< HomePage | Снимки
<- Сряда, 21 Юли 2004 | Начална страница | Петък, 23 Юли 2004 ->
Четвъртък, 22 Юли 2004

Седя си вчера, пиша си презентацията, никой не закачам и изведнъж купона почва. Калоян ме пита дали да дадел телефона ми на някаква журналистка от радиото да ме питала нещо за някакво интервю и аз лекомислено се съгласявам. В следващият момент се отказвам и се опитвам да набутам Metalista да се прави на експерт вместо мен, обаче вече е късно, телефона ми звъни и провеждам следният разговор (предаден горе-долу):
(??) г-н Чорбаджийски?
(gf) Да, аз съм.
(??) Аз съм (не го помня) от радио Хоризонт и искам да ви питам за сайта със заплахите.
(gf) К'ви заплахи?!
(??) Не знаете ли, че на един сайт на ал кайда (ал кайда, ал кайда!) заплашиха България и Полша с терористични атентанти?
(gf) Не...отде да знам...не чета вестници и не гледам телевизия (на акъла си викам, дреме ми на ......), сигурно е някаква шега.
(??) ?????? ама държавните мъже са много притеснени, а ние искаме да установим дали заплахите са истински.
(gf) Ми да се притесняват, като си нямат друга работа, а аз с какво мога да помогна?
(??) Ами да ми кажете за този сайт и как могат да се проследят авторите на текста.
(gf) Трудна работа да се проследи кой къде какво е писал (обяснявам простичко за проксита и т.н.)
(??) И все пак?? Можете ли да дадете интервю за ... (сутрешното си нещо там).
(gf) Добре де, пратете ми сайта, поне да знам за какво става въпрос, ще проверя. Емайла ми е едикойси...
(??) Ще го пратя и ще ви се обадя по-късно.

Луда работа...продължавам да си правя презентацията и след малко получавам емайл от девойката (казва се Снежана) със следния адрес в писмото: www.ansarnet/vb/showthread.php. Странна работа почвам да си играя и най-накрая налучквам, че става въпрос за www.ansarnet.ws/vb/, което се оказва някакъв форум на арабски. Започвам да отговарям на писмото на девойката и телефона пак ми звъни. Вдигам и отново си говоря с нея:
(си) получихте ли писмото?
(gf) да, тъкмо ви пишех отговор, това което сте ми пратили не е коректният адрес, но с малко тестове го открих. Пратил съм ви истинският. Става въпрос за някакъв форум.
(си) /много разочарована/ форум? И всичко това е писано в някакъв форум?
(gf) арабският ми е зле, ама като гледам си е баш форум...
(си) а интервю утре ще дадете ли да обясните как може да бъде проследено съобщението и дали е автентично?
(gf) абе нали ви обясних, че не може......добре де, ще дам (то се е видяло иначе няма да ме оставят на мира)
(си) по-късно ще ви потърсим.

Довършваме презентацията с ManiaX-а и докато той рисува грозни картинки на мрежови постановки пак ми звъни телефона и се уговарям (вече с друга девойка), че ще ми звъннат утре между 8:10 и 9 без 15, да ми вземели телефонно интервю за това как ще се докаже автентичността на съобщението (?!??!!?). "Обяснявайте моля ви не много технически, знам че се дразните, но хората трябва да ви разберат". Е па по-просто от това, което обясних няма на къде...както и да е. "Как да ви представя?", Георги Чорбаджийски от Асоциацията за информационна сигурност. "Добре ще се чуем утре"....жив да не бях.

Отивам на ИББ, после в О'Шипка, прибирам се и си лягам. Навивам си часовника за да стана за интервюто...

Ставам рано-рано и ми е криво. Цяла нощ съм сънувал обяснения за проксита и за трасиране на IP адреси. Поразтърсвам се из мрежата за ansarnet и откривам, че и друг път е споменаван за някакви заплахи срещу Италия и т.н. Хоства се в дубайска фирма (micfo.com), която пък ползва услугите на американската ev1. Сайтът скоро се е местил, бил е при planet communcations (най-вероятно дубайците просто са си сменили доставчика), това ми го показва netcraft. На ansarnet ползват vBulletin форум, всичко е на арабски (или поне на такова ми прилича). Чета AUP-то на micfo.com и там пише, че obscene materials и подобни се махали. Нормално. Въоръжен с данните от тези микроскопични проучвания чакам да светна нацията в телефонно интервю по радио Хоризонт.

