< HomePage | Снимки
<- Сряда, 9 Август 2006 | Начална страница | Петък, 11 Август 2006 ->
Четвъртък, 10 Август 2006

Чудесна фраза с много истина в нея, която добре описва едно качеството на свободния софтуер:

The beauty of free software - since everybody can see your mess you tend to be tidier.

Виждал съм код написан за вътрешна употреба и знам какви лайна се получават в повечето случаи. От друга страна съм виждал същия код почистен и пуснат като свободен софтуер. Разликата в написания код е много голяма, когато знаеш, че хората могат да видят какви си ги натворил.

Нищо чудно, че качеството на свободния софтуер е доста по-високо от това на съответния собственически.

[ Коментари: 18 ]
Коментари

http://veselba.kafence.com/pix/computerni/negotiations.jpg

http://veselba.kafence.com/pix/computerni/basi_programista.JPG

В затворен кръг човек се чувства свободен да сподели по-голяма част от истинската си, неподправена личност :-)

Написа Б. Величков на 10-Aug-2006 21:36


На повечето народ истинските личности имат нужда от много шлайфане :) Затова и е хубаво да не се показват.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Aug-2006 23:08


И ако не е тайна колко точно код си видял /пръпрайътъри/, щото мисля че доста малко /съдейки по опита ти а.к.а. трудовият стаж/. Да не говориме, че фирмите по които си бил пишат лайнян код :) така че си се преебал брато.
Не че адмирирам пръпрайти софтуера, но изказването ти е смешно.
Ти от позицията на какво се изказваш така, да не си някой Едгар Дейкстра или някъв велик програмист-информатик, та да можеш да прецениш един код с какво качество е.
И вервай ми качеството на кода няма нищо общо с това дали някой ще го гледа или не т.е. хората не пишат добър код от някакви морални съображения ами просто щото могат. Който си може си го може.
Егати как ти хрумват такива безподобни глупости само това не мога да разбера.
Ми мисли малко преди да натвориш поредната простотия.

[root@abyss]:/#./a.out
Segmentation fault

Написа a.out на 10-Aug-2006 23:36


P.S. Ти като си толкова отворен, твоят код в травълстормейкър да не е по-убав, а?
и то не щото е пръпрайътъри, той и отворен код да беше по-убав нямаше да стане Жоре просто щото не можеш да програмираш.

Написа a.out на 10-Aug-2006 23:46


Жоро е прав на 100% - когато знаеш, че кода ще си го гледаш само ти не си даваш зор да го подреждаш кой знае колко. Големия проблем е че никога не си го гледаш само ти - така или иначе ще се червиш когато все пак се наложи да обясняваш някоя от глупостите, които си написал на например новопостъпилия програмист :))) Колкото до "който може си го може" - е па никой се не е родил научен - нали?!?

Написа Ангел на 11-Aug-2006 06:34


@a.out: Аз "велик програмист"? Благодарско, ама съм много далече от там. Че аз даже не се смятам за изобщо за програмист, най-малкото защото предпочитам да трия вместо да пиша :-) Колко код съм видял? Видял съм досатъчно, но ако искаш можем да си премерим линиите код, ако смяташ че с това тезата ти ще получи необходимата доза лилаво хапченце pfizer. А за "който го може - го може" съм съгласен.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 11-Aug-2006 07:15


"Нищо чудно, че качеството на свободния софтуер е доста по-високо от това на съответния собственически."

Странна работа. Хем е по-качествен, хем е без пари, хем е по-малко популярен. Или нещо не се връзва, или хората се радват по-скоро на шареното, отколкото на качественото. Почти като в "средностатистическата жена е по-скоро красива, отколкото умна, защото средностатистическият мъж вижда по-добре, отколкото мисли" :D

Написа Гошо на 11-Aug-2006 08:51


a.out, стига ти да поглеждаш thedailywtf и да видиш какви неща има там... Аз от собствен опит мога да кажа, че open source/free software кода който съм чел винаги е бил по-чисто написан от кода, който е бил само за вътрешно ползване. Ако държиш, дето каза Жоро, може да си ги мерим...

И разбира се, това не отрича, че някъде някой пише затворен код, който изглежда добре - ние например имаме няколко такива програмиста, които пишат страхотно - просто глобално погледнато отворения код е доста по-чист и приятен за четене ;)

Написа Васил Колев (www) на 11-Aug-2006 08:52


Всичко казано до тук е вярно, но има още какво да се желае от софтуера с отворен код. А това което по трябва да се желае е тъпите производители на хардуер да предоставят необходимата информация за да може да се създават драйвери за различни платформи. А най трябва да се желае комерсиалните разработчици на затворени протоколи да ги отварят за да се създават качествени алтернативи. Аман от патенти, аман от тайни, аман от мизерия... Да не казваме имена на компании започващи с M и C :)

Написа Stefan на 11-Aug-2006 14:44


"@a.out: Аз "велик програмист"? Благодарско, ама съм много далече от там. Че аз даже не се смятам за изобщо за програмист, най-малкото защото предпочитам да трия вместо да пиша :-)"

Жоре ама ти и по български език си бил зле виждам, нищо не си разбрал от това, което ти написах. Никой не твърди че си изобщо _някакъв_ програмист - точно обратното. (на английски: Who do you think you are some fuckin' Edsger Dijkstra?)
А ако имаш по-малко от 10г. минимум 8ч. дневно писане на код на C не мисля че имаш нещо за мерене с мен :) Макар че ти и да се скъсаш от писане по-умен нема да станеш и кода ти по-добър.

