< HomePage | Снимки
<- Декември, 2004 | Начална страница | Февруари, 2005 ->

Архив за месец Януари, 2005

Събота, 1 Януари 2005

Дойде новата година, а ние решихме пак да идем до Валета и от там да тръгнем да търсим приключения и да разглеждаме Малта. Не лош план, който след закуска влизаше в действие. Ключов момент - закуската. Тя беше по-късно от нормалното, все пак хората се успиват на първи януари. Ние не сме изключение и въпреки по-късният час за започване отидохме почти накрая, бързайки. Похапнахме и се върнахме в стаята, където открихме, че тъкмо са почистили. Доста добре бяха почистили, освен всичко за да не ни пречат бяха "почистили" и прилична сума пари.

Естествено отидох да се оплача на рецепцията, от там ме прехвърлиха на мениджъра, който беше на смяна в момента, с него се обяснявахме един час, той разследва, записва, проверява кой е влизал в стаята и т.н. Предложи да ида да се оплача в полицията ако желая и като цяло човека се държа любезно. Едва ли му е приятно да се краде в неговият хотел. Е, и на нас не ни е приятно да ни крадат, макар че си бяхме донякъде ние виновни. По принцип когато излизаме винаги си взимаме ценните неща с нас, но този път от бързане или от мързел ги оставихме в стаята. Винаги така става, колкото и да си внимателен един път е достатъчен за да те накажат. Майната му, откраднати пари не се намират - такова е правилото.

Оставихме хотела да си разследва и се тръгнахме към автобусната спирка, все пак щяхме да ходим до Валета. Омагьосан град, който има нещо против нас (а може би цяла Малта е така). Автобуси нямаше - просто не работеха и съответно разходките пропаднаха.

Върнахме се в хотела, където мениджъра с който говорих сутринта ни откри за да ни осветли как върви разследването. Вървеше точно както очаквах - претърсили чистачките и шкафчетата им и нищо не открили. Що ли не се учудвам.

Единственото което ни оставаше да направим е отидем да се киснем в басейна, докато гъбичасаме. Чувствам се на 150 години. Само ядем, спим и се киснем в тъпия басейн. Поне да имаше какво да се види из тъпата Малта, а то мъртвило и камъняци само.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Zdraveite i ot men
Edna ot tezi koito sa v malta ot dosta vreme i ne za6toto sam razo4arovana a naprotiv s vseki den i nai ve4e s vsiako patuvane do bulgaria razbiram kolko pove4e se prevra6tam v maltiika s maltiiska du6a i mantalitet pove4e otkolkoto sam bulgarka.
i poviarvai ne e nesaznatelno,poneje sam ot dosta vreme tuk, a za6toto na4ina im na mislene i jivot e 4isto i prosnto smislen i si zaslujava
Za tova 4e sa marzelivi neznam kak ste stignali do tova mnenie no opredeleno e pogre6no
Az sam na 24 i izlizah s maltiec okolo dve godini,toi e na 22 i raboti kato gotva4,14 4asa vseki den s izkliu4enie na ponedelnik,samo 8 4asa. Mladite hora ne 22 sa s koli,mnogo 4esto pora4ani ot zavodite s extri i razni djadji po tiah, koito riadko struvat pod 7000 malt liri. imat vazmojnost da tegliat krediti koito izpla6tat v ramkite na ne pove4e ot 3-4 godini, sami, ne s pomo6tta na mama i tate , kakto e v bulgaria,vseki se fuka s tova kolko goliam mafiot e tate i kolko pari im davat za da se praviat na maje.ta dori i ka6ti im kupuvat kato se ojeniat ili kakto tam si mu e reda po na6ite mu stranni obi4ai..tuk vseki si zarabotva jivota sam. Vkliu4itelno partitata
A ina4e za sriada te si praviat jivota po zabaven i v tova niama ni6to lo6o,ne zabraviame sutrin te sa na krak i rabotiat dokato nie bulgarite kato se nataraliankame do kozirkata vse edno niama da ima utre posle ni triabvat tri dni 'reanimaciq'... koi e marzeliviq v slu4aq?
Az pristignah predi okolo 6 godini i vsiaka godina imam vazmojnost da si po4ina okolo mesec v bulgaria s blizki i priateli,koito ne sa mnogo i ne priqteli v istinskiq smisal .. vsi4ki sa izkliu4itelno zavistlivi i nedobrojelatelni. grozna kartinka.i na vsqkade si pokazvat ignorantnostta si
Ima6e edno semeistvo ot bg da vi kja za posledno,ta ka4vaha se te na maltiiskata tal-linja(avtobus) oba4e v malta vinagi triabva da si ima6 drebni 20 c za busa a te bogata6ite izkaraha 10 liri 4ak na patnicite im prilo6a kato znaiat kakvi sa ludi(v bukvalniq smisal) maltiiskite 6ofiori i kak ili 6te broqt polovin 4as stotinki ili pak 6te se zainatqat i nqma da ka4at na6ite sanarodnici,paraliite.. pak na6ite i s angliiskiq ne gi biva6e mnogo mnogo,a pak az zakasniavah za rabota.. izvadih 60 c za trima im,kupih im bileti na horata,ni6to ne struvat 60 c,edno kafe. dobre mi kaza maja ama az imam cialo 10 liri. kazah mu drugiq pat da si gi razvali. otgovora be6e da be da dobre,ve4e 6te znam. i znaete li dori blagodarq ne kaza,a da6terq mu i saprugata na vaprosniq gospodin dori ne se usmihna kogato pogledite ni se sre6tnaha na nqkolko pati. glupost? po skoro zloba i omraza kam vsi4ko koeto gi zaobikalq. tova e bulgarina dnes. i ti si edin ot tqh skapi gospodin x, ne malta ne bulgaria i v raq da si pak nqma da si 6tastliv
Na vsi4ki koito im haresva kadeto i da sa, pi6ete aliah_toni@hotmail.com
nelli
st julians
malta

Написа nelli на 25-Jun-2007 16:29


Леле, току що се абонира за системно уголемяване на пениса :).

Написа Метин Акат (www) на 25-Jun-2007 19:55


Неделя, 2 Януари 2005

Последен ден в Малта (УРА!). Най-накрая ни провървя с времето и транспорта и тръгнахме да обиколим и да разгледаме.

Метнахме се на автобусчето за Гозо и за трийсетина минути стигнахме до ферибота, който щеше да ни откара до там (Гозо е съседен на Малта остров). Хванахме ферито в последният момент и отплавахме. Въпреки слънцето, духаше доста силен вятър и беше студено. Успях да направя няколко хубави снимки.

До Гозо се стига за трийсетина минути. След като слязохме на пристанището, се оставихме един таксиджия да ни уговори за курс до Виктория (столицата). От пристанището до там е десетина минути с кола. В самата Виктория, единствените забележителности са крепости и катедрали. Качихме се в "крепостта на Виктория" и от там направихме няколко приятни снимки. Тъй като нямаше какво друго да се гледа (поне на нас не ни беше известно) решихме да се връщаме в Малта. Чудех защо се измъкнахме с толкова малко пари за такси от пристанището до столицата, но когато потърсих транспорт за връщане, разбрах каква е далаверата. Курсът "пристанище-столица" е два пъти по-евтин от "столица-пристанище". Хитреците разчитат на това, че като те качат от пристанището, ще се навиеш за "обиколка на острова", която таксиджията като опитен екскурзовод ще проведе. Само че не са познали за 25 лири :) С малко пазарлък успяхме да намерим един, който ни върна на пристанището само с лира по-скъпо отколкото ни докараха от там.

Този път се наложи да си вземем билети за ферибота и да почакаме докато стане време за качване. Разписанието на феритата е на всеки трийсет минути и са доста удобни. Билет се плаща само от Гозо до Малта.

Вече в Малта хванахме автобуса, който щеше да ни върне в Буджиба, курортът където ни беше хотела. От там щяхме да продължим за Медина - старата столица на Малта, която е известна като тихият град. Изпуснахме автобусът за Медина за 20 секунди и се наложи да чакаме половин час следващият. Привечер стигнахме до Тихият град, и го разгледахме набързо. Представлява крепост (не може да бъде :), която се обикаля за двайсетина минути. От стените се вижда почти цяла Малта. По тесните улици на града е наистина тихо. Предполагам, че е заради каменните стени. Приятно място.

Върнахме се в Буджиба и зачакахме във фоайето на Долмен да ни вземат и да ни откарат до летището. Убихме няколко часа, като гледахме "Приятели" на лаптопа. Добре че беше машинката през няколкото дни, които бяхме в Малата. Без нея щяхме да скучаем много повече.

