< HomePage | Снимки
<- Октомври, 2007 | Начална страница | Декември, 2007 ->

Архив за месец Ноември, 2007

Четвъртък, 1 Ноември 2007

Старото среща съвременото! Представям ви "На всеки километър - Сезон 2" в торентите на Замунда.

Na vseki kilometyr - Season 2.torrent

Забележка към ГД-БОБ, не съм го качил и не го сийдвам, щото ме е страх от агент Деянов. Има някаква извратена шега тук някъде.

[ Коментари: 4 ]
Коментари

ААААА, коментарите, коментаритееееееееееееее!!

=====
Skulls написа:
Защо качвате този комунистически боклук?!

Не стига, че ни тровеха детството с тази грозна и опашата лъжа , ами и на торент сте го качил?

Ако имаше минус 100 оценка, щях да я дам! :thumbsdown:

ХАХАХА :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 01-Nov-2007 08:46


Сега ако изнамериш и поредиците за Емил Боев и Авакум Захов...

Написа Димитър (www) на 01-Nov-2007 14:00


Няма да го свалям, сийдвам и гледам.
И тук някъде има извратена шега.

Написа Иван на 05-Nov-2007 10:58


Човече, не мога да ти опиша откога искам да гледам този филм!! Когато го даваха на площада, успях да видя само няколко серии. Къде ли не го търсех, само в Замундата не погледнах. :/ Сърдечно ти благодаря!!!
А иначе, че е комунистически, комунистически е, а аз съм доста против комунизма, но е забавно филмче. :Р Старото среща новото - добре казано!

Написа Тамара (www) на 05-Nov-2007 15:53


Петък, 2 Ноември 2007

Ако искате да ползвате VLC като DV capture от камера, хубаво е да знаете, че не поддържа 12 битов звук. По-принцип твърдят, че трябва да го поддържа, но ако камерата ви не вади 16 битов звук, опитайки се да ползвате VLC с нея, чувате тихичко звук в десния канал и много-много шум в левия. Така или иначе камери само с 12 битов звук са пълни пръчки, така че проблема не е чак толкова сериозен.

Събота, 3 Ноември 2007

Вчерашните ми занимания с VLC бяха по повод конференцията Startup провеждаща се в УНСС. За нея трябваше да подсигуря излъчване на живо, но се оказа, че вече всичко е подсигурено и аз просто трябва да следя нещата.

За съжаление връзката беше отвратителна и живото предаване не се получи. Какви са тия университети дето нямат мегабит свързаност, баси!

Иначе лекциите на конференцията бяха много интересни. Припомних си неща, които съм учил много-много отдавна и които отново оцених като ценни и полезни.

Готиното в УНСС е, че има свободен wireless достъп и можеш да си браузваш спокойно докато слушаш. Връзката не е чудесна, но за поща и ssh тук и там стига. След като съм се находил по технически университети броят девойчета в УНСС е като свеж лъч :) Трябва да помислим там за някакъв курс.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Веднага ми нахлуват идей за секюрити курс специално за студентки от УНСС. Примерно "Как да си опазим дупките". Там другарките определно имат нужда от такъв ;-). На драго сърце бих поговорил на тема Vulva Vulnerabilities, а Манякса (кат' по-компетентен в областа) може да изнесе лекция по темата "как да избегнем изненадващи BACKDOOR атаки".

Написа freax на 10-Nov-2007 15:10


Неделя, 4 Ноември 2007

Startup конференция ден 2. Леко подобрения в свързаността и затова излъчването вървеше по-добре, но не изслушах всички лекции защото си имах други задължения.

Пък и трябва да се почива малко.

Понеделник, 5 Ноември 2007

Приближаваме края на The Office сезон 3 и затова съм заредил няколко нови сериала, които чакат гледане. Сериалите са Californication, Life и The Tudors. От Californication гледах няколко серии и макар да няма голям смисъл ми е някак забавен и ще продължавам да го следя.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Много култов сериал. Този герой ми е любим!
http://en.wikipedia.org/wiki/Dwight_Schrute

Написа bobby на 13-Nov-2007 15:47


Вторник, 6 Ноември 2007

Една определена версия на Windows Media Player понякога решава да изпрати получен адрес за streaming като го направи целия само с главни букви. Друга пък, решава да направи адреса само с малки букви. В някои версии BSPlayer решава, че запетаята (,) трябва да се изпрати като url кодиран символ (%2c), а други не го правят.

Няма угодия на този свят. Аман от клиентски програми, които си мислят че трябва да "коригират", това което им подава сървъра.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Аз точно за тази цел ползвам на някой vhosts mod_speling. Спестява ми куп неуредици с подобни глупости.

Написа Мариян Маринов (www) на 23-Nov-2007 13:22


Сряда, 7 Ноември 2007

Днес си припомних защо трябва да се избягва купуването на собственически софтуер, особено когато е сложен в хардуер и не можеш да го пипаш.

Представете си, че си купувате специализиран хардуер за доста пари и в един момент се оказва, че една от важните възможности, заради които основно сте го купили - не бачка. Хммм, когато демонстрираха и го тествахме бачкаше, а сега кликалката е в сиво.

Обаждате се на доставчика, на който сте изсипали торба пари и той възторежено ви заявява "ами да, това дето искате да го ползвате изисква допълнителен лиценз, който струва само X K (малко над два пъти цената на хардуера). Не се притеснявайте става много лесно, давате серийният номер на устройството, плащате и до 12 часа производителя ще ви изпрати кода, който трябва да въведете. Какво? Отказвате поръчката, ама защо?"