Колкото до това кой код е добър - ами отговорът е много прост добре написаният без значение от лиценза му. Това се опитвам да ти обясня.
Много просто нали същият този оупън сорс програмист, който е добър /примерно взимаме някой от момчетата на Тео Де Рат, щото за тях е доказано, че стават/, който пише оупън сорс пише някъде затворен код щото човека и той трябва да яде и да плаща сметки. И ти как си представяш, че той си отива на работното място и изведнъж превключва в режим write shitty code.
Ми не стаат така нещата. :)

Колкото до вас г-н Колев абе кво да чета dwft ти да не мислиш, че като отворя 95% от оупън сорса не е същото. :) Ми е, просто щото статистически погледнато процента на добрите програмисти е малък съотносимо с всички, желаещи /wannabe/ да се пробват като програмисти. И второ ти пък кво разбираш от код и програмиране я се придържай към системното администриране и не се излагай като кифладжия, че и у вашата фирма са едни велики програмистите - глави. И вие кво да не сте си отворили сорса на идефикса - а, че ми разправяш фъни сториз? Съмнявам се щото господин Ванхьоверзуейн ще получи дрисък в противен случай, а само ползвате оупън сорс за комерсиални цели. Като сте толкова благородни що не им дадохте някой донейшън на тия момчета, които пишат ASTERISK-a или що не публикувате това, което пишете та да може те да го включат към ASTERISK-a - скапани демагози.
И още нещо не адмирирам пръпрайътъри софтуера, просто исказванията ви са смешни момчета.

[root@abyss]:/#./a.out
Segmentation fault

Написа a.out на 11-Aug-2006 16:06


:)) Не смятам да обсъждам вътрешнофирмени въпроси в нечий блог, но може да се огледаш из SVN-а на asterisk-а за неща, които нашите хора са писали. Колкото до 10те години по 8 часа на ден - радвам се за тебе, личи ти :)
(на мен половината ми работа е да чета и patch-вам код :) ).

И както се казва - do not feed the troll.

Написа Васил Колев (www) на 11-Aug-2006 17:43


Кви 10 години, кви 5 лева. Ако си останал с впечатление, че 10-те години се отнасят до мен май и ти имаш нужда от опреснителен курс по матерният ти език.
Ти освен да си бъркаш в носа друго не виждам какво можеш да пачваш, Васко :). С един google не можеш да се справиш със сърча им и един елементарен скрипт не можеш да напишеш къде си тръгнал изобщо, я по-добре бегай пий от малиновото лекарство гледай сънчо и си легай :) вместо допълнително да се излагаш и да ставаш за смях на аудиторията.

[root@abyss]:/#./a.out
Segmentation fault

Написа a.out на 11-Aug-2006 19:34


Силни думи от някой, който се крие зад прякора си и се прави на велик :) Кажи се кой си, и да видим с кое точно не съм могъл да се справя, взе да ми става интересно :)
Е, поне няма закон, който да пречи на някой да е мухльо и страхливец :)

Написа Васил Колев (www) на 12-Aug-2006 07:53


То и аз като пиша анонимно съм много силен. Пък също и като нямам аргументи обикновенно го удрям на личностни нападки. То и кво друго да правя като нищо не мога да покажа. Само дето устата ми много знае. Хвали ме усто, затуй те раня ;)

Както има една дума "класика в жанра".
Поздрави със http://nc.cult.bg/nname/2006/07/blog-post_06.html

:-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Aug-2006 19:16


Па на мен оная ми работа е много голяма, ама няма свидетелки тука.
Маааму стара, как мразя това българско пишкомерене.
Аууу. Аз пиша програма, после, ако работи я И оптимизирам, ама..., кой му пука?

Написа Crusader на 13-Aug-2006 19:56


Жоро, тоя постинг наистина е много ценен, ще взема да го увековеча нейде при мене :)

@crusarder, това за оптимизацията си заслужава отделен thread някъде:)

Написа Васил Колев (www) на 13-Aug-2006 21:02


Увековечавай, щото ти си виновен, този мистериозен uber programmer а.оут да се пръкне при мен. От твоят блог е цъфнал тука и чел, недочел си изпуснал мнението. :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 13-Aug-2006 21:07


Ами само да кажа: да така е. От скоро се занимавам с Perl и писах един скрипт за лично ползване. Той взе, че уж стана използваем и реших да го кача някъде с GPL лиценз. Веднага го коментирах целия и пооправих тук-там "та другите да не ми се смеят". А и основната идея не беше ли точно, че отворения код е по-подреден? Това безспорно е така. a.out моите (минимални) уважения, ама според мен си нямаш работа.

Написа Ивайло Митов на 28-Aug-2006 09:01