< HomePage | Снимки
<- Декември, 2007 | Начална страница | Февруари, 2008 ->

Архив за месец Януари, 2008

Вторник, 1 Януари 2008

Обещания /или по-скоро желания/ за новата година. Ще ги разделя на глобални и локални, като по глобалните ще се пробвам цялата година, а локалните просто трябва да ги свърша по някое време.

Глобални:
- Да не се нервя в работата - не си заслужава, честно.
- По малко ядене, повече спорт /не електронен естествено, това не е спорт, а фабрика за fat asses/.
- Да си върна старите навици за четене, като намаля четенето на компютъра и увелича четенето на книги.
- Да се опитам да намеря повече време за изнасяне на лекции, презентации и подобни.

Локални:
- Да добавя разни екстри към глога и да пусна поне една нова версия. Крайно време е.
- ...току виж някой ударил едно рамо и по дизайна :-)
- Да си купя Asus eeePC като лаптоп за разнасяне, че Powerbook-а започва да ми тежи.
- Да си сменя телефона или поне външните му панели, че е потрошен.

Стига толкова, че да мога да изпълня поне половината от нещата.

[ Коментари: 15 ]
Коментари

Ако преминеш на WordPress, харесай си някоя тема. Ще я пипна малко за теб :-)

Поздрави

Написа Peter Kamenov (www) на 02-Jan-2008 12:18


Глобалните и аз си ги пожелавам на себе си, ама като се знам какъв съм...

А като вадиш новата версия на глога вземи виж да го оправиш да се вижда добре и под IE7, щото е супер дефектно такова (аз кво ли говоря като моя блог пък се бози под IE6)

Написа MacTeP (www) на 02-Jan-2008 13:37


Wordpress е пълна боза - не благодаря. Това недоносче поне портнаха ли го за postgres вече или още е само на нечия_идея_за_sql?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Jan-2008 14:03


Wordpress е доста добре от към SEO и това е една от причините поради която доста хора го ползват. Лично на мен ми отне доста време докато оправя някои от бозите на Simple PHP Blog (това ползвам при мен), ама ги гледам, че в новите версии доста са поработили над SEO-то, но има още какво да се желае.

Написа MacTeP (www) на 02-Jan-2008 15:38


@мастер: ie7 да го духа. Който го ползва нека страда. Да не говорим, че дори и да искам да си чупя кода за да го правя съвместим с тая боза, къде да го пусна това ие7 като имам само линукси и един мак?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 05-Jan-2008 15:16


Пожелавам ти успех. И аз съм се наканил на горе-долу същите обещания ама не знам до къде ще го докарам :)

Написа Мишо на 06-Jan-2008 00:49


Мойте наблюдения са, че IE7 е доста добър браузър :) Лично на мен повече ми допада и си го ползвам (даже не страдам), а къде ще го пуснеш, там вече нинам ;)

Написа MacTeP (www) на 06-Jan-2008 06:21


И кое му е доброто? Технология от 1999 година с малко шаренийка върху нея. Бавно, бъгаво, несъвместимо и с никакви екстри.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 06-Jan-2008 14:02


При мен върви по-бързо от FF, че дори и от Opera, а аз ги имам и 3-те... Има всичко, което ми предлага FireFox, само че ме пита преди да прави бози, за разика от FF, който има навика да си решава сам какво да прави. А и съм забелязал, че IE се съобразява най-много с уеб стандартите (за разика от IE6). Просто браузъра ми предлага всичко, от което се нуждая :)

btw гледай какво правят старите ти познайници http://bg.mykinda.com/politics/04/01/2008/bipnoviyat-genialen-plan-na-dobri-bozhilov-bipartiacom-ne-e-samo-za-azis/ направи ще превзема света човека

Написа MacTeP (www) на 07-Jan-2008 04:46


Този всеки път му хващам кампаниите като забележа увеличаване на посещенията на http://georgi.unixsol.org/hacked-not/

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Jan-2008 07:47


Допълнение към мнението на Георги:
ИЕ7 да го духа, ИЕ6 да го духа и тези които ги ползват също. Цялото общество дето ги ползва могат да направят само една услуга за човечеството - духайте го!
К'ви са тия глупости "Георги оправи си блога да върви на ИЕ7" !?!? 2008 година сме да напомня.
Георги, давам ти идея за добавка в новата версия на глога - проверка за браузъра, да не допуска затворени умове. Имаш достатъчно аудитория (е не колкото на проф. Вучков), че ще изгубиш неприятниците през WEB - по-добре за теб. Да ползват RSS.

Написа Иван Цветанов (www) на 07-Jan-2008 17:51


Като гледам, голямо духане пада по-горе :). Чак и аз се пораздухах тука, нали от IE7 пиша.

@МасТеР: Човече, пипни го сам и го оправи. Лицензът на ГЛОГ, доколкото знам, позволява да се направи форк, който да работи под ИЕ7. Вярно, иска труд, но обикновено свободните проекти зависят от много неща, включително времето и желанието на екипа, който ги разработва. И вместо да се оплаква, човек трябва сам да си помага понякога.

При мен лично ГЛОГ си работи ОК и с ИЕ7.

@Иван Цветанов: Човече, не смяташ ли, че с изказвания като твоето само демонстрираш затвореността на твоя собствен ум?

Написа Дончо (www) на 08-Jan-2008 15:30


Добре де, XHTML 1.0 Transitional че и се валидира. Ако това гадното ИЕ7 не може да рендне както трябва, толкова по лошо за него.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Jan-2008 16:11


@Иван Цветанов - Даже няма да си направя труда да изкоментирам коментара ти, мисля че Дончо го каза достатъчно добре.

@Дончо - аз си имам блог, под не особенно известната платформа Simple php Blog, който съм пипап, пипам и ще пипам достатъчно, просто пуснах идеика на Георги Чорбаджийски ама той не слуша :)

@Георги Чорбаджийски - а CSS-то? Май прекалявам, за такива като мен само шамари

Написа MacTeP (www) на 08-Jan-2008 17:48


CSS също се валидира с две малки изключения, които валидатора така или иначе трябва да пропуска. -moz-border-radius и още не утвърдения в CSS3 border-radius. Пак да кажа, че ако това пречи на IE7, боже, боже.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Jan-2008 20:38


Сряда, 2 Януари 2008

То вече стана банално с това чистене на снега из София, ама в 14:00 днес петте кьошета и всички улици, които се събират там (патриарха, ботев, прага, скобелев) не бяха пипнати. За сметка на това Витошка пък била изчистена. За чии хуй се питам, като минават само трамваи?

Хората вървяха като щъркели прескачайки купчинките, а колите горките едва пъплеха. Пред мен двама пешеходци се изтърсиха, а дори още не е замръзнало както трябва.

В Пирогов ще има да шинират.

Хората пишат из блоговете, че са видяли снегорините да въртят с вдигнати гребла, а бате бойко цяла нощ ходил да ги бие по антентките. Мисля че е крайно време да се прекратяват договори с разни фирми.

[ Коментари: 13 ]
Коментари

БАТЕ БОЙКО ПРЕЗИДЕНТ!!! :)

Написа MacTeP (www) на 02-Jan-2008 13:39


И Витошка е в същото състояние - непочистена...
А като го чуя това "чистени са улиците с масов градски транспорт и обществена значимост", с което се оправдават от инспектората на СО и концесионерите, направо откачам...

Написа Боян (www) на 02-Jan-2008 13:45


Така е то снегът пак ни изненада.

Наложи се да ползвам градския транспорт и по спирките положението е доста интересно
снегът е събран на купчини които винаги се падат пред вратата на превозното средство и разни баби се катерят по тях отстрани изглежда смешно само дано не стане някой сакатлък!

Иначе явно в София още няма никой което ми пълни душата!

Написа akademik nedelchev (www) на 02-Jan-2008 13:54


@георги чорбаджийски
днес случйно се натъкнах на картичка с твойто име /най-вероятно е поздравителна картичка/ в пощата на офиса , става дума за 6ти септември 47 , когато ти е удобно в работно време можеш да минеш за да си я получиш :)

Написа Борис Димитров (www) на 02-Jan-2008 14:36


Хартиен спам значи :) Изхвърли я, щом не знаят дори правилният адрес на който да я пратят едва ли искам да я видя.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Jan-2008 14:38


Явно не само в София е така (за там незнам, аз съм в Бургас)... преди малко разбрах че пътя Бургас - София е затворен след Карнобат заради снежец ;)

Написа MacTeP (www) на 02-Jan-2008 15:35


Еми то е нормално в ненормалната държава никой да не си мърда пръста! Сега е момента на фирмите които са отговорни за чистенето да правят пари... като симулират свършена работа, и после хората купуват от тях евтина нафта :). Всичко това е един огромен кръговрат който никога няма да свърши, защото е по-лесно да изкарваш пари докато не вършиш нищо, отколкото докато работиш!
Решението е само едно: Да вкарваме танкове и да ги регистрираме като МПС, за да можем да се предвижваме при "зимни" условия! :))

Написа Мартин Душков (www) на 02-Jan-2008 16:52


И аз си седя и се чудя що ли си плащам данъка ...

Написа Красимир Казаков на 02-Jan-2008 21:31


Нека да им е. Цяла година по сняг 2 метра и лед да е. Да се научат да си вършат шибаната работа. За какво им се дават парички като си седят на гъзъ и си пушат цигарките по кафенетата, а за тях някои са гласували. Хак да им... И на тез дето са гласували за тях да им е криво като кюнец :)

Написа krassyo (www) на 03-Jan-2008 01:36


Здравейте, май повече се бучи от колкото трябва... ето днес всичко е изчистено ама не, трябва да се бучи, по много... че то още не е спрял снега и веднага 2 мил. хора трябва да си подкарат колите да отидат от единия до другия край на града. Мисля че се преекспонират злободневните теми. Ми вижте новините пълно с "окрадоха,счупиха,пребиха,запалиха, и т.н." само нещастни новини , все едно така си мислим че другите зле ,а ние колко сме добре... Хайде да гледаме малко по положително и да сме по-толератни към другите.

Написа Фори на 03-Jan-2008 11:47


Да бе, ебати и преекспонирането. Само ми отговори на въпроса защо днес може да се изчисти, а преди два дни - не?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Jan-2008 11:54


Много реват любимите ми съграждани от София, все едно в останалата част от страната нищо не се случва. http://www.dnes.bg/article.php?id=45672 - поглеждаме го това, и оставаме с впечатлението че само в София има сакати хора и непочистени улици. Баси, и аз съм софиянец, ама не съм такава ревла. Те че ония са за бой си е верно. Гледах Пламен Константинов оная сутрин по БТВ : "Защо сме учудени че през януари заваля сняг ? "
Георги Чорбаджийски : "Само ми отговори на въпроса защо днес може да се изчисти, а преди два дни - не?" - Според мен още са били пияни, сега доколкото разбрах се ползват някакви нови химикали, които третирали снега по нов и по-ефективен начин... това добре, ако е вярно, ама защо трябваше да се вдига пара, че да се случи нещо.

