снимки
<- Декември, 2005 | Начална страница | Февруари, 2006 ->

Архив за месец Януари, 2006

Неделя, 1 Януари 2006

Обещаната вчера равносметка:
- Ожених се
- Роди ми се дъщеря
- Смених къщата в която живеех
- Смених колата, която карах

Доста добре за една година!

Извън важните неща описани по-горе, успяхме да отидем в Малта и Майорка, заяждах се с кой ли не (травел.бг, шоуто на слави, бнт1, бнт2) и написах кратко ръководство за провеждане на сватба, гордо озаглавено Сватба HOWTO.

Рапорт даден.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Рапорт приет!:)

Написа Васил Колев (www) на 03-Jan-2006 18:16


Забрави Иван от BB2 ;)

Написа Мартин Душков (www) на 03-Jan-2006 19:51


Здравей, мисля че си сбъркал линк-а "Сватба HOWTO".

Написа Георги Стайков на 09-Jan-2006 17:23


Прав си, беше сбъркана връзката. Сега вече е наред.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Jan-2006 17:38


Понеделник, 2 Януари 2006

Направих Prison Break маратон и изгледах всичките тринайсет серии. Както и очаквах не съм доволен от края и ще трябва да се гледа втори сезон :( Иначе филма е зарибяваш.

Започнах да гледам и Surface, да видим там какво ще се случи и каква ще е далаверата с извънземните^Wподводните същества.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Браво! Новите епизoди през март.

Написа Христо на 12-Jan-2006 05:51


Вторник, 3 Януари 2006

Търся си галваничен разделител. Някой може ли да ме светне откъде се купува такова чудо и как се инсталира. Имайте предвид, че съм кабелно/жично/токово неграмотен и ме е страх да пипам кабели, за да не ме удари ток :)

Схемата у дома е следната: сплитер на терасата, един кабел за единият телевизор в спалнята и друг кабел за другият телевизор в другата спалня. Във втората спалня още един сплитер, след което кабела отива в хола където се закача за кабелен модем (има си разделител, за да не връща сигнал) и цифров приемник. Цифровият применик е свързан към телевизора със скарт букса и обикновена букса. Компютъра е закачен за S входа на телевизора. Компютъра и телевизора са на различни контакти.

Когато изключа скарта и антената от телевизора, сигнала от TV Out-а е перфектен. Когато включа кабелната се появява една гадна светла лента, която се движи и ми обясниха, че това било "брум", та затова ми трябвало галваничен разделител, който обаче не разбрах точно къде трябва да сложа и откъде да купя.

[ Коментари: 15 ]
Коментари

И аз си купих такова чудо наскоро по препоръка на lucas. И аз имах брум, който беше толкова брутален че модема не се връзваше. Можеш да си купиш такова чудо от Konrad (Моят е от там), струва 6 лева. Проблема е че е за нормални телевизионни букси и за да го вържеш преди сплитера трябва да купиш пак от там поне 2 преобразителя. Проблемното в тази схема е , че самият разделител ти сваля 2 децибела и буксите още толкова и модема пак не се връзва а образът се скапва особенно ако е скапан по default както е при мен. При теб проблема може да се реши по ДВА начина. Или го слагаш само към телевизора който ти вкарва брума, и така не сваляш децибелите на другата апаратура, или си оправяш контакта в който в вързан телевизора да е заземен правилно. Обаче това може и да се окаже не толкова лесно ако цялата зграда е заземена "на опаки" спрямо земята коато ти идва от кабелната. От друга страна този модел в конрад предпазва до 10 000 волта гръмотевици, ток по кабела и разни други гадости дето могат да дойдат по коаксялният кабел от кабелната. Най-добре се обърни към твоят кабелен оператор. Те би трябвало да ти го сложат безплатно и ще е по годен от този в Конрад, а може би не :)

Написа Зденек на 03-Jan-2006 10:57


Май не е по темата, но по принцип когато се включва S-video към ТВ трябва да се маха кабелната. Поне така ми казаха от сервиза, след като по този начин изпържих ТВ-то си. Казаха че понякога кабелната не е заземена или нещо подобно .. и като включих с-видеото от лаптопа ... и имаше само едно пук ... и доста искри. След това тв-то не ставаше за нищо.

Написа Alex на 03-Jan-2006 18:30


Да проблема идва от различните фази, но изключването на единият кабел е лейм решение. Много по хубаво е инсталацията да е в ред.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Jan-2006 19:28


От кои различни фази идва проблема че ми стана интересно?

Написа Kiril на 03-Jan-2006 19:56


Едва ли има големи разлики на разделителите от Кондрад и кабелните оператори, сега гледам един даден ми от Евроком "Isolator CS1001". Има два края единия е към самата кабелна ситема а другия към самото устройство. Обикновенно този изолатор се слага преди самото устройство, на мен ми се наложи да слагам такъв преди TV Tuner-а защото връщаше ток и мажеше образа на tv-тата ми :)

Написа Пaцо на 03-Jan-2006 19:57


@Кирил: да ти кажа, и аз не съм много наясно. С ограничените ми познания разбрах че е проблем когато телевизора и компютъра са включени в различни контакти е възможно да има проблем с тока. Ако може някой по-светнат да обясни.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Jan-2006 19:59


С риск да ви досадя ще споделя разясненията на стар майстор електричар: Та, проблемите за заземяването са два.
1. Уреда (компютър, тв, и т.н) въобще не са заземени тоест заземяването на кабела (демек страничните пластинки не са звързани за корпуса или захранването. Лесно се проверява като се хванете за парното и леко пипате кутията ако леко ви бие точец явно заземяването не е добре.

2. Прецакано заземяване на самият контакт. Доста гадно и опасно. Принципно в контакта заземяването става като двете перца в контакта се сързват с нулата(има два кабела единия е фаза а другия нула).Проблема става когато някой наквасен електричия свърже заземяващите переца не с нулата а с фазата и така прецаква заземяването тотално. Трудно се разбира кой контакт е объркан - требе да си пипа майстор :(

Написа Пацо на 03-Jan-2006 20:17


От беглите ми познания фазовата разлика при 360 волта е 120 градуса, т.е. 120 волта в случая. От плачевен опит знам, че удря силно и при кофти позиция и изненада хвърля по гръб :/ Като си помисля какво се получава при човек, то при техниката такъв удар си е прекомерно натоварване.

Мен винаги са ме предупреждавали да включвам всичко на един контакт, за да е сигурно, че са на една фаза. Най-добре извикай специалист (ама истински, а не в кавички), защото си е опасно.

Написа peterst на 04-Jan-2006 08:19


Еее, бат Пацо, представяш ли си какви новогодишни фойерверки ще да се получат ако вържеш принтер или монитор или кабелна и т.н. към компа? А за установяването на неправилно занулен контакт си има простичко устройство носещо разпространеното име фазомер.
Георги, минаваш по страничните клеми на контактите с фазомер и не трябва да свети. После си правиш една пробна лампа и едната и жица на страничните клеми, а с другата последователно бъркаш в двете дупки на контакта. Когато нацелиш дупката с фазата, требе да светне лампата.

Написа jof4o на 04-Jan-2006 08:27


@peterst: точно това смятам да направя, да викна някой който разбира.

@jof4o: аз с фазомер не пипам :) имам ирационален страх от ток.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Jan-2006 10:03


Интересно, точно днес минаваха на проверка за заземяването на контактите ;)
Така че, към точките на Пацо се добавя 3-та, незаземен контакт. BTW повечето телевизори, усилватели и пр. са с щепсел, който изобщо няма заземяващи ленти, така че сещайте се сами колко му е заземяването.

Разликата във фазите при различни контакти се получава от това, че различните токови кръгове в дома могат да са на различни фази от трифазно захранване, макар че това рядко се получава - обикновено в блоковете се практикува различните входове (или колонки апартаманти във входа) са на различна фаза от идващото в сградата трифазно захранване.

Преди (доста) години работех във фирма, която беше на различни етажи, много стаи и прочее ... та понеже комп. мрежа беше на коаксиален кабел, ми се случи да попадна на 60 и нещо волта напрежение , при това кабела беше заземен чрез тапите.
Дълго време не разбирах от къде се получава тази цифра (фазови отмествания не стават) докато не се оказа, че напрежението се индуцира - от минаване покрай силови кабели и прочее. Но и тези 60 волта бяха достатъчни някъде да не работи мрежата ... (чували ли сте, че коаксиален кабел се заземява само в единия край ? не виждах причина защо, ама се оказа вярно, сменихме едната тапа с такава без заземяване, оправихме заземяването на другата и се вс. беше наред)

@peterst - объркал си спомените си... трифазния "ток" също е 220 волта, а всъщност 360 волта получават ако свържеш вместо една фаза и нула от трифазен, две фази - тъй като отместването е 120 градуса, при макс на едната фаза имаш 220V в същото време другата фаза е на обратно с 2/3 от максимума си и се получава +220 - -220*0.66 = 366V.

Написа Йордан на 04-Jan-2006 12:55


>" докато не се оказа, че напрежението се индуцира - от минаване покрай силови кабели и прочее. "

Освен това кабелите на телевизията минават през къде ли не и по тях има големи потенциални разлики.
Именно за това не е достатъчно да се вържат всички уреди на една фаза или да се провери заземяването, а си трябва галваничен разделител или изключване на кабела, което май е по-сигурно, колкото и лейм да звучи.

Написа Божо на 04-Jan-2006 13:16


От скромната ми практика съм се убедил, че проблемите, за които се смяташе, че са предизвикани от различни фази всъщност са от различни нули - нулата се използва и като работна, и като защитна и винаги могат да бъдат измерени различни потенциали в отдалечени точки. Корпусите на уредите са свързани към земя - т.е към нула и ако не са наред разклонителите, съпротивленията на кабелите и т.н. става доста неприятно. Кабеларките пускат захранващи напрежения по коаксиалите за собствените им усилватели и не рядко те стигат и до крайното устройство. Самите кабели може и да са заземени, но точката на заземяване е кой-знае къде. Ако бъде включен само телевизор - няма проблем - неговият щепсел така или иначе не е заземен. Но ако добавим и компютър (обикновено заземен) се получават неприятни ефекти. В крайна сметка - препоръчвам галваничен разделител.

Написа Митко на 04-Jan-2006 17:20


@Митко,
Точно така е.
Няма как да говорим за фази в този случай.
Фаза по кабелната не минава и не трябва да минава. Иначе казано фазата си е 220 волта и щеше много да ни пържи тока и всичката техника да избухва в ръзете ни.
Можем да говорим за различни нули, аз за това споменах думата "земя" в предишният си пост.
Нулата се ползва и като нула и като земя. Ако някой някога е инсталирал контакт в стара или даже не толкова стара сгрда в България, знае че една от жиците и то винаги фазата (мери се с фазомер) отива в лявото или в дясното "кръче" на контакта. Другта жица, смятана за нула, отива в другото краче, както и в ушенцето което е уж земя. Пробелма идва от там че именно тази нула която е сложена в ушенцето се получават несъответствия, не винаги е забодена наистина в зематя, някъде където има и нула и земя е обърната, получава се разлика в потенцяла, има течове и още куп причини. По принцип кабелната ако е направена както трябва, би трябвало външното екраниращо жило да е истинска земя а по вътрешното да няма абсолютно никакво напрежение с изключение на това индуктирано от сигнала, което не би трябвало да се усеща или да дава "реално напрежение". Друг въпрос е че дори и кабелната да е наистина земя, тя идва от съседната пряка, а вашата къща вече каква земя има и какво стига в контакта не се знае ... Тук също така влияе и факта че телевизорите не са заземени а имат само фаза и нула и хоп - проблемче, особенно между техника която е заземена. От горното сами си направете изводи кое къде може да се обърка и да се получи разлика в потенцял и от там разлика в "заземяването". Сигурно има по научно обяснение на тези неща, но така аз съм си го обяснявал. Ако греша, моля поправте ме.

Написа Зденек на 05-Jan-2006 08:45


Пичове имам нужда от помощ!!!
В единия контакт вкъщи спря да работи.Като го проверя с фазомер и в двете има фаза т.е. няма нула и протича ток 220

Написа мишо на 29-Mar-2008 13:56


Сряда, 4 Януари 2006

Взех си целогодишна винетка за колата, въпреки че уж имало проблеми с доставките. Тази година неизвестно защо струва с 4 лв. по-скъпо от миналата. Сигурно заради защитите, които са добавили. Имало защита "като на еврото". А най-голямата новост била, че вече върху найлона, който се отлепва има един надпис, за да си личи ако не си махнал найлона и просто си залепил винетката с двойно лепещо на стъклото. Подобни "хитринки" се правели от много хора, които купували една обща винетка след което, когато някой тръгвал на път я вземал да я ползва.

Не виждам как новият надпис ще спре този хак, при положение че след като отлепиш веднъж найлона, нищо не може да те спре пак да сложиш двойно лепещо.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Пробвай да я сканираш в PhotoShop, че аз още не съм си взел. Ако PS-то откаже да я сканира, ще призная, че има защити като на еврото. Ама се съмнявам.

Написа Н.Пепелишев (www) на 05-Jan-2006 13:50


Не знам за PS-то, но древният HP 5p който заради това сканиране подкарах под Linux, я сканира изобщо без да се замисли.