Транспорта до летището подрани. Може би това трябваше да е последната изненада в екскурзията. Чакаме да ни вземат в десет вечерта за летището, а автобусчето минава в девет и да го издухаме, оставайки в Малта. Докато пътувахме към аеропорта, слушах разказите на другите българи, който се прибираха с нас. Никой не беше доволен от почивката. Често чувах думите "пенсионерско", "скука", "ебаси и екскурзоводките" и подобни. Туристическите агенции добре се бяха справили с една част от работата си - да ни заинтересуват и да ни изплискат да дойдем. От тук нататък, ни бяха заебали на произвола на съдбата. Отделен е въпроса, че и повечето от "плискането" се оказа чиста проба измислица. Фиести по улиците, неспирен купон. На баба ви фърчилото - няма такива неща тука. Така и не успях да разбера защо чартърните полети бяха рано сутринта и късно вечерта. Най-вероятно ги бяха направили така просто за да могат да кажат, че екскурзията е с два дни повече.

В Малта е за пенсионери, местните са мързеливи и в четиризвездните хотели камериерките крадат. Не се връзвайте да ходите в Малта за повече от два дни. Ще съжалявате.

И последно, като за капак на всичко: бележка до самолетаджийте - не пускайте хора в самолета без за всеки да има ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНО МЯСТО. Free seating - НЕ РАБОТИ. Хората просто започват да се мотаят и се губи ужасно много време докато си намерят места.

В пет сутринта си бяхме у дома, радостни че екскурзията до Малта е свършила. Нещо, което рядко ми се е случвало, когато съм бил на почивка.

[ Коментари: 13 ]
Коментари

Много сьжалчвам, че наистина не сте успели да видите Малта откьм хубавата 'и страна.Неказвам че сте сгрешили с нqкои от преценките си... полетите са в отварителни часове, обикновенно на летището е голямо мотане... искат да им докажеш за какво идваш,колко време ще седиш.. имаш ли достатьчно пари за престоя си... иначе при наи-малкото осьмнqване , че неможеш да си поемеш издрьжката те качват на обратния самолет .. и здравеи Бьлгария.Предполагам израза с които наи-много сте се сбльсквали е бил "Sorry Та"...типично за малтииците. Виждам че не сте посетили третиq остров на Малта Комино... както не сте споменали и нqкои други забележителности като.. селището на Попай морqка... селището на котките.. ..синиq прозорец...синqта лагуна... къде са се снимали филми като Гладиатор и Тпоя. Нечух да сте посетили Градчето St.Julians - това е мqстото където в радиус от 1 км има всевьзможни забави... т.е само ресторанти с всqкаква кухнq,дискотеки , барове, кино,боулинг зала... разбира се магазинчета за сувенири. Това е градьт в които купона е неизбежен. В срqда петьк и сьбота вечерта задьлжително се пьлнqт заведенията.Сигурно ще се учудите защо казвам срqда... ми малтииците са толкова мьрзеливи, че са свикнали по средата на седмицата да си правят почивка. А и още нещо факта .. някои да закьснее с 15-30 мин... за тqх е напьлно нормално,такьв им е манталитета. И аз когато отидох там.. се изнервях от всичко, но с течение на времето се свиква..Та...за фиестите... правилно сте чули... наистина има такива фиести..само че аз сьм ги виждала лqтно време...нещо приказнао и неознаваемо е.Всеки град си има собствено знаме.. и дата на коqто да празнуват... по улиците се стичат всички хора... продават се свqккави лакомства... има зарq... за коqто са се постарали адски добре..наистина е красиво..ако иамш кьсмет да q гледаш. Отделно непомня на кои дати но има и фестивали които хорта празнуват.. но те се наблиудавт в столицата Valleta ... тогава може да се каже че заприличва на нещо като това в Бразилиq кьдето споменахте.. Хората са облечени в разни костьоми.. навсякьде цари радост и щастие.. всичко е толкова красиво...
Предполагам още много мога да ви говорq за Малта...все пак бqх там 1 година и половина... но ще спра дотук.всеки има право на собствено мнение...Това което не ми хареса.. и както нqма да се хареса на всеки един бьлгарин е че всичко е от камьк... нqма q зеленината коqто ние тука в Бьлгария си имаме.
Но като цяло мога да кажа.. че сте избрали неподходящ сезон да отиде в Малта.. да не забравяме че Малта е туристическа страна:)
Ако нqкога имате желанието да отиде пак натам {след разочарованиqта които сте преживели и които предполагам и занпред ще има... там винаги нещо става:)}, изберете да е в разгара на лqтото... Тогава нqма да сьжалqвате.. ще видите всичко и времето ще ви предразположи да погледнете по добре на нещата.Но ако отивате лqтото незабравяите че е адски топло и задушно времето{Все пак е остров}
Това е от мен..незнам дали казах нещо смислено..но не ми се врьща нагоре да го чета
Поздрави на всички


P.S. Моля изтриите предишния ми коментар, незабелязах че трябва да се пише на кирилица:)

Написа stoyka на 19-Jan-2005 10:26


Определено на кирилица е по-добре :)

Минахме покрай Comino, но нямаше време да отидем там. Гледахме го отдалече на път за Гозо.

За селището на Попай моряка не споменах, защото ни беше смешно. Да ходим да гледаме къде е сниман някакъв филм, не ми се струва голяма забележителност. Пък и този Попай ме дразни :)

За St. Julians наистина не сме разбрали, което е пропуск :(

"Благодаря много" на туристическите агенции, че ни отведоха там през зимата. Някой ден може и да размисля и все пак да отида през лятото, когато явно трябва да се ходи.

Благодаря за информацията.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Jan-2005 10:35


Bojeeee!Ti si mnogo zle,chestno!Az bqh v Malta i tam imashe nqkolko idiota (bulgari) kato teb,koito ot nishto ne bqha vinovni i samo se oplakvaha:"Male,tuka tiq kaldarymi...","Oleee,tiq sa arabi","Tuka e tolkova grozno!" i nz si kvo - horata v Malta se uplashiha i ekskurzovodkata se oplaka na edna moq poznata,che nikoga ne e sreshtala takiva hora,koito samo da se oplakvat i da vijdat samo chernoto.Nakraq kato pylni prostaci sofiqnci se plqsnaha v moreto,vse edno gledash Bai Ganio,edin tlyst mafiot,ama tochno imah chuvstvoto,che v momenta snimat Bai Ganio,prostotiqta beshe bez granici i nai-typoto beshe,che samo se oplakvaha,ama az ot sofiqnci drugo ne moga da ochakvam vse pak-lygaha,obijdaha,pitaha za prostitutki kyde ima,no v kraina smetka stana mn smeshno,zashtoto v Malta vsichki prostitutki sa stari-na 40 godini,ne e kato v BG vsqko momiche na 15 godini e na magistralata...
Za Popey morqka sym syglasna,che e glupavo,no ima mn neshta da se vidqt tam.
A i tova za myrtviloto hich ne e vqrno,ne znam kyde si bil ti,no az bqh na dosta mesta za 1 mesec i nikoga ne sym bila nqkyde kydeto e nqmalo nikoi.Osven v nedelq,no i v nedelq pak si ima mn hora,v nedelq pochti vsichki pochivat.
A i oshte neshto,moje bi naistina Malta ne e mnogo podhodqshto mqsto za pochivka prez zimata,ne sym bila tam togava.

Написа mmm на 02-Dec-2005 08:13


"A i oshte neshto,moje bi naistina Malta ne e mnogo podhodqshto mqsto za pochivka prez zimata,ne sym bila tam togava."

Нямам какво друго да ти кажа, освен че не съм "софиянец". Хайде по живо по здраво да се научиш да пишеш на български. И не разбрах от маимунският език на които пишеш на теб какво ти е харесало в Малта?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Dec-2005 09:53


да кофти е било зимата. все едно да отидеш на созопол или несебър за нова година. нормално е да се изтъпее. аз бях средата на юли за 2 седмици и почти нищо не успях да видя, не ми стигна времето. а къде ли не ходих. хубавото че бяхме 3ма приятели, отидохме с кола и ръцете ни не бяха вързани, просто навсякъде където ти се ходи- отиваш. за 10дена около 1000км навъртяхме, а малта е какво- колкото софия но я кръстосахме във всички възможни посоки. карнавалите наистина съществуват, затрупват улиците с нарязана хартия и става бяло като сняг 1м. дълбок. в сейнт джулиянс вечер е ненормално. незнаеш в коя дискотека да влезеш, много запознанства и приятели. а жените какви са... вярно немалтийки но имах чувството че имаше фейс-контрол при влизане в малта и само добре изглеждащи бяха пускани на острова. ставаш разноглед по плажовете. самите плажове обаче не са хубави. скали, а единствените пясъчни са в боклуци. но пък е весело и предлагат какво ли не-банани,парашути джетове.. е вярно бях само на банан, щото стъпих зверски на криво една вечер та после едвам ходех, камоли да се затичам по плажа за да се изстрелям с парушута. вечер ходихме и на пистата им за драг, уви с моето рено 5 нямах достойни конкуренти :) да караш в малта беше шок за мен първите дни. едвам свикнах с обратното движение особенно с кола с нормален волан. а да се ориентираш е направо шок,но пък е весело и ставаха яка закачки с женския пол в други коли. но много пари отиват. дневно около 100евро/40лири харчех,като спах без пари,имахме си кухня и можехме да ядем и вкъщи.в крайна сметка ми отидоха 6месечни спестявания. но пък едва ли ще имам 2ра възможност да отида и не съжалявам нито за 1лв похарчен.
поздрави

Написа Georgi на 01-Mar-2006 11:03


Много си зле мой човек. Като не разбираш, не пиши. Аз обичам Малта. Тази година отново се връщам с цел- установяване.Скитал съм много по света, но като Малта няма друга. Да ти кажа честно, по добре е, че не ти е харесало. Колкото по-малко има такива като теб- толкова по-добре е за тези на които им харесва. Купона там е безкраен. А това , че ти чакаш някой друг да ти го направи- си е лично твой проблем. За тази страна се иска ДУША, за да бъде разбрана.