Написа Кирил на 04-Jan-2008 08:25


"...защо днес може да се изчисти, а преди два дни - не?"
Много просто, гледат дали номера с отбиването на номера ще мине. И понеже ги ритнаха по кокалчета си свършиха работата.

Написа Иван на 04-Jan-2008 20:15


Четвъртък, 3 Януари 2008

Отдавна не бях правил хакинг маратон в офиса. Започнах към един през ноща и свърших в шест следобед с напълно задоволителни резултати. Не съм особено доволен от получените знания по борба с гадни затворени драйвери на ATI, но пък се забавлявах пачвайки lilo, init, firefox и X (като това последното се оказа излишно).

В седем вечерта след две бири заспах пред компютъра и половин час по-късно, изкривен и зъл се прибрах да спя като хората.

Петък, 4 Януари 2008

От изпълненията на няколкото комици, които си свалих засега единствено стават Ръсел Питърс, Джеф Дънам и Люис Блек. Като за Ръсел и Джеф вече си го знаех, а Люис Блек си беше откритие. Опитах да гледам Джейми Фокс, но пак бях залят с негърски глупотевини и се отказах. Май в бъдеще "афро-американски" комици няма да гледам. Дори и доайенът им Ричард Прайър не го намирам за смешен, а бледите му последователи пък изобщо. Шит нигър, дайте нещо свежо, че ме дразните яко, ма мен.

Чудя се дали Кристофър Тайтъс има и други изпълнения освен тези в който говори за семейството си и себе си? Би било интересно да се види.

Родни Карингтън в Мажестик ми дойде много red neck-ски и го гледах само до средата.

Ръсел Питърс и Джеф Дънам са велики. С удоволствие бих си купил DVD-тата им.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Тц тц тц, о времена, о нрави!

Навремето сваляше мадами... сега - комици! И то стари, мъже! Сиси какво мисли по въпроса :) :) ?

Написа Дончо (www) на 08-Jan-2008 03:30


Забавлява се по-малко от мен, защото е позабравила английския ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Jan-2008 09:07


От няколко дни е сам и всичко му е позволено! ;) А и по-добре комици, отколкото мадами! :) Но режимът ще го върнем и ще започне да си спи през нощта като повечето нормални хора.

Написа Сиси Чорбаджийска на 08-Jan-2008 11:44


Леле, Жоро, всичко ти е позволено, а ти комици да сваляш :)!

@Сиси: Мисля, че много добре знам какво имаш впредвид, казвайки "режимът ще го върнем". Нали и аз си имам една "Сиси" при мен. Макар че напоследък като че ли проявявах повече усилия да вкарам нея самата в режим, явно след толкоз години най-накрая успях да &#1117; счупя "регулаторите" :). Дръж се, и ти си хакерска жена, ще те видим по-нататък :)

Написа Дончо (www) на 08-Jan-2008 15:32


Събота, 5 Януари 2008

Честит рожден ден на дневничето ми. На този ден преди цели три години направих първия запис в него и от тогава се старая всеки ден да пиша по нещо. Този път няма да вадя статистики, защото са скучни пък и едва ли някой го интересува.

През четвъртата година на списването не смятам да се отказвам, а като подарък вече си имам подзаглавие, което хората ползващи RSS може би вече са забелязали, а сега е и момента гордо да обявя (смятам че подхожда) - Дневникът на Георги / Мрън, мрън всеки ден.

...може пък да сменя зеленото.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

ааа неее, само това не, искаме си зеленоттооо...

на мене ми действа добре :-)

Написа Марин на 08-Jan-2008 12:12


Тъкмо сме му свикнали, защо ще го пипаш :)

Написа MacTeP (www) на 08-Jan-2008 17:52


Ега сме живи да видим и други цветове. :-)

Написа Коко на 09-Jan-2008 12:33


Неделя, 6 Януари 2008

Направих двудневен кино маратон и наваксах на новите филми. Следват кратки ревюта на изгледаното.

I am legend - Тук мислех да е най-краткото ревю, което щеше да е само четири думи - боза, боза, пълна боза. Обаче, за да не се подведете все пак да гледате филма, ще разкажа за какво става въпрос. Will Smith е някакъв смотан учен, който е останал сам самичък в Ню Йорк след като мутирал вирус е превърнал народа в зомбита. Дааа ще кажете, звучи интересно. Интересно е ама друг път. Нашият човек търси лек за тази зомби болка, после умира кучето му и се появява някаква патка, спасявайки черния му задник от зомби изяждане. След което той намира лекарството и тъкмо си мислиш, че ще почне да пръска зомбитата като жаби и те взеха че го утрепаха. Пичката обаче се спасява и отива при малкото оцелели да му правят паметник. Той е (БЕШЕ) легенда. Тъпо, тъпо, рииииаааааууу....

The Ten - Мале колко тъп филм....от целия филм има около три шеги в продължение на няма и две минути, които си заслужават. Този филм го гледах с паднало чене докато се чудех, какво да го еба се случва и защо изобщо гледам филма. Накрая свърши и това беше. Пълна идиотщина. Не се подвеждайте по актьорите участващи в него ще се минете много грозно.

The Brave One - Jodie Foster яко остаряла и наляла на гъз, бива нападната в Централ Парк с нейния приятел - циганин, който бива утрепан от банда латиноси. Тя изперква, купува си пищов и почва да трепе, който се ебава с нея. Междувременно убийствата се разследват от ченге, което има много какво да сподели с нея за живота. Тя трепе лошия богаташ, който ченгето не може да вкара в затвора, след това намира и убийците на бившото и гадже - ебава им мамата, а ченгето благородно я пуска, защото е раздала правосъдие все пак. Филмчето не е лошо, може да се гледа.

The Invasion - На земята пристига извънземен вирус, който прави заразените непукисти, но Никол Кидмън разваля работата след като се оказва, че синът и има имунитет. Извънземните във вид на спори биват изтребени, а човечеството продължава живота си както преди. Язък, един път извънземните да дойдат да ни направят хубаво и ние да ги преебем.

National Treasure Book of Secrets - втора част на Националното богатство, участват същите герои като първия път и нямаме щастието Даян Крюгер да покаже нещо голо. Под планината Ръшмор се оказва че има град от злато, а докато го намери Никълъс Кейдж пак търчи насам-натам и го раздава учения - супер герой, който знае всичко. Въпреки, че качеството на филма беше все едно някой е хвърлил китеник върху камерата, а в началото се виждаше как хората сядоха в салона филма ми хареса и когато излезе с по-добро качество мога да му направя втори прочит.

Death Sentence - някакво подобие на The Brave One, но тук пострадалия е Kevin Bacon като отново банда убива близък пред очите му. Той веднага си го връща като заколва убиеца на сина си, а бандата отговаря като го гони насам-натам и трепе жена му. Чак към края на филма нашето момче се светка, че трябва да си купи пушкала, отива във фабриката за дрога на бандата и повечето ги изтрепва доста зрелищно с една двуцевка. Към края има много ценна сцена как се стреля с единствената двама оцелели. Филма става.

Michael Clayton - Леко муден филм с Джордж Клуни в който той играе човек решаващ проблеми за голяма адвокатска кантора. Един от съдружниците изперква по време на процес за три милиарда долара и решава да работи срещу компанията, която им е клиент и съотвено нещата отиват на зле. Филма е приятен за гледане.

The Flock - Точно какво е Flock не успях да разбера, но филма е психарийка за откачени сексманиаци/маниачки, а Ричард Гиър и Клеър Дейнс са тези, които трябва да ги контролират/проверяват. Заслужава да се гледа.

Startgate Ark of Truth - Филма ще излезе през март 2008, но съм благодарен на тези който са го изпуснали. Филма е продължение на култовия сериал Stargate SG-1, като започва точно там където свърши десети сезон - борбата с Орай. Оказва се, че нашите хора не са успели да очистят Орай с оръжието на древните и тръгват да търсят Кивотът на истина, което всъщност ще доведе до края на войната. Кивота се намира дълбоко в орайската галактика, така че тръгват натам. Знам че като фантастика Stargate е от типа сапунка, но пък това не пречи да искам още, още.

Стига толкова.

[ Коментари: 10 ]
Коментари

За арката - Орай са си избити в тяхната галактика, но техните проповедници продължават войната в нашата.
За легендата - май някъде четох че е ре-ре-ре-ре-мейк на "The Last Man on Earth"(1964).

Написа Иван на 08-Jan-2008 01:07


За The Ten силно не съм съгласен. Много свеж филм с интересен хумор. :) Израдвах му се огромно много!

А I am legend е ебаси тъпия наистина. Аз само се чудех там в края, когато мацката с тъпото си дете се спасиха като се скриха в печката а той остана да пусне гранатата... таа не можеше ли той да пусне гранатата и след това също да се завре в печката(дупката в стената каквато и да беше)? Другото е, че 60% от филма е ебаси тъмницата - нищо не се вижда, а и зомбитата са супер грозни, компютърни, шрекоподобни и с триъгълни цици.

Написа Иво (www) на 08-Jan-2008 08:50


flock означава ято или стадо :)) Щото виждам, че се чудиш....

Написа Ива на 08-Jan-2008 11:29


Мерси, а в контекста на филма?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Jan-2008 11:31


Абе извинявай ама хрумвало ли ти е, че някой може да иска да гледа филма, за да разбере какво става накрая? Ако ще пишеш версия на сценария в 5 думи, то сложи барем един Spoiler alert...

Написа Rossi на 08-Jan-2008 14:46


Тъпите филми не заслужават да се гледат.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Jan-2008 16:10


@Георги Чорбаджийски - а ти що ги гледаш? или и ти като мене си будала и да се убедиш, че не струват. Истината е че аз специално не съм гледал нищо читаво от супер много време насам... Аз за жалост също гледах повечето от филмите, които изброи и не съм особенно очарован. Сега съм вдигнал мерника на Alien vs Predator 2 (ДА НЕ СЕ БЪРКА с Alien vs Hunter, почвах да го гледам 6 пъти и все заспивах, накрая го спрях на 20тата минута) и Hitman (има някакъв отврате релииз, гледах до 30та минута, но без субтитри трудно разбирам какво говорят). Така, че може и ти да ги преслушаш

Написа MacTeP (www) на 08-Jan-2008 18:02


ОК, но аз съм от тия заблудени души, които в повечето случаи искат сами да се убедят. Невинно четейки в блогсферата, спойлери за нещо, което ми се гледа, малко ме изненадват неприятно. Едно предупреждение горе би било на място :)

Написа Rossi на 08-Jan-2008 18:37


The Flock се превежда "Ятото" Нали през целия филм става дума за Ятата на тоз обществен работник. За мен това е много глупав филм, ама това си е мое мнение :)

А ако искате стойностен филм, прегледайте "The Man From Earth" мисля че ще ви хареса :)

Написа mause (www) на 08-Jan-2008 20:10


@Мастер: гледам ги, защото се надявам да остана изненадан...приятно.