Ето картинката:

http://georgi.unixsol.org/mypics/vinetka_2006.jpg

Изобщо не съм се старал да е качествена, затова изглежда толкова зле. Иначе по-горе съм писал черния надпис ИАПИАП, който стои на найлончето, което се отлепва.

Под защити като на еврото, сигурно са имали предвид отразителната лента, която изглежда като България и под различен ъгъл е с разлчини цветове, специалната хартия на която са печатани винетките и микроточките върху тях, които също светят различно в зависимост от светлината. Поне с невъоръжено око това виждам като защити.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Jan-2006 15:33


чувал съм, че в БГ има няколко машини за печатане на "лазерни етикети", една такава машина струва по-малко от нова кола ... и вероятно не е трудно да се пренастрои да не е за етикет ;)
А вероятно на Димитровградския пазар пак има целогодишни винетки за по 10 лв бройката (5 за 40лв) - поне такива бяха цените миналата година - "произведени" в Турция и неотличими от нашите дори с "поляризирана" светлина.
Толкова по "защитите".

Написа анонимус ;) на 05-Jan-2006 15:47


Хм, аз сЪ чудя тая вЕнетка като се Утлепи не моЙ ли да се залепи на едно прозрачно такова, дето се ползва за ламинат и да се менка по колите спрямо това, коя кола си карам днес? :)

Написа Стелиян Атанасов (www) на 05-Jan-2006 16:50


Е баш това и аз съм питал.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Jan-2006 18:17


Сгодно, има твоята буква и датата на именния ти ден.

Написа Коко на 07-Jan-2006 01:34


Четвъртък, 5 Януари 2006

Ако качеството се измерваше с количество, то тук значи качеството е високо! Обаче както всеки може да прочете и да се убеди, това изобщо не е така /събудих се, пих, нас(п|р)ах се, anyone... :)/, но все пак количеството е завидно.

Статистиката от втората година на дневника (ето ги и от миналата):

Текстове за годината: 365 /все пак пиша глупости ката ден/
Думи изписани от моя милост: 14783
Символи изписани от моя милост: 397364
Публикувани снимки: 162

Публикувани коментари: 1781
Публикувани думи в коментарите: 18711
Публикувани символи в коментарите: 428175

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Ако беше извадил и "брой уникални коментатори" щях да се изкефя ;)

А иначе - ами четаеми са ти "глупостите", посещаемо е мястото - има и какво да се научи, и да се възмути, и да се порадва човек ;)

Така че, дерзай, тази година ще е по-качествена от миналата :)

Написа Йордан на 05-Jan-2006 15:52


411 различни имена използвани при подписване на коментари :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Jan-2006 16:48


ЧНГ на всички, с пожелания за много години, здрави и щастливи, весели и богати.
Браво на Георги Чорбаджийски, попаднах случайно на фотогалерията му, много ми хареса техниката на снимане, страхотни снимки. Бих му препоръчал да посети пролетта коритото на река Арда в Родопите, има страхотни пейзажи, Дяволския мост и Орлови скали край Ардино, и още много красиви кътчета ......., браво и продължавай все така да радваш човешкото око.

Написа Иван Хаджиев (www) на 05-Jan-2006 18:41


Да кажа и аз едно ЧНГ на общността на четящите дневника ( то май вече стана за честитене на Йордановци и Ивановци, така че и на тях - честито)! Браво на Георги за широкия, интелигентен и буден поглед към света! С интерес чета вече от 2-3 месеца написаното тук. И май не съм единственият, който случайно е попаднал на дневника, а се е задържал в него повечко от нормалното. А за "глупостите" - понякога от тях можеш да научиш повече за живота и хората, отколкото от дълбокомислените високопарни писания. Успех!

Написа Pym4o на 07-Jan-2006 05:41


Петък, 6 Януари 2006

Винаги може да научиш някоя нова дума:

Фекалка

Аз пък си мислех, че камиончето, което извършва предлаганите на обявата услуги се нарича гомносмук или на галено медарка. 8)

[ Коментари: 5 ]
Коментари

По едно време, когато Иван Гроздовия караше такава, се наричаше ЗЛАТАРКА и само смътрен случай можеше да смени шофьора и. Разбирай 1982 :-D

Написа Todor на 06-Jan-2006 12:30


На мен тия камиони са ми познати под името 'лайновоз' или сходното 'лайнярка' :)

Написа Iliev на 08-Jan-2006 16:33


язък, вчера точно го снимах ;-)

Написа pro_01 (www) на 09-Jan-2006 16:47


Личен фаворит - гомнишарка.

Написа Ивайло Георгиев (www) на 09-Jan-2006 18:10


Случайно някой да знае защо на тоз достоен представител на тежкото машиностроене му викат често и "Спартак", "Камион Спартак" и др. подобни.

Ще съм благодарен ако ме просветлите

Написа Skytreker на 22-Feb-2006 10:08


Събота, 7 Януари 2006

Изгледах първия сезон на сериала Surface. Изобщо не съм доволен от него. Само първите две или три серии ставаха, останалите яко се омотаха. Сценаристите здраво са си изсмуквали от пръстите и са шили с бели конци историята. С една дума - тъпотия.

След като от доста месеци ми стои на диска, най-накрая му дойде времето и на Зона Замфирова. Ей това вече е филм, който си заслужава да се гледа. Беше ми много забавен и спокойно мога да го наредя до другия ми любим сръбски филм "Черна котка, бял котарак".

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Гледай Munje, Rane и "Като порастна искам да стана кенгуру" - и трите са много добри нови сръбски филми ;)

Написа dim (www) на 09-Jan-2006 08:09


Оригиналното заглавие е Kad porastem bicu Kengur..за по-лесно търсене :)

Написа Динко Белчевски (www) на 09-Jan-2006 08:45


Rane е много тежък филм.Бих ти предпоръчал: Mi ni smo angeli и двете серий разбиват :)

Написа Мартин Душков (www) на 09-Jan-2006 21:56


Munje е супер. Особено момента с дядо коледа и американските тайни служби. Ако някой ще го гледа, нека да паузира в момента в който агента гледа в монитора си и да поразгледа какво пише на него :)

Написа Горанов на 10-Jan-2006 08:08


забравяте сръбската класика Underground :)
един от любимите ми

Написа Alex на 10-Jan-2006 12:10


Неделя, 8 Януари 2006

Приятно съм изненадан от bTV и НоваТВ. По bTV ще дават Numb3rs, преведен като "Криминални уравн3ния" (блях..), а по Нова вече дават Weeds. Да се ненадява човек колко бързо реагираха. За незапознатите с новите сериали пък bTV завърта отново Alf, Fawlty Towers (ВЕЛИК!) и Alo, Alo.

Има и нови допълнения към пакета цифрови програми на Евротур, най-ценната от която е BabyTV. Чудна телевизия без реклами и простотии за деца до три годишна възраст. Ще си я гледам и аз с кеф! :-)

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Фоновата музика на сайта на BabyTV спокойно може да приспи и мисля, че това ми харесва :) А иначе благодаря за Numb3rs&nbsp;&#8212;&nbsp;вчера утрепах приятно половината ден с него.

Написа пейо (www) на 09-Jan-2006 08:18


numb3rs и мен ме грабна. Стигнах без да се осетя до шести епизод, така най-обичам! В сюжета има доста препратки, за които може да се замислиш.

Написа vixa (www) на 09-Jan-2006 10:27


Ами да ти кажа честно, при мен с 9 месеца experience рекламите са най-гледаните от детето. Когато дават реклами е като хипнотизирана. Застане ли някой пред нея започва да се накланя настрани за да вижда тележизора, а ако и сложим предмет пред нея го маха веднага. Чел съм по бебешките форуми за хак да се запишат 30 минути само реклами и да се пускат на видео/dvd и така детето 30 минути ще седи и кротува. Та рекламите ги използваме за различни цели за да свършим малко работа в къщи.

Написа Драгомир Николов (www) на 09-Jan-2006 10:35


По-скоро ще си изхвърля телевизора, вместо да пускам на малката реклами.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Jan-2006 10:40


Това за рекламите и бебетата съм го чувал и от други хора, приятели и колеги. Дали не пускат някой /вреден/ сигнал, който влияе на бебешкия мозък повече отколкото на големите хора?

Написа Красимир Казаков на 09-Jan-2006 18:47


Абе не знам - мен пък Numb3rs не можа да ме грабне много-много. Г-н Чорбаджийски ми го похвали, свалих си първи сезон, ама... Нещо математиката им куца доста. Поне от първите 3-4 епизода, които изгледах. Иначе е забавно филмче, само дето очаквах повече и по-hardcore математика...

Написа Дуриан (www) на 09-Jan-2006 20:39


Ако на някой му се чете нещо по въпроса за подсъзнателните реклами и т.н, по-долу са линковете. За съжаление - на англ.

http://www.rense.com/political/weapons/nsa.html
http://www.rense.com/general29/sdeew.htm
http://www.rense.com/general39/control.htm

Написа Д. Янев на 10-Jan-2006 11:14


Понеделник, 9 Януари 2006

Да съм споменавал, че мразя хардуер? Сигурно съм го правил при всеки случай на сблъсък с разните му чудесни "компютърни" устройства.

Ето например днес си купих осем портов суич тип пръчка (CNet). Не стига че идиотското устройство не сработи, ами и заради собствената си глупост погрешка включих неговият адаптор, който е на 9V в D-Link AP-то (което е на 5V) и естествено в момента wireless-a се прееба и изобщо не ще да запали. Каръщина отвсякъде.

Дейба...мразя хардуер!

[ Коментари: 11 ]
Коментари

Ами каръщина и то от класа :)
Станалото, станало, следващият път ще внимаваш повече :)

Написа Атакмим (www) на 10-Jan-2006 11:28


Аз направих същия номер с моя wireless D-link(суича си работи, но безжичната мрежа не).Ако ти е в гаранция ще ти го сменят, при мен поне стана.Моя е от C2000.

Написа Евелин (www) на 10-Jan-2006 11:44


@Атакмим: няма начин да не внимавам, като сега трябва да се набутам за ново AP :(

@Евелин: чудно ми е защо не са сложили някое лесно сменяемо бушонче, че да мога да си го оправя. То бива ефтинджос ама чак пък толкова /пък и D-Link 7100 хич не беше еФтин/.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Jan-2006 11:52


лесно сменяеми бушончета вече никъде не слагат. Фирмата производител, както и всички по веригата, дето ти го продават имат повече файда да махнеш с ръка и да си купиш ново хъбче/касетофонче/телефонче, или най-малкото да отидеш в сервиз. Заради изтекъл кондензатор цяло дъно сменят ...

Написа Йордан на 10-Jan-2006 14:07


аа, смяната на адаптерите винаги влияе лошо. в суматохата при едно преподреждане на офис една вечер смених адаптерите на суича (и той cnet) и синьото нещо за adsl-а. дабъл капут.

Написа pro_01 (www) на 10-Jan-2006 16:40


Как го правиш тоя номер бре...аз с такъв switch живея поне от две години и само дето пътви порт му е опукал (което май важи за много switch-ове, първия порт нещо не издържа дълго)....

Написа Васил Колев (www) на 10-Jan-2006 21:25


@maniax: никъв номер не съм правил бре, просто суича който са ми дали е дефектен.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Jan-2006 22:20


Как пък все на теб ти се случват дефектни работи ;)) Признай си че ме биеше ток от теб вчера, ти си изгорил благите уредчета посредством статичното електричество, утре да си сложиш един синджир на гащите, както заземяваха едно време колите.

Написа Габо (www) на 10-Jan-2006 23:03


@Габо: Нема да си кривя душата, верно вчера по мен имаше много статично електричество :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Jan-2006 23:48


За AP-то: гърмял съм и аз AP, по същия начин.
Значи, като се разглоби точно където му е буксата за захранвенето има един кондензатор - голяма вероятност той да е изгорял! Сменя се, и работата заспива.
Ако повредата не е в кондензатора - би трябвало да има или транзистор, или един чип ХХ34063 - ако има такъв чип, добре е и той да се смени. (ХХ - някакви букви, според производителя. При мен като изгърми такъв чип, сменям с MC34063 - Motorola. Те са доста издръжливи). По принцип тия чипове гърмят много брутално - направо се пукат.
Същото важи и за транзистора (много е малък, SMD монтаж - сменя се лесно).

Ама май най-лесно остава да се смени AP-то.

Написа Димитър на 12-Jan-2006 00:10


Кондензатора си беше цял, транзистора (или стабилизатор - тоже) никъде немаше пукнато, изгоряло и прочее, на всичкото отгоре след него си вървеха някакви си 3-3.5V по платката и процесора кротко си грееше все едно работи.
Ама с голи ръце, прост уред и само шише вино - това можахме да констатираме.

Написа Габо (www) на 12-Jan-2006 20:59


Вторник, 10 Януари 2006

Новите екстри в голямата "демокрация" - Анонимно досаждане на хора през интернет вече е криминално престъпление.

Очаквайте скоро българските гъзоблизци да се поучат от челния пример и да видим подобни екстри и на местна почва. Всички коментиращи да внимават, че не се знае какво мога да сметна за досаждане ;)

От друга страна аз мога да досаждам и да се заяждам, защото не съм анонимен. Кеф.