Звъни ми телефона, предупреждават ме, че ще ми звъннат след 2 мин и че ще съм в ефир. Отговарям "ок" и затварям. Звъни ми пак телефона, чувам водещата да говори с някаква, как нито сме щели да се изтеглим от Ирак, нито да пращаме нови хора. Говорят и за някакви министри и идва моят ред. Представят ме, както съм пожелал и ме питат какво мога да кажа за този сайт, на който е заплахата, те били научили, че е някакъв форум (е да нали аз ви го казах, то понеже много трудно да видиш). Обяснявам къде се хоства и т.н.
(??) А може ли да се потвръди дали заплахата е достоверна?
(gf) Технически не може. Може да е публикувана от всеки. Трябва да се питат собствениците на сайта за адресът, от който е публикуван текста, но и това няма да доведе до нищо, защото един такъв адрес се подправя много лесно.
(??) Значи не можете да потвърдите, че заплахата е истинска и идва от Ал Кайда (ал кайда, ал кайда!)?
(gf) /дейба точно това казах, хайде пак/ Технически не може да се установи дали е истинска и кой я е пуснал.
(??) А ако се потърси съдействието на собствениците на сайта?
(gf) /никой не ме слуша/ Да те могат да кажат адресът, от където е публикувано съобщението, но този адрес, където и да е нищо не доказва. Лесно може да бъде на някоя компроментирана машина или услуга навсякъде из интернет.
(??) Значи всеки може да е публикувал съобщението?
(gf) /май вече стигаме до някъде/ Да, всеки с достъп до интернет без значение кой е и къде се намира.
(??) Благодаря ви, лек и безпроблемен ден.
(gf) И аз ви благодаря, чао.

Уффф, добре де, кво искаха сега от мен? Да кажа "Знам аз!!! Усамата гу е писал това! Аз го проследих до неговият кумпутър от който той точи порно и си проверява пощата в hotmail! Страхувай се Българио, почвай да се окопаваш, страшно е!". Много забавно - чак ме избива на истеричен смях.

Решавам да проверя какво става из пресата и как отразяват родните ни журналя такива чутовни заплахи, който ни отправят по разни форуми. Отварям напосоки standartnews.com и почва да ме избива студена пот и луд хилеж! Въх, нападат ни!

И кво да си помисля при заглавия от сорта на "Страшно е, даже много страшно!", "В Бургас отложиха отпуските на полицайте, за да бдят", "Всички арабски граждани в България на проверка", "Стандарт ви предупреди отдавна, че Осама ни е вдигнал мерника", "Симеон в отпуска" /то верно, че преди да ни заплашат ама как може.../ и т.н. все в тоя стил. Чак някакъв наглец написал статия, в която в прав текст твърди, че който не се шашка от заплахите и не прави нищо, е с терористите. Браво бе, евала. Да ви напомня на близкото минало, в което, който не беше комунист беше от лошите?

Отивам си в офиса и си бъбря по ICQ. Разказвам набързо какво ми се е случило и Йовко ми казва, че добре че не съм видял другите днешни вестници, а Габо разправя вчера как питали някакъв министър "Какво правел той по повод заплахите?". Ми кво да прави, ебаси?

Ей така се създава масова психоза. Благодаря ви господа Журналя за информираността с която ме заливате. Надявам се поне аз да не съм допринесъл за нея. Питаха ме, добре де, що се съгласи да ги светкаш и да дадеш интервю, в което десет пъти да кажеш едно и също. Ми как да не се съглася при масовото малоумие, което се насажда сред народонаселението. Отвсякъде изкачат "информирани" и "специалисти" (които на монитора викат компутър) и като ги чуя какви ги разправят ми иде да се хвана за гушата и да се самоудуша от яд. Айде нема нужда. Заради писанията в някакъв си форум пък бил и той на арабски да изшашкаме цяла България.

Slow news day ли, какво?

[ Коментари: 17 ]
Коментари

От известно време нямам телевизор и съм много добре. Пропуснах истериите покрай шофьорите в Ирак и други подобни. С две ръце съм против насаждането на психози у народа :)

Написа Атанас Корчев на 22-Jul-2004 14:47


като го гледам тоя сайт се чуда как ли се парсва арабски текст:)

Написа jeeves на 22-Jul-2004 14:58


а пък вижте как се въвежда текста в текст полетата ... от дясно -> ляво .хахах ... а като пиша в тесктареа ..сигурно отдолу-нагоре ...хахах ...ами ако искам да остава празен ред ...хаха ..ал кайда , ал кайда ...хахааха

Написа jeeves на 22-Jul-2004 15:14


край, търпението изчерпа ни са, кокорбашията на <Асоциацията за информационна сигурност>, Георги Чорбаджийски ний заловихме и всички журналисти ако до 48 часа не напуснат Булгаристан ша го поим с по една бира на всеки кръгъл час, а на почивките ша му тикаме картофи и цаца силом в устата дорде не стане бей гиби.
И не са опитвайте да ни проследите ИйПий-тата щото ша взивим Интирнетата

Написа AliBotush на 22-Jul-2004 15:56


Ми кат не си дал "правилния" отговор от раз как да не те питат няколко пъти.

А иначе - FUD,FUD и нищо повече от FUD. Тия са точно както казваше един мой учител: "Ти нямаш мозък - само ганглий изтерзан".

Ама така се получава като имат само едно място от където да преписват...

Написа пейо (www) на 22-Jul-2004 16:00


Браво, имате добра памет!