@роси: Значи при мен предупреждението е по подразбиране. Както и че тук който е под 18 дне трябва да чете :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Jan-2008 20:39


Понеделник, 7 Януари 2008

Някой от съседите днес сериозно е намразил затоплянето на времето:

Сняг 2008 - топене

Дали има статистика колко човека на година страдат от покривни лавини? Днес на няколко метра пред мен паднаха две и макар да бяха малки се наложи да си плюя в пазвата, че съм се отървал на косъм.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Грозно... много грозно. Кофти за човека...

Написа MacTeP (www) на 08-Jan-2008 18:03


На светло днес изглеждаше още по-трагично. Язък за новата Toyota.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Jan-2008 20:40


Мдам, кофти за количката... ама много ми прилича на тази на един от шефовете на БТК, дето ми трови живота, и ако е неговата - хак да му е пък, на!!! :-/

Написа Verena (www) на 09-Jan-2008 12:08


Те всичките тойоти си приличат :) Пък на БТК и дъщерните компании май са корпоративния избор, така че нормално да ти заприлича. Чат-пат минавам по "Оборище" и там е като автосалон на Тойота, ама с надписи "БТК" :)


Нелоши коли, но скоро всяка втора в София ще е Тойота, а аз лично търся нещо по-различно от "масовото". За коли над 20к не става дума, разбира се.

Написа sixty-something на 09-Jan-2008 22:28


Вторник, 8 Януари 2008

Всеки път като се увеличат посещенията на страницата georgi.unixsol.org/hacked-not/ знам, че бай Добри пак е почнал да върши глупости.

Луд умора нема, само се поти. Този път Интернет партия се опитва да спретне. Кой ли ще го подкрепи като Добри от Интернет разбира колкото свинкя от кладенчова вода.

Ще взема да му регистирам един домейн dobribozhilov.com и да поместя там всичките приключения около него и българския нет.

[ Коментари: 13 ]
Коментари

Това с домейна може и да ти излезе скъпичко удоволствие ... но до колкото те познавам (а то е малко) не ти пука особенно :)

Написа zeridon (www) на 08-Jan-2008 14:20


Чак пък скъпо, 30 кинта на година /даже май беше по-малко/.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 08-Jan-2008 14:24


Много ме радва как юзъра "da_ti_go_tura" е най-активен в дискусиите :)

Написа Георги (www) на 08-Jan-2008 17:24


Всъщност аз също погледнах страничката тези дни. Когато ми е скучно и нямам настроение я чета и от човешката глупост/простотия/тъпотия/ на този господин Добри ми се спуква смешката ;)

Поздрави.

Написа Краси (www) на 08-Jan-2008 17:57


Регваш домейна, слагаш AdSense, че и даже ще си напред с парите ако питаш мен ;)

Написа MacTeP (www) на 08-Jan-2008 18:10


Ами то има още един подобен Кристиан Гьошев, който преди особено много наблягаше на форумните изяви, и някак успяваше да настрои всички против себе си. Това е младият политик виден борец срещу матурите, който също би заслужил място на подобен сайт с всичките си изцепки.

Написа voxy (www) на 08-Jan-2008 18:45


Докато никой не се е сетил си запазвам този домейн:
http://ahmedmer4ev-drfranky-venimarkovski.com
Кой от кой по-интелигентен.
Извинете ме за вниманието!

Написа por4e2 (www) на 08-Jan-2008 19:56


Хахах... много добро име си е измислил за сайта бай ви добри - БИпартия :)
Явно най-после е намерил сили да си призне...

Написа Димитър на 08-Jan-2008 23:19


:> за тия сичките там божилkов кибертрон вени.ком етц треа да се запази .clown

Написа akademik nedelchev (www) на 09-Jan-2008 00:06


С малко желание com домейн се зема за около 12 лв. но не е там проблема. Ами ако бат добри божилов реши че му уронваш престижеца или че си му хакнал машината от където си откраднал великата идея да регнеш тоя домейн. Май ще трябва да правиш още една страничка подобна на коментираната в поста.

Написа zeridon (www) на 09-Jan-2008 07:33


@zeridon: на сайта ще има факти и връзки. Всеки може да твърди каквото си иска, но ако сам си е "уронил престижа" едва ли ще може да изкара автора на сайта виновен :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 09-Jan-2008 08:49


Може би ще се включи и Цецо Кукуто? /* http://www.tsvetanmail.com/ */

Написа Благовест Петров (www) на 11-Jan-2008 21:44


Той пак ще почне с един умерен спам сега....
Иначе за оронването на престижа - не знам, ама да говориш против всички, и изведнъж да се появиш не къде да е, а в СКАТ.....

Написа Димитър на 12-Jan-2008 00:18


Сряда, 9 Януари 2008

Premature optimization is the root of all evil -- Knut.

Хем горното го знам, хем редовно се застрелвам в крака с някоя глупост като тази дето открих днес. Преди няколко дни компилирах ядро за машина, която ще е с малко дисково пространство и ми се щеше да спестя от ядрото колкото се може повече. В цялото пестене пипах и изключих доста опции зависещи от CONFIG_EMBEDED и с цялата си глупост съм изключил поддръжката на futexes. Което по-принцип не е лошо стига да нямаш glibc компилирано с futex поддръжка и библиотеката ги ползва активно. Всичко работи, само дето като пуснеш Firefox и процесора стои на 100% в busy loop.

Много съм проЗт, два дни се псувам заради тази глупост. Отгоре на това от мързел не бях качил strace, иначе проблема се забелязва за секунда като пуснеш strace -p PID_NA_PROGRAMATA и видиш как се опитва да вика futex функциите и понеже получава -ENOTSUPP започва да ползва чудесен busy loop за чакане.

Да са .... в оптимизатора.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Програмите обикновено не викат директно futex syscalls, освен ако девелоперите им не са отчайващо трудолюбиви да си направят собствени locking/sync механизми и нямат доверие на glibc :)

Написа gat3way на 12-Jan-2008 11:42


Да, проблема беше че ползвам много ново glibc компилирано с тяхна поддръжка.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Jan-2008 12:47


То май при всяка оптимизация това е проблем... преоптимизиране ;)

Написа MacTeP (www) на 12-Jan-2008 19:17


Четвъртък, 10 Януари 2008

Dirty, Sexy, Money е сериал за адвоката на богата (35 милиарда...) Ню Йорска фамилия и за всички простотии, които правят членовете и. Действието се развива малко бавно и завръзката не е кой знае какво. Има излезли десет серии и ако си нямате друга работа можете да ги изгледате.

Оценка за сериала 5 от 10.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Значи с право съм го пропуснал онзи ден като се чудех дали да не го смукна и да го гледам.

Написа MacTeP (www) на 12-Jan-2008 19:15


Петък, 11 Януари 2008

Дълго време не исках да гледам сериала Dexter основно заради тъпото му име. Всъщност името е един от двата бъга на сериала. Другият е изключителното протакане в начало на всяка серия. Ще ме извинявате ама три минути и половина са много време.

Прескачайки тези два дребни проблема, сериала е оригинален и вероятно ще се хареса на феновете на CSI, а и не само на тях.

Задължително трябва да се гледа.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

По някаква случайност видях по телевизията, май по AXN, как разфасова няколко души в един от първите епизоди. Това ме заинтригува много и го изгледах за 0 време, като после дебнех да излязат нови епизоди всеки понеделник. Малко става мек към края на втори сезон, но определено е лепкав.

Написа Веселин (www) на 11-Jan-2008 23:21


Още съм далеч от края на втори сезон, дано не ме разочарова.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Jan-2008 23:55


Абе аз да кажа дежурното, че първата книга е най-добрата в цялото нещо, втората донякъде става, третата малко засира нещата. Колкото до филма, тресяло ги е желанието да очовечат малко нашия човек...

Написа Васил Колев (www) на 12-Jan-2008 14:16


Аз също много му се канех... докато една вечер бях супер умрял от скука и видях втори сезон... дръпнах си го и ми допадна. За жалост обаче не съм гледал първия сезон.

Написа MacTeP (www) на 12-Jan-2008 19:12


Ти пък от втори си започнал, така първият се обезсмисля, защото знаеш кой кой е.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Jan-2008 19:59


Декс си оспорва титлата с Хаус за най-брутален персонаж. Лично на мен много ми харесва самата идея на сериала и начина, по който се представят нещата. Втори сезон поне за мен не отстъпва по нищо на първия, дори един от епизодите (мисля, че беше 8-ми) е счупил рекорда по гледаемост на Showtime.

Написа Николай на 13-Jan-2008 16:36


@Георги Чорбаджийски - така се случиха нещата...

@Николай - много хляб има да изяде Декстър докато стигне Хаус... ама много

Написа MacTeP (www) на 14-Jan-2008 08:10


Събота, 12 Януари 2008

Знак Г9 ще е причината за първите отнети ми 4 точки от талона. Че съм го нарушил това е ясно, защото завих на ляво при такъв знак. Че съм си виновен, защото не обърнах внимание на знака, тъй като съм завивал десетки пъти на същото място (пред Арена Люлин) - виновен съм. Разбира се яд ме е, че не видях скрилите се полицайчета пък и като ме спряха любезно ме поканиха да сляза очаквайки фразата "дайте нещо да измислим", но в случая реших нищо да не им давам. Майната им, ще си платя глобата след пет-шест месеца и ще си взема талона понесъл "административното си наказание", но пък кинти няма да им дам на ръка. На ръка давам пари за нарушения, които не смятам, че са нарушение (като каране с повече от 130 по магистрала).

Интересно преди време пред Арена много коли завиваха наляво, кога ли хитреците са сложили знака, за да могат да стоят с хранилката?

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Те просто се научиха, че винаги трябва да им се дава и много ме дразнят... даже са ми писали акт без въобще да съм виновен. А ако им даваш по-честичко и те научат... горко ти... чудели ли сте се за какво си говорят КАТ-аджиите като се съберат на маса? Е на мен са ми разказвали ;)

Написа MacTeP (www) на 14-Jan-2008 08:09


Еррр, кой точно знак? Ако е този, който ти забранява да правиш обратен завой на сфетофара, след като излезеш от киното, винаги си е бил там.

Написа N.Pepelishev на 14-Jan-2008 09:18


Напълно възможно е да е бил там винаги, просто съм виждал доста хора да правят обратен завой. Знака е Г9 - Задължително преминаване вдясно от знака.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Jan-2008 09:37


ще си вземеш талона след 1 месец, не по-късно, с акта не можеш да караш по-дълго, мисля че така беше
преди можеше просто да си вземеш талона, с наказателното постановление, и след това последното да го изхвърлиш.. но сега май номера не минава вече - срещу акта ти връчват наказателното постановление, срещу него и едни пари ти дават една хартийка че си си платил, а срещу тази хартийка - ти връщат талона ;)

Написа Стефан Саръев на 14-Jan-2008 09:52


Аз по номера знаците не ги знам :)

btw. Защо им даваш талона? Аз не им го давам - да се оправят. Глобата за неносене на документи (чл. 181, ал.1 ЗДП) е 10 лв. Само дето после отиваш в удобно за теб време да си оправиш акта в КАТ, тъй като си имаш талон :) Вярно, след това всеки път като те спрат преценявай добре дали да го даваш или не ...