Като съм на законови теми, хубаво е да се прочете - "Арестуване" на "free" сървър ... и след това.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Ами може би трябва да коментираме само със сканирана лична карта/паспорт + онова жълто листче от общината за настоящ адрес?

Написа Дуриан (www) на 10-Jan-2006 12:04


За щастие, компетентни хора се изказаха, че тази разпоредба не е това, което ни се струва, че е и анонимното ядосване е все още ненаказуемо.

Но от друга страна самият факт, че сме способни да допуснем, че е възможно подобно нещо е повод да се замислим за границите на регулацията.

Написа пейо (www) на 10-Jan-2006 12:06


В комбинация с име и парола за достъп до провайдера, за да може да се провери дали наистина си ти този които е коментирал от дадения адрес :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Jan-2006 12:07


Като чета за анонимно досаждане, не мога да не се сетя за "ти си гъз" или т.нар. anger management, прочетете го: http://blogs.inthemix.com.au/Anomyst/1908/
или един малко кофти БГ превод:
http://hihiha.dir.bg/_wm/library/?df=2191&dflid=3

Написа Йордан на 10-Jan-2006 14:23


Това за гъза го има и тук http://www.atakmim.com/index.php?action=news&cat=18&n=1327
:)

Написа Атакмим на 10-Jan-2006 20:06


Сряда, 11 Януари 2006

Днес е единствения ден в който свърших работа. Язък, че дрема една седмица в командировка.

OpenVPN е благина.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

http://www.hamachi.cc

Написа Mellie на 17-Jan-2006 13:49


Трябва да съм полудял, за да си инсталирам софтуер за сигурност, който идва без изходен код. Това hamachi е ugly binary и не бих препоръчал на никой да му се доверява.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Jan-2006 14:01


Прав си Жорка, но Hamachi rules. И то само поради една много елемнтарна причина, просто няма друго такова. Сигурен съм че когато идеята бъде оценена и хората почнат да пишат ще се появят 100 такива еквивалента и тогава всички ще са доволни (и объркани). До тогава не ми остава нищо друго освем да похвала хората които са родили тази генялна идея и са я реализирали в крайна сметка хич не лошо...

Написа Зденек на 17-Jan-2006 16:05


Тук се е заформила интересна дискусия около Hamachi:

http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Hamachi

Има доста неизвестни.

Написа Jivko на 18-Jan-2006 11:22


Четвъртък, 12 Януари 2006

Как ме изнервиха тези 2be днес, направо не е истина. То бива малоумие ама като тяхното никъде го няма.

Без да съм се записвал никъде получавам писмо с "тяхната оферта". Моментално се изнервям от спамерския им подход, но това не е всичко. Какво представлява писмото, цитирам:



02/x421322
02/x421170
ppetrova@2be.bg
  Best regards
  Petya Petrova
 asistent Telemarketing


и към този съдържателен текст прикачен 1.3Mb DOC файл.

Супер наглост! Значи, първо спамват, второ спамват с ОГРОМНИ ПОЩИ, трето в тъпото им писмо не ПИШЕ НИЩО и четвърто към писмото си закачат файлове във формат, който ако имам малко мозък не бих ползвал просто ей така. Всъщност какво ли се учудвам, след като им видях сайта на който са правили Save as html от прословутия Word.

Драги селяни от 2be, добре дошли в личния ми черен списък на фирмите, които избягвам и съветвам познатите и приятелите ми също да избягват.

...чудя се дали да не им върна офертата няколко хиляди пъти, може да се светнат, че са в грешка?

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Що иде да рече "asistent"? Това в кой по-точно английски го има и ако не е на на английски, а само на шльокавица, "Best regards" чий го дири там?

Само едно е по-дразнещо от спамера - неграмотният спамер! Пфу...

Написа Алекс (www) на 17-Jan-2006 15:00


Аз бих се обадил на някой от телефоните на фирмата и учтиво бих ги попитал дали не искат да си купят дамски превръзки, а ако откажат, ще ги помоля да не ми пращат офертите си, защото вече си имам всичко, от което имам нужда.

Написа Коко на 17-Jan-2006 20:55


neznam kakvo e obsluzvaneto v sofia no elate da vidite kakvo stava v pazardzik-absolutno negramotni sa niakoi ot tiah ne vsi4ki no pove4eto. Az li4no poznavam momi4e koeto be6e nai- goliamata prostitutka v grada i sega raboti tam .Parvo mi obarka programata koiato iskah posle zabravi da mi vklu4i tel. celi 2 dni izobsto otvratitelno

Написа milena на 05-Dec-2006 10:43


Петък, 13 Януари 2006

Голямо раздвижване сред wannabe .бг спамерите! След вчерашният спам, днес получих още един, този път от някакви недоебани гейчета - Neogen.bg. Озаглавен - "Нещата, които добрият "шеф" трябва да свърши през 2006" и даващ "умни" съвети какво да си свършел през 2006, естествено с тяхна помощ. Тъй като аз много обичам спамери да ми дават съвети, смятам да ги послушам и да свърша някои неща през 2006-та. Цитирам отговора, който им изпратих:

Уважаеми боклуци, ето някои от нещата, които аз ще свърша през 2006-та.

   т.1. На neogen.bg ще отговоря няколко десетки хиляди пъти, че не обичам да ме спамват, връщайки офертата им.
   т.2. Ще проверя сайта на neogen.bg колко добре е направен и дали издържа на няколкостотин паралелни връзки към него.
   т.3. На всички пощенски сървъри, които контролирам (а те са доста и обслужват много, много интернет потребители) ще филтрирам neogen.bg, за да им е гадно.
Почивката свърши и от утре започвам да изпълнявам задачките си за 2 и 6-та.

Честито на печелившите, другият път пак спамвайте.

С отврат, Георги

[ Коментари: 4 ]
Коментари

И аз днес получих. От Балкантурист. 40 (с думи: четиредесет) МВ атачмънт. В .doc формат. Как искрено ти завиждам, че нямам твоите възможности за въздействие и отговор!Никаква милост, никаква пощада - смазвай ги както можеш, ти поне знаеш как!

Написа Алекс (www) на 17-Jan-2006 13:21


Наздраве, Жоро! Само така! Няма несправедливост за този, който я е пожелал - древен принцип в римското (ако не се лъжа) право...

Написа yovko (www) на 17-Jan-2006 15:02


Ша им е*а м*****а п*дал**а, този път са www.bb-travel.com гейтравел точка ком.
Никой не ми вдигна телефона, за да ги изпратя на родителя им от женски род в половия орган.
Да, извинявам се, не е спам. Имат си адресче и телефонче, на които може културно човек да ги напсува.

Написа Коко на 20-Jan-2006 18:47


И аз мразя да получавам мейли от неоген - а ми пращат през ден. На другата ми поща в абв се опитах да ги филтрирам като спам и въобще да не ми ги извежда ама файда йок.

Написа GRACIA на 26-Jan-2006 19:36


Събота, 14 Януари 2006

Качихме се на Свети Константин за кратка двудневна почивка пък и за да се възползвам от чудесния навалял сняг и да направя снимки. Отдавна не бях снимал нещо различно от бебето и ме сърбяха ръчичките :)

- Зимен път 1
- Зимен път 2

Утре повече...

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Много са красиви снимките!

Написа Веселка (www) на 03-Dec-2007 13:44


Превъзходно! От седмица търся из интернет коледен wallpaper, и съм много капризна, трудно избирам. Първата ти снимка сега е на десктопа ми :) Благодаря! Весела Коледа на цялото семейство :)

Написа Кристиана на 21-Dec-2007 19:35


Неделя, 15 Януари 2006

Ето и обещаните вчера още снимки. За съжаление снимките предават много малко от атмосферата на мястото.

- Зимен вечерен устрем към небето (снимано на същото място като на снимката Устем към небето)
- Зимен сутрешен устрем към небето
- Бебе борче
- Зимно борче
- Игра с фокуса 1
- Игра с фокуса 2

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Снимките са страхотни, но и фотоапарата си го бива! Какъв е ако не е тайна?

Написа Vlady (www) на 17-Jan-2006 20:40


Обикновена сапунерка Sony DSC-P200. Повече за апарата може да се прочете на: http://www.dpreview.com/reviews/sonydscp200/

Тоест не е от най-обикновените, защото май е най-добрата в класа си.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Jan-2006 21:56


Понеделник, 16 Януари 2006

Свалих си двата сезона на Black Adder и сега ги преглеждам. Не е най-силното изпълнение на Rowan Atkinson, но има ценни моменти.

Вечерта гледахме The Man, новият филм със Самуел Л. Джаксън, които е поредният на темата, лошото ченге и смешният случайно попаднал с него "партньор". Абсолютно клише, дори имаше стандартните за подобни "комедии" пръдни и простотии.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Сезоните на Black Adder са четири плюс четири бонус серийки.

На мен лично най ми хареса четвъртия сезон (сигурно защото най ми прилича на Ало Ало;)), а най скучен е първи сезон (явно тогава режисьорът още е давал инструкции как да се играе)

K

Написа Константин на 25-Jan-2006 21:31


А, откъде мога да си си сваля и аз.
Много харесвал сериалите

Написа kephy на 28-Oct-2006 06:39


Вторник, 17 Януари 2006

От днес съм с iPhoto 6 на лаптопа. Изобщо не съм впечатлен от новата версия. Добавили са възможност на цял екран да си играеш със цветовете на снимките и са забързали програмата. Има и още една възможност за правене на календари, която аз не ползвам така или иначе.

Това са хубавите неща, а сега лошите - пази картинките по нов начин и се налага да се обнови базата, което я прави несъвместима със старата. Все още няма функция за сортиране на албумите и функция за местене на датата в EXIF данните на файла със X време напред или назад.

Ако си го бях купил, щях да съм доста недоволен какво съм получил за $70.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

И аз да ти кажа не съм много доволен. Само ми хареса опцията full screen. Иначе на приятелката ми много и харесаха функциите за календар, защото тя редовно разпечатва разни такива нещица и ги праща по познати и роднини.
Иначе ако не се лъжа $70 е цената на целия iLife не само на iPhoto. Аз само до iPhoto съм се докопал все още и не съм виждал останалите нещица. iWeb може да е приятно ако позволява да си пращаш страниците на собствен сървър директно от програмата.

Написа Георги (www) на 17-Jan-2006 21:39


Най-дразнещото нещо, което открих при промяната на формата в който пази снимките е, че вече снимките не са подредени по дати, а по "ленти".

Дотук добре, ама всяка снимка, която е модифицирана се пази в една паралелна директория Modified, което ще рече че като тръгнеш да гледаш из директориите, най-простото - всяка снимка която е завъртяна я няма там където гледаш :(

Мамка им, едвам им простих за това че в iPhoto5 махнаха директориите с албумите в които имаше връзки към картинките и ги замениха с някакъв гаден xml файл, сега и тази новата идиотщина. Ебахти и Apple, ебахти и чудото. Чакам с нетърпение момента, когато Google ще извадят Picassa за OS X или F-Spot ще тръгне под OS X-а и ще му тегля една майна на iPhoto-тото.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Jan-2006 22:44


И да не забравя най-гадния бъг в iPhoto - при завъртане на картинка се губят някои полета от Exif данните.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Jan-2006 23:33


Пробвал ли си iView ? Доста добри неща чувам за него. Общо взето хората, които не харесват iPhoto бягат на iView. Аз лично не съм го пробвал но пък и нямам толкова проблеми с iPhoto. Не ми се налага да пипам по снимките чрез файловата система. А когато ми трябва просто си ги маркирам и си ги копирам в една директория и готово.

Аз също бих се зарадвал на пикаса за Мак.

Извън темата: Да имаш проблеми с Firefox 1.5 и болднати шрифтове на кирилица? При мен незнам какво е станало, но примерно в полето за коментар при теб(и на доста други места) немога да пиша на кирилица(по-точно нищо не се вижда като пиша), а някои болднати текстове(само кирилица) не ги показва правилно. Сафари се справя идеално, но ФФ нещо неще, пробвах да сменя разни шрифтове в настройките но без успех.

Жоро

Написа Георги (www) на 18-Jan-2006 05:58


При текстове на кирилица, текстовете не са bold-нати и при мен, когато ползвам FF. Проблема го имах и с 1.0 и сега с 1.5. А иначе когато пиша коментар си виждам текста.

Това iView ще го погледна, може и да ми хареса.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jan-2006 08:08


Сряда, 18 Януари 2006

Най-накрая си пуснах 20" LCD монитор да работи в native 1680x1050 режим. Досега работеше в 1600x1200, но aspect-а беше сбъркан и всичко изглеждаше сплескано. Когато се опитвах да го пусна в 1680x1050 ми пускаше 1024x768. Тънкостта беше да добавя правилния modeline в xorg.conf

Section "Monitor"
    Identifier "Belinea"
    VendorName "Belinea"
    HorizSync 30.0-96.0
    VertRefresh 50-180
    Option "dpms"
    ModeLine "1680x1050" 146.2 1680 1960 2136 2240 1050 1080 1086 1089 -hsync +vsync
    Modeline "1680x1050" 147.14 1680 1784 1968 2256 1050 1051 1054 1087
    Modeline "1680x1050" 188.07 1680 1800 1984 2288 1050 1051 1054 1096
    Modeline "1680x1050" 214.51 1680 1800 1984 2288 1050 1051 1054 1103
    Modeline "1680x1050" 256.20 1680 1808 1992 2304 1050 1051 1054 1112
EndSection

Не зная кой точно от горните сработи, но сега всичко е шест. За щастие Nvidia FX5200 се оказа, че може да работи в 1680x1050 и няма да се налага да си купувам нова карта. :)

Ето работещ xorg.conf с NVidia FX5200, Belinea LCD 20" модел 10 20 35W и TV Out.