Защо ли? Защото не обичам да ме цакат с топла бира затова. Оборудването ще си го купим от конкурентите ви, защото не се ебават с нас.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Плати на некой хакер бе ;)

Написа Габо на 10-Nov-2007 13:51


Да бе и как ще качиш дебъгер на тандеберга :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 10-Nov-2007 14:06


Не е нужно да се качва дебъгер ;) Достатъчно е да се свали софтуера.
Дето е казал мързеливия - винаги епо-добре да сваляш, отколкото да качваш ;)

Написа Габо на 11-Nov-2007 09:48


Четвъртък, 8 Ноември 2007

Според статистиката на вътрешно фирмения ни VCS, най-много код съм чекнал между 15:30 и 17:00. Други часове с по-висока активност са между 22:30 и 01:00.

При вас как е?

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Нямаме VCS, pd да знам ;-)

Но принципно пиша xhtml/css по-добре следобяд и вечер, отколкото рано сутрин, например :) Просто съм повече нощна птица...

Написа Michel (www) на 10-Nov-2007 06:06


Странно, при мен VCS-то точно в тия часове показа повишена консумация на бира следобеда, и ракия вечерта ;)

Написа Габо на 10-Nov-2007 13:53


00:30 - 04:20 или там някзде, докато другите хора правят по-нормални работи/някои по двойки, други сами/

Написа 83.135. (www) на 12-Nov-2007 18:01


Петък, 9 Ноември 2007

Игрички за загуба на време:

- Urban Sniper
- Urban Sniper II

Можете да взривявате цистерните като стреляте в резервоара им, а на нивото с Дон Каниоле стреляйте в полилея, за да се покаже гадта. Успех.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Hm neshto ne uspqh da shvana kogo trqbva da ubivam :)

opitai tazi : http://www.lostvectors.com/bowmaster/

az specialno mnogo vreme izgubih :)

Написа Dragomir Zhelev (www) на 18-Nov-2007 22:31


Събота, 10 Ноември 2007

Изключително много ме дразнят филмите по National Geographic, които са с български дубалаж. Сто пъти предпочитам да си чета буквичките вместо някой (един от няколко познати до болка гласове) да ми гъгне. Поне с буквичките мога да изключа звука и да заспя спокойно като докато заспя следя филма.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

Не мислиш за децата! Сина ми, който е на 7 и трудно чете, също ги гледа с интерес!

Написа Милко на 19-Nov-2007 08:07


И мен ме дразни, но също като Милко мисля, че това ще спечели още публика за канала. Макар че ако си глух едва ли махането на субтитрите ще те радва...

Иначе ме притеснява превода - по някои научнопопулярни канали съм чела такива бози, че вече почти не чета, а си слушам оригиналния английски глас! Мисля, че NG не беше от тези канали за щастие. Виж, Discovery Science обаче мисля, че е. "They appeared on the cover of 'People' Magazine" - "Снимани са за корицата на списание 'Магазин'" ...

Написа Ирина Марудина (www) на 19-Nov-2007 13:45


Неделя, 11 Ноември 2007

Преди не бях фен на сериала Nip and Tuck, но започналият пети сезон ме привлече и смятам да го следя по-внимателно. Дано не започнат сценария пак да си го г***.

Понеделник, 12 Ноември 2007

Фактът, че е понеделник няма общо с това, че днес някак си се оказа изключително крив ден за мен. Едва успях да издържа до два следобед и се прибрах, защото нищо не ми вървеше и чувствах, че мястото ми е у дома, а не в офиса където само се дразнех и не бях грам продуктивен.

Вторник, 13 Ноември 2007

Човек трябва да си вземе почивен ден, за да си свърши на спокойствие работата.

Сряда, 14 Ноември 2007

Писал съм на други места мнението ми по опитите да се пробутват домейни изписани на кирилица в несъществуващата зона .бг, но е хубаво да го напиша и тук в прав текст - зона .бг няма, не трябва да има, няма и да има, а дори и някога да вземе да проима, закупуването на "домейн.бг" е проява на висша форма на идиотия от страна на закупуващия го.

Ако някой се опитва да ви пробутва подобни дивотии като домейн.бг, припомнете си, че не е луд този дето яде баницата, а този дето му я дава.

Между другото, ако някой иска да си купи домейн .бг може да го направи веднага като ме почерпи две бири или пакетче семки и вземе, че си настрои резолвера да ползва моите сървъри за имена. Предлагам също домейните .бмх .секс и .бал(амурници). Нека има конкуренция, няма само един да окупира регистрацията я...

[ Коментари: 6 ]
Коментари

Вече е на практика сигурно, че ICANN ще утвърди домейните с имена на кирилица. Дали и след това ще предлагаш твои? Ако да, кажи - ще те черпя цял кашон пакетчета семки, срещу един кашон имена на домейни. Стабилните хора заслужават подкрепа. :-))

Написа Григор (www) на 16-Nov-2007 22:56


Забравих да добавя - за секс.бг имаше куп кандидати; ако го бяхме обявили на търг, сигурно щяхме да му вземем поне 1000 лева. От зона .секс, даже ако я поддържат само твоите неймсървъри, сигурно ще можеш да изкараш повече пари, отколкото цялото Унинет, даже ако ICANN ни утвърди... :-)

Написа Григор (www) на 16-Nov-2007 22:58


Предлагам да пуснем и зони .порно, .ирц, и .голф3 ;)

Написа Димитър на 18-Nov-2007 14:38


Готово, зоните са пуснати. Само че голф3 се казва голф2. В нея домейните са малко по-скъпи.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 18-Nov-2007 20:03


Веднага купувам с.голф2 и искам хост аз.съм.голям.гъзар.с.голф2 :)
Не, сериозно - това с имената на кирилица е голяма простотия, а още по-голяма е простотията, че за да ги ползвам трябва да пиша някакви глупости по конфига на днс-а.