Написа Малтиец на 12-Apr-2006 17:03


А ти г-н Малтиец като типичен българин не понасяш критика на малкото си нещо, което смяташ че е твое.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 12-Apr-2006 18:26


поздрави за МАЛТИЕЦА !напълно те подкрепям в твоите виждания за МАЛТА ,макар ,че не съм била там...ще се радвам , ако си разменим още мнения с теб !!!!!

Написа рене на 14-May-2006 19:41


Супер е в Малта, иначе верно не си избрал сезона.

Написа Ицо на 23-Mar-2007 11:50


Абе бях през март в Малта. Вярно, че сезонът го нямаше никакъв, но все пак изкарах чудесно. Не бях на хотел и бях с приятели, които са отдавна там, така че може би и това е показателно. Освен това на Гозо си взехме кола под наем за 10 лири (към 45лв) и успяхме да го обиколим целия и да разгледаме всичко. А там наистина е чудесно.. Ако можех, бих изкарал 1 седмица, лежайки взирайки се в хоризонта на Xlendi или Ramla Bay.. ;) Вярно, че ако си с организирана екскурзия, има къде къде по-добри избори. Но в моя вариант (евтин билет, купен много рано и спане без пари при приятели) беше чудесно :) Даже се и натопих в Средиземно море. Верно, че бабите англичанки с пуловерите ме гледаха странно, ама се почуствах като моржовете в Русия ;))

Написа Бойко Благоев (www) на 26-Mar-2007 08:44


Е, сега вече, взех да се замислям какво ли е положението в Малта през Октомври месец.

Георги, изглежда наистина не си бил достатъчно информиран за местата които си имал възможност да посетиш. Особено, що се отнася до St. Julians... А, в "града на котките" си бил, това е Мдина - тихият град.

Не давам право на тези които се възмутяват за това, че някой не описва Малта с красиви коментари, ама що се отнася до коментара за Бай Ганьо, май мога да подкрепя картинката. Не само в Малта се виждат такива простотии от българска страна. Някои хора (било софианци или не) даже си завиват хлебчета и други нешица по време на полета (типично а ла Бай Ганьо).

Ах, синята лагуна... Там искам да се гмурна! Някой беше казал, че морето било като чайче - Nestea през октомври сигурно...


Касмет, следващия път, Георги! (ама иди през лятото ;)

Написа Невена А. на 06-Jun-2007 09:39


Здравейте,
В този форум нещо се е пообъркало. Искам да кажа малко и съвсем ясни нещица..
Първо: Бях в Малта, на о. Гозо и на о.Сицилия (дори се качих до гърлото на вулкана Етна) от 01 до 09 май 2008 г. Разгледах дворци, крепости, пътувах с кораби, над и под водата, посещавах ресторанти и клубове (има и български ресторант в Сейнт Джулиъс) Трябва да знаете, че кой каквото си направи сам, никой друг не може да му го направи... Важно е кой ще ти организира престоя в Малта!
Второ: Като стана дума за София, аз съм софианец, и родителите ми са , и дедите ми са ! Само, че тези от Вас , които са се преселили в София, първо трябва да заобичат града, в който живеят ..., а после да мрънкат и да мърморят! Тези, които са софиянци, ще ме разберат, останалите - ще мрънкат и ще мърморят.
Трето: България и българите имаме много да гоним Малта и малтийците - сега тичаме успоредно с тях в Европийския съюз (като на пистата на стадиона), но ние сме с няколко обиколки назад и само привидно изглежда, че сме до тях. Желая Ви всичко хубаво!

Написа Валери на 26-Jun-2008 14:13


Искам само да се присъединя към коментара на Валери за Малта.
Аз съм ходила в Малта като дете преди 20 години и имам разкошни спомени и сега пак ще ходя там за Великден! Даже тогава не само че нямаха питейна вода, но и тортите бяха солени (баща ми казва, че и бирата била солена) :) Но това беше част от очарованието. Малтийците са много мили и непринудени хора и всеки втори се казва Джоуи :) Да не говорим, че за 60 евро и само за 2 часа се стига с ферибот до Сицилия... Не е за изпускане тази дестинация, хора!

Написа svetlana на 08-Oct-2008 13:15


Понеделник, 3 Януари 2005

Първият работен ден за двеиляду и петатата година. Не успях да свърша много работа, но пък наваксах на пощата. Интересно, че не се беше събрала много през дните в които не бях и обръщал внимание. Празници са все пак, хората са почивали.

Поръчах си две игри и дистанционно за плейстейшъна от сайта на Пулсар. Казаха че ще се обадят. Направих си и друг подарък, купих си unixsol.net за десет години. Тъй като съм си забравил КИН-а в epay (пък и не успях да разбера как се възстановява), им платих с банков превод. Сега чакам потвърждение от dombg и активация на домейна.

Някой да знае как да си разбера КИН-а в epay?

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Ако влезете в системата на epay от сайта им с вашето потребителско име и парола ще ви се изпише КИН-а веднага след логването.

Написа Стефан на 17-Jan-2005 17:45


Халелуя! :) пиша си една черна точка.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Jan-2005 18:08


Вторник, 4 Януари 2005

Нито DomBG, нито Пулсар ме потърсиха. Ай да му се невиди, заграбихте ми стотинките и "ще видим" :/ Писах пощи и на двете гейски организации, след което бързо се събудиха. Вече съм горд собственик на unixsol.net, но пък от Пулсар ме изнандоха, че нямат Grand Turismo 3 и щели да ми донесат само дистанционното и NFS: Underground. Пак е нещо.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Ха ха ха, тва нарочно са го направили за "Grand Turismo 3" разбрали са че си голем турис /ЮАР, Мостове, Турция, Малта/ и са се уплашили че ша им превъртиш играта ;)))

Написа GaBOSS (www) на 18-Jan-2005 16:12


Щом не искат да изкарат някой лев, аз няма да се натискам, ще си я изпиратствам и готово.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jan-2005 20:57


Сряда, 5 Януари 2005

Триста шейсет и петият постинг за годината.

Преди година не си мислех, че ще успея да напиша толкова много неща. Някои се оказаха добри - Големият страх, Diving, други не чак толкова - Малта - за пенсионери. Казаха ми, че писането ми се отдавало. Аз не съм съгласен, но пък винаги съм си бил скромен (и умен, красив, прилично богат и т.н. ;)

Статистиката:
17,726 - написани думи
489,654 - написани символа
926 - публикувани коментара

[ Коментари: 1 ]
Коментари

И това за Малта кефи. Ако не си писал нищо интересно, то е защото не се е случило, а това не е по твоя вина. :)

Написа Силвина Георгиева (www) на 22-Jan-2005 22:09


Четвъртък, 6 Януари 2005

Дистанционното и NFS 3 вчера пристигнаха. Играх NFS до два през ноща, след което седнах да довърша историята за почивката в Турция. Не трябва да се оставят недовършени неща от предишаната година! Писах до шест сутринта, но съм доволен, защото ненаписването на това приключение ме дразнеше отдавна. Довърших джип сафарито, дайвинга, рафтинга и цялата история.

Петък, 7 Януари 2005

Заминавам да празнувам Иванов ден. За съжаление ще изпусна рождените дни на Метала и на Точката. Да сте живи, здрави и курави още сто години. И да имате много кинти и битчес (ако се налага :)

Събота, 8 Януари 2005

Изпразнувахме с прилично количество ядене и пиене. Днес се отправям към ПЗ където яденето и пиенето сигурно ще продължи. Измамих катаджиите на магистралата и съм много доволен от себе си. Вечерта станаха страхотни снимки на фойерверките. Ще трябва да ги кача при другите.

Неделя, 9 Януари 2005

Проспах половинта ден. Язък! Като се събудих времето беше хубаво. Похапнахме (за кой ли път през последните три дни), метнахме се на колата и се прибрахме в София.