В момента телевизора ми е настроен като втори екран и когато искам да гледам филми на него ползвам: mplayer -display :0.1 -fs FILE.avi. В KDE избрах Open with .. и написах тази команда, за да си я имам в менюто за бърз избор.

Една хитрина за заобикаляне на досадна грешка в KDE, която вероятно ще ви пречи. На вторият екран (телевизора) настройте панела за задачи автоматично да се крие, защото когато не е скрит всеки път когато пипнете нещо по него на компютърният монитор, панела на втория екран изкача над филма и дразни. С тази дребна настройка (криенето) мога да си гледам филми докато ползвам компютъра за нещо друго без никакви проблеми.

Добавка от 9 септември 2006

Още по-забавна и полезна е конфигурацията с Xinerama.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Това работи ако се ползва -vo xv, защото със SDL се отваря пак на :0.0 филмът.

Написа Дафчо Табаков (www) на 19-Jan-2006 16:39


Да, ползвам xv драйвера. Според мен ако със sdl не работи това е бъг.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Jan-2006 16:40


С DVI-кабел ли ръчкаш Belinea-та?...

Написа yovko (www) на 19-Jul-2006 11:11


Не, с обикновен. Имам и DVI, но нещо nvidia-ската binary боза не му се кефи и виждам само черен екран.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Jul-2006 11:38


Четвъртък, 19 Януари 2006

Отдавна се каня да използвам данните от телефонните указатели, за да извадя статистика за най-популярните имена. Самите данни са подходящи за подобна статистика, защото са голямо количество и са от различни региони в страната. В тях има 1,089,948 хора, които имат телефон. Сред неуредените с чудесните услуги на БТК статистиката за имената може да е друга, но за тях нямам данни.

В текстов вид са достъпни резултатите и пълните отделни статистики за имената, а по-долу съм публикувал само топ 50 от всяко "измерване".

Брой на анализираните записи от телефонните указатели: 1,089,948

Брой уникални собствени имена: 15,791

Брой уникални фамилни имена: 55,055

Ето и самите статистики (във втората колона са бройки):

Топ 50 на имената и фамилиите
  1    7692 ИВАНОВ Иван
  2    6011 ГЕОРГИЕВ Георги
  3    4902 ДИМИТРОВ Димитър
  4    3501 ПЕТРОВ Петър
  5    3039 ХРИСТОВ Христо
  6    2678 ТОДОРОВ Тодор
  7    2433 СТОЯНОВ Стоян
  8    1873 ЙОРДАНОВ Йордан
  9    1848 НИКОЛОВ Никола
 10    1820 АТАНАСОВ Атанас
 11    1790 ВАСИЛЕВ Васил
 12    1638 НИКОЛОВ Николай
 13    1601 ПЕТКОВ Петко
 14    1513 ИЛИЕВ Илия
 15    1431 СТЕФАНОВ Стефан
 16    1410 АНГЕЛОВ Ангел
 17    1156 ИВАНОВ Георги
 18    1127 МАРИНОВ Марин
 19    1058 ГЕОРГИЕВ Иван
 20     935 ДИМИТРОВ Георги
 21     893 ИВАНОВ Димитър
 22     866 ДИМИТРОВ Иван
 23     778 ГЕОРГИЕВ Димитър
 24     770 ИВАНОВА Мария
 25     763 ПЕТРОВ Иван
 26     756 МИХАЙЛОВ Михаил
 27     724 АЛЕКСАНДРОВ Александър
 28     682 КОЛЕВ Кольо
 29     659 НИКОЛОВ Георги
 30     654 ИВАНОВ Петър
 31     643 НИКОЛОВ Иван
 32     636 КОСТАДИНОВ Костадин
 33     632 ПЕТРОВ Георги
 34     613 ДИМОВ Димо
 35     608 ИВАНОВА Иванка
 36     589 СИМЕОНОВ Симеон
 37     587 СТОЯНОВ Иван
 38     572 ХРИСТОВ Иван
 39     565 ТОДОРОВ Иван
 40     542 ХРИСТОВ Георги
 41     538 ГЕОРГИЕВА Мария
 42     534 СТОЯНОВ Георги
 43     531 ДИМИТРОВА Мария
 44     531 ГЕОРГИЕВ Петър
 45     516 КОЛЕВ Николай
 46     513 НИКОЛОВ Димитър
 47     499 ИВАНОВ Христо
 48     498 ПАВЛОВ Павел
 49     494 ПЕТРОВ Димитър
 50     482 ТОДОРОВ Георги
 
Топ 50 на собствените имена
  1   43882 Иван
  2   40288 Георги
  3   31471 Димитър
  4   20602 Петър
  5   20108 Мария
  6   16460 Христо
  7   14288 Тодор
  8   14285 Николай
  9   13787 Васил
 10   13454 Стефан
 11   13393 Йордан
 12   12799 Стоян
 13   12771 Никола
 14   11872 Иванка
 15   10562 Атанас
 16    9568 Елена
 17    9203 Кирил
 18    9196 Ангел
 19    8644 Александър
 20    8535 Илия
 21    7962 Йорданка
 22    7004 Борис
 23    6925 Красимир
 24    6696 Пенка
 25    6463 Маргарита
 26    6436 Петко
 27    6280 Пламен
 28    6101 Валентин
 29    5910 Виолета
 30    5864 Румен
 31    5741 Емил
 32    5725 Любомир
 33    5692 Владимир
 34    5518 Лиляна
 35    5503 Цветанка
 36    5444 Михаил
 37    5345 Марин
 38    5277 Радка
 39    5269 Костадин
 40    5157 Цветан
 41    5100 Надежда
 42    4970 Веселин
 43    4846 Марийка
 44    4811 Румяна
 45    4543 Тодорка
 46    4465 Стефка
 47    4348 Стоянка
 48    4308 Асен
 49    4277 Василка
 50    4273 Симеон
 
Топ 50 на фамилните имена
  1   26593 ИВАНОВ
  2   20578 ГЕОРГИЕВ
  3   18439 ДИМИТРОВ
  4   17633 ИВАНОВА
  5   14687 ПЕТРОВ
  6   13979 ГЕОРГИЕВА
  7   13345 НИКОЛОВ
  8   13015 ДИМИТРОВА
  9   11492 ХРИСТОВ
 10   11438 СТОЯНОВ
 11   11146 ТОДОРОВ
 12    9994 ПЕТРОВА
 13    9378 НИКОЛОВА
 14    7903 СТОЯНОВА
 15    7802 ИЛИЕВ
 16    7709 ХРИСТОВА
 17    7621 ВАСИЛЕВ
 18    7445 АТАНАСОВ
 19    7429 ТОДОРОВА
 20    7360 ПЕТКОВ
 21    6733 АНГЕЛОВ
 22    6267 КОЛЕВ
 23    6263 ЙОРДАНОВ
 24    5595 МАРИНОВ
 25    5349 ИЛИЕВА
 26    5321 ВАСИЛЕВА
 27    5063 АТАНАСОВА
 28    4957 ПЕТКОВА
 29    4831 СТЕФАНОВ
 30    4434 ПОПОВ
 31    4413 АНГЕЛОВА
 32    4240 КОЛЕВА
 33    4129 ЙОРДАНОВА
 34    4076 МИХАЙЛОВ
 35    4014 КРЪСТЕВ
 36    3613 КОСТОВ
 37    3598 МАРИНОВА
 38    3496 ДИМОВ
 39    3412 СТЕФАНОВА
 40    3390 КОСТАДИНОВ
 41    3318 ПОПОВА
 42    3131 МИХАЙЛОВА
 43    3118 ПАВЛОВ
 44    3030 МИТЕВ
 45    2894 СИМЕОНОВ
 46    2822 ЦВЕТКОВ
 47    2772 КРЪСТЕВА
 48    2682 АЛЕКСАНДРОВ
 49    2660 МАРКОВ
 50    2640 КОСТОВА
 
Топ 50 на собствените мъжки имена
  1   43882 Иван
  2   40288 Георги
  3   31471 Димитър
  4   20602 Петър
  5   16460 Христо
  6   14288 Тодор
  7   14285 Николай
  8   13787 Васил
  9   13454 Стефан
 10   13393 Йордан
 11   12799 Стоян
 12   12771 Никола
 13   10562 Атанас
 14    9203 Кирил
 15    9196 Ангел
 16    8644 Александър
 17    8535 Илия
 18    7004 Борис
 19    6925 Красимир
 20    6436 Петко
 21    6280 Пламен
 22    6101 Валентин
 23    5864 Румен
 24    5741 Емил
 25    5725 Любомир
 26    5692 Владимир
 27    5444 Михаил
 28    5345 Марин
 29    5269 Костадин
 30    5157 Цветан
 31    4970 Веселин
 32    4308 Асен
 33    4273 Симеон
 34    3626 Любен
 35    3422 Борислав
 36    3028 Митко
 37    2951 Павел
 38    2613 Антон
 39    2422 Славчо
 40    2406 Венцислав
 41    2360 Валери
 42    2284 Методи
 43    2270 Божидар
 44    2222 Здравко
 45    2207 Кольо
 46    2188 Димо
 47    2183 Константин
 48    2150 Боян
 49    2092 Огнян
 50    2074 Живко
 
Топ 50 на фамилните мъжки имена
  1   26593 ИВАНОВ
  2   20578 ГЕОРГИЕВ
  3   18439 ДИМИТРОВ
  4   14687 ПЕТРОВ
  5   13345 НИКОЛОВ
  6   11492 ХРИСТОВ
  7   11438 СТОЯНОВ
  8   11146 ТОДОРОВ
  9    7802 ИЛИЕВ
 10    7621 ВАСИЛЕВ
 11    7445 АТАНАСОВ
 12    7360 ПЕТКОВ
 13    6733 АНГЕЛОВ
 14    6267 КОЛЕВ
 15    6263 ЙОРДАНОВ
 16    5595 МАРИНОВ
 17    4831 СТЕФАНОВ
 18    4434 ПОПОВ
 19    4076 МИХАЙЛОВ
 20    4014 КРЪСТЕВ
 21    3613 КОСТОВ
 22    3496 ДИМОВ
 23    3390 КОСТАДИНОВ
 24    3118 ПАВЛОВ
 25    3030 МИТЕВ
 26    2894 СИМЕОНОВ
 27    2822 ЦВЕТКОВ
 28    2682 АЛЕКСАНДРОВ
 29    2660 МАРКОВ
 30    2544 СПАСОВ
 31    2465 ЛАЗАРОВ
 32    2420 ДОБРЕВ
 33    2146 АНДРЕЕВ
 34    2095 МЛАДЕНОВ
 35    2045 РУСЕВ
 36    2026 ВЪЛЧЕВ
 37    2023 РАДЕВ
 38    1952 ЯНЕВ
 39    1890 НАЙДЕНОВ
 40    1889 ПЕНЕВ
 41    1882 ЯНКОВ
 42    1840 СТАНЧЕВ
 43    1807 СТОЙЧЕВ
 44    1799 СЛАВОВ
 45    1793 ГРИГОРОВ
 46    1782 КИРОВ
 47    1640 АЛЕКСИЕВ
 48    1627 СТАНЕВ
 49    1593 СТОЙКОВ
 50    1590 БОРИСОВ
 
Топ 50 на собствените женски имена
  1   20108 Мария
  2   11872 Иванка
  3    9568 Елена
  4    7962 Йорданка
  5    6696 Пенка
  6    6463 Маргарита
  7    5910 Виолета
  8    5518 Лиляна
  9    5503 Цветанка
 10    5277 Радка
 11    5100 Надежда
 12    4846 Марийка
 13    4811 Румяна
 14    4543 Тодорка
 15    4465 Стефка
 16    4348 Стоянка
 17    4277 Василка
 18    4255 Росица
 19    4131 Станка
 20    3871 Емилия
 21    3666 Донка
 22    3636 Милка
 23    3370 Величка
 24    3368 Райна
 25    3192 Анка
 26    3101 Красимира
 27    3013 Снежана
 28    3006 Мариана
 29    2902 Валентина
 30    2851 Янка
 31    2838 Христина
 32    2835 Катя
 33    2815 Николина
 34    2694 Даниела
 35    2658 Татяна
 36    2642 Светла
 37    2598 Галина
 38    2590 Златка
 39    2587 Лилия
 40    2585 Екатерина
 41    2541 Цветана
 42    2491 Недялка
 43    2488 Диана
 44    2345 Антоанета
 45    2328 Павлина
 46    2321 Анна
 47    2299 Веселина
 48    2230 Славка
 49    2206 Марияна
 50    2170 Юлия
 