Написа Димитър на 18-Nov-2007 21:31


перник.обича.голф2 :)

Написа Death Note на 19-Nov-2007 19:28


Четвъртък, 15 Ноември 2007

Един от малкото сайтове с новини, за които си заслужава да се абонира човек е Linux Weekly News (LWN). Особено ако искате да следите какво става около Linux ядрото, без да се налага да се борите с 300+ писма в пощенския списък всеки ден. Статиите са грамотно написани и разбираеми, тъй че силно ги препоръчвам. Ако все пак не желаете да се абонирате, текстовете стават безплатно достъпни седмица след публикуването им.

Петък, 16 Ноември 2007

Отвори ни се свободна вечер и я използвахме, за да посетим заведение където да се поглезим. Имахме няколко идеи, но в крайна сметка решихме да пробваме нещо ново, а и близо до нас.

Тоскана е приятно ресторантче на две крачки от Витошка. Менюто им не е голямо, което за мен лично е предимство, обслужването е на ниво, а и всичко, което опитахме беше много вкусно и със сигурност ще отидем пак.

Силно препоръчително местенце.

Събота, 17 Ноември 2007

Юлиана днес стана на две години и целият ден беше отделен за празненства. Започнахме от ранни зори в детски клуб с приятели, след което се пренесохме в Пазарджик, за да продължим с родините. Снимали сме над 500 снимки, от които опита ми казва, че ще се изтрият около 95% но и само няколко да са станали ще съм доволен.

Неделя, 18 Ноември 2007

Изгледах най-доброто от Али Джи и някои от епизодите на английското му шоу. Можете добре да се посмеете, като потърсите из YouTube (че е най-лесно макар и некачествено). Специално можете да потърсите интервюто, което прави с Бекъм и жена му. Размазващо смешно.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

Леле тоя е луд! :) Толкова не съм се смял от одавна... от началото когато почнаха да дават по БТВ Шишо Бакшишо :))

Написа Мартин Душков (www) на 22-Nov-2007 13:59


Понеделник, 19 Ноември 2007

С рождения ден на Юлиана се започва сезона на рождените дни и в следващия месец сме кажи речи през три-четири дни някъде на "ден-ден".

Вторник, 20 Ноември 2007

Ще взема нарочно да си забравям телефона вкъщи, като никой не ми звъни успявам да свърша доста работа.

Сряда, 21 Ноември 2007

Нови български думи:

Системата еBorica предоставя възможност за сигурни плащания чрез Интернет акцептиране.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

В интерес на истината въпросният термин се използва от доста време в българското право.

Едно време докато сестра ми учеше право преди повече от 7 фодини и ми цитираше описанието за форфетинг:
акцептиран или авалиран менителничен ефект без право на обратен иск...

Но си мисля, че ако ги няма тези "нови думи" ще е доста трудно да е обяснят на български някои нови икономически и правни понятия.

Както и да е.

Написа Ростислав на 22-Nov-2007 13:37


Ясно, че идва от accept - приемам, но не е ли по-добре просто да се каже "сигурни разплащания през Интернет"?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Nov-2007 13:38


Пълно е с журналисти олигофрени.

в-к труд от събота:

"Поради големя брой брандове в моловете, ще се отворят много аутлети".

Вече почти не остана реклама, в която да не са се напънали да изрекат някоя глупост на английски.

Преди се ядосвах, сега просто ги съжалявам.

Написа sc на 23-Nov-2007 11:03


@sc: уж се водя горе-долу интелигентен човек, а това дето са го писали в Труд не го разбрах :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 23-Nov-2007 11:15


Това във вестник Труд и аз не го разбрах затова си помогнах с речника.
brand - горяща/недогоряла главня, поет. факел
outlet - изпускателен отвор, извод, изход, изходна тръба/канал
MOL - с това видях доста зор, но намерих в wiki че това е името на Hungarian Oil and Gas Public Limited Company.

Та значи в съобщението се казва че от петролната компания ще слагат повече отдушници за техните факли...
:)))

Написа Иван на 24-Nov-2007 17:23


@Иван
@Георги

brand - търговска марка/модел на стока
outlet - няма го по речниците, но пък с google search 'define:outlet'

mercantile establishment: a place of business for retailing goods

измежду много други значения...

mall - търговски център

В общи линии новината се опитва да каже, че се отварят магазини с неактуални за сезона стоки, непродадени до сега, съответно на по-ниски цени. Не мога да си обясня причината, която цитират обаче.

Аз съм в шок и ужас... разните те там СЕМ, ПЕМ, ЧЕП сладко спат.

Написа sc на 24-Nov-2007 20:54


Брех, на мен ми направи друго впечатление:
eBorica що за име е това, от къде са го взаимствали ? За първи път чувам за такова нещо :)

Акцептиране е много як термин, недей само да ги питаш какво точно разбират под него и къде се намира спрямо authorization и settlement понятията. "Интернет акцептиране" също е яко, като словосъчетание:)
Още повече ако става въпрос за С.Е.П. и "мобилните" разплащания, е по-скоро SMS "secured" акцептиране ;-)

просто лично не ангажиращ коментар.

Написа Ники (www) на 25-Nov-2007 20:40


sc, моят "превод" беше предимно шега. затова и се хилих така на края :)))
Иначе понякога тези които използват чуждици за да изглеждат по-умни, всъщност изглеждат по-глупави в очите на тези които знаят конкретния език.