Понеделник, 10 Януари 2005

Подмамиха ме да съм лектор на WebTech '05. Ще плискам хората за сигурността на PHP приложенията от гледна точка на администраторите и програмистите. Особено програмистите трябва много да бъдат бити по главите.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Ами ще те слушаме ;) От Сигурността знам че имаш какво да (ни) кажеш

Написа Роберт (www) на 18-Jan-2005 09:20


Вторник, 11 Януари 2005

За пореден път водих Remote Administration по Мрежова Сигурност. Вече трябва да ми е четвърти или пети път когато изнасям тази лекция и откровено почва да ми писва. Догодина ще набутам някой друг вместо мен да я води.

След лекцията похапнахме обилно в Торонто. Страхотна пикантна пица, мммммм.

Сряда, 12 Януари 2005

Ден на техниката. Първо се уредих с два чудесни 21" монитора, IBM P260 за офиса и за вкъщи и второ след разходка из офиса заграбих един wireless AP D-Link, който настроих у дома и вече имам нет навсякъде без да опъвам кабели. Мога дори да чатя от тоалетната, единственото кофти е че ми се схващат краката от дългото стоене на белият (кафявият) трон.

Гледахме The Recruit (Фермата). Филма е един от тези в които актьорите си свършват добре работата, но сценаристите трябва да бъдат убити с камъни заради осирането на историята. Със съвсем леки промени можеше да е страхотен филм. Сега е средна работа.

Четвъртък, 13 Януари 2005
12:30

Продължавам само да се заканвам да публикувам липсващите дни от дневника. Мързела е огромна движеща сила ама не и за мен :-)

15:10

Довечера пак съм лектор, и ще се наложи да плискам цели три часа. Първоначално идеята беше само един час да говоря за Auditing Tools, но тъй като имаме проблем от сексуално естество (положението си такова, таковата защото Пенчев е зает) ще се наложи вторият и третият час да продължим ние (аз и Маниакса). Тъкмо ще покажем свястна презентация за SSH, защото от описанията ми миналият път сигурно малко хора са разбрали каква точно е далаверата.

23:59

Справихме се, въпреки дебиана на маниакса :)

[ Коментари: 2 ]
Коментари

По-скоро въпреки шантавия ти macosx, калпавата му терминална дефиниция, странното му държание на ssh клиента и т.н.... Май ще ми мине желанието за Apple машина :)

Написа Васил Колев (www) на 17-Jan-2005 21:39


Терминала си ми е перфектен ;) а за ssh-а проблема беше нещо в сървъра не дебиана. Сигурно ползват толкова stable версия, че е от преди 1900 и балканската. Към слакските SSH-и у дома няма проблеми машинката.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 17-Jan-2005 21:41


Петък, 14 Януари 2005

Ходихме да гледаме Александър. Голяма грешка. Не стига, че са вдигнали билетите на шест лева, на излизане имаше адско задръстване (истинско) ами и филма беше рядка боза с косми. Абсолютно гейска история. Ще ме извинява Оливър Стоун ама се е оакал. Ако искам да гледам руси педали дето се съзерцават баааавно с влажни погледи, ще гледам XXL някой вторник. Ебахти и наглостта да рекламират филма като "по-добър от Троя" "Александър" става само за застаряващи педеруги, които вместо да се наслаждават на Тони Къртис, като Спартак, ще се кефят на Колин Фарел, като Александър. Горкичкият.

[ Коментари: 11 ]
Коментари

както каза един приятел на излизане от салона "Тия прекалиха с мъжката любов" :)))

Написа luciuz на 17-Jan-2005 20:57


И то цели ТРИ часа!!!

Написа Blade al'Slayer на 18-Jan-2005 08:53


Аз бих казал - Амириканците прекалиха с филми за Старогръцката история.
Недай си Боже да се преместят на нашата, че тогава ша стане страшно. :-/

Написа GaBOSS (www) на 18-Jan-2005 16:18


Нали направиха. Орфей беше НЕГЪР, ебаси.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Jan-2005 20:58


Орфей - негър! Това от онзи на Холмарк за Тезей и Златното руно ли? Върви им обясбявай, че Орфей е тракиец, а Тракия не е в Африка. Освен това Херкулес не умира така. Той не може да бъде обит от човек - от жена си умира :). Не че Ахил умира както във Троя и не че Брад Пит е най-добрият избор...

Написа леле на 19-Jan-2005 10:40


Баш същите.

И после американчетата, всички ще знаят че Орфей е негър. Ама нали трябва да сме politicaly correct, как така ще има филм без негри. Пък те нали са "талантливи", дай да направим певеца да е негър.

За Брад Пит в Троя нямам претенции ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Jan-2005 11:41


В Tроя, бяха "отрязали" божествеността. Все пак в Илиада боговете решаваха, кой ще победи в двубоя и Атина измамваше гадно Хектор. Ама докато за един елин това е нормално. от наша гледна точка това ще помрачи победата на Ахил и даже ще го представи негативно. А и Ахил май го убиваше Аполон (not sure). А за завистта на боговете към хората има вярно, имало е такава идея, макар и неясна. Аре стига толкова :)

Написа аз на 19-Jan-2005 22:04


Парис ще те порази със стрела край Скейската Врата(с помоща на бог Аполон)

Написа сашо на 26-Jan-2005 14:53


Колкото до това че Ахил е убит от Аполон:Аполон само е насочил стрелата на Парис към петата на Ахил-единственото незащитено място от тялото му.Ако ви е нужна информация за Троя или за Брад Пит ми пишете на elitsa91@abv.bg

Написа Eli на 15-Apr-2005 16:43


Za men troia i nai-qkiq film na sveta.Ne e kato v iliada no vse pak Volfgang Petersen se e vdahnovil ot Iliada,a ne q e presazdaval!!!

Написа Eli на 15-Apr-2005 16:44


sega hora holivud mnogo prekaliha s ISTORIQTA na filmite no vse pak rejisiora re6ava kak da go pravi naprimer filmat TROQ eee malko po realen "bez bogove" 6toto predi horata sa vqrvali v mnogo bogove i sa si go obesnqvali bogovete tui bogovete onui.....

Написа DarkAvenger на 22-Jan-2006 14:22


Събота, 15 Януари 2005

Сън и почивка. Нормалните забавления за събота. Цял ден гледах Discovery, а вечерта писах малко PHP.

Неделя, 16 Януари 2005

Гледахме Дони Браско. Джони Деп и Ал Пачино рулират. Foooget abooot it :)

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Goliama rabota!

Написа bigshit на 20-Jan-2005 07:06


И аз това разправям, голяма работа е филма.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Jan-2005 09:42


Понеделник, 17 Януари 2005

Попълних липсващите дни в дневника. Това беше най-дългият период, в който не съм писал нищо. Не съм писал нищо публично. Иначе си ги записвах тайно и чаках да ми дойде вдъхновението да опиша гадната Малта. Свърших тази работа и вече всичко е попълнено.

Открих интересен сайт: dnsreport.com. От бързата проверка на няколко известни български сайта се оказа, че са зле. Моите любимци от mail.bg се оказаха дори по-зле отколкото очаквах. Вижте сами информацията за тях.

22:03

Абсолютна кретения! Вижте огледалният сайт на дневникът ми. Приятно четене.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Welcome back! Тамън се чудех какъв е URL-a на blog-полицията да ти направят едно издирване...

Написа yovko (www) на 17-Jan-2005 18:22


Eeee аз съм по-добре от mail.bg тогава за тях какво трябва да се говори?

Написа Александър Панов (www) на 20-Jan-2005 07:59


Вторник, 18 Януари 2005

Прибрахме част от курсовите проекти по Мрежова сигурност. Маникса ще има да чете доста, горкичкият.

Похапнахме и се пощуросвахме в Торонто, след което се прибрах и гледах малко от шоуто на плешивият. Беше поканил някакво досадно хлапе, което явно си въобразява, че може да пее. То детето не е виновно. Болните майчини амбиции обикновенно са виновни. Не мога да си представя кой ще е толкова болен да прати девет годишното си хлапе (което отгоре на това не може да пее), на конкурс за участие в групата на Слави. Това е абсолютно малоумие. Хлапето добре го бяха обучили във фалшив смях. Yuck, отфрат!

[ Коментари: 7 ]
Коментари

Имаш право за болните майчини амбицци, но по принцип не се гледа положително на обидите към деца. На мен ми стана кофти на му викаш на детето "идиотче". То някой ден животът сам ще го смачка и няма нужда и ние да го мачкаме.
Е, до скоро!

Написа Ивка на 19-Jan-2005 22:54


Права си Ивка, детето едва ли е идиотче. Мислел съм си за родителите, които са го пратили да се излага. Сега е променено за да отрази по-точно как го виждах.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 19-Jan-2005 22:59


хм - хлапето си пееше, акустикта в басейна я нямаше никава - то се видя и при другите изпълнения - даже и инструменталните. А че можеше да пее, най добре пролича от съвместното им изпълнение с плешивия - той съвсем се загуби. Колкото за болните родителски амбиции и за досадното държание на хлапето - абсолютно съгласен.