Написа N.Pepelishev на 14-Jan-2008 12:07


Не го знаех този номер за талона. В бъдеще ще го приложа :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Jan-2008 12:18


Този знак наистина е там открай време - поне от 4 години редовно спират. Затова аз винаги излизам от другия вход на паркинга на Арената - точно срещу светофара и спокойно си правя ляв завой.

Написа Димитър (www) на 14-Jan-2008 19:16


Малко е спорно дали превишената скорост на магистралата не е нарушение. Ако се кара с 200 и се пръсне гума или стане някаква друга беля по окачването, шанса да се оцелее е много малък. Докато със 130 е друго. Отделен е въпроса ако метеорологични условия не са добри, тогава риска да литне човек е много по-голям.
Иначе проблема с нарушенията ще се реши чрез масово поставяне на видео системи, както се получи при доста други страни. Достатъчни са 4-5 снимки и токите свършват. И дано се направи това, защото 1000 жертви на година са малко множко, нали така...? И застраховани няма...

Написа Стефан на 14-Jan-2008 19:52


Хм, всеки може да си кара с колкото си иска по магистралата - ограничението е 130 и аз го спазвам - не заради друго, а защото живота си е мой и си го ценя.
За това и по света има общество, а в България - кочина. Разказваха ми как нарушител в щатско кара на зигзаг по магистралата, някакъв го вижда, отбива в аварийната, вдига телефона и звъни в Полицията...
Е мамка му - откакто времето е такова пикливо - поне 6 пъти ме изпръскаха бясно препускащи по бабуните и локвите идиоти. В закона пише, че е нарушение да се пръскат пешеходци, ами ще взема вече да им записвам номерата и да пускам жалби в КАТ - белким на някой му отпорят и глоба... Аман от безхаберие и почини "как да надхитрим правилата"...

Написа SimonP на 14-Jan-2008 22:03


@Стефан Саръев - Ти примерен шофьор ли си бе Сео :) И си поглеждай ICQ-то :)

Написа Михаил Пелтеков (www) на 15-Jan-2008 10:13


Неделя, 13 Януари 2008

Днес е изключително хубав ден, просто защото е неделя. Веднага ще се запитате, какво пък толкова - неделя като неделя. Да ама ако заспиш и се събудиш с мисълта, че е понеделник и изведнъж се окаже, че е неделя, значи си спечелил един ден от живота си повече - няма как да не останеш доволен. Случая е точно такъв за мен.

Поръчахме си индийско за вкъщи и въпреки, че в менюто на сайта на индийския ресторант Тадж Махал няма маркирани чушки (тоест колко е люто ястието), се ориентирахме по подсказката - истинско предизвикателство, поръчвайки Пиле Калтада. Лютичко е, но не е страшно. В началото когато опиташ соса, нищо не се случва, след което за няколко секунди положението преминава от леко люто към почти нетърпимо и тогава трябва да пребутваш с хлебец, ориз или биричка.

От 345 взех една Cobra - индийска бира, но понеже беше само една и я използвах за потушаване на лютата атака, вкуса и ми се загуби. Ще трябва да направя втори опит с Cobra-та, този път както си му е реда поне с 3-4 бутилки.

Повече впечатления ми останаха от Tuborg Christmas Brew в готините сини бутилки. Ако бяха направили и бирата синя, щяха да изкъртят де що фаянс имаше. Та "синият" Tuborg е тъмна не газирана и леко сладка бира, която е пивка и ми напомня на Каменица Тъмно. Става за консумация, дори бих казал че ми харесва, но от тъмните все пак предпочитам Столично със силния му карамелен вкус.

[ Коментари: 7 ]
Коментари

...а цялата къща мирише на индийски манджи, само мога да си представям каква ли смрад е като слезеш от самолета в Делхи или Бомбай.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 14-Jan-2008 08:12


И на мен много ми хареса синята бутилка, купих си 4 бр. На вкус беше абсолютно същата като другия Туборг (вкл. нормално газирана). Да не са ти пробутали отваряна бутилка :)?

Написа Марин на 14-Jan-2008 14:09


Синия туборг според мен трудно може да се нарече тъмна бира. Виж столичното е "друга бира" :)

Написа Becko на 14-Jan-2008 14:54


Мирише на мърша и в Бомбай (Мумбай) и в Бангалор (и в най-луксозните квартали канализацията е открита). Отделно влагата и жегата те довършват.

Написа Димитър (www) на 14-Jan-2008 19:12


@Димитър
В много градове в Западна Европа част от канализацията е открита.

Написа Не пишете nicknames, освен ако не се обръщам така към вас! (www) на 14-Jan-2008 23:18


За мен само "Столично" е достатъчно ароматна и вкусна тъмна бира. От тези който съм опитвал.

Написа Фори на 18-Jan-2008 13:24


Re: Cobra Тя не е мислена да оставя вкусови впечатления, по-скоро да дави лютото: http://theplamen.blogspot.com/2007/09/blog-post_11.html

Написа пламен (www) на 04-Feb-2008 08:32


Понеделник, 14 Януари 2008

През година-две се сещам, че имам нов компютър с нова видео карта и е един от онези дни, в които отиваш на работа и още докато вървиш натам знаеш, че днес няма да се работи. Има нещо във въздуха, което го подсказва.

А и си си обновил компютъра преди време...

Сядаш си на мястото, отиваш в отдавна забравена директория и пускаш Return to Castle Wolfenstein като този път в настройките правиш всичко на МАХ - 1280x1024, 32 битови текстури, осветление и т.н. Изиграваш няколко нива на Hurt me Plenty, за да си върнеш формата.

Малко преди края на деня около теб колегите са се запалили и изигравате няколко бързи Quake 3. Лично мен не ме бива, но това не ми пречи да се кефя когато пръсна някой на мръвки с granade launcher.

Работният ден отдавна свърши.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Така си е, така си е :)

Само дето аз специално се кефя на друг тип игри ;)
Адския фен съм на Heroes 3 и Broodwar :)

Написа MacTeP (www) на 18-Jan-2008 16:51


Когато излязоха тези игри, вече бях приключил с игровия ми период и се занимавах повече с други неща. Затова и никога не успях да ги оценя напълно (за съжаление!). Може би някой ден...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jan-2008 17:03


Защо за съжаление ;)
Тъй като гледам, други по интересни и доходни неща си правил ;)

Написа MacTeP (www) на 20-Jan-2008 14:00


Не че се хваля, но съм много добър на Quake 3 :)

Написа Георги (www) на 20-Jan-2008 14:30


Още помня времената когато правих маниакса на мармалад на DooM ;-) На Куейк 3 съм много куц, от бързината на тая игра на моменти ми се повдига.

Написа freax на 21-Jan-2008 09:17


Вторник, 15 Януари 2008

Докато вчера се радвах на бързия си компютър днес се чудя как да го забавя, защото играя стари DOS игри. Разбира се с помощта на DosBox всичко върви префектно и успях да се покефя на старите класики Commander Keen, Mech Warrior, Bubble Bobble и още една камара други.

На човек му се прищява да извади старите архивни дискове и да се заиграе със седмици. Добре, че не съм фен на quest-ите.

За феновете - abandonia.com и bestoldgames.net.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

old school gaming rlzzz

Написа MacTeP (www) на 23-Jan-2008 18:23


Сряда, 16 Януари 2008

Доволен съм от втори сезон Dexter, а още по-доволен съм, че официално е потвърден и третият. Дали ще успеят да запазят нивото, това е стандартният въпрос, който винаги се пита човек след два успешни сезона? Prison Break например, яко започнаха да потъват към средата на втори сезон, а от трети направо може да му се доплаче на човек.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Третия сезон на Prison Break си е направо отделен сериал...

Написа Георги (www) на 20-Jan-2008 23:17


Трябваше да му сменят името на "Prison Break, again". Много силната компания, дето и трябва Скофилд да и измъкне човека от затвора. Толкова завързано с бели конци, че няма накъде повече.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Jan-2008 23:25


Мдамз и аз бях писал нещо подобно

Написа MacTeP (www) на 23-Jan-2008 18:26


Втори сезон мръдна от книгата и ако не беше мацката от Hustle - щях да заспивам.
Ако се следеше скрипта, сина на гаджето на Декстър започва да показва садистки наклонности.

Написа готин на 31-Jan-2008 12:04


Може би това ще е завръзката в трети сезон.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-Jan-2008 12:15


Четвъртък, 17 Януари 2008

Карането в проклетата мъгла само изважда още по-наяве колко зле са ни посраните пътища. Гадни табели, гадна маркировка, гадни пътища. Нищо чудно, че сумати народ се трепе всяка година.

Дейба, една маркировка поне направете като хората. Не зная колко време отнема, но едва ли ще кой знае колко. Човек ходи нормално с пет километра в час, нали? Доколкото съм виждал маркировките ги правят с едни камиони, зад които се влачи валяче с боя. Значи да речем 10 км. в час се движи камиона. Сложи осем работни часа, пилотна и следваща кола, лампи-сирени и т.н. За един ден 50 км. да правят, за една седмица са 250 км. Колко километра пътища има в България?

Да не започвам пък за пътищата, по които маркировката не се вижда заради нахвърляният пясък дето никога няма кой да го почисти.

Въртял съм се на пясък по средата на лятото, точно защото не беше почистен от зимата, после разбира се аз съм виновен, заради универсалното - несъобразена скорост. Интересно я да видим някой може ли да реши тази задача - при 50 км. ограничение път без движение и с три платна, колко е съобразената скорост и кой трябва да я съобрази? Защото и петдесет беше много като по завоя има порядъчно количество пясък.

Хората по света имат осветление по магистралите и СВЕТЕЩА маркировка, тук един пясък не искат да изчистят дето те самите са го нахвърляли (когато са благоволили изобщо).

Мразя да пътувам в мъгла.

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Имал съм големи емоции на нощно мъгливо извънградско и съм си задавал същите въроси. Освен боя трябва да има и грапавини да усещаш като напускаш пътното платно и мантинели със светлоотразители на завоите.

Това е една от безспорните причини за огромния брой ПТП-та.

Написа Веселин (www) на 20-Jan-2008 22:38


Трябва да има и хора, които отговорно си вършат работат за КОЯТО ИМ СЕ ПЛАЩА, мамка му.