Написа Иван на 26-Nov-2007 16:26


Четвъртък, 22 Ноември 2007

Мами ли се с броя излъчвани банери на ден? Вие ми кажете, гледайки извадката от кода на три сайта:

http://dn**.bg/
<iframe src="http://ad.in******/adframe.php?n=a86c2875&what=zone:360" framespacing="0" frameborder="no" scrolling="no" width="0" height="0">

http://in******.bg/
<iframe style="visibility: hidden ! important;" src="http://ad.in*******/adframe.php?n=a86c2875&what=zone:227" framespacing="0" frameborder="no" height="0" scrolling="no" width="0">

http://sn****.bg/
<iframe src="http://www.sn******/ads.php?zone=18&bgcolor=" width="0" height="0" FRAMEBORDER="0" SCROLLING="NO" MARGINWIDTH=0 MARGINHEIGHT=0 HSPACE=0 VSPACE=0>

Аз не бих си плащал за реклама, която се излъчва но технически никой не може да я види. А вие? На това не му ли казваха измама.

[ Коментари: 21 ]
Коментари

Здравей, не си прав:)
Обърна ли внимание в тези зони дали се върти банер?
Зоната е за специфични банери. Например кампанията с прелитащ банер през страницата (имаше такъв с едно самолетче).
Поздрави

Написа Марто на 22-Nov-2007 14:01


Въртят се банерчета! Май са такива дето не са успели да направят обещаното та затова ги припомват. Лесно е, слагаш банера в зона като тези по-горе и хоп получаваш приятно припомване, а рекламодателя го духа, щото му се броят излъчвания, а реално банерите никой не ги е видял. Нищо чудно да правят същият трик и с кликовете.

Да живеят скритите фреймове :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Nov-2007 14:06


Аз пък викам да живеят адблокерите. Не че е приятно за тези които рекламират но предпочитам да чета а не да се опитвам да не се побъркам от мигащи и светкащи простотии.

Написа zeridon (www) на 22-Nov-2007 15:19


Браво момци, след такситата и сайтовете с помпи :) Скоро и в супермркета до вас ...

Написа Борис Йорданов (www) на 22-Nov-2007 15:22


Здравей,

аз имам друго обеснение ;) Вече повечето браузъри ограничават викането на JavaScript файлове от други домейни, освен от този от който зареждаш дадената страница. Това е основен проблем за AJAX например - щеше да е много гот ако можех с AJAX директно от моя блог да викна TiniURL.com например, за да си "скъся" някое URL, ама Mozilla-та е умна, и не ми дава. Да се върнем на темата - проблема е че вече не може да си викат *.js файлове от други домейни. Този "проблем" се заобикаля чрез инлайн фреймовете, или IFRAME. Точно това са направили и от Инвестора. По-точно не са го направили те - това го прави програмата за показване на рекламите - phpAdsNew ;) сега май вече се казва OpenAds ... Иначе размерите са 0х0 за да не се прецака дизайна на сайта ;)

Както и да е, ето пример. Зареждаме "http://www.snimka.bg/ads.php?zone=18&bgcolor=" и гледаме сорса. Какво виждаме там - точно както очаквахме един JavaScript който се опитва да извика друг JavaScript от "http://ad01.investor.bg/adjs.php?n=" ;)

Написа Калоян К. Цветков (www) на 22-Nov-2007 18:09


@Калоян: Обяснението ти няма нищо общо с реалността. Това което виждаш е точно това което е, а именно мамене с банери. Доста наблюдения имам върху сайтове ползващи OpenAds и phpAds и винаги когато видя нещо като width="0" в iframe, знам какво виждам. Няма нищо общо с AJAX, и подобни дивотии. Пък дори да греша, защо това се ползва не на всички сайтове, а само на най-посещаваните на групата?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Nov-2007 19:01


Аа тия от Инвестор принципно са си големи мастии и често правят доста мизерни номера. Цялата система от услуги им е скапана ама ги предпочитат щото няма качествени алтернативи или хората са некадърни да намерят такива. Аз лично съм голем техен хейтър.

Написа Миглен (www) на 22-Nov-2007 19:53


Ето начин за блокирани на досаднити и опасни в никои случаи банери
Now includes most major parasites, hijackers and unwanted Adware/Spyware programs

******************************************

разопакова ите архива в
Windows Vista = C:\WINDOWS\SYSTEM32\DRIVERS\ETC
Windows XP = C:\WINDOWS\SYSTEM32\DRIVERS\ETC
Windows 2K = C:\WINNT\SYSTEM32\DRIVERS\ETC
Win 98/ME = C:\WINDOWS

Написа stz-man на 22-Nov-2007 20:03


OK, проверих и наистина си прав. Намерих ето този код

<iframe src="http://ad.investor.bg/adframe.php?n=a86c2875&amp;what=zone:227" framespacing="0" frameborder="no" scrolling="no" width="0" height="0"><a href="http://ad.investor.bg/adclick.php?n=a86c2875" target="_blank""><img src="http://ad.investor.bg/adview.php?what=zone:227&amp;n=a86c2875" border="0" alt=""></a></iframe><div align="left" style="padding: 5px;"><a href="https://cobos.bse-sofia.bg/" class="NewsLeft" target="COBOSEntry">Вход&nbsp;в&nbsp;COBOS</a></div><div class="in titleArrow"></div>

И така, като се зареди:

http://ad.investor.bg/adframe.php?n=a86c2875&amp;what=zone:227

започват се показват банери

Написа Калоян К. Цветков (www) на 22-Nov-2007 20:07


Георги, Калояне, страхувам се, че се заблуждавате! Допускате малка техническа грешка. В какво се състой тя? Ей това &amp; всъщност се интерпретира от браузера само като &
Тоест адреса, които се получава е:
http://ad.investor.bg/adframe.php?n=a86c2875&what=zone:227
Поне аз на този адрес банер не виждам.
Поправете ме, ако греша.
Поздрави

Написа Марто на 22-Nov-2007 20:16


@stz-man: кой го ебе за тъпите виндовси, да страдат. Айде без spyware и подобни идиотизми тука.

