< HomePage | Снимки
<- Четвъртък, 22 Май 2008 | Начална страница | Събота, 24 Май 2008 ->
Петък, 23 Май 2008

Прецаках обновяването на един Linux, като ударих reset преди да се е инсталирало ново lilo и се озовах с не-boot-ваща машина. По принцип проблем нямам след подобна случка, само да ми се намира boot-ващо Linux CD.

Да ама подобно нещо нямах, но за сметка на това имах Windows Live CD, което някой ми даде преди години и още ми се търкаля в раницата.

На това CD има програми за пипане по partition таблиците пък човек може да се закачи към нета с него. Въоръжен с тази екстра, си помогнах сравнително лесно. Направих си един малък DOS partition, свалих loadlin (Linux boot loader, стартиращ се от DOS) и едно компилирано ядро (подходящо е huge ядрото от Slackware 12.1), след което с Live CD-то стартирах чист DOS и се добрах до Linux-а като си го заредих с:

loadlin bzimage root=/dev/hda1 init=/bin/bash ro

Накрая след като отново бях в познатата Linux среда си преинсталирах lilo с пускането на ... lilo (логично нали?) и се зарекох първата ми работа, като се добера до празно CD е да си запиша един Linux live диск, че да не се налага да правя подобни гимнастики.

[ Коментари: 5 ]
Коментари

Slax (http://www.slax.org/) на usb върши чудеса

Написа петър на 25-May-2008 07:38


Добре де, що най-накрая не минеш в 21ви век и не почнеш да ползваш GRUB? Няма нито един от тия проблеми, даже от там може да си browse-ваш файловата система и да boot-неш който си искаш kernel. Даже aboot-а за alpha-ата (дето е сигурно по-стар от LILO) го може, мисля, че е крайно време тая мъка, наречена LILO, да се пенсионира :)

Написа Васил Колев (www) на 25-May-2008 08:47


Като горд слакер, чакам Слака да решат да се ъпдейтнат :)

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-May-2008 12:00


Ей, вярно, че Slackware няма почти никакви пакети ;-)

Написа hett на 25-May-2008 15:55


Каквото ми трябва - има. Slackа не е като някои други дето ако го няма на пакет - не съществува.

Написа Георги Чорбаджийски (www) на 25-May-2008 16:59