Плащаме луди пари на фона на средния месечен доход на едно българско семейство - винетки, застраховки, данъци, а и магистралата платена щели да я правят. и за какво?? за да чуя от майка ми примерно "да тръгнеш към пловдив по светло"... защото първокласните ни пътища неса осветени, почистени, маркирани....

...светлоотразителна маркировка... лукс!

Написа dimitar tabakoff (www) на 21-Jan-2008 08:05


от Norman :
А ти защо не си плащаш парното бе мемелюк превтасал !?
Да не мислиш, че хората съществуват само за да ти обслужват на тебе маясъялсалия ти вмирисан муфтаджийски задник.

БЛОГЪРИТЕ НА САПУН !

Написа norman на 21-Jan-2008 09:55


През уикенда минах магистралата София-Пловдив - два пъти... След стопяването на снега състоянието и е меко казано ужасно... Особено традиционно покъртителния участък между Шел-Пазарджик и ханче Калугерово - "великолепен" е просто... Сто километра двулентова магистрала не можем да поддържаме изрядна, пък какво остава за другите пътища...

Написа yovko (www) на 21-Jan-2008 14:43


На скоро един приятел нагази една дупка, която беше оставена необозначена и на място където едва ли ще я видиш, особено в тъмното. От това пострада сериозно предницата на колата (добре пак че нямаше пострадали хора). Идват КАТ и ... “Несъобразена скорост. Ако си карал по бавно, щеше да видиш дупката и да я заобиколиш...”
С това правило могат винаги и всякога да прехвърлят вината на теб. Единични са случаите при които някой е успял да осъди пътното или общината за нанесени щети в резултат на дупки, трапове и т.н.
На скоро, когато имаше поледици, тези които пострадаха също бяха обвинени, че карат с несъобразена скорост. На солиден лед и баир и спрял да си, ще тръгнеш, камо ли да спреш.
Това е положението в България. За това имат вина хората които не си плащат данъците и тези които не могат или не искат да управляват правилно паричните потоци които все пак постъпват в бюджета. Отделен е въпроса, че в България почни няма пътища. Поне 70% от пътната мрежа са кози пътеки. Въпреки малкото хубави пътища които имаме, поне да се поддържаха както трябва, но уви...

Написа Стефан на 21-Jan-2008 17:36


Пътя Бургас - Созопол е със светлоотразителна маркиворка... кара си е супер лесно и всичко се вижда перфектно. Една вечер ми се налагаше да се прибирам максимално бързо по пътя и мога да кажа, че нощно време всичко си се виждаше и нямах проблеми дори със 190

Написа MacTeP (www) на 23-Jan-2008 18:29


Петък, 18 Януари 2008

Минах Commander Keen 4 на най-трудно ниво и ми отне около ден.

Commander Keen 4 startup screen

Навремето тази игра ми беше една от любимите и ме запали по целия жанр "скачай-стреляй" известни още като платформни игри. Специално Commander Keen е една от най-добрите излизали в началото на 90-те години. Изключително качествено е написана, графиката и на времето беше повече от прилична, а автори са и небезизвестната фирма id software. Keen 4 всъщност е игра със съвсем различен engine от Keen 1-3. 1-3 са грознички, обаче четворката и последвалите я пет и шест, са примери как се правят скачай-стреляй игри, в които има от всичко. Дори и help-а на играта си струва да се види, заради майтапите в него. Бях забравил как съм се смял от сърце, четейки за голямата зелена риба (от нивото в кладенеца), която била второто най-тъпо същество и мислите и течели по следния начин - "плувай, плувай, глад, глад, плувай, плувай, глад, глад".

Пускайте dosbox-а, дърпайте играта от bestoldgames.net и започвайте. И без измами моля, въпреки че аз съм написал код по темата, който можете да намерите в секцията стари програми за игри на сайта ми. Така наречените "бъзикатори".

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Commander Keen rulez :)далеч по-забавно от днешните бози :)

Написа Licho на 21-Jan-2008 08:20


Припомни ми, моля, как се влизаше в пирамидата с ръчичката?

Написа Simich на 21-Jan-2008 08:29


Забравил съм, честно. И аз това се чудех, но не ми се търсеше. Смътно си спомням, че на някое от нивата имаше два изхода /кладенеца?/

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Jan-2008 09:31


Metal Slug е моят фаворит в категорията - има 6 версии, прекрасна е, с много детайли направена.

Написа bu на 21-Jan-2008 13:45


http://www.rinkworks.com/apogee/s/6.2.2.shtml
за пирамидата

Написа licho на 21-Jan-2008 13:51


Още по-сладко - днес е пуснат под GPLv3 кода на първият SimCity под името Micropolis: http://www.donhopkins.com/home/micropolis/

Написа singu (www) на 21-Jan-2008 15:14


coollllllllllllllll, мерси много :P

Написа Не пишете nicknames, освен ако не се обръщам така към вас! (www) на 21-Jan-2008 17:44


Никога не ми е бил интересен Commander Keen ама аз си падам по малко по-различен тип игри ;)

Написа MacTeP (www) на 23-Jan-2008 18:31


Събота, 19 Януари 2008

От както съм започнал да пускам уеб сайтове първото нещо, което правя е да пускам отделен сървър само за статично съдържание. Какво да се прави разглезен съм, винаги съм хоствал сайтове на машини, на които съм имал пълен достъп и това да си хостна сайът на място, където не мога да пипам по софтуера, вероятно никога няма да се случи.

Отплеснах се.

Говорех за сървърите за статично съдържание, като от тях най-много съм ползвал Boa (с малко Boa patches) и веднъж се пробвах с thttpd, което любезно беше пачнато от maniax (върни стария изглед на блога бре!), но не ме изкефи.

Напоследък гледам набира сила lighttpd. Това чудо освен, че е с изключително противно име, което дълго време смятах, че е liBghttpd, е известно с това, че се ползва от youtube и някои други големи сайтове. Всъщност нямах намерение да сменям Boa-та, само че заради липсата на няколко функционалности в нея се наложи. Трябваха ми access control списъци, евентуално нещо подобно на mod_rewrite, а пък всяка допълнителна екстра щеше да е добре дошла.

Enter libghttpd (колко го мразя това име, като му викате Lighty на сървъра поне го кръстете така официално, дейба тия хакерски простотии от сорта на GNU и подобни, много сте забавни няма що!). Сървъра е бърз, поддържа една камара екстри и като се изключат няколко дребни бъга и липсата на per-vhost error logs, работи добре.

Всъщност го ползвам само защото ми писна разни досадници да ми линкват картинките, които вадя на всеки 10-15 секунди от излъчваните в iptv телевизии. За да се отървете с Lighty от подобни навлеци, можете да ползвате следните няколко тествани *реда*:

$HTTP["host"] == "i.iptv.bg" {
    $HTTP["referer"] !~ "^($|http://(iptv\.bg|test\.iptv\.bg)/)" {
        $HTTP["url"] =~ "snaps/" {
            url.access-deny = (".jpg")
        }
    }
}

Имайте предвид, че ако проверявате първо в url и след това referer, нещото *не работи*.

Същото като горното, само че реализирано в Apache, но без mod_rewrite изглежда по следния начин:

<Directory "/srv/www/iptv.bg/pics/snaps">
    <Files ~ "\.jpg$">
        SetEnvIf Referer "^($|http://(iptv\.bg|test\.iptv\.bg)/)" allow_link
        Order allow,deny
        Allow from env=allow_link
        Deny from all
    </Files>
</Directory>

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Остави го Lighty, друго си е руската школа: http://nginx.net/ е това си е за статики. Напоследък гледам, че и кеш базиран на него има: http://code.google.com/p/ncache/, няма нужда даже от Squid или Varnish. И не само за статика, а и като reverse proxy също е много добро.

Написа Стоян Жеков (www) на 23-Jan-2008 00:45


nginx е известен като сървъра на който се хостват най-много троянци :-) Но да, чел съм че е много, много добър.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Jan-2008 01:43


Неделя, 20 Януари 2008

Офисът ни е в стара кооперация на центъра на София, като най-забележителното в нея е асансьора. Произведен 1929 година от някой си г-н Шиндлер. Това е най (ама наистина!) най-тихият асансьор, в който съм се качвал.

Преди година-две боядисаха стълбището, смениха входната врата с метална и за няколко месеца входа дори изглеждаше приветлив. За съжаление, това положение трае твърде малко. Боята си е добре и врата си е на мястото, но навика на една от съседките да храни някакви улични котки, еба мамата на положението.

Сега като влезеш във входа, преди да стигнеш до асансьора вече си потънал в приятното ухание на котешка пикня. Били чисти животни. Чисти са, някой като ги очисти - става чистичко, да. Та за тия проклети котки през ден-два се свалят някакви кутии с буламачи и мърляците се събират да гъчат. Даже нагло се катерят по стълбището и мяучат, че искат още.

Аз котките не ги обичам и гледам да си нямам вземане-даване с тях, но откакто един ден излизайки от асансьора някаква ми се завря в краката и понеже се бях заблял подскочих, чак щях да счупя асансьора, специално с тези котки от входа съм в тиха война. Те може би не го знаят, защото не съм обявявал нищо официално ;) но със сигурност са го почуствали няколкото пъти когато са попадали в обсега ми.

Няма нищо по-весело от мръсно-неблагодарно-добиче-котка, което решава, че може да ти се мотае наоколо мяучейки за храна, а вместо манджа да излети със скоростта на светлината засилена от селски шут и два спонта преди да уцели вратата.

Някой ден ще им подаря посещение при екстерминаторите.

[ Коментари: 35 ]
Коментари

Предполагам си подочул новината че в неделя някой "злобен, гаден ..." лЮбител на животните е помогнал за очистването на Слатина и Борово от малките сладки готини кученца дето ръфат краченца и панталонки ...

Написа zeridon (www) на 22-Jan-2008 07:19


И кво вместо да се разбереш с бабката риташ котките? Айде като тая или друга баба пусне внучетата си да обикалят из коридора и те дразнят ритай и тях. Понякога наистина си мисля, че не само се правиш, а наистина си тъпанар.

Написа Иво на 22-Jan-2008 07:46


от Norman :
Ми какво да се очаква от разбеснелия се глиган Чорбаджийски. Добре, че си нискоинтелигентен наемник и има кой да ти наритва главата непотребна ъв офиса.
Стотинкар клеясал.

БЛОГЪРИТЕ НА САПУН !

Написа norman на 22-Jan-2008 07:55


Kitty is going down!
Вземи си някое сладко кученце, което гризка котенца. Аз имах такова, но вече го няма. Иначе бих ти го отстъпил за няколко дена.

Написа Dog на 22-Jan-2008 08:14


И аз бих ритал, ама бабата! Никога няма да забравя смрадта да лайна и пикня във входа едно време като живеех в панелка... Имаше цяла тумба пенсионери, които хранеха всякаква гад от улиците - кучета, котки и покрай тях плъхове, хлебарки...