@Марто: В момента не виждаш, днес имаше някакви IT Academy.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Nov-2007 20:28


Ами, интересно ми е как се симулират кликовете? (Сори за оффтопика)
Защото наскоро ползвах easyt*a*er и съм крайно разочарован. Платих 1000 клика, изразходваха се за 2 дни (замунда.нет), но ВСИЧКИ броячи отчетоха около 300! (google analytics, tyxo, awstats, webalizer, phpMyVisites). Някой може ли да ми даде реално обяснение?

P.S. Жоро, пак извинявай за офф-топика!

Написа Георги Пепелянков (www) на 22-Nov-2007 20:44


@Марто: при мене все още се отваря без проблем.

Появи се и такава тема по тази тема в коментарите на ИНвестора, но сега като гледам я няма. Да ви кажа, аз чета редовно Инвестор.бг и сега съм ужасно разочарован.

Написа Калоян К. Цветков (www) на 22-Nov-2007 21:01


@Георги Пепелянков: изключително лесно се симулират, като в скрития фрейм вместо зареждане на банер се сложи линк към adclick.php (скрипта който в тяхната банер система отговаря за отчитането на кликовете). Като параметри се задават зоната, банера и сорса на клика, а понеже клиента го зарежда, IP-тата, useragent-ите и т.н. са си ОК. Единственото по което рекламодателя може да хване такъв трик е факта, че към сървъра му не постъпва Referer хедър. По този начин с adclick могат да направят какъвто си искат CTR, а като чувам че твърдят че имали 6-7% такъв (което е безумно), 100% съм убеден, че мамят точно така.

Броя показани банери може да се надуе всякак си, това което правят е най-елементарното.

Дефакто с тези "хитринки" мамят рекламодателите си двойно - първо в броя показани банери (в България все още се плаща на 1000 показвания, а при тях цените са доста под стандарта за индустрията) и второ в броя посетители, които са кликнали на банера и са отишли на страницата на клиента (CTR).

Няма лошо да се опитва да хитреят - всеки го прави, но това със скрития фрейм си е абсолютно долнопробна измама. Примерно нека си правят повече банерни показвания, но клиента да ги вижда (има си refresh механизъм за това), същото и за кликванията. Ако резултат от "кликване" дори и да е предизвикано от сайта, е че клиента посещава сайта на рекламодателя (popup или нещо от сорта), това е ок според мен, но в скрит фрейм за рекламодателя няма никакъв смисъл. Пари на вятъра.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 22-Nov-2007 21:35


В моя случай се показваше само това: http://zamunda.net/center-banner.php
Без реферър хедър.

Написа Георги Пепелянков (www) на 22-Nov-2007 22:10


Вижте нека да олесним нещата. Който има малко излишни пари нека си плати за реклама на процент от ротацията на банерите за няколко дни. Към всеки от сайтовете ви се дава статистика. В края на периода ще забележите, че те дори не крият, че не са си изпълнили импресиите, а дори някои дни може и въобще да не са ви пускали банера :-D

Написа Arhi на 24-Nov-2007 09:02


Аз пък още се чудя как може да има хора, които плащат за ротация на банери особенно при тези астрономически цени на 1000 импресии...

@Марто а работодателя ви какво твърди по проблема с показваните банери и защо изтривате теми по форума (пак)?

@Георги Пепелянков - за жалост някой фирми не са особенно коректни с клиентите и партньорите си, ако имаш време порови из форумите и ще видиш какво имам в предвид.

@Георги Чорбаджийски - 7% е просто нереален за БГ сайтове според мен... особенно при показването на какви ли не странни реклами, нямащи нищо общо с тематиките на сайтовете.

Написа MacTeP (www) на 26-Nov-2007 21:46


@master: Днес ми показаха кампания на която един от сайтове в която е вървяла показва 8.5% CTR. Как ти се струва, а? Да живеят скритите фреймове и картинките по един пиксел :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 26-Nov-2007 21:51


Кажете ми коя фирма е коректна в това отношение и не е с тези идиотски цени за 1000 импресии. Просто съм се ошашкал с тази пуста реклама.

Написа Георги Пепелянков (www) на 27-Nov-2007 10:01


@Георги Чорбаджийски - КРАСОТА ;)

Георги Пепелянков - защо не пробваш google adwords?

Написа MacTeP (www) на 27-Nov-2007 19:29


@MacTeP

защото искам малко по-добро таргетиране към български сайтове. Не ми трябват резултати от гугъл. Сега пуснаха и ново таргетиране по content сайтове и май е време и него да пробвам :)

Написа Георги Пепелянков (www) на 27-Nov-2007 22:25


Петък, 23 Ноември 2007

От поне два месеца лог файловете на DNS сървърите ми се пълнят със записи подобни на показания по-долу:

Nov 20 10:14:53 ns named[947]: client 83.30.139.179#3794: query (cache) 'mx010.email.bg/A/IN' denied

Дълго време не им обръщах внимание, но в един момент ми стана интересно защо пък се опитват да ползват моя сървър като рекурсивен, за да търсят mx010.email.bg, с който нямам нищо общо? Чесах се по главата, чудих се, обаче чак като побъбрих с Весо ми светна, че mx010.email.bg всъщност е указан като MX на домейна top.bg.

Всеки нормален DNS resolver би трябвало да пита сървъра за имена на email.bg, а не моят къде се намира mx010.email.bg. Да, нормален resolver би трябвало да го прави, но в случая явно си нямам работа с нормален resolver.

Фактът, че заявките идваха от много и различни IP адреси, това се случваше постоянно и се питаше за IP адрес на mail exchanger за домейна, беше лампичката която трябваше да ми светне, за да се сетя, че си имам вземане-даване с някой от много бройните зомбирани Windows машини, които се ползват за spam и други чудесни неща.