Написа Божо на 20-Jan-2005 00:06


Ооо да, микрофоните никак не бяха настроени. Предполагам че добър настройка може да елимира кънтенето от басейна. Все пак хлапето по-скоро викаше отколкото да пее. Когато няма глас човек, точно така прави.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 20-Jan-2005 09:41


Или както казва Поля в такива случаи: "Емало си байката!" Срещу болни амбиции трябва да има наредби. Така де, по-вредни са и от цигарите даже ;-)

Написа Pocu (www) на 21-Jan-2005 08:15


Ооо да не отварям приказка за цигарите, че там си емало байката ;)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 21-Jan-2005 08:48


>"Срещу болни амбиции трябва да има наредби."
Ха ха
Когато изписват бебетата, да им лепят стикер:
"Вашите болни амбици водят до нещастен живот на вашето дете!"

Написа Божо на 21-Jan-2005 12:20


Сряда, 19 Януари 2005
13:23

Излезе PostreSQL версия 8.0. The most advanced open source database.

Сървърите им в момента са претоварени, но когато "натискът" отмине ще я сваля и смятам да мигрирам към тази версия. При опитите ми с -beta2 се оказа, че няма да имам кой знае какви проблеми. Грешката която тогава ме спря да мигрирам я оправиха. С две думи Postgres rulez! Не мога да си представя как някои хора могат да ползват "бази данни" в които няма дори изгледи, да не говорим за тригери, stored procedures и RI.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Абсалютно rules! Аз я точа през torrent (има торенти в сайта им;) и ще я пробвам на моята машина. RC5 беше последното, което пробвах наскоро и си е супер.
А иначе - то това другите... ами те бази ли са въобще ;РР

Написа turin (www) на 19-Jan-2005 11:59


Четвъртък, 20 Януари 2005

Вчера на бирената среща, Пейо си поигра с моят лаптоп. Искал и той да се урежда с Mac, но не беше много сигурен. Едно от нещата който спомена беше, че до едно време съм писал в дневника си за Mac-а и после съм спрял. Може би го е изтълкувал, като лоша поличба :) Изобщо не е така.

Спрях да пиша, просто защото всичко работи и няма нищо, с което да се боря.

Това че всичко работи без проблеми е основната причина да си купя Mac. Можеше да си взема PC, да катеря на него Linux, да се боря със Software Suspend, батерии и всякакви глупости. Обаче ми е писнало да се боря с глупости. Лаптопа ми исках просто да работи и затова избрах Mac. Другата причина, е че просто е fucking cool :-)

Работя си, като ми писне го затварям, той заспива без да правя каквото и да е залинания и да се моля на боговете на suspend-а. Отварям го на другият ден и след 5 секунди продължавам там откъдето съм спрял да работя. Такова чудо и под Бозата не става.

Две кликания са нужни за пускането на wireless-а. Цифровият ми апарат и bluetooth адаптера, работят без проблеми, вградените програми са прилични. Намалявайки яркостта на екрана (17"), батерията ми държи над четири часа.

С качването на малко свободен софтуер (MPlayer OS X, VLC, Firefox, Thuderbird, iTerm и NeoOffice/J) вече си имам всичко, което ми трябва. Ако сте фенове на дебиано-подобна пакетна система може да си инсталират Fink. Чрез него си пуснах Midnight Commander и разни други портнати за OS X приложения. X сървъра на Apple е приличен, а ако не ви кефи има XDarwin. SSH си идва настроен и работещ.

Накратко при Mac-а получавате най-доброто като OS, хардуер и интеграция между тях, комбинарано с мощта на свободният софтуер. Почти перфектно!

"Почти"???

Да, почти. За съжаление OS X е собственическа операционна система и като такава насърчава ползването на нелицензиран софтуер. Много е лесно да се върнеш към старите времена, когато си ползвал Windows.

"Абе то верно, че Photoshop/CorelDraw/QuarkXPress не ми трябват, ама що пък да не си ги кача?". По-лесно е да "изпиратстваш" отколкото да вложиш малко усилие и да откриеш и свършиш работа си с друга програмка (често свободна).

При един OS, който е свободен софтуер, много помага общността. Когато потърсиш програма за редактиране на графика, не ти казват "вземи Photoshop", с презумцията да ползваш $795 програма без да я плащаш. Обикновенно те насочват към подходящи свободни програми.

Разгледайте обаче, някой форум за Windows или Mac OS X. Ще видите, че повечето теми са от сорта "Откъде да си сваля (изпиратствам) софтуера X". Там веднага се намират разни "помощници", който услужливо предоставят адрес. Как да нарека едно такова поведение освен "насърчаване".

Aко се въздържате от пропадането в трапа "ползвам без плащам, щото мога" OS X, е перфектен OS, въпреки че е собственически.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

Стига се фука с тоя МАК лаптоп бе, вече взех да проучвам въпроса от къде се прибираш вечер, да те причакам ;) Единственно факта че си ми другарче ме спира ;)))
/бе блага работа си е МАК-а, кой разбира - там се спира/

Написа GaBOSS (www) на 20-Jan-2005 14:50


Хубав е Жоро! Това спор няма. На мен далеч повече ми хареса хардуера, отколкото софуера, но си личи как е правено всичко да е едно цяло и е удоволствие да се работи с него.

Написа пейо (www) на 21-Jan-2005 02:17


Трябва да си направиш такава прическа за да е пъкна хармонията:
http://www.nostarch.com/images/cult_mac_big.jpg

Написа Димитър на 25-Jan-2005 13:34


Прическата е готина :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Jan-2005 13:35


Петък, 21 Януари 2005

Microsoft бяха така любезни да ми изпратят безплатното DVD, което си поръчах преди месец. Браво! DHL, Airmail изобщо добро набутване. DVD-то ми беше ужасно нужно, аз Visual Studio .NET много обичам, особено, когато набутвам Били да ми го праща без пари. Ако се чудите, дали DVD-то е полезно за нещо, вижте снимките: vst.net опаковка, vst.net изглед 1, vst.net изглед 2, vst.net преди 1, vst.net преди 2, vst.net след, крайният резултат.

Ще трябва да си преправя скрипта за поръчка на XP SP2 да работи и за това DVD. :)

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Ti si zlodej.Zaradi takiva kato teb Windows e tolkoz skup, i niama kirilitza, a triabva da kupuvame FlexType /i toi e skup/.6toto si pora4vate bezplatni DVD-ta, bezplatni CD-ta, bezplatni blagini, a nie, obiknovenite potrebiteli teglim i plastame, plastame.
I az sum sednal da se 4udia kade mi otivat parite
/хахах, майтап бе, Уили/

Написа BillGay (www) на 24-Jan-2005 20:57


Дали след тази "интервенция" диска ще се прочете .. ? :P~

Написа Alexander (www) на 25-Jan-2005 11:11


Не съм пробвал :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Jan-2005 15:17


http://www.bbspot.com/News/2005/01/microsoft_antispyware.html

Написа root666 на 26-Jan-2005 06:14


Изверг! Последните 2 снимки.
Аз още не съм получил СД-то с SP2, а го поръчах следвайки съветите Ви.

Написа Пею на 31-Jan-2005 17:38


Аз поръчах 10 DVD-та преди седмица, и разбира се след два дни DHL ми ги доставиха, още ги пазя и се чудя, кой точно древен ритуал да упражня въру тях. Дори пазя за този ритуал още 4-те броя на XP SP2 на арабски език....

Написа MiCRoPhoBIC (www) на 02-Feb-2005 02:00


Събота, 22 Януари 2005

Събрахме се у дома за да гледаме предаването "Споко", където някакъв пич беше "хакер". Разказваше за опасното и трудно ежедневие на хакера изпълнено с "хакване" на пощи, разбиване на форуми и триене на филми от чужди сървъри. Бяхме просветлени и по въпроса за спамерите, които пращали поща, защото нямали друга работа и освен това не печелили пари. Гмурнахме се надълбоко в техниките за deface-ване на сайтове, разбирайки че до там всеки има достъп използвайки акаунта guest! Невярващи очите ни съзряха използването на mremap експлойт за Linux и изписването на заветните слова "Hacked by orion_string". Огромно въодушевление настъпи сред наблюдаващите предаването, един от тях дори се само"хакна" използвайки новопридобитите си умения! Viva, да живей!

Интересното в цялата порнография беше, че Desync-а беше специален гост от името на Асоциацията за информационна сигурност. Кой знае защо водещата реши, че е от "Асоциацията за информационна ЗАЩИТА", ама нищо. Мерси Desync-е, че ме отърва и отиде вместо мен :)

Мерси и на госта, че ме спомена ама нямаше нужда. За в бъдеще да знаете, че за всякакви чупения на сайтове трябва да питате мен, щото съм ЕКСПЕРТ! По телевизията го казаха и даже го имам записано! (6Mb).