Не ме разбирайте погрешно - нямам нищо против животните, но мразя природолюбителите от описания вид. Като са толкова загрижени, защо не приберат животното у тях, да им пикае и сере в къщата? Вместо това ми го отглеждат във входа, че всички да газят в да-не-го-казвам-пак...

Аман!

Написа kolevski на 22-Jan-2008 08:16


Тея добичета носят и разни болести, например ако имахте малки деца и живеехте в същия вход едва ли щеше да ви е приятно. Прав си е човека да се възмущава, да си ги храни навън, каква работа имат разни болни котаци във входа?!?

Написа Не пишете nicknames, освен ако не се обръщам така към вас! (www) на 22-Jan-2008 08:18


Иво,

Бабката като иска да си гледа котенца да си ги вземе в апартамента...
Той този вход да не е зоологическа градина да го е*а.. и аз да съм и аз бих си "пойграл" с тях!

Написа Калоян Цанков на 22-Jan-2008 11:49


За Шиндлер - това е оня същият от "Списъка на Шиндлер" - имал е фабрика за асансьори във Виена...

Написа rr на 22-Jan-2008 12:27


Брей, браво на човека. Добри асансьори е правел.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Jan-2008 12:37


Абе, и аз съм в стара кооперация. Без асансьор. И котка си имах. Живееше си тихо и кротко в мазето. Една черна красавица. Много любвеобилна. Хранех я навън. После си роди котенца. Оцеля само едно. тъкмо поотрасна и майката изчезна. Явно някой твой "колега" се е погрижил. Сега гледам малката Беба. Още е страхлива. Не излиза. Всеки ден докато не я видя да си покаже главичката ме е страх, че и нея някой ще я "екстерминира". Ще кажа само едно - досега аз на котешка мръсотия във входа не съм попадала. Обаче на човешка се попада често. Мине се не мине и някой реши да си свърши нуждите във входа. Хора. Не котки. А за изритването - какво да ти кажа... Голям мъжкар си...

Написа Sami (www) на 22-Jan-2008 14:13


Сълзливите истории другаде, не ми действат.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Jan-2008 14:49


Мога да потвърдя написаното от Sami - и аз често минавам през същия вход. Човешки лайна и пикни съм намирал там не знам колко пъти, сигурно десетки. Котешки - никога.

Всъщност, никога не съм виждал котка да свърши нещо във вход - а гледам котки откакто се помня. Кучетата го правят много често: маркират територии. Хора - също, особено ако са пияни. Но котките - не: няма как да го заровят в мозайката. Да не стане така, че да ги изтрепеш, а олайняването да продължи?

(Освен ако това не е било целта на мероприятието, де.)

Написа Григор (www) на 22-Jan-2008 16:32


Никога не бих ритнал котка. Имам толкова по-добри идеи.

Написа пейо (www) на 22-Jan-2008 17:32


Добра идея е да завържеш за опашката на котката(/ите) алуминиева кутийка от кока кола или нещо подобно. Надявам се досещате какво става... Дяволска усмивка се прокарва по лицето ми :)

Написа Емил Попов (www) на 22-Jan-2008 19:35


"Написа Иво на 22-Jan-2008 09:46 И кво вместо да се разбереш с бабката риташ котките? Айде като тая или друга баба пусне внучетата си да обикалят из коридора и те дразнят ритай и тях. Понякога наистина си мисля, че не само се правиш, а наистина си тъпанар."

Тоа па, ако ми серат пред вратата ше ги ритам и още как!

Иначе и в нашето мазе се подвизаваше неква маца, но усети миризмата на зехтин и лучец и бързо емигрира.

Написа freax на 23-Jan-2008 09:25


На мен също ми харесват котки, но със сигурност мирише по един точно определен начин там където си вършат работата! Ето ви още една слъзлива история, когато остареят особено бабите може би поради урбанизацията и отдалечеността на внуците се получава че те не могат да комуникират със себе подобни (хора) и за това изливат рога на изобилието върху милите помияри-бълхарници (кученца тоест) Правят го въпреки че освен тях наоколо живеят и други хора даже някои с деца. Та един слънчев зимен ден 2-3 такива помияра както бяха изгладнели на спирката в Дианабад надушиха в чантата на една такава баба месо... Едвам я отървах, най-голямото от тъпите гадини като се изправи на задните си крака беше колкото бабичката. Може би е по-добре да запазим повече гори, там да има животни а в градовете просто да ги отстрелват?

Написа ceci_ на 23-Jan-2008 14:39


Абе Жоро, абе "гад" мръсна, що не земеш няква отрова и да ги нахраниш тия тъпи котки, ааа? Ми ще ги риташ, те ще ти свикнат на шутовете и сами ще идват да ги милваш бе...
Пфу, аман от психари, дето защитават уличните добитъци, ами като ви е жал - земете си ги у вас бе... ай да ви го наритам начи... Ей, блогъри, глогъри и разни гъри - кво ми се правите на душици - до сега не съм видял уличните зверове да намаляват въпреки усилията на Чорбаджийски и моя милост - напротив - увеличават се с геометрична прогресия - заради такива като вас, дето вместо да си ги гледат у дома ги пускат сред природата...

Ах, как мразя котки, кучета и всякаква такава пасмина живееща бездомно по стълбищата на входа ми... ах как мразя острата миризма на котешка пикоч. А най-много мразя когато се стопли и тръгне жената с детето на разходка - като се върнат - поне по 5 бълхи носят със себе си - от онея, дето УЖ си стоели по тъпите котки...

Ей, котколюбителите (френолозите имам в предвид, ако ви е просташко другото) вземете си приберете уличните котки у ВАС! До моя вход има 10-15, ще Ви ги опаковам и пратя за моя сметка - само кажете адрес! Аман...

Написа SimonP (www) на 23-Jan-2008 18:45


Лека поправка, Жоро моля те направи я - френолог да се чете ФЕЛИНОЛОГ :) Пфф, къде отидох чак при черепите.

Написа SimonP (www) на 23-Jan-2008 19:47


негативното възприемане на света не говори никак добре и не води до нищо добро.

Написа cpuser на 23-Jan-2008 21:39


@cpuser - негативното възприемане на света води до добър линк байт :)

Аз пък мисля да си взема котка в къщи... ама възпитана и с хигиенни навици, иначе ще я науча да лети ... от 6тия етаж... примерно :) Яки животинки са котетата, ама имат супер гаден характер и са бая злобнички. Тъй че Жоро мен ако питаш коктите ти правят мръсно и пишкат щото не ги кефиш :)

Написа MacTeP (www) на 24-Jan-2008 01:29


@MacTeP

колко високо интелигентно и находчиво :) добре, че родителите ти не са мислили по същия начин за теб (хмм, дали пък...) като си бил на 1-2 г. и си им умирисвал живота.

Написа cpuser на 24-Jan-2008 08:01


Да сравняваш животни с хора е признак на психически проблем.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Jan-2008 11:10


До "Написа Георги Чорбаджийски (email) (www) на 24-Jan-2008 13:10"
Исках да напиша точно същото но се отказах. С такава ценностна систем не е възможно да разбере...

Написа ceci_ на 24-Jan-2008 14:35


@Чорбаджийски

Брех, не думай.

Да си мислиш, че можеш да констатираш психически проблем, а да не си доктор е все едно да си мислиш, че си гениален, при все че е видно, че не си.

Написа cpuser на 24-Jan-2008 14:37


@ceci_

мила, силно не искам да те разбирам. надявам се, че нямаш нищо против.

Написа cpuser на 24-Jan-2008 14:40


Много, много далече съм от доктор, но пък и не е необходимо да си доктор, за да видиш че някой не е добре с главата като му слушаш брътвежите и как сравнява животни с две-три годишни деца. Та колко деца казваше имаш?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 24-Jan-2008 15:26


@Чорбаджийски

По стара българска традиция ме изкара набързо луд, поради несъгласие с това което пиша. Няма проблем, аз ти се радвам :)

Продължаваш натрапчиво да си мислиш, че “сравнявам животни с деца”, докато всъщност говоря за отношение. Както и да е, щом те вълнува темата, се зачети тук -

http://www.hans-hass.de/Englisch/Human_Animal/1_01_Animal_and_Human_Behavior.html
http://news.softpedia.com/news/Human-Behavior-Found-in-Animals-55118.shtml
http://books.google.com/books?id=ghsugzVIo8MC
http://news.bio-medicine.org/biology-news-2/Chimp-vs--human-DNA-3A-whats-in-the-1-25-difference-2862-1/

Да не се екзалтираш повече от необходимото, докато четеш последната връзка :)

Приложената литература предполага, че имаш адекватно познание по езика, биология и психология.

Хайде със здраве.

Написа cpuser на 24-Jan-2008 17:25


Сравняваш мен - дете на мойте родители, роден от майка ми, тяхна плът и кръв с някакво си животно? Животно взето за да запълва някаква празнина в нечии живот?

Чувствам се малко убиден. Ти децата си като кучето ли ги гледаш? Ако да... надявам се да не са много родителите като теб, защото това е недопустимо.

Написа MacTeP (www) на 25-Jan-2008 09:30


@мастер
Евала, Майсторе! Съвсем встрани от започнатия спор, искам да те попитам колко имаш по правопис?
Направо ме шокирате с тея изпълнения, честна дума...

Написа V. Vassilev на 25-Jan-2008 10:16


И аз съм Убиден на всички, че продължавате тоз` глупав спор!

Написа freax на 25-Jan-2008 12:01


@V. Vassilev - От известно време не посещавам учебни заведния... май си и личи.

Написа MacTeP (www) на 25-Jan-2008 15:18


MaCTeR, за справка и малка поправка се пише думата "О" http://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD, иначе гледам много сте се разгорещили в тотално безсмислени спорове. Сега и Бриджит Бардо ще удари по масата с желязната ръка на закона ;)
Обичам животните, не са като хората, но не значи, че не се както трябва да са. Те за разлика от нас не могат да разсъждават, камо ли и логично, но още повече не могат тези дето ги защитават... сещам се за един епизод на Саут Парк с едни просяци... Доста поучителен за хората с разсъжденията по въпроса как трябва да галим животинките с перце само щото са по-слаби от нас. И бира ли да си отворя по случая, че а по-слаби?

Написа krassyo (www) на 26-Jan-2008 02:34


Напълно встрани от темата: има ли как да скриеш е-майлите на коментиращите? Сега блогът ти е като новогодишна баница за спамерите... :-(

Написа Григор (www) на 27-Jan-2008 21:11


Ако разчиташ никой да не ти знае е-мейла, за да не получаваш спам, вече си загубил срещу спамерите. Най-глупавото нещо на света е да се опитвам да правя някакви тъпотии от сорта на _AT_ и подобни. Който го е страх от мечки да ходи в гората. Отделно че всичките подобни мерки повече пречат на нормалното използваме на адресите, отколкото помагат, тоест защо изобщо да си правим труда - за да се чувстваме добре ли? Не смятам, че security through obsucurity работи, а и спамерите не са тъпи. Отдавна знаят как да заменят _AT_ с @ и подобни тъпизми.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Jan-2008 22:44


@Григор:

Право думаш за мейлите! :-)

@Георги:

Блог, който показва мейлите в открит вид, след публикуването на коментар, трябва *изрично* да упоменава това във формата за коментар! Вежливо би било.