Анализирайки логовете се оказва, че за около два месеца повече от 300000 уникални IP адреса са пратили невалидни заявки към сървъра ми. Това са доста заразени машини. Нямам представа с какво са заразени, но е тъжно, че заради олигофрените - windows потребители страдат всички.

Ако някой се интересува от адресите на заразените машини, мога да му ги предоставя. Ако бота има отдалечено управление, да вземе да им пусне един format c:

За да не се пълнят логовете на DNS сървъра с подобни записи се наложи да изключа канала security. Това се прави по следния начин - в /etc/named.conf добавете logging { category "security" { null; }; }; и накарайте сървъра да си презареди конфигурацията (rndc reconfig).

[ Коментари: 10 ]
Коментари

Е ти малък ли си да им пуснеш един format -- все пак за твоя сървър става дума :-))

cheers,
</wqw>

Написа wqw на 27-Nov-2007 13:55


Ааа такива неща не правим :) Пък и ме е гнус да се занимавам с виндовсите.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Nov-2007 13:59


"... ми се пълнят сЪС записи", нищо де аз цял живот немога да науча кога се пише И и кога Й:-P

Написа freax на 27-Nov-2007 15:24


thnx, оправих го.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Nov-2007 15:28


А нямаше ли възможност за regex мачване в конфигурацията на логващите канали за bind. Не съм го пипал от както го настроих и съм позабравил.

Написа zeridon (www) на 27-Nov-2007 15:34


Доколкото зная - не.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Nov-2007 15:40


Мммм, само да отбележа следното (съжалявам, че ползвам отмиращият nslookup):

> set type=mx
> top.bg
Server: 83.148.104.97
Address: 83.148.104.97#53

Non-authoritative answer:
top.bg mail exchanger = 10 mx010.email.bg.

Authoritative answers can be found from:
top.bg nameserver = ns1.top.bg.
top.bg nameserver = ns2.top.bg.

> set type=ns
> email.bg
Server: localhost
Address: 127.0.0.1#53

Non-authoritative answer:
email.bg nameserver = ns1.globalenter.net.
email.bg nameserver = ns2.globalenter.net.

> set type=a
> ns1.globalcenter.net
Server: 83.148.104.97
Address: 83.148.104.97#53

** server can't find ns1.globalcenter.net: NXDOMAIN
> ns2.globalcenter.net
Server: 83.148.104.97
Address: 83.148.104.97#53

** server can't find ns2.globalcenter.net: NXDOMAIN

При тва положение, ако съм отчаян resolver вероятно ще запитам NS-a на top.bg дали не знае нещо все пак за A record на mx010.email.bg.

Така че не знам дали са зомби хостове или просто някой, който отчаяно иска да разбере адреса на вашия mail exchanger (по интересно стечение на обстоятелствата, листнат първи като MX record при вас).

Та тва де...не бързай да ги псуваш бозите :) Може би пък не всичките опити са такива :)

Поздрави :)

Написа gat3way (www) на 27-Nov-2007 22:26


Ъ, да му се не види, грешка, globalenter било, не globalcenter. Грешката е моя, оттеглям възраженията :)

Написа gat3way на 27-Nov-2007 22:40


При мен виждам следното (от компютъра вкъщи) и всичко изглежда наред. Определено са бозите виновни.


host -tMX email.bg ns1.globalenter.net.
Using domain server:
Name: ns1.globalenter.net.
Address: 87.118.141.1#53
Aliases:

email.bg mail is handled by 10 mx010.email.bg.
email.bg mail is handled by 20 mx020.email.bg.

==

host -tMX email.bg ns2.globalenter.net.
Using domain server:
Name: ns2.globalenter.net.
Address: 212.116.131.29#53
Aliases:

email.bg mail is handled by 10 mx010.email.bg.
email.bg mail is handled by 20 mx020.email.bg.

==

host mx010.email.bg
mx010.email.bg has address 89.25.32.13

==

host mx010.email.bg ns1.globalenter.net.
Using domain server:
Name: ns1.globalenter.net.
Address: 87.118.141.1#53
Aliases:

mx010.email.bg has address 89.25.32.13

==

host mx010.email.bg ns2.globalenter.net.
Using domain server:
Name: ns2.globalenter.net.
Address: 212.116.131.29#53
Aliases:

mx010.email.bg has address 89.25.32.13

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Nov-2007 22:44


@gat3way: Разбираема грешка. Добре че правих copy+paste, че иначе и аз бих объркал, защото си мислех, че е globalCenter, а не globalEnter :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 27-Nov-2007 22:45


Събота, 24 Ноември 2007

Breach май е добър филм, но при няколкото опита да го гледам успях да запомня само началото (гледано три пъти) и края понеже ми е най-пресен. По средата какво се случва ми малко мътно, тъй като два пъти заспивах на различни места, след което връщах и повтарях.

В крайна сметка агента го хванаха, а целия филм ми мина като насън. Става за гледане само в много дъждовен следобед, в който нищо друго не ти се прави. Изключителна грешка ще е да го гледате на кино.

Неделя, 25 Ноември 2007

Наваксвам на филмите по комикси. За тях е всеизвестно, че за нищо не стават (SinCity - изключение!), затова ще пропусна тази част и ще се опитам да запиша нещо различно.

X-Men 3 - толкова референции към другите серии, че чак се чувстваш не на място като не си ги гледал или си гледал толкова отдавна, че почти нищо не си спомняш. Някъде в средата на филма, нещо се случва и имаш чувството, че е започнала четвърта серия нямаща общо с третата. Холи Бери с тази бяла коса сериозно ме дразни и продължавам да не разбирам защо брадатия със шиповете го бутат толкова като умеещ, като уменията му в сравнение с другите са пълен ташак. Хубаво нервен си и вадиш сабли от ръцете - голям праз.