Докато ни отваряха очите за тайното общество на "хакерите" пийнахме биричка /няколко/, а след края на предаването и мастичка /няколко/. Определено, като се понапиеш глупостите, които се лееха от екрана бяха доста по-поносими. Съчетани с коментарите в #linuxhelp, направо си беше дива забава.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Смях се донасита .

Написа Ahilles на 21-Nov-2005 22:00


Имам нещо за публикация тук но мисля , че не трябва да е като коментар а като продължение на темата. По-точно това е разговор с нъпросние desync ако някой иска да го види нека ми пише на пощата !

Написа J0ka (www) на 02-Jan-2008 00:34


Неделя, 23 Януари 2005

Купувам си вестници не повече от веднъж на няколко седмици. В противен случай се депресирам или изпадам в състояние на тиха ярост. Какво ли им е на хората, които всеки ден си купуват вестник и го изчитат от край до край. Горкичките.

За друго ми беше думата. Днес си купих вестник. Вестник Труд. В него пише редовните глупости и естествено имаше тук там статии за запълване от сорта на "колоездач блъсна самолет". Но и за това не ми е думата.

Вниманието ми привлече статия с гордото заглавие "Биг Брадър помага срещу джебчии в Пловдив" (или нещо от сорта). Зачитам се аз и започвам да се информиран. Накратко съдържанието на статията беше, че в Пловдив за да се борят с джебчиите по централната улица, инсталирали 18 камери, които записват 24 часа в денонощието (камери, БигБрадър, аааааааа хитро...). Проектът на стойност 20000лв. бил спонсориран от желаещ да остане анонимен бизнесмен. Според общински служители, нямало проблем с това, че камерите записвали, защото щели да сложат табели, от които гражданите да са информирани, че ги снимат.

Вярно, че не съм толкова умен, като геният в община Пловдив измислил такива мерки за борба с джебичиите, но все пак се чудя, колко ли джебчии ще заснемат тези камери? Нито камерите са с висока разделителна способност, нито джебчийте са баламурници, напротив доста са ловки. И все пак, да речем, че камерите са с висока разделителна способност. Кой ще наблюдава какво снимат камерите? Колко време ще се пази архив на това, което снимат? Кой ще има достъп до този архив? Не е ли притеснително, че "бизнесмен пожелал да остане анонимен" дава 20000лв. за да се накичи целият център на Пловдив с камери? Не е ли грубо нарушаване на конституционните ми права на гражданин на Република България, фактът че ще ме снимат без мое знание на ОБЩЕСТВЕНО МЯСТО!

[ Коментари: 9 ]
Коментари

Не, не е нарушение. За и против има много мнения и аз мога да дам аргументи и "за" и "против", но основното съображение е че камерите може (и се) използват за законосъобразна цел. Това, че може да се ползват и за следене е друг въпрос. Нещо като интернет, който може да се ползва и за нарушаване на авторските права, но и за много хубави работи.

А относно това, че ще може да те снимат без твое съгласие се доказва с аргумент за противното. Ако трябва да се иска съгласието на всички участници за всяка снимка, на която може да попаднат - на улицата, концерт или всякакво публично място - то практически няма да може да се направи нито една снимка.

Написа пейо (www) на 25-Jan-2005 16:57


А това че "анонимен бизнесмен" плаща за поставянето на камерите?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-Jan-2005 16:59


Анонимно дарение. Защо не? Това е право на дарителя.

Това, че е пожелал да остане анонимен, не означава, че го е направил, за да може да злоупотребява.

Това може да предизвика съмнения за проверка, но не и да се отхвърли само на това основание.

Написа пейо (www) на 25-Jan-2005 17:02


Поставянето на камери на обществени места е в ущърб на свободата на хората. Аз лично не обичам да бъда следен. Избягвам да преминавам през подлези, в които има камери, знам и местата в центъра, в които има камери - избягвам ги. И изобщо не ми пука за законността или незаконноста им (да не говорим, че законите по принцип са толкова пълни с глупости и противоречия, че често помагат да възтържествува несправедливостта, много пари или абсурда). Ако някой желае да го снимат - има студиа, има и кенефни предавания като "Биг брадър" и други подобни прояви на човешката деградация - да ходи там и да се снима колкото иска. Ако иска може и гол, облечен, серящ и прочие.

Желанието ми е да не бъда сниман и ще си го отстоявам. Ако полицията иска да снима, да снима служителите си и да види те колко пъти сами са в нарушение (например патрулната им кола преминава на "червено" без да е включила звукови и светлинни сигнали - редовно явление по светофарите на бул. "Цар Борис", а и не само там). Да снима грубото им отношение към хората (например, през ноември бях свидетел как полицай бие дете и то на площад "Славейков").

Също така, трябва да се напомни на различни видове технически неграмотни хора (именно те пишат законите), че между юридическо и техническо образование има разлика и то огромна и в този аспект на се научат, че има феноменален набор от уреди за заслепяване и ослепяване на камери, технологии за включване към канала за предаване на информацията и "пробутване" на фалшиви сценки.

Също така, престъпниците вече знаят за камерите. Те знаят и как да ги измамят. Пита се тогава.. кого следят тези камери? Кой и как ползва записаната информация? За какво и в какъв ред на достъп?

А и не е ли абсурдно да се отнасят с хората като с престъпници, а с престъпниците като с хора?

Три съвета:

1) Носете очила (добре е такива, променящи лицето ви, най-добре с по-големи рамки);
2) На места с камери носете шапка, а през студено време и шал;
3) Не стойте неподвижни в обсега на камерата.

Създавайте колкото се може повече затруднения за снимането ви. И помнете, че в голяма част от случаите, вие, честните данъкоплатци сте подложени на абсурда да си плащате за да ви следят. Напомнете го на депутатите, които сте избрали - те са вашите представители във властта.

Написа Beco (www) на 26-Jan-2005 17:31


Малко допълнение. Във вчерашният "Стандарт" прочетох нещо, подобно на темата. Предполагам, че това е по-вероятно да се случи, а коментараната от мен по-горе статия е поредният случай на неразбрал "журналист" (или разбрал ама направил се на интересен).

Та в "Стандарт" пишеше, че щели да слогат камери в старият Пловдив (не на центъра) и тези камери щели да следят за кражби от къщите и кражби на решетките върху каналите (не да пазят от джебчии).

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Jan-2005 14:40


Само да споделя по въпроса... камерите ще стават все повече и повече. От товя няма бягане. При мен(UK) няма място, буквално където не съм заснет. От момента в който излизам от къщата си, до момента в който се прибера навсякъде се снима. Ето примерно излизам от нас и има веднага 2 CCTV-а на двата края на улицита... на гарата има поне 6-7 камери... в самия влак има CCTV във всеки вагон, по пътя към даскало има и в самото даскало има. Така че е почти невъзможно да се измъкнеш. И понякога това помага, наистина. Преди няколко месеца нещо там с някаква жена и използваха CCTV да я проследят от момента, в който е излезнала до момента в който се е прибрала. Това включва дискотеки, даже в рейсовете, навсякъде. Така че несъмнено и в България ще става така. А между другото това че ни снимат без разрешение... има донякъде смисъл, но наистина какво има да крие обикновения човек? Естествено чувал съм за думата privacy, но много се разтегнахме :) Както всяко нещо, има си +/- :)

Поздрави,
gamehack

Написа gamehack (www) на 27-Jan-2005 21:23


Много кофти....представи, че излезеш с някоя чужда жена и мъжа и е оператор на камерите или има връзки там. Направо ме потриса като си помисля какво е да живееш като в 1984.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Jan-2005 22:42


еми така е , не е лесен живота на красивите мъже.

Написа jeeves на 28-Jan-2005 11:40


всеки има право да те снима на обществено място без дори да те пита :)
(да, знам, напук на конституцията). но е факт.

Написа Георги на 30-Jan-2005 13:09


Понеделник, 24 Януари 2005

Гледахме Ray, филм за живота на Рей Чарлз. Много добре е направен, а актьорът играещ Рей Чарлз (Джейми Ли Фокс) се справя чудесно. Музиката естествено е страхотна. Изобщо филмът си струва да се гледа. Най-вероятно на Оскарите след месец ще отнесе някоя и друга награда.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Страхотен филм и невероятна музика.
Рей Чарлз е гений!

Написа Иво на 01-Feb-2005 12:50


Вторник, 25 Януари 2005

Започнах да мигрирам към Postgres 8.0, обаче ме примързя и затова се заех с по-забавното сменяне на ядра на машините и обновяването им до slack-current. Общо взето без проблеми с малкото изключение, че два машини не запалиха и се наложи хората да ходят да ги рестартират и да връщат старите ядра. Заради това georgi.unixsol.org не беше достъпен около шест часа.