Топ 50 на фамилните женски имена
  1   17633 ИВАНОВА
  2   13979 ГЕОРГИЕВА
  3   13015 ДИМИТРОВА
  4    9994 ПЕТРОВА
  5    9378 НИКОЛОВА
  6    7903 СТОЯНОВА
  7    7709 ХРИСТОВА
  8    7429 ТОДОРОВА
  9    5349 ИЛИЕВА
 10    5321 ВАСИЛЕВА
 11    5063 АТАНАСОВА
 12    4957 ПЕТКОВА
 13    4413 АНГЕЛОВА
 14    4240 КОЛЕВА
 15    4129 ЙОРДАНОВА
 16    3598 МАРИНОВА
 17    3412 СТЕФАНОВА
 18    3318 ПОПОВА
 19    3131 МИХАЙЛОВА
 20    2772 КРЪСТЕВА
 21    2640 КОСТОВА
 22    2302 ДИМОВА
 23    2274 ПАВЛОВА
 24    2215 КОСТАДИНОВА
 25    2065 МИТЕВА
 26    2024 СИМЕОНОВА
 27    1942 ЦВЕТКОВА
 28    1896 АЛЕКСАНДРОВА
 29    1883 МАРКОВА
 30    1739 СПАСОВА
 31    1675 ЛАЗАРОВА
 32    1629 ДОБРЕВА
 33    1437 МЛАДЕНОВА
 34    1434 АНДРЕЕВА
 35    1424 ЯНЕВА
 36    1420 РАДЕВА
 37    1402 РУСЕВА
 38    1341 ЯНКОВА
 39    1312 ПЕНЕВА
 40    1304 ВЪЛЧЕВА
 41    1302 ГРИГОРОВА
 42    1280 КИРОВА
 43    1249 НАЙДЕНОВА
 44    1248 СТАНЧЕВА
 45    1222 АЛЕКСИЕВА
 46    1202 СТОЙЧЕВА
 47    1183 БОРИСОВА
 48    1170 СЛАВОВА
 49    1158 СТАНЕВА
 50    1116 ПАНАЙОТОВА

[ Коментари: 25 ]
Коментари

Хехе. Е, честито - то е ясно, че на първо място е "Иван", ама добре си си ти с второто място ;)
Пък аз нямах представа, че съм с чак толкова непопулярно име ;) Като се замисля, толкова съм се "впечатлявал", като се запознавам с някой "Ясен", че може затова да не съм обръщал внимание на факта, че се случва много рядко.
Все едно - интересна игричка си си направил ;)

Написа Ясен Праматаров (www) на 19-Jan-2006 15:45


Твоето име го има само 265 пъти във файла с имената. Или не е популярно или Ясеновците не си пускат телефони :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Jan-2006 15:48


1 Аленсандър
1 Алексъндър
1 Алексндър
1 Алекснадър
1 Алексиния
1 Алексима
1 Алекси-Ин
1 Алексаня
1 Александърв
1 Александън
1 Александчр
1 Александтр
1 Александрър
1 Александрова
1 Александро
1 Александбър

Явно писането на това име затруднява доста хора :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Jan-2006 15:50


А аз, а аз къде съм? :) Колко Пейо-вци има?

Написа пейо (www) на 19-Jan-2006 16:18


zcat allnames.txt.gz | grep Пейо|wc -l
214

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Jan-2006 16:22


Добре, Георгевците сме много... Но колко хора има с фамилия Христозов/Христозова?? А пък Чорбаджийски/Чорбаджийска? :P

Написа Георги (www) на 19-Jan-2006 17:21


Малко :) Сваляйте файловете и бройте.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Jan-2006 17:22


Интересно моята фамилия я няма в топ 50. Явно много рядко се среща:-)-Росманов.

Написа rosko (www) на 19-Jan-2006 19:08


На мен пък ми е интересно колко от телефоните са регистирани на мъже и колко - на жени. Г-на Чорбаджийски дали случайно не е забелязал този факт?

Написа Дуриан на 20-Jan-2006 08:32


Разделяното не е точно, но иначе по начина по който съм го направил:

zcat top_male_surnames.txt.gz | wc -l
30871

zcat top_female_surnames.txt.gz | wc -l
24297

тези са уникалните.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Jan-2006 08:45


zcat allnames.txt.gz | cut -d" " -f1 | grep А$ | wc -l
439771

А ако това е вярно представяне на женските фамилии, значи някъде около 45-50% от телефоните са регистрирани на жени.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Jan-2006 08:48


Каква е тази извадка, къде изчезна моето собствено име от списъка с мъжките имена!? :)
Я дай списъка със среден род, дано там изкочи! :)))

Написа Никола Славчев на 20-Jan-2006 11:50


Никола, прав си. Погрешка съм те елиминирал с правилото [клм]а$, сега ще го поправя.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Jan-2006 13:22


Ще ме извиняват хората с име Никола, че погрешка ги бях лишил от полагащото им се 12-то място в топ 50 на мъжките имена.

Ще ме извиняват също и Ивайловците, че след поправянето на грешката изпаднаха от Топ 50 и вече са на 51-во място :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Jan-2006 13:31


е, първа резерва съм, още по-добре ;-)

Написа pro_01 (www) на 20-Jan-2006 23:22


Името ми е объркано в списъка. Хубавото е, че и името и фамилията са ми уникални ;)
Дали не съм изчезващ вид? ;)

Написа Дориан Сребърников на 20-Apr-2006 12:15


Нашите фамилии ги няма никаде, аз съм Рашеев. :) Чорбаджийски също !
Другото - ти си абсолютен пич, младите трябва да се учат от такива хора, давай брато! С кеф четох историите тук и коментарите на всички, това са хората !!!

Написа димитър на 22-Jun-2006 04:01


Здрасти, Жоро!

Останах изненадан от това изследване! Приятно изненадан!

Не можах да разбера дали фамилията Таушанов е често срещана, но няма значение!

Радвам се за това начинание!

Успехи!

Написа Любомир Таушанов на 19-May-2007 09:56


Здравейте,
Има ли възможност да покажете файлове за указателите и за други области. Например Кърджалийска, Хасковска?
Поздрави

Написа chralsthelast на 21-May-2007 15:00


Браво на Георги!

Работата която е свършил е чудесна, не както е в сайта на БТК-
не можеш да намериш никой,тъй като трябва да въведеш почти всичките му данни!
Добре би било да направи и Топ 50 на най-редките фимилии.Моята може и да влезе там.с 4-те си разновидности- Кетипов,Китипов,
Кятипов и Кетибов са 48 от цялата база данни заедно с женските фамилни имена!

Написа Dimitar Ketipov на 08-Jul-2007 20:32


Моя грешка, не са 48 защото доста от тях са или братя и сестри,или баща и син/дъщеря - така са вероятно около 20

Написа Dimitar Ketipov на 08-Jul-2007 20:38


Името ми е Иван Любенов Иванов Фамилията ми е Болдев. Лично аз не познавам повече от 50 ( и то много пресилено) личности с тази фамилия. Фамилията ми не е от топ на най - разпространените.Може би ще бъде в топ листата на неизвестните. С поздрав Иван Иванов

Написа Иван на 14-May-2008 17:34


не знаех че Нели е рядко име ... В моя град поне 10 човека познвам с това име и то на моята възраст (14години) ... пък и фамилията ми е рядка ...

Написа Нели Вълкова на 13-Jun-2008 17:24


Ха ха ха, моята фамилия явно е рядкя. Но пък аз си я харесвам :):):) Вие какво ще кажете? :):):)

Написа Христина Малинова на 31-Jul-2008 08:36


По публикации от последните няколко поредни години най-разпространеното българско име е Георги. На второ място - Иван, следва - Димитър.
При жените - Мария води класацията.

Написа Георги на 23-Mar-2018 17:38


Петък, 20 Януари 2006

Четейки блога на pro_01 си припомних едно мое старо наблюдение върху отношението на бизнеса към "това чудо интернета".

Уж големи фирми, отворени, винаги се пишат "лидер в ..." ,"водещи в ..." пък когато си комуникират с теб по електронен път, например чрез е-майл използват адреси на безплатни пощи от сорта на yahoo, abv или (ужас!!) mail.bg. Друго което съм забелязал е пак такива "лидери", чийто сайтове (айде да не коментирам сайтовете), са разположени по разни безплатни хостинги.

Добре де, ясно ми е, че какво е туй интернета ви е тъмна индия. Знам че повечето хора, които сте наели и CV-та им пише "работа с интернет, работа с MS Office, работа с Photoshop и CorelDraw" са пълни льохмани. Знам че не ви се занимава/плаща на хора да ви направят представяне в интернет както трябва.

Това не ви извинява, че се излагате използвайки безплатни пощи и свободни хостинги, за да представяте бизнеса си. Недейте отбива номера, ами си седнете на четирибуквието, регистрирайте си домейн, сложете си сайта на него и ползвайте пощи под този домейн. Нито е чак толкова скъпо, нито е кой знае колко сложно.

Ако просто искате да отбиете номера, не си мислете, че хората не виждат как "отбивате номера" и мислено не ви слагат в категория смешници.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Само един коментар в защита на безплатните пощи - аз лично не съм виждал свестен уеб клиент, който да може да се сравнява с някоя безплатна поща като yahoo или abv. Познавам много хора, които просто са свикнали с уеб пощите си и това да си купят домейн и да ползват уеб интерфейса, който хостинг доставчика им предоставя е по-скоро неудобство. Освен това експортирането на адреси и писма от уеб поща си е главоболие.

А и в случая много по-важно е дали някой изобщо ти отговаря на писмата, пък било то и от безплатен мейл.

Написа Peter на 23-Jan-2006 08:41


@Peter: Yahoo предлагат "Personal Address" услуга за 35$/година, която включва собствен домейн, т.е. възможност за адреси от типа: name@mydomain.com. Цената според мен е напълно достъпна за една фирма.

Написа Свилен на 23-Jan-2006 11:01


Събота, 21 Януари 2006

От няколко дни съм се замислил, колко ще струва на мен и моят работодател ако искам да съм 100% изряден към държавата. Да речем, че съм някакъв рядък вид напълно луд, който иска да си плаща всичко, което държавата смята че трябва да плаща, без да ползва хакове от сорта на това да се водиш на по-ниска работна заплата.

Приемаме следната постановка. Работя на трудов договор като съм се договорил с работодателя ми на 1000 лв. заплата. Тук е момента да опиша разликата между брутна и нетна (чиста) заплата. Брутната ми заплата е тази, на която се водя при работодателя ми (в случая 1000 лв.), парите без разходи за мен. Нетната е тази, която вземам след като от 1000-та лв. се извадят социалните осигуровки и данък общ доход.

Процентите и формулите по-долу изрових след доста търсене из интернет. Или аз не мога да търся или никъде няма обяснено простичко, на кой какво и защо дължиш. В крайна сметка след два часа мъки, разбрах следното:

1. Социалните осигуровки (в тях се включват 6% здравни и някакви други глупости) са 35% от брутната заплата, като тези 35% се плащат в отношение 65/35 от работодателя и от работника.

2. След като се извади сумата за социални осигуровки платени от работника, от заплатата му се вади и данък общ доход (вж. по таблицата по-долу) и крайната получена сума е нетната заплата, която работника ще сложи в джобчето си.

Таблица за месечено облагане по Данък общ доход (ДВ, бр. 102 от 2005 г.)

До 180 лв. - необлагаеми
От 180 лв. до 250 лв. - 20 на сто за горницата над 180 лв.
От 250 лв. до 600 лв. - 14 лв. плюс 22 на сто за горницата над 250 лв.
Над 600 лв. - 91 лв. плюс 24 на сто за горницата над 600 лв.

Разполагайки със знанията описани по-горе, целта на упражнението е да видим ако имаме 1000 лв. брутна заплата, колко пари ще вземем ние чисто, като работници, колко пари ще струваме на работодателя ни и колко пари ще се нагуши държавата.

Ето и сметките /надявам се да не съм объркал някоя сметка, че ще стана за смях :)/:

1. Колко ще вземем чисто:
       заплата - социални = 1000 лв. - (35 * 35%) = 1000 лв. - 12.5% = 1000 лв. - 125 лв. = 875 лв.
       875 лв. - данък общ доход = 875 лв. - (91 лв. + (875-600 * 24%)) = 875 - 157 лв. = 718 лв.
       всеки месец вземаме: 718 лв.

2. Колко ще струвам на работодателя си:
       заплата + социални = 1000 лв. + (35 * 65%) = 1000 лв. + 22.5% = 1000 лв. - 225 лв. = 1225 лв.
       струвам на работодателя: 1225 лв.

3. Колко се нагушва държавата:
       125 лв. социални от работника + 157 лв. ДОД от работника + 225 лв. социални от работодателя = 507 лв.
       държава се нагушва: 507 лв. или 50.7% от заработените от мен 1000 лв.

Звучи ли ви като далавера? Защото на мен ми звучи като яко ебаване на работника и работодателя за сметка на държавата. Е нема такива луди, които да се водят на реалните си заплати. Нищо чудно, че повечето бизнес е в сивата част на икономика. Принуден е да бъде там, за да оцелее.

За завършек едно приятно четиво, написано преди шест години и което за съжаление едва ли някога ще бъде взето предвид от нашите любими управляващи. Не съм експерт и не бих могъл да преценя доколко предложенията в него имат смисъл, но четейки го като лаик ми прилича на нещо добро - Как да се ограничи сенчестата икономика и стабилизира събираемостта на социалните вноски и преките данъци.