Стандартно, 99.999% от блоговете в момента, *не показват* мейлите на коментиращите. "Expected behaviour" се казва. Ако твоят блог е различен, напиши някъде. Примерно:

Email: [...] usеr@example.com (Вашият e-mail ще се вижда от всички)

...и позволи на хората сами да решат, "...Не смятам, че security through obsucurity работи, а и спамерите не са тъпи..." -- сами за себе си, дали искат мейлът има да се вижда в plain text на някой сайт, или не (заради спамърите, или поради някаква друга причина).

Личен опит: e-mail, който не е бил публикуван в "открит вид" в Интернет, е около 99% защитен от спамърски атаки. Останалият 1% е въпрос на късмет за спамъра и мейлът да не е от вида info@... че тези са стандартни и могат да се намерят с налучкване.

Та, просто една малка забележка някъде, "Вашият мейл *ще се вижда* от всички", до полето "e-mail", би било найстина много хубаво за потребителите... Повечето хора не знаят, че мейлът им ще се види след пускането на коментара. А и privacy - URL на личния сайт/блог е едно, мейлът е съвсем друго.

Сигурен съм, че и други биха ме подкрепили! :-)

PS А за въпроса с котките няма да коментирам...

Написа Michel (www) на 04-Feb-2008 07:13


Понеделник, 21 Януари 2008

Ако Beowulf показва какви ще са филмите правени след време, не съм впечатлен. Анимацията е ок, зрелищно е, а историята може да се разкаже в едно изречение. И то без да пропуснеш нищо. Final Fantasy е в пъти по-добър от тази измишльотина.

Правачите на модели за филма са наблегнали основно на Анджелина Джоли, приличаше си много. Разбираемо е това съсредоточаване ако им е позирала докато са я моделирали за "голите" кадри с тази налята гръд като главата на осмокласник в МГ.

3D версията на филма, може би някой ден ще доведе до негов втори прочит от моя страна, а дотогава го слагам в категорията става с доста уговорки.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Доста впечатляващ е 3D вариантът. Ние го гледахме неотдавна: http://dni.li/2007/11/22/boston08/

Написа zImage на 22-Jan-2008 23:15


Нещо не си падам по тия анимираните фимчета... Някак си са яко куци и зкуствени. Колкото и да се стараят...

Написа MacTeP (www) на 23-Jan-2008 18:37


Вторник, 22 Януари 2008

Донякъде ме радва, че Flash постепенно започва да се превръща в нещо полезно, а не само като инструмент за правене на досадни реклами и подобни неприятни неща.

Днес открих Open Flash chart. Това ще е първото flash нещо, което ще изполвам в мой проект.

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Flash-а е толкова "полезен", че Adobe пускат Flex (който за разлика от предшественика си има някакъв полу-смислен замисъл)

Написа Георги (www) на 24-Jan-2008 22:29


То и фаша си имаше смислен замисъл... просто разни смотаняци го ползват изцяло за правене на сайтове и тн... защото смотаните им клиенти искат всичко да им шава. Нещо подобно започва да се получава с AJAX... всеки го ползва когато му скимне, за какви ли не ненужни глупости, повече пречещи, отколкото помагащи

Написа MacTeP (www) на 25-Jan-2008 09:26


Flex отново генерира swf файл, който се изпълнява от Flash виртуалната машина. Хората отдавна си Flex за цялостни решения (включително сео оптимизирани).

Написа peter (www) на 28-Jan-2008 18:53


И как по-точно ще са "seo оптимизирани" тези swf файлове? Да не би търсачките да ги свалят и след това да търсят в тях текстове или да ги декомпилират? Не ми звучи като да е много вярно. Който иска да има flash сайт, да забрави за че каквито и да са търсачки ще го намерят, освен ако така или иначе не си направи сайта качествен за четци без флаш.

http://blog.deconcept.com/2006/03/13/modern-approach-flash-seo/

Разбира се такива като моят провайдер http://tbc.bg/ с тяхната *напълно идиотска интро страница* не флаш ами и господ не може да им помогне. Пет пъти съм им казвал да я махнат, защото е олигофренска и заради нея ги няма никъде, но нееее, много готино да имаме "интро пейдж".

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Jan-2008 19:23


използва се deep linking (sfwaddress + swfobject) плюс нещо, което генерира нормални страници. Ако има флаш плъгин swfobject-а замества div-чето с текста и линковете с флаша, а sfwaddress се грижи да отиде на правилното място.

Написа peter (www) на 28-Jan-2008 20:04


Тоест най-добрия начин е да си направиш сайта без флаш, пък после плескай флаша отгоре ама гледай да не замажеш работещия сайт :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Jan-2008 20:08


не си падам по споровете, но защо сайтът да не направен на флаш и заедно със сърварния език, който генерира страниците, не ползват една и съща БД

Написа peter (www) на 28-Jan-2008 20:12


Ако някой ти плаща, за да вършиш нещо по два пъти като вторият път (флаша) е по-малко полезно, по-неизползваемо и по-трудно за поддръжка, спрямо първия път - нема лошо.

Има някаква полза от флаша, но едва ли е в правенето на сайтове. Някоя и друга шарения тук и там е ок, но за "цял сайт" си е трагедия.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Jan-2008 20:38


@Георги Чорбаджийски - За SEO-то и flash-а може да видиш http://oggin.net/work/swf-sdk/
иначе и аз съм на мнение че flash не става за цял сайт

Написа MacTeP (www) на 30-Jan-2008 11:28


Сряда, 23 Януари 2008

Michael Clayton води в тазгодишните номинации за Оскар. Честно казано съм учуден. Филма не е лош, но чак пък седем номинации е прекалено. Щом подобен филм толкова много го бутат напред, колко ли зле са останалите?

Гледах Gone, baby, gone. Филма е само с една номинация (и то за второстепенна роля), а е в пъти по-качествен от гореспоменатия Клейтън.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

И аз не мисля, че филма е нещо, кой знае какво, че да го бутат толкова.

Написа MacTeP (www) на 25-Jan-2008 09:27


Четвъртък, 24 Януари 2008

Отдавна се канех и най-накрая намерих време, за да изгледам сериала Firefly. Доста го хвалят, а и е един от малкото фантастични сериали, които не бях гледал.

Честно казано не съм особено изненадан от това, че сериала са го прекратили без дори да завършат първи сезон. Разбира се има значение и факта, че Фокс са се изсрали излъчвайки сериите не в реда, в който е трябвало, но пък от 14 серии за първи сезон да имаш повече от 75% пълнеж не свързан с основното действие не вдъхва особено доверие.

Сериала е малко странен за космическа фантастика. Няма битки в космоса, пуцат се с пушки и патрони, а по планетите си играят на каубойци и никъде няма кьораво извънземно. Технологиите никакви ги няма и всъщност ако сериала не се развиваше на космически кораб клас Firefly /светулка/, май сериала като цяло е излишен и не впечатлява с нищо.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Не си прав. Сериала е леко по-приятен и смилаем от безкрайната сага Старгейт и/или Стартрек... А това, че не се пуцат из космоса за мен не е проблем - и без това Стартрек фъркат в някакъв измислен Доплеров тунел, а извънземните едва си носят главите от маски (и защо всички извънземни са хуманоиди???)... Най-интересната част на Светулка е като кацнат на някоя планета и те върнат в ... 18 век :)

Написа SimonP (www) на 29-Jan-2008 16:52


Firefly, не ме изкефи нещо и мен. Даже не си спомням вече защо. Както го изгледах, така го и забравих. BSG е един единствен, другото е пълнеж. Без Stargate де. (btw, това за 18-ти век, а и за по-предни, важи с пълна пара за SG-1)

Написа Николай на 29-Jan-2008 19:23


Петък, 25 Януари 2008

Пътувайки към Казанлък по подбалканския път и виждайки два снежни хребета, на които от едната страна снегът беше изключително мръсен, а от другата нормален бял сняг се сетих за ходенето ми до Cebit в Хановер преди две години.

От България тръгнахме в мърляво време и колата ни естествено заприлича на off-road автомобил. В Унгария все още беше доста мръсна, а през ноща на път за Германия заваля дъжд, който ни валя през цяла Австрия и Германия. На сутринта пристигайки в хотела с голямо учудване видяхме, че колата ни беше чиста, почти като излязла от автомивка.

От тогава винаги, когато видя калните български пътища (и подобия) се сещам как дъждът в Германия ни изми колата.

Стана ми тъжно, виждайки двата мръсни хребета на планината.

Събота, 26 Януари 2008

Господин професора Вучков се е преместил в ТВ2 и вече там води шоуто си, което е непромено в стил словестна салата.

Новото е пипнатият вид на водещия. ТВ2 са му направили ново чене, купили са му нов костюм и му слагат прилично количество помада за пред камерата. С ченето са прекалили, изглежда като тоалетен фаянс в устата.

Като за първо шоу, зрителите хич не искаха да му се обаждат, което разбира се породи доста злобни забележки от г-н водещия, но тортата за най-забавно обаждане спечели госпожа, която звучеше доста интелигентно, а след като се увери че говори с Вучков, просто му каза "хубави зъбки, зайо".

Нашето момче му падна ченето и не успя дори да каже "следващия зрител" и да я отреже, защото тя затвори, а мен ме заболя корема от смях. Добър беше и дедото фен на националсоциалистическата партия, който му се обади, за да съобщи, че са издали смъртна присъда на Вучков, за разпространение на простотия сред народа.

Кофти, че сигурно "шоуто" няма да се задържи дълго в ефир. Все пак ТВ2 пари от реклама искат да вадят, а три часа тъпизми всяка събота вечер едва ли ще доведат до приличен рейтинг, въпреки олигофрените, които гледат професора с отворена уста и попиват всяка негова дума, все едно като говори и казва нещо.

[ Коментари: 12 ]
Коментари

Не мога да си обесня каква е тази злоба срещу Вучков!?
Във всеки случай е много по-добре от подлогата Трифонов!

Написа Mee на 28-Jan-2008 18:58


Къде видя злоба? Лично аз съм му голям фен и ме забавлява неимоверно много, когато успея да го издържа. Има изключително висок entertainment value. Стига да не слушаш какви празнословия реди е много весело.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Jan-2008 19:26


Професора е голяма сила. Мен лично много ме забавлява. Не мога да разбера какво не му харесвате... :)

Написа Георги (www) на 28-Jan-2008 20:00


Харесваме го бе адаш, тъкмо това обяснявах на предишния коментиращ :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Jan-2008 20:06


Аз понеже не съм от най-редовните му фенове, още не знам на кой канал ми е TV2, обаче Господарите пуснаха това за "Зайко". Заболя ме корема от смях :)

Написа Георги (www) на 28-Jan-2008 20:10


Много образно разказано! Браво!