Fantastic Four 4 2 - Злодеят Виктор да си стои в Nip/Tuck. Интересно дали човекът ластик (Mr.Fantastic) освен да си го прави по-дълъг може да го прави и по-дебел? Ако в трета серия няма нещо голо (може и с opacity ~ 50%) няма да я гледам.

Transformers - ей това бих отишъл да го гледам на кино. Един от малкото филми, където на колкото по-голям екран гледаш - толкова по-добре. Трудно може да се устои на трансформиращите се/биещи се роботи. Дано в следващата серия има по-малко диалог.

[ Коментари: 3 ]
Коментари

Адски се забавлявам да чета коментарите ти :)

Написа daria на 28-Nov-2007 08:07


Що ве? В Transformers има яки диалози, особенно когато хамирикнацити се опитваха да се обадят по тилифона насред битката :)

Написа MacTeP (www) на 28-Nov-2007 10:33


Аз пък Transformers не можах да го изтрая. Аман от "ние великите американци", издържах 10 мин и го затрих.

Написа Красимир Казаков на 28-Nov-2007 11:32


Понеделник, 26 Ноември 2007

На сървър с кадърно написани сайтове обновяване от Apache 1.3 с PHP 4, до Apache 2.2 с PHP 5.2 мина без никакви проблеми (чак се учудих).

На сървър с друг вид сайтове, обновление от PHP 5.2.3 до 5.2.5 ми разказа играта, заради това че народа като пише решава, че може да разчита на include_path променливата.

ГОЛЯМА ГРЕШКА.

Колкото повече хитрееш при ползването на PHP, толкова по-голяма е вероятноста някоя нова версия да ти счупи "хитрият" код. Че и тези от PHP са за ебане - за ебане са.

Как ви се струва това: include_path може да се сетва в конфигурацията на Apache vhost, само с php_admin_value според документацията. До версия 5.2.5 обаче има бъг, който позволява и с прост php_value да сменяш include_path. В 5.2.5 оправят бъга, обаче вече има чудна екстра за тези, които ползват php_value. Пътя настроен с php_value работи в 50% от случаите.

Честито! 50% от заявките работят, 50% дават грешки, че не могат да бъдат открити разни файлове. Да не говорим, че вече в 5.2.5 към пътищата настроени с php_admin_value не се добавят по подразбиране document_root. Мммм, колко обичам. Комбинирайте това със сайтове, които имат собствен exception handler и не логват грешките си и ходи се разправяй с хора, които ти говорят, че им пишело нещо по екрана, а преди е работело.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Е добре че фирмата ти е в БГ, а не в Америка, защото вече нямаше да имаш клиенти.
Не си ли се замислял да предлагаш хостинг с виртуализация и всеки да си инсталира която си иска версия на уеб сървъра и на пхп, етц.

Написа some1 на 28-Nov-2007 01:11


Какъв хостинг, какви клиенти бре? Къде си видял да предлагам подобно нещо?

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Nov-2007 06:17


Плескачите на PHP могат да си set-ват include_path чрез ini_set(). Това по никакъв начин няма да бърка ъпдейтването.

Написа Георги (www) на 28-Nov-2007 07:36


Е хайде сега...никой не е виновен, че не си upgradnal как трябва :) Напълно нормално е хората да си ползват каквото системата им предлага....перфектен код няма....и плескачи има на всички програмни езици.

Написа Юлиан Давчев (www) на 28-Nov-2007 08:23


@юлиан: е как по-добре да обновя на 5.2.5 като искам да ползвам security fix-овете, които всъщност чупят неправилно написания? Или да си стоят explitable. После познай кой ще е виновен като ги на**ат заради това. :-)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 28-Nov-2007 14:51


Вторник, 27 Ноември 2007

Имах голямо желание да тествам Firefox 3 beta 1 и си го качих, но след като се оказа, че нито едно от разширенията, които ползвам не е работи с новата версия бързо се отказах. Браузер без AdBlock, NoScript, FireBug и WebDeveloper - не пипам.

Ще почакам да ги обновят и тогава ще видим. От малкото, което видях във Firefox 3 е преработният механизъм за Bookmarks, наречен Places, който изглежда доста полезен.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

хахах смешник, екстеншъните са до 2.0.0.*
сори за коментара но ми стана смешно, че си си помислил подобно нещо, не се сърди :P

Написа 85.135. (www) на 28-Nov-2007 23:29


То това малко като да се изсереш на метеното и да кажеш, опа знам че тук не се сере пък и не ми се сере, ама все пак да пусна малко.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Nov-2007 00:03


Някъде из слащдот бях чел че има в about:config опция която забранява проверката за съвместимост на плъгините и повечето можели да се ползват

Написа Стоян на 29-Nov-2007 10:18


някой по-горе говореше за някакъв смешник - не знам кое е визираното лице, но специално adblock plus има версия и за 3.0b2
днес си го сложих просто...

Написа samuel weims на 03-Dec-2007 17:11


@samuel: твоето днес е шест дни след като аз пробвах. Хората не спят и обновяват, на това и надявам. Като пробвам пак сигурно почти всички разширения, които ползвам ще ги портнат.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 03-Dec-2007 18:59


Сряда, 28 Ноември 2007

Господи, събирай си веднага вересиите, за да не лежа някой. Четете и плачете от отговора на писмо от БТК хелпдеск по повод поредния проблем с техните сървъри за имена и защо продължават да сервират стара информация две седмици след като е изтекъл TTL на всеки един запис в домейн преместен на нови DNS сървъри:

Subject: Re: profit.bg problem
Date: Wednesday 28 November 2007
From: "ADSL_HelpDesk" <ADSL_HelpDesk@btc.bg>

Здравейте,

В момента домейн profit.bg се поддръжа от:
nameserver = ns1.profit.bg
nameserver = ns2.profit.bg

Но преди това се е поддържал от:
nameserver = ns8.superhosting.bg
nameserver = ns9.superhosting.bg

В старите нейм сървъри е останал запис за домейна и поради тази
причина няма правилно насочване към сайта.