Добавка от 22.01.2006

Оправих дефинициите на нето и бруто, които бях разменил. Посипвам си главата с пепел и се самонаказвам, една седмица да ям само луканка. :)

Все пак по-важното в случая е, изчисленията да са коректни.

[ Коментари: 25 ]
Коментари

Не съм икономист (и слава богу), но в очите ми се набива една грешка, която не могада подмина с лека ръка. Все пак, г-н Чорбаджийски, сигурен ли сте, че БРУТНАТА заплата е тази, която работника си слага в джобчето, а НЕТНАТА е тази, която се води във ведомостите на работодателя му? Защото в обществото НЕТО означава чисто тегло на стоката (т.е. онова, което си слагаш в джобчето), а БРУТО - тегло на стоката плюс опаковката (т.е. това, срещу което се подписваш), и обикновено БРУТО теглото е по-голямо или равно на НЕТО теглото. Сега... Ако сте открили опаковка с отрицателно тегло - веднага се обадете на Нобеловия комитет. Всъщност - първо в най-близкото патентно ведомство, моля.

Написа Дуриан (www) на 22-Jan-2006 07:48


Чл. 66. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Трудовият договор съдържа данни за страните и определя:
....
7. основното и допълнителните трудови възнаграждения с постоянен характер, както и периодичността на тяхното изплащане;
....

Нарича се основна заплата и върху нея се добавят осигуровки и т.н.
Аз така мисля.

Написа Stoyanov на 22-Jan-2006 08:07


@Дуриан: възможно и да си прав, но никъде из нета не открих дефиниция /пък речника на чуждите думи някъде съм си го загубил/, а четейки законите и кодекса за социално осигуряване останах с впечатление, че е точно както съм го написал. Моля някой по-светнат да ми запали лампата, за да поправя грешката ако я има, защото не съм 100% сигурен че съм прав.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Jan-2006 11:02


Георги, мисля че в общ разговор определенията за брутна/нетна заплата са точно обратните :). Не че ти не може да си предефинираш понятията - това си е твоя работа (и ти го правиш в началото, затова е ОК). Но с оглед общата култура (и пак - като имам впредвид стотиците, ако не и хиляди подобни разговори в най-различни компании):

* Брутна заплата е възнаграждението на служителя ПРЕДИ облагане с данъци.
* Нетна заплата е това, което чисто слагаш в джоба си.

Точно както "бруто тегло" на една стока е теглото с опаковката, а "нето" е теглото без опаковката. В случая "опаковката" са "данъците".

Колкото до изчисленията, те за жалост са верни. Но България не е най-лошия случай в Европа, даже и в ЕС.

Поздрави!
Д.

Написа Дончо (www) на 22-Jan-2006 11:44


По отношение на заплатите: нетната заплата е парите, които получаваш след удържани данъци и осигуровки, а брутната е тази, за която сте се договорили, когато са те назначавали.

Колкото до далаверата и нагушването си мисля, че е малко изхвърляне. Първо част от тези пари (някъде около 8%) остават за теб, като се водят вноски в пенсионен фонд, които получаваш след някоя година. Около 50% от тези пари отиват за пенсии, към текущите пенсионери. Вярно, че като част от заплатата са ти към 25%, но предви отношението работещи:пенсионери, което е 3:2, може и да не е много. Всъщност парите, с които държавата се нагушва, са основно тези по данък общ доход, които не са голям процент от общата сума.

Иначе не си прав, че повечето бизнес е в сивата част на икономиката. Горна граница на отношението сива икономика към обща икономика измерено в пари е 1/3.

Написа Д.Василев (www) на 22-Jan-2006 11:58


жоро, не си прав!
първо не си прав за брутната и за нетната заплата -- обърнал си понятията.

след това не си прав и за начина на изчисляване, защото за да вземеш нетна заплата 1000 лв (върху която се начисляват социалните и здравни осигуровки, които са за сметка на работника, както и данък общ доход), ти трябва да донесеш на работодателя си повече от 1000 лв. примерно:

нетна заплата + (нетна заплата)*%ДОО + (нетна заплата)*%здравни осигуровки + (нетна заплата)*%пенсионни осигуровки

имам ти доверие и приемам, че процентите, които си изровил са верни. мисля, че имаше една уловка за пенсионните и здравни осигуровки -- върху коя точно част от твоята заплата се изчисляваха (дали преди или след облагането и с данък общ доход), която в случая не е толкова фатална.

от посоченият по-горе израз като краен резултат се получава така нареченият фонд работна заплата, който показва колко пари трябва да донесеш във фирмата, за да получиш договорената си заплата. и като краен резултат излиза, че държавата взима повече пари от това, което ти си сметнал.

ако ти се занимава и имаш здрави нерви, може да направиш сметката отново :о)

Написа Nick Angelow на 22-Jan-2006 12:07


Оправих дефинициите, в грешка съм бил. C'est la vie. По повод 8% пенсионно осигуряване мисля че този процент е по-голям. Но дори и да е 8% не виждам защо трябва да го плащам, при условие, че едва ли ще живея повече от 65 години, за да се възползвам от натрупаните ми пенсионни вноски. Също така 6% здравно осигуряване са пълно набутване за мен, защото винаги когато ида на доктор си плащам. Ясно ми е че има дисбаланс и в момента с моите пари се плащат пенсиите на текущите пенсионери, но това не прави система справедлива за мен като работещ, което води до желанието ми да прецакам системата и да я лъжа /като работодател и като работник/.

Вижте писанието към, което съм сложил връзка накрая, човека който го е писал е направил много добър анализ.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Jan-2006 14:31


@Nick Angelow: целта на изчисленията ми не е да взема 1000 брутна заплата, а при 1000 лв. нетна да видя колко струвам на работодателя.

Формулата е (нетната - социалните) - данъците.
Виж тук: http://www.vm-kompania.com/faqs63.html
и тук: http://www.vm-kompania.com/faqs31.html

Ако искам 1000 лв. брутна ще трябва да правя други изчисления, което честно казано ме мързи :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Jan-2006 14:40


Всъщност държавата взима още повече. Например само ДДС-то е 20%, което си го плащаш като поп за каквото и да решиш да си похарчиш парите. За акцизите няма какво да говорим. А едно време имало един свръхтежък данък, дето се наричал "десятък"...

Написа Христо Енев (www) на 22-Jan-2006 14:55


Формално погледнато само работодателят може да прецака системата, като мотивите са му да си спести тези 225 лева. Обаче, трябва да се отбележи, че тази сума не може да се намали значително, защото ако той крие част от заплатите, които дава, то счетоводно му се увеличава печалбата и съответната сума ще се облага с 15% данък печалба. При 1000 лева заплата сумата, която би могъл да си спести е не повече от 50 лева (заради минималните осигурителни прагове), което едва ли е голяма икономия като се има предвид какви рискове поема. През изминалата година работата беще "по-розова" в това отношение, тъй като разходите на работодателя бяха 285 лева и съответно икономията можеше да бъде до 110 лева.

Разбира се нежеланието на работодателя да прецака системата води до по-ниски нетни заплати на работниците му и ако повечето фирми в сектора прецакват системата, за работодателя ще му е трудно да си намери квалифицирани хора.

Иначе, както отбелязва Христо Енев, държавата си финансира разходите главно чрез косвени данъци (ДДС,акцизи,мита). Само за сравнение при 15млрд. лева данъчни приходи през 2005г. само около 2млрд. са от преки данъци (данък общо доход и данък печалба). Разбира се в тази сума около 4млрд. са приходите от осигуровки за пенсии, но така или иначе те заминават директно за пенсионерите и не финансират потребление или капиталови разходи на правителството.

Иначе и аз си мисля, че здравните вноски са си набутвация, но тези които отиват в универсален пенсионен фонд не се губят от теб или твоите наследници, ако нещо преди 65 година се случи.

Написа Д.Василев (www) на 22-Jan-2006 17:02


Има си начини за чистене и печалба, а дори и да не се ползват 110 лв. са много пари :)

Не съм запознат със това чудо "универсалният пенсионен фонд", но предпочитам да си взема паричките сега и да си ги използвам както намеря за добре. Държавата има разходи по вземането на тези пари от мен и след това евентуалното им връщане, така че винаги ще съм по на далавера да си ги вземам и аз да решавам какво да правя с тях.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Jan-2006 19:31


жоро, нещо не си внимавал, докато си ме чел :о)

аз ти обяснявам точно колко ще струва на твоя работодател (репсективно ти) твоята *нетна* заплата от 1000 лева.

Написа Nick Angelow на 22-Jan-2006 21:00


Жоро, не правиш разлика м/у данъци и вноските за различните целеви осигурителни фондове, а такава има и тя е сериозна.

Може би ще напиша повече по темата, но тезата ми би била нещо от рода на не че системата или законовата уредба е лоша, а от конкретния й начин на функциониране е лош.

А е лош не само заради неефективността на администрацията, а и в голяма част заради нас самите, които се стремим да я съботираме.

Написа пейо (www) на 23-Jan-2006 03:18


@Пейо: Съгласен съм, че най-вероятно не правя разлика. Ама то не ми и работа. Щом аз, който се броя за горе-долу средно Ентелегентен, въоръжен с Google, умения за търсене и време, едвам успях да скалъпя горното, не мога да си представя човек на когото не му се занимава какво ли си мисли че му взема държавата. Когато няма разбиране, а и самата държава взема доста повече от колкото нормален човек би искал да даде, нормално е да се поражда желание да се преебе държавата.

Тези 50.7% които съм получил горе, както правилно отбелязаха в другите коментари изобщо не са всичко, защото като се включат акцизите, ддс, начисления от работодателите данък печалба в продуктите им и какви ли още не данъци и такси, се оказва че ако не мамим държавата ще работим за тоя дето духа и ще стоим гладни.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Jan-2006 08:09


Ако не забравя, утре ще си сканирам фиша. Има и работодатели-балъци дето всичко си плащат - няма "хакове" при нас. На вас ще оставя да посмятате.

Написа Д. Янев на 23-Jan-2006 09:06


В случая дали работодателят ще спести 50 лв не е толкова важно. Дори и 5 лв да са към настоящия момент е по-добре да не плаща всички осигуровки, а вместо това да се ръсне с данък печалба. И тази схема работи, защото за работодателя е важен данъчният му рейтинг, т.е. колкото повече данък печалба е платил, толкова по-добре. Такива фирми по-лесно си възстановяват ДДС, по-леко им минават ревизиите и на тях се гледа с добро око като изрядни данъкоплатци. Просто такива са реалностите у нас.

Написа Христо Енев (www) на 23-Jan-2006 12:51


и все пак малко не са ви точни сметките ,колеги!реално георги струва на работодателя си 1285,75лв,а той би трябвало да получи чисти 691,97лв,разликата от 593,78лв си влиза в държавата под формата на осигурителни фондове и данъци.Ами това е положението-все някак трябва да захраним и пенсионерите,колкото и да не ни е приятно!тъпото е,че у нас има 2 800 000 пенсионери,а реално работещите,които трябва да им осигурят пенсиите сме не повече от 1 500 000...как ви звучи?затова и се изнасяме от тая държава-последния да гаси лампите!

Написа пепа на 14-Feb-2006 12:19


При договорена в трудовият Ви договор БРУТНА заплата от 1000 лв /ясно е ,че няма да вземете толкова/ за осигурителни фондове за 2006г. се дължат , както следва:

1. за здравно осигуряване - общо 6% , като от тях 2.1%-за с-ка на осиг.лице и 3.9% за с-ка на работодателя
2. за социално осигуряване , ако осигуреният е роден след 59г.- 22.5% , като от тях 7.88% - за с-ка на осигуреното лице и 14.62 - за с-ка на работодателя
/ и за ДЗПО - 4% - / в съотношение -1.4% и 2.6%/
3.Ако лицето е родено преди 59г. за социално и ДЗПО общо 26.5% , като от тях 9.28 - за с-ка на лицето и 17.22% - за с-ка на работодателя
От искате да разберете колко чисто ще вземете от сумата на брутно трудово възнаграждение 1000лв изваждате сумата на осигуровките и получавате: 1000 - /11.38% от 1000лв/= 1000-113.80= 886.20лв от тях изваждате с-но схемата и колко данък общ доход дължите в-у 1000лв или от 886.20 - 91лв - /24% от 400лв/= 886.20 - 91.00 - 96.00= 699.20 лв са Вашето търсено нетно месечно възнаграждение , според мен

за сметка на осигуреното лице:35%

Написа Ася на 19-Apr-2006 11:42


на работодателят Ви ще струвате : 699.20лв, които ще плати на Вас + осигуровките , който дължи към осигурителните фондове за Вас в размер на :
за Здр.осигуровки - 3.9% от 1000лв
за ДОО - 14.62% от 1000лв
за ДЗПО - 2.6% от 1000лв
Общо 699.20 + 39 + 146.20 + 26 = 910.40 лв
Колкото до това колко ще се нагушат "НЯКОИ ДРУГИ" - то е в размер на 32.5 % от 1000лв /ЗА ОСИГУРОВКИ ОТ ВАС И РАБОТОДАТЕЛЯТ/ = 325 ЛВ + 187.00 /за данък, които е само за Ваша сметка/ Общо - 512.00 лв / т.е. ако Ви осигуряват на по-малко пари , примерно на 400-500 лв Вие спокойно ще си вземате Вашите 1000, като солидарно си разделите по 100 лв към "Бюджета" за осигуровките и данъците. И в този случай ще струвате на работодателят Ви около 1100лв , в бюджета ще влязат около 200 лв , а Вие ще вземете чисто 900 лв. Това е много по- нормален и приемлив вариант отколкото да работиш за ТОЯ ДЕТО ДУХА!