Сряда, 26 Януари 2005

Споменавал ли съм колко мразя да обновявам perl. Всеки път, забравям да кача някой custom модул, който ползваме и нещо се чупи. Изобщо да обновяваш perl е много Pain in the Ass. Радостно е, че нямаме големи приложения написани на perl, защото тогава обновяването до по-нова версия ще е почти невъзможно. Чувал съм, че хората стоят още на perl 5.3, точно заради това, че не знаят какво ще им се случи, когато качат по-нова версия.

[ Коментари: 12 ]
Коментари

Тва е, защото не го ползваш с някаква прилична пакетна система - половината Debian е на perl, и нямат проблеми с upgrade-ването, ако ползваш модули на пакети. Да, ако качваш външни такива, става пак такова мазало, ама това си е добра причина да се придържаш към пакетната система :)

Написа Васил Колев (www) на 28-Jan-2005 23:40


Напиши си скрипт който да ти компилира всичко и го прави на пакети.
Струва си.

Написа Ivan на 29-Jan-2005 01:18


Никакви пакети няма да те спасят при мигриране от 5.3 на 5.8 примерно, но това е друга тема. Maniax-е можеш да питаш писачите на perl колко страдат горките.

Направил съм си ги на пакети, които стават и са горе долу self-contained (Net::Telnet, DBD-Pg, Pg). Кофтито е, че когато тръгнеш да качваш Net::SSH:Perl например, покрай него има още 15 модула за да сработи и ако не ползваш CPAN, ще те вземат в лудницата докато ги правиш на пакети и инсталираш. Изобщо не вярвам нещо толкова специализирано да го има на пакети в дебиан, което пък пак ни връща на точка 1, инсталация на ръка, обновяване на перл -> мацаница.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Jan-2005 07:51


С'а да ти кажа ли 'ползвай FreeBSD', да не ти ли кажа... ;)

http://www.freebsd.org/cgi/cvsweb.cgi/ports/net/p5-Net-SSH-Perl/

Ма кат' си упорит... :P

Поздрави,
Петър

Написа Петър Пенчев (www) на 29-Jan-2005 09:47


Няма binary updates, имам по-важна работа отколкото да дремя чакайки make buildworld да свърши. Пък и не обичам да катеря devel среда навсякъде. Ако бях фен на чакането щях да си кача gentoo.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Jan-2005 10:50


Хмммм... а? :)

http://google.com/search?q=FreeBSD+binary+update - виж първия hit ;) Е, да, не се хоства в freebsd.org, но човекът, който го прави, го прави с пълното одобрение и подкрепа на Release Engineering team-а, FreeBSD core и кажи-речи всички останали разработчици.

А, и още нещо - това, за което Колин прави updates, не е -STABLE или -CURRENT, а security branches след всяка нова излязла версия, така че го няма и това с devel средата :)

Написа Петър Пенчев (www) на 29-Jan-2005 11:06


Долното не е флейм (или поне нямам такова намерение), просто за справка Debian + Perl.

[root-home@vladi:/var/lib/apt/lists]# grep -c '^Package: lib.*-perl' localhost:9999_debian_dists_unstable_main_binary-i386_Packages
787
[root-home@vladi:/var/lib/apt/lists]#

Включи телно libnet-ssh-perl и т.н.
Освен това има и dh-make-perl, с което правиш binary .deb пакет от CPAN модул, с една проста команда
dh-make-perl --cpan име_на_модула

От 5.3 до 5.8 не съм правил upgrade, сигурно има доста причини да се счупи, но все пак 5.4 е изкаран 1997.

Със здраве

Написа Владимир Пенов (www) на 29-Jan-2005 13:51


Ммм.. само секундичка тук... Нали знаеш, че между Net::SSH (което е libnet-ssh-perl) и Net::SSH::Perl има разлика? :)

http://search.cpan.org/search?dist=Net-SSH
http://search.cpan.org/search?dist=Net-SSH-Perl

За Net::SSH::Perl за момента няма Debian-ски пакет, предполагам, че отчасти заради *наистина* огромното количество други модули, от които той зависи. Но... изчакайте още около час... ;)

Написа Петър Пенчев (www) на 29-Jan-2005 14:17


Владо, мерси за ценната информация. И аз си мислех за нещо което по зададен CPAN модул прави пакети.

Пенчев и на теб благодарности. Чувал съм че има binary upgrades за FreeBSD, но бях запомнил че не е официален проект и съответно съм предположил, че е нещо което е боза. Защи не е официален проект BTW? Хората много добре са се справили, поне с такова впечатление останах като прочетох публикуваното.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Jan-2005 14:20


Да де, ама в този случай нещата не са чак толкова просто като dh-make-perl --cpan :) Това чудо Net::SSH::Perl има толкова много и толкова странни prerequisites, че... пффффффт.

Абе накратко: дебианци, бежте към
http://debian.ringlet.net/debian-ringlet/Packages
Днес добавих там и няколко Perl модулчета, които са нужни за Net::SSH::Perl (няколко-няколко... 12 без самия него), а иначе там си има няколко мои програмчета по принцип. Макар че на едно-две места пише unstable, всичко се прави върху up-to-date Sarge.

Всъщност ако искате, изчакайте още малко, защото в момента libnet-ssh-perl-perl 1.23-1, която е там, е с изключена поддръжка за RSA public keys в SSHv2. Причината е много проста: модулът Crypt::RSA има още повече prerequisites и в момента ги таковам тях.

И да, да, да, знам за debian-addons-bg, дори ги ползвам. Още малко време и ще започна да давам и там неща - още малко ми трябва да ги поизгладя :) И да, чувал съм за release early, release often, но за момента просто ми трябва още малко време :)

Поздрави,
Петър

Написа Петър Пенчев (www) на 29-Jan-2005 15:59


Хайде, да ви е честито ;)

Качих и libnet-ssh-perl-perl 1.23-2, което си има и Crypt::DSA, и съответно качих Crypt::DSA и всичките му prerequisites. Добавяте следното в /etc/apt/sources.list:

deb http://debian.ringlet.net/debian-ringlet ./
deb-src http://debian.ringlet.net/debian-ringlet ./


...и после update / install libnet-ssh-perl-perl, и ползвате pssh на воля, като Жоро :)

А, да - по някое време ще го update-на до 1.26, но не още.

Поздрави,
Петър

Написа Петър Пенчев (www) на 29-Jan-2005 16:38


@ Пенчев
Не съм догледал, че става въпрос за Net::SSH::Perl.
И наистина при него е малко по-сложно от само едно dh-make-perl, защото зависи от много модули, които ги няма в официалния архив и за които трябва да се направи аналогичната процедура.

Благодаря за хранилището.

По-здрави :)

Написа Владимир Пенов (www) на 30-Jan-2005 14:22


Четвъртък, 27 Януари 2005

Бях забравил какво означават нещата започващи с "провинциален" (провайдер|кабелна|....). Наложи ми се грубо да си припомня. В Пазарджик сме закачени към една от местните кабелни, която предлага и интернет. До тук добре. Обещават се скорости от сорта на 192 kbps, което също звучи добре. Обаче! На всеки пет минути им увисва връзката към доставчика им (евроком пловдив), щото ползват някакъв насран wireless. 192 kbps можеш да видиш през крив макаров освен ако не гледаш локалното пхреее. Между другото, Евроком Пловдив, няма ли да се научат какво reverse dns и да си го настроят. Или главите са им толкова забити в ГЪЗА НА CISCO, че щом на Cisco на сайта не пише как става, значи НЕ МОЖЕ да стане. Изобщо чудничко.

Отделен е въпроса, че техника дето идвал да настройва модема, като видял Linux и казал, ааа това не мога да го настроя, ако беше под Уиндолс ще го пусна за пет мин, ама това не мога. Какво има да му настройваш бе, офтча главо, като си беше настроен? Записал съм адреса на мрежовата карта и съм пуснал DHCP. Като си дошъл трябваше да кажеш, ами то тук е нагласено и работи. А не "под уиндолс за пет мин, става, тука - трудно!". И защо откачи телефонният модем, какво ти пречеше, дге?

И върха на сладоледа, моля ви Телекабел, платете си на iTv Partners за да не ви спрат. Излагате се.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

Администратора на Евроком - Пловдив мрази reverse DNS.Лично съм разговарял с него и съм го молил да ми го оправи - но отказва.Имал си съображения човека. Като го питаш какви - отговорът е:"От гледна точка на сигурностаа..."

Написа Mitko на 28-Jan-2005 13:52


Умен е, не може да му се отрече. Бог да ни пази от такива "админи".