Написа Катерина на 28-Jan-2008 22:29


Вучков за президент! :)

Написа Мартин Душков (www) на 28-Jan-2008 22:30


Съгласен! И аз бих гласувал за него!

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Jan-2008 23:32


Ето това е моят коментар:
http://www.cafe-sofia.com/ТВ2-осъзнайте-се-хора/

Написа peter (www) на 29-Jan-2008 11:17


И какво толкова се кефите на хора които се обаждат и обиждат водещият..това ви е много смешно а всъщност е тъжно защото показва липса на култура у тези които звънят и се мислят за много умни като обиждат кой ли не.Понеже и вие се смеета на простотията ми говори за вашото ниво на култура също.

Написа stoyanski на 29-Jan-2008 19:51


Още не мога да схвана логиката на ТВ2, да излъчват Вучков точно в събота вечер. Потока зрители, които може да генерира са подходящи да гледат реклами за трактори (как се оре) и моторни резачки (как се сечат дървета). Пропуснах да кажа, че интерес би проявила и фирма разпространяваща виагра или нещо подобно. Никакви други рекламодатели не биха имали интерес. А големите парички идват от мобилни оператори, застрахователи, автомобилни фирми. Мислите ли, че те ще рекламират в това предаване...? Голяма грешка направи Вучков, като напусна СКАТ. Това ще му коства много бърз залез от теливизионният екран, дотато в СКАТ можеше да си изкара още някой друга годинка...

Написа Стефан на 29-Jan-2008 23:55


Такааааааа е драги зрителиии :)

Написа MacTeP (www) на 30-Jan-2008 11:39


Неделя, 27 Януари 2008

Тази година рожденият ден на Тинчев мина кротко за мен. Пийнах си биричка-шест и като се стигна до ходене към студентски град за тотално отрязване използвах незамъгления си ум, за да се прибера. Стар съм вече, за да правя като някои, дето не помнят какви са ги вършили :-)

Понеделник, 28 Януари 2008

Понякога се получават подобни проблеми, когато се използват чужди сървъри за реклами. Забавно:

LiunxToday busted ad server

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Това направо е.... :) Смях голям

Написа Михаил Пелтеков (www) на 29-Jan-2008 10:15


Кое по-точно??? :)

Написа SimonP (www) на 29-Jan-2008 16:35


Ахахаха, наложи се да пусна друг браузър да го видя :) Ами .. какво да правя, като във Firefox си ползвам Adblock и точно тази грешка е в списъка за блокиране??? :)

Написа SimonP (www) на 29-Jan-2008 16:39


ххахахахахахахаха
КРАСОТА :)

Написа MacTeP (www) на 30-Jan-2008 11:41


Вторник, 29 Януари 2008

Наваксах с още един от кандидатите за Оскар с много номинации, осем по-точно. No Country for Old Men е някакъв безсмислен филм, в който не успях да разбера кой от тримата - наемният убиец, шерифа или глупавият каубой бяха главни герои във филма. Има интересни сцени с гърмене, а кислородната бутилка, която се ползваше за трепане е добра идея, но като цяло филма изобщо не си заслужава осемте номинации.

Rendition (Извличане) обаче със сигурност заслужава, но пък няма дори и една номинация. Във филма се разказва за египтянин живеещ със зелена карта в США, който при едно прибиране добрите момчета от ЦРУ прихващат от самолета и понеже са големи пичове и не им дават да го мъчат на американска територия, го пращат в приятелска арабска страна, за да му пускат те ток и да го давят, опитвайки се да измъкнат нещо от него. Такъв филм само може да затвърди намеренията ми никога да не стъпвам от другата страна на атлантика. Не се знае, дали няма да изчезна безследно във "войната с терора". Хубаво е все пак, че американците няма да ме мъчат, а ще ме пратят на някой друг, това повишава много мнението ми за тях. Да, бе.

Bee Movie също няма номинация за Оскар, но пък това явно отдавна не е критерии за ниско качество, а дори напротив. Филмът е забавна анимация на Dreamworks за живота пчелата Бари. Както всички анимационни филми от последните години, възрастен ще се забавлява с филма може би повече дори от децата. Заслужава да се гледа.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

No Country for Old Men пък е ебати якия филм! Заклевам се!

Написа Иво на 31-Jan-2008 11:59


Препоръчвам да гледаш No country for old men отново и да не се опитваш да го схванеш. На мен ми подшушнаха таз хватка и се нагледах на стил и изпълнение..

Написа uv на 04-Feb-2008 07:58


Ще пробвам, имаше интересни стрелби.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Feb-2008 08:08


Сряда, 30 Януари 2008

Започва да ни става навик да завършваме работния ден с битка в Quake 3. Действа много отпускащо на нервите да гръмнеш някой колега с ракета от упор, а за по-голям кеф може и да викаш по това време - яж, кучееееееееееее!

За разнообразие освен редовното меле, в което задобрявам (успявам да стана трети, че дори и втори при четири човека и шест бота), днес играхме Capture the flag, което досега не бях опитвал, но също е голяма зарибявка.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Capture the flag на куличките (BUBCTF1)... Няма такъв кеф, освен бясното пуцане трябва да прилагаш и някаква стратегия.

Написа Георги (www) на 31-Jan-2008 07:31


Ти па трябвало да станеш 40 годишен, че да откриеш топлата вода:-)

Написа freax на 01-Feb-2008 07:56


Стига бе, имам още едни добри 11 год. преди да ударя четиридесетака :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Feb-2008 11:20


Четвъртък, 31 Януари 2008

Тъй като всеки път се налага да търся поредността от команди за генериране на подходящи сертификати за SSL сайт, ще си ги запиша тук:

openssl genrsa -rand /dev/random -out server.key 1024
openssl req -new -key server.key -out server.csr
openssl x509 -req -days 365 -in server.csr -signkey server.key -out server.crt

Кратко обяснение, за да не се чудя след шест месеца, кое какво беше.

- Първият ред генерира, частен ключ. Ако се иска да е криптиран трябва да се добави -aes256.

- Вторият ред генерира signing request. csr файла го изпращате на любимото ви certification authority, за да получите подписан сертификат.

- С третият ред си генерирате подписан от вас (самоподписан) сертификат. Ползването на такъв не е добра идея, освен ако не сте свикнали да помните sha1 и md5 чексуми и да ги сравнявате, когато браузерът ви пита за сертификат подписан от неизвестно на него authority.

/Мерси на Владимир Пенов, че поправи обясненията ми/.

[ Коментари: 13 ]
Коментари

Либим те. И аз всеки път се ровя кое къде какво...

Написа Васил Колев (www) на 01-Feb-2008 14:28


Що не си го направиш да ти ги генерира онлайн? :-)))

Написа Коко на 01-Feb-2008 15:05


Не се прави на Лили Иванова, ами вземи си купи един сертификат от VeriSign :)))

Написа Георги (www) на 01-Feb-2008 16:24


Вторият ред не генерира сертификат - rsa обработва само RSA ключове. Може да се ползва, ако server.key е криптиран да го dump-неш в server.pem. В случая е излишен.

Написа Владимир Пенов на 01-Feb-2008 18:52


@коко и георги: не бъркайте генерацията с подписването от authority на сертификата.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Feb-2008 21:07


@владо: Мерси, абсолютно си прав, че "openssl rsa -in server.key -out server.pem" е излишно. Не знам какво съм мислил като съм го писал, но вече е поправено.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Feb-2008 21:24


Всъщност има възможност да си генерирате ключ и сертификат само с една команда:

openssl req -nodes -new -keyout server.key -out server.csr

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Feb-2008 21:28


...С третият ред си генерирате подписан от вас (самоподписан) сертификат. Ползването на такъв не е добра идея, освен ако не сте свикнали да помните sha1 и md5 чексуми и да ги сравнявате, когато браузерът ви пита за сертификат подписан от неизвестно на него authority...


Не е добра идея?! Right.. Всъщност ползването на "самоподписан" сертификат е често срещана практика в много фирмени интранети. Всичко е чудесно, докато кореновият сертификат на издателя е импортиран в браузъра на всеки служител. А всичко това като процес може да се автоматизира, така че да не ти се налага да обикаляш 2 000 компютъра, примерно. Оставям на страна факта, че пропускаш да спонсорираш някоя комерсиална организация.

Написа SlamDunk на 03-Feb-2008 15:29


Интранетите винаги са специални случаи. А какво ще кажеш за случая когато голяма българска банка, ползваше самоподписани сертификати?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Feb-2008 17:27


Банките са точно пример за по-частен/специален случай. Ако системата им оперира с клиентски сертификати като начин за идентификация, а на самите клиенти е обяснено ясно със стъпки какво трябва да направят, за да имат работещо ел. банкиране - всичко е сравнително наред, нека си бъдат подписвани от банката. А дори да приемеш обратното - SSL откога е магически куршум, който спира MITM атаки?? Един валиден сертификат не гарантира нищо за масовия потребител, който няма представа от hash функции и предпочита да прескача предупрежденията.

Написа SlamDunk на 03-Feb-2008 18:22


@slamDunk: Е аз какво съм написал по-горе? Точно поради факта, че масовата публика прескача всякакви предупреждения, които се появяват в браузера това е доста основателна причина да не ползваш самоподписани сертификати за *публични* услуги.

Изобщо не става въпрос за клиентски сертификати и имането на собствено authority.

Всеки може да си пусне CA, въпроса е, че докато сертификата на неговото CA го няма в клиентския браузер/софтуер това само по-себе си не дава допълнителна сигурност.

Няма нищо в сигурността, което само по себе си да е "магически куршум". Добре известно е, че сигурността е процес, а не е нещо което се купува, пуска и забравя.

Ако някоя банка на публичния си уеб сайта за електронно банкиране ползва самоподписан от нея сертификат ти би ли ползвал това банкиране и достатъчно сигурно ли е то за нормален потребител?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Feb-2008 03:34


Според мен бъркаш понятията публичен и частен, но не това е въпросът. Една банка може да ползва/издава собствено подписани сертификати на клиентите си, без това допълнително да застрашава сигурността на данните. Вече обясних и в КАКЪВ СЛУЧАЙ това е приемливо, не виждам смисъл да го правя отново, а ти просто повтаряш думите ми.

Написа SlamDunk на 04-Feb-2008 11:43


Явно няма да се разберем, защото говорим за различни неща. Никога не съм оспорвал, че банка може да си направи CA и да подписва какви си иска сертификати. Няма проблем и сертификата за web сървъра да си подпише.

Само че не е никак добра идея с подобен сертификат подписан от тях и не подписан от ИЗВЕСТНО на браузера им authority да "защитават" публичния си сайт.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 04-Feb-2008 11:54