Написа Ася на 19-Apr-2006 12:08


Първо искам да поздравя човека сетил се да направи подобен сайт тъи като и аз доста се лутах из интернет, за да открия колко точно ще ми остане от заплатата ако реша да си платя всички данъци към държавата, докато не попаднах на тази статия. Така че в общи линии ми стана ясно.
А за тези които мислят че са по компетентни(в това няма нищо лошо разбира се) и смятат че сметките не са точно такива ги съветвам и те да направят едно саитче, в което да споделят точно вижданията си (потвърдени с числа).
А специално за коментара на г-н Д. Василев че няма лошо да плащаме данъка за пенсионно осигуряване защото той отивал директно за настоящите пенсионери ето една дребна сметка.
Тези 4млрд лева натрупани от данъци за пенсионно осигуряване разделени на да кажем 2млн пенсионери правят 2000 лева на пенсионер месечно!?!
Оставям коментара на вас и на читателите.

Написа Стела Тодорова на 17-Sep-2006 11:07


@Стела Тодорова: Толкова доколкото говорих за годишни приходи, тези 2000 лева, които сте получили, са годишна пенсия, което в месечно изражение да прави към 167 лева. Разбира се, пенсионерите са малко повече, а и държавата додава за пенсии с приходите от другите данъци.

Написа Д.Василев (www) на 18-Sep-2006 07:28


Здравейте,
тъй като търсих преди няколко дни колко аджаба заплата ше взимам четох тук и на други места...но така или иначе не намерих тогава .... днес ми попадна един як .xls файл, който му задаваш основна заплата колко дни на месец работиш по колко часа и ти смята точно колко ще вземеш и искам да го споделя с вас!

този файл се намира на адрес: http://trox.hit.bg/rpv.html
а на самият сайт също има доста полезни неща

Написа Stoyan на 08-Nov-2006 19:48


Здравейте!
И аз както и някои хора, написали мнение, доста се лутах около резултати на Google, попрочетох доста неща от www.nap.bg, но чак сега горе-долу разбрах всъщност колко пари ми взима държавата. Благорадя за което.
btw Excel-ския file е много добър!

Написа Иван К. на 01-Dec-2006 17:59


Здравейте, тъй като и за съм "на вие"със счетоводните въпроси, моля пишете като Ася - точно и конкретно с примери.

Написа Краси на 12-Apr-2007 15:44


875 лв. - данък общ доход = 875 лв. - (91 лв. + (875-600 * 24%)) = 875 - 157 лв. = 718 лв.

в този ред има грешка. вярното е 875 лв. - данък общ доход = 875 лв. - (91 лв. + ((875-600) * 24%)) = 875 - 66 лв. = 809 лв.

Написа ани на 14-Jul-2007 07:13


Неделя, 22 Януари 2006

Както всяка неделя и днешната беше отделена за кино и видео. Понеже нямаме видео, а на кино не ходя в знак на протест срещу нечовешките цени, деня се трансформира в гледане на филми свалени от тук и там (torrents.linkos.bg рулира!).

Забавляваха ни два сръбски филма - Munje и Kad porasnem bicu kengur, за които научих от коментарите към писанието ми за Зона Замфирова. Благодаря на хората, които ми ги препоръчаха, добре се посмяхме.

Успях да изгледам и Battle Star Galactica (филма) заедно с целият първи сезон на сериала. Като цяло малко мудно се движи и няма идейни технологии или битки, но става за гледане /дори само заради русата кака/. Наточил съм и втори сезон и утре смятам да го изгледам и него.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Дамммм Munje е много приятно филмче за гледане :) Особенно много се хилиха на Excel-а на НАСА :)Гледай и Mi Nismo Andjeli също е приятно филмче за гледане. Две части са... аз за жалост съм гледал само втората

Написа MacTeP на 23-Jan-2006 15:43


Много добра комедия е и G.O.R.A.
http://imdb.com/title/tt0384116/

Написа Динко Белчевски на 23-Jan-2006 16:18


O, G.O.R.A. наистина е трепач, какъвто не съм очаквал да видя от турците.
Особено култов е момента с изнасилването на дядото на извънземния, хахх.
Препоръчвам го с 2 ръце на всички, колко ще го харесат е друг въпрос...

Написа В. Василев на 23-Jan-2006 17:50


Бяха ми казали за някакъв филм, пак турски и с някакъв Рамбо. За G.O.R.A. ли става въпрос :)?

Написа cable на 24-Jan-2006 10:45


аз препоръчвам и едно японско филмче, което е разцепваща комедия със свежото участие на вини джоунс :) той играе наемен убиец в токио и култовата му реплика е "what is your function in life?" :)
филмът се казва survive style 5+.
за справка -> http://www.imdb.com/title/tt0430651/

Написа ростислав (www) на 24-Jan-2006 11:53


Понеделник, 23 Януари 2006

Спамерите отново са напреднали /или май този път вървят назад/ и за доказателство представям новият вид спам, който днес се получи в един от списъците на FSA-BG. Хайде миналият път поне беше ясно какво се опитват да ти продадат и имаше начин да ти вземат парите, ама сега съм напълно изумен и шашнат!

Това спама започва да ми прилича на известния албански вирус, който идвал с README в което пишело "аз съм албански вирус, а ние не сме много напреднали в компютрите, моля да ме разпратите на всички свои познати след което си изтрийте диска".

Тук може би е следната: получавате картинка на която пише Penis Growth Patches (wtf са тия пачес, ебати!! Да не съм луд да "кърпя" нещо около оная ми работа!). След което отваряте Google и търсите leading supplier of /пачесите/ и си ги купувате. Определено като гореописания вирус ми звучи.

Моля, някой да ме светне какво точно се очаква да направя при получаването на такъв спам, за да получа рекламирания продукт?!?!?

Прилагам: спам картинка #1, спам картинка #2.

Обърнете внимание на имената на хората уж от чието име са изпратени пощите - Frank Medelin /този по-добре да продава дрогица нещо.../ и Maxwell Elba /елба, германия, наденички/. Много умно няма що. Очаквам следващите да са John Maritsa, Jerry London или Maria Grandcanyon. Ебахти и тъпите генератори на имена имат гадните спамери.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Здравей, Георги,
Отдавна не бях надниквал в дневника ти и изведнаж...кръпка за онази ти работа.Спамерите, може би са надушили, че изоставащ в сексуалния
живот. Иначе защо ще ти предлагат кръпките? Нали знаеш, кърпи се нещо, което е вече негодно, та барем малко още да ти послужи...!

Толкова в кръга на шегата. става въпрос не за "кръпки", а за лепенки,аз си позволих набързо да погледна , те се лепят на всеки три дни на вътреш-
ната част на ръката, бедрото или корема, както се вижда по-долу в пейстнатия от интернет текст. Също така има страхотен ефект, просто прочетете текста..
Надявам се, като момчета българчета, много-много да не хванете декиш. Т.е. вяра на рекламата.

MaxiDerm™ has been shown to increase overall virility and sexual
health in men. The most common benefits are better hardness and
stamina of erections, increased physical sensations, improved sex
drive, greater confidence, and consistent, reliably superior sexual
performance with continued use of MaxiDerm™.

Using the latest transdermal technology, MaxiDerm™ gradually releases
all-natural active ingredients right through the skin and directly
into the bloodstream.
Many prescription medications are now available with this delivery
method, known for its accurate and potent dosing and predictable
blood levels of the pharmaceutical ingredients.

Apply one patch every 72 hrs ( 3 days ) to a hairless, clean, dry area
of your front or back above the waist, upper inner area of your arm,
or inner thigh or abdomen area. Move patch to a new location every
24 hrs. Remove used patch before applying a new patch

Написа Valeri Georgiev (www) на 23-Jan-2006 22:55


Да де, пълна измама естествено. Само голям баламурник би се хванал на всякакви подобни алабалистики. Същото като коланите за отслабване, хапчетата за отслабване и какви ли не подобни "хитрини". Лепиш си някаква лепнка, тя пуска магически сокове и пишката ти расте. Брех, жив да не бех. Ами ако прекаля с лепенките и ми стане 50 см. дали има лепенки за смаляване?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Jan-2006 00:11


Ми не - тогава ше режеме...

Написа Дуриан (www) на 24-Jan-2006 05:12


Кои пък сте "вие".

В кафенето, младеж пита сама девойка:
- Извинете, може ли да седнеме при вас?
- Защо, колко сте?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Jan-2006 08:44


"Същото като коланите за отслабване, хапчетата за отслабване"
Да не забравяме и хапчетата за стимулиране на мисловната дейност, подобряване на паметта, увеличаване на бюста на билкова основа, а за вариантите на тема ефтина Виагра няма смисъл да се коментира - стотици са сигурно ;)

Написа Ирина Марудина (www) на 25-Jan-2006 21:42


Вторник, 24 Януари 2006

След двайсет дни мотаене, днес си купих галваничен разделител и го монтирах. Добрата новина е, че работи както се очаква и когато го сложа преди цифровият приемник, брумът изчезва напълно. Лошата новина е, че работи както се очаква и сваля сигнала с 1.5 Db, което в случая е достатъчно, за да ми изчезне картината на цифровата и да имам само звук. Аналоговият сигнал не се развали осезаемо, но той не ме интересува.

В крайна сметка докато не викна хората от кабелната да усилят малко сигнала, галваничният разделител е сложен на аналоговия вход. Това помага донякъде, но не е достатъчно, за да изчезне брума напълно и затова когато пускам нещо към TVOut-а, вадя скарт буксата с която е свързан цифровият приемник към телевизора.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Дразниш се да вадиш кабела на кабелната като гледаш филми от компютъра ли? Усилията по вадене и вкарване на кабел за 20 години сигурно са равни на откритието как да преодолееш мърдащите линии + report-ването и обсъждането му тук.

Но пък ако ги преодолееш, после всички на аванта ще знаем как.

Написа Веселин (www) на 29-Jan-2006 22:08


Сряда, 25 Януари 2006

Някой е открил как едновремено можеш да бъдеш на две места! Това е голям научен пробив, но всъщност поражда и въпроса, къде съм всъщност?

Where the hell am I

Дано не се налага някой да се ориентира по горната схема. :-)

Днес явно е ден за забава пък и отдавна не съм качвал нищо в секцията весели статии, затова благодарете на в. 24 часа за образователната статия Що е SSL и има ли почва у нас? и за техният анализ Ще ударят ли хакерите наши банки?.

/FLAME ON!

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Готино. Предполагам, че едната червена точка просто е директен превод на другата от български на английски. Нали знаеш, че при този метод при преминаване от английски на френски и обратно "Здрав дух в здраво тяло" звучи подобно на "Уискито е хубаво, а месото развалено" ;-)

Написа Христо Енев (www) на 25-Jan-2006 10:22


Малко бисери:

Самодейни SSL сертификати

Световната мрежа е усвършенствана версия на играта развален телефон

Информация се предава не по права линия (в световната мрежа) и даже не по някакъв основен тракт ?!?!?

SSL сертификатът е софтуер, който проверява истинността на вашата самоличност чрез име и парола

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Jan-2006 10:48


:-) Няма какво да се чудиш. Ако говориш български си на горната червена точка (някъде на Стамболийски), ако си англоговорящ се намираш на долната (петте кюшета) ;-)

Написа Д.Василев (www) на 25-Jan-2006 10:49


@Д.Василев: моето тълкуване беше точно същото :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Jan-2006 10:51


Еиииий.....купувайте си сертификатите!!!
Ляти гуми...джанти..скара бира...SSL САМОДЕЛКИ...буркани....лютеница...ША СЕ СПУКАМ ОТ СМЕХ..."О-о-о Гошо от Почивка"...SSL..."24 Часа"...стана XXL...
След птичия грип...и Сибирскя студ....идат ХАКЕРИТЕ...преживяхме наводненията, падането на близнаците, войната с глобалния тероризъм, Ал Кайда, коледните премеждия на помияра на Буш...,...Интересното е с колко ли ще олекнат джобовете на данъкоплатците?

Написа JesusFreakSurfer на 25-Jan-2006 11:05


Ужас. Ако не знаех какво е ssl, X. 509 и сертификат със сигурност нямаше да разбера от тази статия. Но трябва да се отдаде заслуженото на автора и авторката за прозрението, че голяма част от хората са неграмотни на тема компютри и сигурност. Но и как ли да не бъдат, като от страниците на любимия вестник ги учат такива родни светила. Хвала, хвала на таквизи учители!