Написа снежана на 22-Jul-2004 18:25


Има една много хубава фраза, "Вестници се печатат, за да се продават, не за да се четат". Всичките медии са на този принцип ...

Аз още понасям да чета IT in the press, и там е пълно с простотии, не искам да си мисля за какво става въпрос в останалата част от пресата...

Написа Васил Колев (www) на 22-Jul-2004 19:17


Добър, човек си Жоро. Добре, че ти си ги поел и изтърпял и не ги препрати към мен за такива двусмислени интервюта.
Иначе експертните мнения не са проблем. :)

Печелиш почерпка по случая. ;)

Ники

Написа Ники (www) на 22-Jul-2004 23:19


Предварили са те, Жоро, още снощи! Виж тук: http://news.bg/article.php?cid=7&pid=0&aid=144362

Написа Силвина Георгиева (www) на 23-Jul-2004 07:35


Точно затова говорех. Започнаха с глупостите...

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Jul-2004 08:02


Гледах го снощи това по БТВ...голям майт ап.. хаха .. а сега чух че сайта го били затворили заради заплахите :)
offtopic* Съжалявам за маймуницата..lynx-a нещо явно ми се е бъгнал :)

Написа Alex (www) на 23-Jul-2004 10:25


Преса... медии.... боза...
Нормално е да ти вземат такова интервю Жоро,
аз всестници и телевизия гледам рядко и обикновенно филми, но всеки път като погледна някой вестник, виждам само простотии, и няколко малки по-смислени каренца някъде посредата на вестника.

Трябва да се плаши и психира народа, иначе ще вземат да си мислят простотии от сорта на:
"Защо управниците ни не правят нищо освен да лапат и какво можем ние да направим по върпоса?"
"Защо ни е такава държавата?"
"Как бихме могли да направим нещо че да станем хора?"
и други от сорта, а никой няма полза от това.

Така, че психоза руулз!
Направление на масите му се казва, това става и с реклами и т.н. нищо ново под слънцето, въпроса е дали може да се промени? :)

Написа valqk (www) на 23-Jul-2004 15:26


Може, ако всички спрат да четат и слушат новините. По-точно, не спирайте, защото ще остана без работа, но ги взимайте на майтап. :)

Написа Силвина Георгиева (www) на 23-Jul-2004 19:07


Нищо че четох всичко написано на LCD нещо взе да ми се вие свят и да ми се повръща. Може да е заради това че минах на плодове и зеленчуци, може да е заради непрекъснатото напрягане в монитора. Обаче много се дразня. Зле ми е, мразя тъпи путки и крастави говеда да изкарват пари на мой гръб. Всичко ме дразни, още повече и тъпата журналистка...

Написа Александър Панов (www) на 26-Jul-2004 07:51


Ашкоусун, Жоро, машаала!
Добре си ги подредил родните журналисти.

Жалко е, че и те добре подреждат родните политици и най-вече народа.

Изплашен народ лесно се командва, нали знаеш. Ей-сега например в САЩ политици, правителство и изпълнителна власт могат да правят каквото си поискат под предлог, че преследват теороризма. Може би тукашните политици тайно им завиждат, но страхът работи за тях. То си е далавера нардът да е уплашен и тихо да слуша наставленията на вишестоящите.

Най-вероятно някой хлапак, след 12 часа молитви в джамията, вече изпаднал в тих меланхоличен транс, след това дръпнал свръхдоза хашиш (в арабските страни има много и е почти без пари!), отишъл в близкия форум, написал "вашта мамка гяури, и вие какъв *** дирите в Ирак, ша въ *** ..." и модераторите, докато се усетят и стигнало до БГ пресата. Така стават нещата.

Ето един аналогичен случай:

Аз си спомням за един случай, когато на първа страница на "24 часа" се появи заглавието "хакери нападнаха БТК", а в друг роден вестник излезе статията "Велико Търново в хакерска обсада" и вътре пишеше как "щели да изключват България от Интернет", защото била нападната от зли хакери. Та страшните хакери бяха две 15-годишни хлапета, които си бяха направили шегичка с местен Интернет провайдер. Ама такъв шум се вдигна, сякаш светът се е свършил...

Написа Светлин Наков (www) на 26-Jul-2004 14:10


Ей тук човек може доста да се позабавлява с новините, който родните журналисти дават на народа:

http://24gafa.unixsol.org/

Хляб и зрелища....а достоверната информация кучета я яли.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Jul-2004 14:13


С какъв хъс се борим против тероризма!
Успяха да проследят, заловят и осъдят едно момче, което написало един e-mail със съдържание подобно на официалните изявления на някои народни избраници.
Дни наред армия от полицаи, журналисти, телевизионери, съдии, прокурори и кой знае още какви се борят неуморно с момчето. Осъдиха го 1000 лв., но прокурорът щял да протестира...
Разбрахте ли сега, че Усамата няма шанс за успех у нас.

Написа М. Иванов на 01-Aug-2004 06:25