Премахнете старите записи и не би трябвало да има проблем тогава!

"старо" - обща дефиниция - нещо, което е било преди.

"старо" - дефиниция на БТК, нещо което все още важи.

Същото ми се случвало и преди.

[ Коментари: 8 ]
Коментари

И за да няма грешка, ей така е домейна от поне две седмици. Къде го видяха тоя superhosting (да, там беше преди), нямам никаква идея. DNS сървър на БТК - поглед в миналото.

dig profit.bg @ns.register.bg.

; <<>> DiG 9.4.1-P1 <<>> profit.bg @ns.register.bg.
; (1 server found)
;; global options: printcmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 25570
;; flags: qr rd; QUERY: 1, ANSWER: 0, AUTHORITY: 2, ADDITIONAL: 2
;; WARNING: recursion requested but not available

;; QUESTION SECTION:
;profit.bg. IN A

;; AUTHORITY SECTION:
profit.bg. 345600 IN NS ns1.profit.bg.
profit.bg. 345600 IN NS ns2.profit.bg.

;; ADDITIONAL SECTION:
ns1.profit.bg. 345600 IN A 193.110.159.2
ns2.profit.bg. 345600 IN A 193.110.159.1

;; Query time: 14 msec
;; SERVER: 192.92.129.99#53(192.92.129.99)
;; WHEN: Thu Nov 29 14:07:11 2007
;; MSG SIZE rcvd: 95

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 29-Nov-2007 12:09


Ами да нормално е .. И аз съм имал доста мъки с БТК и техния хелпдеск, но явно до толкова им стигат възможностите. Понякога като им се обадя за някакъв проблем все едно съм в сериала "The IT CROWD" и ми казват да рестартирам и т.н.

Написа Михаил Пелтеков (www) на 29-Nov-2007 13:11


Ееех, само да разбирах за кво говорите:-)

Написа freax на 29-Nov-2007 13:56


Що бе супер яко е. Раздават го малко в стил archive.org. Ама пусто що трябва да го раздават така когато местиш голям сайт ... и после те будят в 3 сутринта че нещо сървъра е долу пък той си е съвсем на тавана само дето не е в уганда ами в съседната сграда.

гррр

Написа zeridon (www) на 29-Nov-2007 15:23


В началото на февруари си смених dns сървърите на stihovebg.com и познайте... все още потребители на сайта, които са на BTK ADSL нямат достъп до сайта... 3+ месеца!!! За какво си говорим... добре че имам паркиран домейн... :(

Написа Danail Nedyalkov (www) на 31-May-2008 10:03


Нещо си се объркал май ... ОТ БТК ADSL си се отваря този сайт ...

Написа Михаил Пелтеков (www) на 31-May-2008 10:14


Пичът е писал, че някои от потребителите не могат да го отварят, не че всички не могат да го отварят. При мен беше същият проблем.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 31-May-2008 10:43


Явно не всички ползват счупените им dns-и... лично накарах 3-4 познати да пробват и не става!

Написа Danail Nedyalkov (www) на 31-May-2008 19:19


Четвъртък, 29 Ноември 2007

Малко е странно, че в деня, в който подмених няколко mini-qmail-а с postfix, DJB най-накрая реши да се откаже от ограничителния лиценз на qmail и да го обяви за public domain. Предполагам, че доста чудесни и дълго разпространявани като отделни кръпки за qmail промени, ще бъдат интегрирани както трябва в дистрибуцията.

[ Коментари: 1 ]
Коментари

I expect qmail-2. We will see ;-)

Написа Nikola на 02-Dec-2007 15:25


Петък, 30 Ноември 2007

Пожелавам на никой да си няма вземане-даване с една категория бизнеси - така наречени "носители на права". Това са хора, които постоянно "ги крадат", имат по десет страници изисквания (повече от колко за търговия с лекарства или оръжие), но когато пък се договорят с някой партньор/клиент след това се опитват всячески да ги прецакат. Newsflash - не сте най-важните на света и с всяка подобна простотия просто влиянието ви намалява и си отивате.

Да, да, "content is the king", ама не сте прави и майка ви не е права и цялата ви рода до десето коляно не са прави.

Обикновено в такива фирми работят съмнителни типове (спомняте си Измамотера, нали?) или хора без мозък, които дори и да имат някоя и друга гънка не биха я ползвали за нещо съзидателно, а най-вече за измисляне на оплаквания как ги крадат и как целият свят не ги обича. Да се чуди човек защо ли.

[ Коментари: 2 ]
Коментари

anakata има кореспонденция по подобни въпроси, ама намерих само едно от писмата:

http://static.thepiratebay.org/warner_resp.txt

Написа Георги (www) на 04-Dec-2007 11:35


Ето едно забавно писмо , пратено от носителите на правата на Adobe до собственик на сайт:
http://www.flickr.com/photo_zoom.gne?id=2090145357&size=l
В сайта няма и един ред код флаш. Нито едно файлче , но това не е толкова важно.

Подписаният г-н Боян Бойчев , отправил галантната невидима заплаха е председател на УС на БАИТ и управител на фирма - дистрибутор на софтуерни продукти.
http://www.karieri.bg/show/?storyid=351959

Написа Живко Великов на 06-Dec-2007 07:35