Написа KwarK на 25-Jan-2006 11:07


":-) Няма какво да се чудиш. Ако говориш български си на горната червена точка (някъде на Стамболийски), ако си англоговорящ се намираш на долната (петте кюшета) ;-)"

Не ви е правилна логиката ;) Защото точките са еднакви. Истината е че това е първата с света 4 измерна карта, Вие се намирате и на двете места едновременно, но понеже сте прости и гледате 3 измерно не можете да го осъзнаете... хората са ви го показали, вие се заяждате. СРАМА НЯМАТЕ :(

Написа MacTeP на 25-Jan-2006 11:27


Хохохохо! Намерих си с какво ще тормозя Весо Колев като не съм на кеф! Изроди :-)

Написа пейо (www) на 25-Jan-2006 19:03


Остави го човека! Днес му ги пратих, той изкоментира, че щял да вземе една тенекия газ и да ги запали. Едвам прочете първото изречение от обясненията за SSL и повече не успя. По-добре му предложи запалка :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Jan-2006 19:37


Муахахаха, какви хора пишат за тези вестници...
-"Учи мама, учи, и кат порастнеш ще станеш електронен нотариус!"

Написа Ники Денев (www) на 27-Jan-2006 09:17


Четвъртък, 26 Януари 2006

Последно какво ще е, дге? Поне като ги пишете тези новини, правете го в стил 24 часа. "Атомна бомба гръмна, май".

Новини около сериала Приятели

И ги слагайте в еднакви категории, ако обичате.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Авторите знаят какво пишат, май

Написа MacTeP на 26-Jan-2006 21:01


Според мен лявото трябва да се тълкува в смисъл, че пак ще почнат да въртят "Приятели" по телевизията. Дясното пък би трябвало да значи, че няма да правят нов(и) сезон(и) на "Приятели".

Разбира се, че така както са го написали не става много ясно и всеки може да си го тълкува както намери за добре. :)

Написа Иван Ангелов на 26-Jan-2006 22:35


Добро тълкуване, само че грешно. В едната статия, публикувана вчера писаха, че ще снимат нови серии. Във днешната статия, пишат че нямало такова нещо.

http://dnes.bg/article.php?cat=29&id=18558

http://dnes.bg/article.php?cat=7&id=18672

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Jan-2006 00:08


От същите:
"Хълцане уби двама колумбийци":
http://dnes.bg/article.php?cat=7&id=18673
Разбира се, от раздел "Развлечения" - толкова е фън човек по погрешка да убие и след това да си тегли куршума... неописуемо!

Написа Дончо (www) на 27-Jan-2006 06:42


Петък, 27 Януари 2006

Матадор е порядъчно тъп филм с никога неизгрелия Грег Къниър и бързо залязващия Пиърс Броснан. Наш'то момче Броснан го играе нещо като наемен убиец и горе-долу това е филма. Застрелва няколко човека, сдухва се, а някак си пича Къниър уж става най-добрия му приятел и накрая го спасява от поръчителите на убийствата. Както и започнах, филма е рядко тъп и отивайки на кино ще псувате много.

Представям си трейлъра, с който ще се опитват да лъжат хората - /дълбок глас/ "един убиец"..../кадри как се прицелва с пушата (има три такива във филма)/..."накрая на кариерата си" /кадри как Пиърс прави физиономии/... "неочаквана среща" /премигвания с Грег/..."с човек загубил детето си"... /премигвания с Грег и Пиърс как гледат коридата/...."гонен от работодателите си" .../кадър с Пиърс, който гледа тревожно/..."се срещат години по-късно"..."за да се спасят един друг".

Що ли ги гледам тези филм, да ме пита човек?

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Що ги гледаш тез филми ?

Написа Миро на 28-Jan-2006 15:09


А, де :) Хем двама човека ми казах, че е тъп.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Jan-2006 15:40


http://www.apple.com/trailers/weinstein/the_matador/trailer/

Всъщност има 2 кадъра как се прицелва с пушката ... И ми изглежда порядъчно тъп още от трейлъра. (Тц, няма да ида да го гледам).

Написа Н.Пепелишев (www) на 30-Jan-2006 13:01


Е не знам :) не съм гледал трйлъра, просто предполагах.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Jan-2006 13:10


Събота, 28 Януари 2006

Матадора за който вчера писах бил номиран за някаква награда Златен Глобус, тази година. Добре че не спечели.

Иначе в уйкенд филмите този път се включиха Two for the Money с Матю Маконахи и Ал Пачино, Harry Potter and the Goblet of Fire и турсия G.O.R.A.

Two for the Money е приятно филмче по истински случай, за един пич който работи като познавач на спортни резултати (Матю Маконахи). Доста е добър и Ал Пачино го привиква да работи за него в Ню Йорк. Следват стандартните за последните няколко филма с Пачино негови изяви от сорта на дълбокомислени речи за живота, монолози с дрезгав глас и поучаване на младия падуин. В крайна сметка младежа вижда, че работата не е за него и се пръждосва. От горното описание филма може да си стори тъп, но ще сгрешите ако не го гледате.

Поредният Harry Potter е чиста загуба на време, въпреки готините ефекти и участието на ИСТИНКИ БЪЛГАРИН в ролята на българина Виктор Крум. Нащо момче (българчето) има три реплики, а филма свършва супер безмислено оставяйки еееееей толчава порта за следващата серия. Героите са пораснали до пубертети и вече стават за разни неща :) В следващата серия чакаме българина да отнесе Хъмаяни като гладен циганин баничка и да я размята като лайнян вестник из храсти. Дано дотогава да и пораснат циците, че да може зрелището да е по-ефектно.

С третия филм за деня, комшиите направо ме размазаха от смях. Става дума за филма G.O.R.A. Ако не сте гледали турски фантастичен филм, това е точно този, който не трябва да пропуснете. Яки ебавки и мохабети! Ще цитирам само един, който запомних: "Какви са тия червени и сини хапчета бе, душко? Да не сме в Матрицата? ...не бе това са ми хапчетата за кръвното".

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Дърво?


който е гледал G.O.R.A. знае за какво става дума ;) Филма е просто уникален ;)

Написа MacTeP на 30-Jan-2006 18:15


Говорейки за Хитър Потър - http://www.nearlygood.com/video/harrypotter.html

Написа Тодор Петков на 31-Jan-2006 06:54


Е гора си е гора, голям хилеж беше, кога го гледах. Комшулука са се постарали :)) Препоръчвам за гледане.

Написа jofcho на 01-Feb-2006 10:04


Неделя, 29 Януари 2006

За улиците на София няма какво да се оплаквам, всички знаем в какво състояние са, то да бяха само улиците с мед да ги намажеш.

Днес възползвайки се от хубавото време направихме голяма разходка с малката. Досега вървейки по тротоарите не бях обръщал чак такова внимание колко са зле, но бутайки количка го осъзнах доста бързо. Донякъде съм свикнал с осраните улици и необходимостта от постоянен слалом, тротоар, улица, тротоар, за да избягвам спрелите коли ама като вървиш сам се справяш някак си.

Бутайки количка обаче, си трудно подвижен и видимостта ти е ограничена. Слалома се прави трудно, а вървенето по улицата, по която минават коли не е най-умното нещо, което можеш да направиш. Качвайки се на тротоара, те очакват още по-големи дупки, неравности и капани. Един от любимите ми е така наречената "плочка капан". Стъпвайки върху нея, бликва вода и обувката ти (а ако имаш късмет и чорапа ти) се намокрят. Друг капан е следствие пропадане на част от тротоарната настилка. Минавайки през него, детето има чувството, че е на рали Париж-Дакар, ако имаш късмет чупиш количката, а ако просто ти е лош ден се спъваш.

Да речем, че си оцелял и си успял да добереш до НДК. Тук те очаква друга опасност, може би по-голяма ходенето по улицата. Това са некъдърните скейтъри и колоездачи, които се мъчат да правят трикове и никога не успяват. За триковете са им нужни спусковете, по които ти трябва да минеш. Внимавайте с минаването, за да не се наложи да биете някой от споменатите по-горе прошляци след като е блъснал вас или количката. Внимавайте също и със спусковете, защото са добре излъскани и се хлъзгат.

Понеделник, 30 Януари 2006

Не следя вестник Монитор, но от писмото което ми е пратил Румен Георгиев виждам, че има защо да не го следя.

Става дума за следните статиики:
- 10 българи плащат за порно с момченца (снимките в карето) и
- Проститутките надуха цените със 150 на сто (пак снимките)

Виждайки тези статии и снимките към тях веднага можем да запитаме: Къде ви е спазването на етичният кодекс, драги журналисти от в.Монитор? Публикуването на подобни снимки с какво помага на историята ви? С публикуването на връзки към сайтове и снимки с детска порнография не нарушавате ли някой български закон? Защо за пореден път "педофилите" си имат имена, а за всеки друг вид престъпления си имат само инициали? Срам нямате ли?

Явно Монитор е жълт вестник от най-гнусен тип, а още по-лошото е, че се представя за сериозна медия. Дейба, още една причина журналята да са най-низшите същества на тази планета наравно със спамерите и педофилите.

[ Коментари: 11 ]
Коментари

деба, наистина е прекалено ... Изглежда ми като Монитор да се опитват под форрмата на журналистически материал легално да си публикуват порнография. Сигурно вдига посещаемоста...

Написа Борис Йорданов (www) на 30-Jan-2006 16:17


За съжаление с публикуването на връзките към гнусните им статии и аз спомагам за по-голямата им посещаемост, но като видях какви са ги натворили не можах да се въздържа и да ги пропусна покрай очите си.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 30-Jan-2006 16:19


Грозно :(

Написа Stoyanov на 30-Jan-2006 18:51


Е тези вече минаха всички граници! Въобще не съм очаквал да жълтеят толкова силно, наравно с "Контра", "Шок", "Шоу"...

Написа Георги (www) на 30-Jan-2006 20:18


А "монитор" минава за уж сериозен вестник.
Гнусно....

Написа Божо на 30-Jan-2006 23:54


Преди няколко години пуснаха пак подобна партенка за сайт за осиновяване на дечица, като набедиха хорицата, че продават децата. Корем да ги изяде. Нямаше нищо вярно в тая история, познавам се лично с един от собствениците на агенцията. Просто търсят сензацията.
За това - на сапун!

Написа Коко на 31-Jan-2006 14:56


Както се вика ... All Is About The Benjamins :(

Написа MacTeP (www) на 31-Jan-2006 19:13


Абе то само "Монитор" да бяха, с мед да ги намажеш, ама я погледнете таз дискусия
http://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=13756
по повод чл. 159, ал. 5 от НК "Който държи порнографско произведение, за създаването на което е използван малолетен, непълнолетен или лице, което изглежда като малолетен или непълнолетен, се наказва с лишаване от свобода до една година или глоба до две хиляди лева".
------------------------------

Написа Габо (www) на 31-Jan-2006 22:31


ae gnusna e dne6nata presa. ne znam samo za6to trqbva da se pla6ta da si kupi6 v-k...

Написа stnle (www) на 01-Feb-2006 16:40


Да е*а и тъпаците... нужно ли беше да сложат снимки ?!?

Написа cable на 01-Feb-2006 18:52


"Анализ на USAID: Българската журналистика е в упадък" - http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=839165
Ами аз какво да кажа повече...

Написа Емил Димитров на 01-Feb-2006 19:18


Вторник, 31 Януари 2006

Преди време си купих всички серии на Fawlty Towers на две DVD-та издадени в България от Прооптики. Горе-долу съм доволен от качеството им, но още като ги гледах, добавените екстри ми се сториха странни.

Потърсих и открих оригиналните DVD в online магазина на BBC - Fawlty Towers: Series 1 (DVD), Fawlty Towers: Series 2 (DVD). Там е описано, че има следните допълнителни материали на DVD-тата - Exclusive interviews with John Cleese, Andrew Sachs and Prunella Scales. Director commentary. Torquay tourist guide (short documentary film). Artist profiles. Special Basil Fawlty link. Out takes.

Пускам първото DVD на Прооптики и виждам, че там няма кьорав "допълнителен материал". Пускам второто и там съм награден със следните extras: Интервю с Andrew Sachs (Мануел), интервю с Prunella Scales (Сибил) и Out takes. Явно при remaster-ването на DVD-тата, някой див гръцки селянин е изхърлил голяма част от допълнителните материали. Нямаше да ме е толкова яд, ако ги беше махнал всичките, но както е направено изглежда, че просто някой си е изсмукал от пръстите какво да махне и какво да остави. Ебаси, как може да махнете интервюто с главния герой, а да оставите с второстепенните?

И защо изобщо е трябвало да се маха нещо, като на оригиналните DVD-та си има допълнителни материали и явно има достатъчно място? За да се добавят едни български субтитри и логото на Прооптики ли? Дейба, ако бяха разкарали тъпото полско аудио, най-вероятно щеше да има предостатъчно място за български субтитри без да пипате допълнителните материали!

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Може да са били двуслойни, които са значително по скъпи от обиновените двд-та като носител, и гърците да са решили да спестят някоя драхма за сметка на "излишни" екстри.

Написа Васил на 01-Feb-2006 20:38


Спестили, ама ми взеха 40 кинта за двете DVD-та, ай ша ги....

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Feb-2006 20:41


Ша ми ги копираш ли?

Написа Габо на 02-Feb-2006 14:27


И двете DVD-та на Фолти Тауърс издадени в България са от специален пакет от няколко заглавия на ВВС, които са изготвени и предоставени на Прооптики от самата ВВС.

Написа Марио на 07-May-2007 09:44