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Jan-2005 15:20


и аз покрай майка си патя с тия олигофрени - само че при мен разговорите бяха за MAC адреси и тн....
Като дойде LAN a на Тони до запада веднага ще мигрирам нашите към него....Жалко че не съм се чул с тоя еврокомския гей, да му реверсна резбата.....
Айде приятена почивка

Написа Тодор на 28-Jan-2005 18:42


Само не разбрах какво общо има CISCO и reverse dns. Доколкото виждам всичките мрежи на Телекабел и Евроком си имат обратен resolving. Лично познавам админа на Евроком и знам, че човека е много добър професионалист. Евроком са едни от най-големите LIR-ве в България. Прекъсванията на трафика на Телекабел не са от Евроком, а от другия им доставчик NetIsSat, поне така се виждаше от looking glass-овете на Telecable,Evrocom и NetIsSat и докато превключи BGP-то и се преанонсират маршрутите забива. При мен скоростта е доста по-голяма ...понякога... :) А проблема с ITv Partners е на ББТ, а не на Телекабел :)

Написа Атанас на 28-Jan-2005 23:18


За цицко споменах, щото в ЕК Пловдив са едни цицко специалисти и се опитват всичко да правят с цицко бозите.

От "вътре" (тоест от клиент на телекабел), когато се трасира се минава през хопове без обратен dns, който са в мрежата на ЕК-пловдив (тия евроком са се форканли 100 пъти, да ги .... всеки път трябва да се уточнява за кой става дума).

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Jan-2005 07:59


Това е да имаш камера на телефона, снимаш какво трябва и какво не трябва. Снощи намерих едно момиче и се снимахме с нейния телефон и слушахме музиката на сантана от http://82.199.196.157/2002/ до 4:00 днес. Най-хубави снимки от телефон нощем стават на женски силует на прозорец защото телефончето нямаше светкавица.

Написа Александър Панов (www) на 29-Jan-2005 08:32


Тези от Йеврокома дето монтират по домовете са големи спецове то е ясно. Преди време вързаха на един приятел LAN изхода на кабелния модем към USB входа на компютъра. Чудили се един час защо не тръгва казали - то USB-то не работи, макар, че скенера си бачкал като пушка. После викнали баш спеца, някакъв с лаптоп, който дошъл и отворил демонстративно лаптопа и рекъл - „Ми май сте объркали кабелити!“ Иначе по нагоре в йерахията на ЕК не съм имал взимане-даване засега.

Написа Дафчо Табаков (www) на 31-Jan-2005 19:16


Хах стана ми доста смешно... тея дни ни изпокъсаха оптиките зверски тъй като на 4-ти трябваше да стартираме като тяхна конкуренция в пловдив и понеже момчетата по всичко си личи че са смешници преминаха на силови действия немогат да си оправят днс-те какво остава за останалата част от услугите предлагани от тях

Написа Георги Македонски на 02-Sep-2005 19:09


Петък, 28 Януари 2005
12:00

Честит рожден ден Антоне /на патерици, защото беше вчера/. Пожеланията сам ще си ги видиш, като си отвориш подаръка.

14:44

Вчера четейки Linux kernel mailing list, попаднах на писмо от Ingo Molnar, в което обяснява, как се пишат лоши операционни системи и защо Linux не е такава. Мога само да му благодаря за много точните думи. Заради този начин на мислене, Linux е любимата ми операционна система!

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Браво, този подарък дето сте измислили е много готин. Надявам се на вашият приятел да му е храресал.

Поздрави

P.S. писмото наистина е добро

Написа Георги на 29-Jan-2005 06:05


Хареса го :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Jan-2005 07:44


Mnooogo qk podaruk,naistina:))6ef4eto trqbva da bude gordo s takiva pod4ineni:))-BRAVO!!!

Написа 6efkata:)) на 30-Jan-2005 12:33


Събота, 29 Януари 2005

Изпразнувахме рожденият ден на Антон в О'Шипка. Той както винаги се беше подготвил подобаващо. Апарата, които си е купил (EOS 20D) прави брутално добри снимки. Искам!

[ Коментари: 5 ]
Коментари

мдаа
и аз съм го харесал този 20Д
може ли да попитам (ако не е тайна) къде и за колко го е взел?

обаче към края на февруари е ПМА - очаквай нови модели и (евентуален) пад на цените на съществуващите модели ;)

Написа Роберт (www) на 01-Feb-2005 13:29


Някъде от щатите му го домъкнаха, заедно с едни специални обективи. Нямам идея за пари и от къде точно.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Feb-2005 13:30


мерси

не знам защо тук цените са ТОЛКОВА по-скъпи, дори в сравнение с ЕУ, да не говорим за УСА.

да му е честит и да го ползва дълги години :)

Написа Роберт (www) на 01-Feb-2005 13:34


tozi eos20d v shtatote v momenta e 1665 $ v cenata e vkluchen i obektiv kakto i 2GB FLASH KARTA -IZVADI 200$ BAE KARTAT KAM 1460$. TOVA E PO KATALOG ZA MART MESEC , NO AKO TARSISH V INTERNET I IMASH KREDITNA KARTA , MOJE DA NAMERISH I PO-DOBRA CENA .

Написа galin на 14-Mar-2005 17:50


tozi eos20d v shtatite v momenta e 1665 $ v cenata e vkluchen i obektiva ,kakto i 2GB FLASH KARTA -IZVADI 200$ BEz KARTATa KAM 1460$. TOVA E PO KATALOG ZA MART MESEC , NO AKO TARSISH V INTERNET I IMASH KREDITNA KARTA , MOJE DA NAMERISH I PO-DOBRA CENA .stiga da ti go donese nqkoi poznat.

Написа galin на 14-Mar-2005 17:51


Неделя, 30 Януари 2005

Какво друго да правиш в неделя освен да спиш, да ядеш и да гледаш телевизия. Особено с това време навън (игнорирайте грозната сграда).

Понеделник, 31 Януари 2005

Поддадох се на тъмната страна и си купих nVidia FX5200 с TV-Out. Работи добре, пуска се лесно, има разни екстри (дето не ги ползвам) и изобщо свястна карта. Единственият проблем са затворените драйвери :-( Иначе картата тръгна без мъка. След инсталацията на драйвера от nvidia.com си настроих xorg.conf и вече си имам чудесен TV-Out. В комбинация с Audigy ZS и Creative Inspire 7+1, компютъра вече е перфектният домашен център за забавления. Снимчица за илюстрация.

[ Коментари: 9 ]
Коментари

По-голяма пръчка от тая карта едва ли има, но ако я ползваш само за филми става

Написа Stoyanov на 01-Feb-2005 22:26


...не те знам аудио картите за к'во ги ползваш...ама да кажеш, че Audigy ZS СТАВА...цитирам:"ползваш само за филми става" е малко грубичко,не мислищ ли?
Да кажеш, че е "пръчка" е смешно,звучи нелепо...
И в този ред на мисли съм почти сигурен, че на PC си надали имаш нещо по-добро от някоя измислена C-media за 14-15 лв.
Но дори и да имаш не ти прави чест да "сипваш с големия черпак" за карта, която става за доста повечее неща от гледането на филмми;)

Написа Creative Fan на 02-Feb-2005 05:08


xaxa, поста е за FX 5200 а не за Creative
та за FX 5200 ставаше дума, аз имах такава :(
както и да е :)

Написа Stoyanov на 02-Feb-2005 08:36


Само за TV-Out я ползвам. Игри не играя. Ако ми кажеш друга подобна карта, която се пуска толкова лесно и струва до 100лв. ще ми е интересно. И аз не обичам nVidia, но за съжаление е най-достъпното нещо в момента.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Feb-2005 09:22


ati9200se?

даже asus е под 100 лв.

Написа Mellie на 02-Feb-2005 13:56


ATI / nVidia се същата боза. Само дето на ATI драйверите под Linux са по-смотани от нвидииските (стандартна добавка, че понеже и двата са затворени - по-тазя мярка и двата са бози).

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 02-Feb-2005 13:58


Щом не играеш игри бих ти препоръчал да си вземеш Matrox. Имат много добри F/OSS драйвери с поддръжка на всичките им екстри. Като плюс за мен е отсъствието на вентилатор на GPU-то, което прави машината по-тиха. В момента актуалната карта от долния клас е G550. В София ги продават фирма Вали:
http://www.vali.bg/article_content.php?group=14&article=455
Е, цената не е 100 лева, а $104, но си заслужава.

Написа Христо Еринин на 03-Feb-2005 01:00


За Debian има някакъв source на драйверите... даже аз в момента съм с драйвер, който съм си компилирал лично, и си бачка без проблем :)
Ама тъй като не съм програмист, не съм се ровил в кода ( а не ми и трябва - TV OUT-a си бачка като пушка, 3D-то също).
Картата ми също е FX5200.

home:/lib/modules/2.6.7-grsec.bootsplash/kernel/drivers/video# modinfo nvidia.ko
filename: nvidia.ko
license: NVIDIA
alias: char-major-195-*
vermagic: 2.6.7-grsec.bootsplash SMP preempt K7 4KSTACKS gcc-3.3
depends:
alias: pci:v000010DEd*sv*sd*bc03sc00i00*

Написа dimitar на 04-Feb-2005 21:23


> license: NVIDIA

и това го има в debian? Съмнява ме, защото точно това е ugly binary драйвера за който говоря.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 07-Feb-2005 09:32